Episoder
-
”Stora boken om Bokashi” släpps våren 2022 och i detta avsnitt av Bokashipodden berättar Malin och Emma om hur boken, som faktiskt började skrivas fyra år tidigare till slut blev till! De berättar om utmaningen att koka ihop de allra bästa tipsen från 15 års bokashi-erfarenhet och skriva om det så att det passar alla, oavsett av hur man bor eller hur mycket man vill odla. Och om hur bokens innehåll till slut blev ungefär tusen gånger bättre och vackrare än de hade vågat hoppas! Författartrion till ”Stora boken om Bokashi” består av Jenny Harlen, Malin Sairio och Emma Stille.
-
I detta avsnitt av Bokashipodden pratar Malin Sairio och Sara Bäckmo om bokashins årscykel där de går igenom en årstid i taget. Hur skiljer sig de olika årstiderna åt när det kommer till bokashi? Malin och Sara bjuder på massa tips och idéer vad man kan tänka på under året! Dessutom får du höra vad Sara gör med infångade möss, vilken otippad årstid hon tycker är svårast och Malins förmåga att samla på sig stora bokashihinks-torn.
-
Mangler du episoder?
-
I detta avsnitt av Bokashipodden pratar Malin och Jenny om hur de tre specifika bakteriegrupperna i EM-blandningen fungerar och hur de kan samarbeta så fantastiskt med varandra. Bokashi är ju bara ett sätt att använda dessa bakterier på och Malin & Jenny pratar om hur man kan använda EM på andra sätt i trädgården. Och så ringer Malin upp Manja Seihine - förskolepedagogen som för många år sedan introducerade bokashi på alla förskoleavdelningar på Freinetskolan Bild och Form i Göteborg.
-
Vad händer egentligen i jorden när man gräver ner bokashi? I detta avsnitt av Bokashipodden pratar Malin och Jenny om mikrolivet i jorden och hur viktigt det är att vi matar jorden med organiskt material. Och hur kan man använda sin bokashijord? De pratar också om traditionellt jordbruk och hur synd det är att störa mikrolivet genom att ploga jorden. Bruna åkrar är onaturligt - lyssna på podden för att höra varför.
-
Veckan efter att vi spelade in detta avsnitt utsattes Myanmar för en militärkupp. Teamet är vid publiceringen ok, och vi har så mycket kontakt med dom som det går. I detta avsnitt berättar Jenny och Malin om hur projektet Bokashi Myanmar föddes och hur det har gått att introducera bokashi i ett land som utsätts för mycket stora prövningar.
-
Bokashi och biokol är en fantastisk kombination och nedgrävda i jorden ser vi en rad värdefulla effekter som resulterar i en långvarig jordförbättring - men redan i köket märker man av den positiva inverkan när man kombinerar dem! Varje vecka trillar det in massor av frågor till bokashi.se och i detta avsnitt passar Malin och Jenny på att svara på en mängd av dem, så som om man måste finfördela matavfallet, om strö kan bli gammalt och om man måste tillsätta mask i jordfabriken!
-
Vad kan gå fel i hinken? Inte så mycket egentligen men i detta avsnitt av bokashipodden pratar Malin och Jenny om de saker man ska ha extra koll på och de bästa tipsen för att fixa till det när det krånglar. Är du intresserad av att göra eget bokashiströ eller spray? Vi går igenom grunderna. Sist men inte minst - Malin ringer upp artisten, odlaren och författaren till ”Stefans Lilla Svarta - Bokashi, Biokol och Bakterier” Stefan Sundström, för att prata om hur betydelsefullt det är att göra jord, klimatstressen och hur en tomattävling var början på hans bokashiresa.
-
Vilka är egentligen skillnaderna på bokashi och traditionell kompostering? I detta avsnitt av Bokashipodden reder Malin och Jenny ut vilka de är. Det andra viktiga ämnet som tas upp är en studentuppsats som låg till grund för ett uttalande om att bokashi är sämre för miljön i programmet ”Odla i P1” i somras. Malin har gått igenom uppsatsen noggrant och sammanställer hur de gick till väga - och om det faktiskt har något med bokashi att göra?
-
Lena Otter var en av de absolut första i Sverige som vågade testa bokashi, långt innan det var så spritt som det är idag. Malin och Jenny träffar Lena och pratar om jord, odling och mod att testa nytt. Du får också veta mer om vätskan som du tappar ur bokashin och kan använda som gödning. Dessutom berättar vi hur du gör din egen jordfabrik.
-
Sara Bäckmo som driver Skillnadens trädgård berättar om sitt förhållande till Bokashi och ger sina bästa tips. Vi berättar dessutom vad man kan slänga i sin hink? (Spoiler: det är egentligen allt matavfall.) Du får dessutom tips på hur du kan göra med din bokashi på vintern, när jorden har fryst och det är minusgrader ute.
-
Vad är bokashi egentligen? Så kommer du igång och löser två problem på en gång: du blir av med ditt matavfall och får fantastisk jord. Men hur kommer man igång egentligen? Vad behövs och vad ska man göra? Vi svarar på några av de mest grundläggande frågorna och hjälper dig igång med din bokashi, från matavfall till jord.
-
I Bokashipodden pratar Malin och Jenny från bokashi.se om allt som har har med bokashi att göra. Du får lära dig allt från grunderna till överkursen. Du kommer också få ta del av samtal med spännande gäster, som artisten och odlaren Stefan Sundström, trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo och bokashi.ses första kund. Diskutera gärna podden och ställ dina frågor i Facebookgruppen ”Bokashi".