Episoder
-
Bonus bölümden herkese selamlar!
Evet 15. bölümde yine bir dünya mutfağıyla sizinle birlikteyim. Çoğu otoriteye göre Türk ve Fransız mutfaklarıyla beraber en büyük 3. dünya mutfağını temsil ediyor Çin Mutfağı. Pirinç besinlerin her ne kadar çoğunda görülse de bu mutfak zenginliğiyle görünenden çok daha fazlasını barındırıyor. Yemek yenirken kullanılan çubuklar ise Çin'de çoğumuzun bilmediği kuaizi kelimesiyle anılıyor. Bölgesel anlamda farklılıklar gösteren bu mutfakta çok sayıda pişirme tekniğinin de kullanıldığından söz etmek mümkün. Çay ise başlı başına bir kültürün temsili.
Bölümde yeninden buluşmak dileğiyle, kendinize iyi bakın.
Keyifli dinlemeler!
-
Herkese giderek soğumaya başlayan bir Ankara gününden selamlar. Sonbaharı pek yaşayamadan yazdan kışa sert bir geçiş bekliyor gibi bizi, ki eminim bu durumdan hoşnut olacak Ankaralı yoktur.
Bu haftaki vaktimizi lifli gıdalar ve prebiyotiklerden bahsederek değerlendireceğiz. Henüz çok popüler konular olmasalar da sağlık için oldukça önemli bir yerdeler. Lifli gıdalar kardiyovasküler sistemden mineral dengesine, hatta kolon kanserini önlemesine kadar çok yerde faydalı. Prebiyotikler ise önceki bölümümüzle bir köprü kuruyor. Nihayetinde kendileri probiyotiklerin besini konumunda.
Daha fazla spoiler vermeden bölümde yeniden buluşalım.
Keyifli dinlemeler!
-
Mangler du episoder?
-
Herkese selamlar!
Bu haftaki konumuz probiyotikler. İki tane önemli yapısal protein olan kolajen ve elastinin ardından biraz da başka mekanizmalara odaklanma zamanı. Probiyotikler özellikle son zamanlarda ikinci beyin olarak da anılan bağırsaklarımızın işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için oldukça önemli. Tükettiğimiz besinler sindirildikten sonra kalan mineral ve diğer bileşenlerin emilebilmesi, bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde desteklenmesi için oldukça önemli probiyotikler.
Gelin en iyisi hep beraber bölüme geçelim.
Keyifli dinlemeler! -
Selamlar!
Bu hafta menümüzde elastin konusu var. Kolajen gibi yapısal bir protein olan elastinin aslında oldukça önemli görevleri var. Tam da İngilizce'de underrated denen ve aslında gereğinden az değer gördüğünden bahsedebileceğimiz bir konu elastin..
Solunumdan cilt üzerindeki etkilerinde kadar geniş bir yelpazede değerlendirebileceğimiz bu konuya gelin biraz daha yakından bakalım.
Keyifli dinlemeler!
Elastin Bozuklukları | Makale | Türkiye Klinikleri (turkiyeklinikleri.com) -
İkinci sezonun ilk bölümünden herkese merhabalar!
Bu bölümde son zamanlarda üzerindeki ilginin oldukça arttığını gördüğüm kolajen konusuyla sizlerle birlikteyim. Kolajen nedir, ismi nereden gelir, hangi tip kolajenlere vücudumuzun nerelerinde ihtiyaç duyarız gibi soruların hepsinin cevabını bu bölümde bulabilirsiniz.
Keyifli dinlemeler! -
Herkese merhaba!
Bu hafta da bonus bölümümüz olan Fransız Mutfağı'yla sizlerle birlikteyiz. Asterix ve Oburix'ten başlayan tarihin günümüze kadar nasıl bir yolculuktan geçtiğinden bu bölümümüzde bahsediyoruz. marie Antoinette, Medici ailesi vb. sürprizler sizi bekliyor.
Fazla spoiler vermeden bölümümüze geçmek çok daha iyi olacak sanırım.
Keyfili dinlemeler!
-
Herkese yeniden selamlar!
Eminiz bayram tatilinin ilk günleri sizin için eğlenceli geçiyor. Alaçatı için henüz sezon açılmamış gibi görünürken Bodrum Antalya'ya yaklaşmaya çalışıyor. Bu anlık durum bildirimin ardından bölümümüze ne var gelin beraber bakalım.
Her ne kadar uzmanlar özellikle et tüketimi adına tedbirli olunması yönünde uyarılarda bulunsa da konu kurban bayramı olunca bu doğal olarak pek de mümkün olmuyor. Bahsi kurban bayramıyla açtık çünkü bu haftaki konumuz aminoasitler. Proteinlerin yapıtaşları olan aminoasitler kurban bayramının ana konusu olan et ürünleride fazlasıyla bulunuyor. Peki kaç aminoasit var? Hangi aminoasitler hangi proteinlerin oluşumunda ve görevli? Dengeli bir aminoasit alımı için diyetlerimizde nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorular ve daha fazlasının cevabı için sizi bölümümüze davet ediyoruz.
Keyifli dinlemeler!
-
Antioksidanlar bölümümüzden herkese merhabalar!
Umarız ayrı kaldığımız süre içinde sabırsızlıkla beklediniz. Zira sizin için çok güzel bir bölüm hazırladık.
Bir parça demiri bir süre dışarda bıraktığınızda ya da fena şartlarda olmasa bile çok uzun süre kullanıldığında paslandığını görürüz. Bu durum vücudumuz için de pek farklı değil. Radyasyon, hava kirliliği, alkol, sigara gibi bazı dış etmenler vücudumuzun oksidatif strese maruz kalmasına ya da başka bir deyişle paslanmasına neden olur. Antioksidanlar da tam olarak bu noktada işlev görüp bunu engellerler. Peki nedir bu antioksidanlar, nasıl bir çalışma mekanizmaları vardır ve nerlerden elde edilebilirler gelin bölümümüzde hepsine göz atalım.
Keyifli dinlemeler! -
Herkese yeniden merhabalar! Bu hafta mineraller bölümümüzle sizlerle birlikteyiz. Çoğu zaman vitaminlerle karıştırılan, hatta eksikliği kolayca gözardı edilebilen hayati elementler bunlar. Kalsiyumdan magnezyuma, selenyumdan demire kadar işinize yarayacak tüm mineralleri konuştuğumuz bölümümüze hepiniz davetlisiniz. Bu mineralleri beslenme düzeninize nasıl dahil edeceğinize dair önerilere dikkat etmeniz de şiddetle tavsiye edilir!
Keyifli dinlemeler, sağlıklı günler diliyoruz!
Not: Karın doyurmak beslenmek değildir!
-
Nereden baksanız alfabenin yarısı burada. Özellikle hastalandığımızda başta C vitamini olmak üzere aklımızda yer etmeye başlar vitaminler. Pandemide bunun yanında sıkça anılan bir D vitamini eklendi. Çinliler ise çok daha öncesinde GDO ürünler üreterek A vitamini eksikliklerini gidermeye çalıştılar. K vitamini olmazsa zaten kan pıhtılaşmaz derken sizler için güzel bir bölüm hazırladık.
Olur da sorularınıza cevap olmayan kısımlara denk gelirseniz bize yazmaktan çekinmeyin.
Keyifli dinlemeler diliyoruz!
-
Herkese yeniden merhabalar!
Bu bonus bölümüzde Türk Mutfağı'nın tarihinden bahsediyoruz. Geçmişten günümüze hem coğrafi hem de kültürel olarak yaşanan değişimler sonucunda Türk Mutfağı günümüzde oldukça zengin bir halde. Sadece 360 çeşit çorba olması bile bu konuda oldukça destekleyici bir unsur.
Hadi öyleyse birlikteiğimize bölümümüzde devam edelim! Sizin için keyifli bir dinleme olmasını diliyoruz.
-
Her gün yağları suçluyor, beslenme düzenlerinde kötü adam ilan ediyoruz. Peki gerçekten durum böyle mi? Yağ tüketmeden beslenmemiz mümkün mü? Hangi yağları tüketmek bizim için daha faydalı?
Bu bölümümüzde bu soruları ve daha fazlasını yanıtlandırıyor olacağız.
Bölüm sonundaki bonus bilgiyi dinlemeden geçmemenizi şiddetle tavsiye ederiz! -
Herkese yeniden merhabalar! Bu hafta sizinle proteinler bölümüyle beraberiz. Protein nedir? yapıtaşları nelerdir? Evrimsel süreçte ve günümüzde beslenme düzenimizde nasıl bir yer almıştır? Gelin bu soruların cevabını beraber bölümde bulalım. Keyifli dinlemeler!
-
Bu hafta vücudun temel ihtiyacı olan organik bileşiklerden karbonhidratları konu alıyoruz. Karbonhidrat ne demek? Karbonhidrat kullanımı aslında nasıl bir tarih dayanıyor? Günümüzde nasıl bir karbonhidrat tüketim düzenine sahibiz ve hangi besinlerden sağlıklı karbonhidratlara ulaşabiliriz? gibi soruların cevaplarına bu bölümde yanıt bulmaya çalışıyoruz. Biyoloji ile diyetetiğin kesişim kümesinde buluşmak dileğiyle..
-
Beslenme nedir? Nasıl bir tarihe dayanır? İnsanların evrimsel gelişimi nasıl bir süreç izlemiştir? Hangi insan türü etle çok besleniyordu? Günümüzde çok yaygın görülen fast food tarzı beslenmenin etkileri nelerdir? Bu sorulara bu bölümde yanıt arıyoruz. Herkese keyifli dinlemeler!
-
Beslenme tarihine dair uzun bir yolculuğa çıktığımız bu günde sizlerle tanışıp yol haritamızı paylaşıyoruz. Bol keyifli dinlemeler!