Episoder
-
I förra veckan kom de efterlängtade förslagen om lättnader i kreditrestriktionerna. För professor John Hassler, en av tre ledamöter i kommittén, är det solklart att de hårda kreditrestriktionerna har gjort mycket mer skada än nytta och att lättnaderna som nu föreslås inte riskerar den finansiella stabiliteten.
Här berättar han om hur tankarna har gått, hur han själv har ändrat sig under utredningens gång, vilka förslag man funderat över men valt bort – och den brist på analys som han menar att debatten om kreditrestriktionerna har präglats av. Lennart Weiss hyllar utredningen – och passar på att lansera ett eget reformförslag: Statens familjebildningslån. Programledare: Anna Bellman. -
På pluskontot: En dubbelsänkning från Riksbanken och efterlängtade förslag om lättnader i kreditrestriktionerna. Men på minuskontot finns flera dystra nyheter, enligt vår expertkommentator Lennart Weiss. Han beklagar konkursen i Oscar Properties – och framför allt resultatet i det amerikanska presidentvalet: ”Jag har aldrig i mitt vuxna liv varit så orolig över världsläget som jag är nu.” Programledare: Anna Bellman.
-
Mangler du episoder?
-
Sverigedemokraterna fick igenom sitt Sverigehus i höstbudgeten men sätter käppar i hjulen för regeringens vilja att införa fri hyressättning i nyproduktion.
Hör Mikael Eskilandersson, bostadspolitisk talesperson och vice ordförande i civilutskottet, i ett samtal om Sverigedemokraternas roll idag, deras ökade fokus på bostadsfrågorna, där de framför allt vill möjliggöra fler småhus. Kent Persson kommenterar och konstaterar att SD och Vänsterpartiet förenas i inställningen till hyresfrågorna. Programledare: Anna Bellman. -
Skiljemannens första beslut om 2025 års hyror ändrar förutsättningarna inför kommande förhandlingar. Ett mycket bra initiativ från de rödgröna i Stockholms stad om utbildning i att upptäcka våld i hemmet. Orimligt att kommuner lägger in vinster från markförsäljningar i driften, och att de boende tvingas stå för övervinsterna, menar vår expertkommentator Kent Persson som även kommenterar förslaget om att förbjuda listräntor, trepartsöverenskommelsens framtid och Ulf Kristerssons spaning om det minskade barnafödandet. Och så sågar han fullständigt Socialdemokraternas EU-utspel: ”Erfarna politiker som Jennie Nilsson och Johan Danielsson borde veta bättre.” Programledare: Anna Bellman.
-
Danske Bank jämför i en rapportserie den sociala bostadspolitiken i de nordiska länderna. Sverige sticker verkligen ut med större hemlöshet och mer bostadssociala problem – i Danmark, Norge och Finland tar staten ansvar på ett helt annat sätt och bakgrunden till olikheterna ligger i olika vägval på 1990-talet. ”Det hade behövts ett helhetsgrepp i Sverige nu”, säger Louis Landeman, som är ansvarig analytiker på banken. Lennart Weiss kommenterar och menar att Sverige kan ta efter alla grannländerna. Programledare: Anna Bellman.
-
Två bra initiativ från regeringen. Två tvivelaktiga initiativ från Hyresgästföreningen. Många nyproducerade lägenheter står tomma, även i det äldre beståndet – strukturförändringar kommer att behövas, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som hyllar Kim Söderström som förbundsordförande och menar att han kan bli en nystart i den frostiga relationen med Byggföretagen. Lennart Weiss välkomnar även TMF:s inlägg i småhusfrågan, men är rädd att många kommer att bli besvikna när utredningen om kreditrestriktioner snart ska presenteras. Programledare: Anna Bellman.
-
Det går att skapa ett Sverige utan utsatta områden. Men det går inte att hålla på som vi har gjort de senaste decennierna. Lawen Redar leder gruppen som tog fram ett stort antal socialdemokratiska förslag på hur integrationen och de utsatta områdena kan förbättras. Möt ”Sveriges argaste politiker” i ett engagerat samtal om förskolor där inga barn har svenska som modersmål, om Danmark som föregångsland och om behovet av rivningar och upprustningar. Viktor Mandel kommenterar, och han menar att det krävs oerhört stora åtgärder för att bryta segregationen – och att det är tveksamt om samhället vill vidta dem. Programledare: Anna Bellman.
-
Rätt att prioritera större lägenheter i Stockholm – men inser staden att det innebär att man måste sänka markpriserna? Nederländska Ten Brinke vill bli Sveriges största bostadsutvecklare – spännande, tycker vår expertkommentator Viktor Mandel som dock menar att det inte finns så många pressade utvecklare med bra projekt. Han kommenterar också problematiken kring företagsbostäder och kritiken mot delningsboendet i Lund, Atrium Ljungbergs storsatsning på trä i Sickla, SD:s utökade avhysningsförslag och regelverket kring konverteringar: ”Helt orimligt att ställa samma tillgänglighetskrav som vid nyproduktion”. Programledare: Nicklas Tollesson
-
Initiativet Bygg i tid har tillsammans med Fastighetsägarna och Byggföretagen för andra året tagit fram sitt ledtidsindex. Sammantaget är det ingen munter läsning; sedan förra året har ledtiderna blivit längre – snittet har ökat från 4,5 till 4,7 år – trots att antalet ärenden har minskat. Men för vissa städer har utvecklingen gått åt rätt håll. I veckans avsnitt möter vi Carl Arnö från Västerås som ligger i topp av de stora städerna och Magnus Sjöberg från Halmstad som har klättrat mest i indexet. Vad ligger bakom deras framgångar? Hur kan ledtiderna kortas? De är överens om vikten av att inte överarbeta: ”Good enough” räcker långt. Anna Bellman programleder och Kent Persson kommenterar.
-
Förvånansvärt låga hyreshöjningar i de första stora överenskommelserna om 2025 års hyror. Och fortsatt högt tonläge i förhandlingarna: Hyresgästföreningen agerar återigen märkligt och oanständigt och hyresnämnden kommer att gå på fastighetsägarnas linje den här gången också, tror vår expertkommentator Kent Persson, som också kommenterar betänkandet om hyreshöjningar för renoveringar, Nils Holgersson-gruppens rapportering om kraftigt höjda VA-kostnader, det fortsatt stora antalet svartuthyrningar och hotet mot tusentals svenska sjöar och dammar. Programledare: Anna Bellman.
-
BOPOLPODDEN | Vi är halvvägs in i mandatperioden. Vad har regeringen gjort? Hur ser framtiden ut? Hur nöjd är bostadsministern och hans medarbetare med budgetutfallet? Och finns det någon väg till en friare hyressättning, något som alla regeringspartierna vill ha? På Bopol Live Hyresrätt gav statssekreterare Johan Davidson en genomgång av de första två åren med regeringen och därefter samtalade han med vår expertkommentator Kent Persson om nuläget, framtiden – och branschens påtryckningar: "Har man inte kommit framåt på 50–60 år kanske man ska tänka lite bredare." Vi sänder framträdandet i sin helhet i podden och det hela kommenteras av Lennart Weiss.
-
Regeringens nya regelverk för kommunerna är små steg i rätt riktning, men förstärker det gamla mönstret att staten lägger över ansvar, men inte pengar, på kommunerna. Timbro är på rätt väg när det gäller rivningar, men tänker inte hela vägen, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som dock vill se mer rivningar – och tvångsförvaltningar – när det kommer till det utbredda problemet med slumvärdar runt om i Sverige. Han kommenterar också EU-kommissionärens uppdrag, kommande regler från Arbetsmiljöverket – och vårt event Bopol Live Hyresrätt i onsdags. Programledare: Anna Bellman.
-
Var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon har eller har haft en relation med, oftast i det egna hemmet. Det dödliga våldet är bara toppen av ett isberg. Mäns våld mot kvinnor är fortfarande en otroligt icke-prioriterad fråga i samhället, menar Olga Persson, förbundsordförande i Unizon, som ser svagheter hos kommunerna att implementera ny lagstiftning och ge kvinnor förtur till våldsutsatta kvinnor i bostadskön, trots att det skulle vara enkelt att göra och innebära en enorm samhällsvinst. Nu tar Unizon ett helhetsgrepp när det gäller bostadsfrågan för våldsutsatta kvinnor och barn genom Boendebanken. ”Vi gör det som samhället borde göra.” Anna Bellman programleder och Viktor Mandel kommenterar.
-
Den sänkta räntan betyder mer för bostadsrätts- än hyresrättsproduktionen – och det är bostadsrättskalkylen som är svårast att få ihop. Ägarlägenheter fyller 15 år i Sverige – en produkt som ser bra ut på papperet men som i praktiken har svårt att utmana bostadsrätten, förklarar vår expertkommentator Viktor Mandel, som hyllar Jan Jörnmark och gärna hade sett bättre förutsättningar för byggemenskaper i Sverige. Han kommenterar också de senaste snurriga turerna i hyresförhandlingarna, tror att den kommande utredningen kommer att föreslå helt slopade amorteringskrav, och han tycker att det är spännande att Sveafastigheter – som han själv varit vd för – nu är på väg till börsen. Programledare: Anna Bellman.
-
Skrota bostadskön, fördela efter behov. Slå ihop de allmännyttiga bolagen. Ställ krav på 30 procent sociala bostäder i markanvisningar. Fri hyressättning på övriga 70 procent.
Bostadsmarknaden är fullkomligt dysfunktionell – nu krävs ett helhetsgrepp, menar Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm som har presenterat ett brett program med åtta konkreta reformer som skulle förändra bostadsmarknaden i grunden. Ett friskt inlägg i debatten tycker vår expertkommentator Lennart Weiss – men kanske för konkret för dagens debattklimat. Programledare: Anna Bellman. -
Intressant och passande med en dansk socialdemokrat som bostadskommissionär i EU. En ”teknokrat” snarare än en visionär som ny vd för Sveriges Allmännytta. Problematisk tondövhet från Stockholms stad – och andra kommuner – kring planeringsförutsättningarna för byggprojekt, menar vår expertkommentator Lennart Weiss som fick gnugga sig i ögonen och flera gånger läsa om Hyresgästföreningens debattinlägg. Han ”killgissar” även om bakgrunden till det klena utfallet för bostadspolitiken i budgeten: ”Jag tror att Andreas Carlson har stött på patrull.” Programledare: Anna Bellman.
-
Efter fem år som Byggsandra siktar hon nu på att revolutionera fastighetsbranschen genom bolaget Advicy som nyligen fick in stjärnmäklaren Fredrik Eklund som storägare genom den största investringen i tv-programmet Draknästets historia. Möt Sandra Mobaraki i ett samtal om kampen för jämställdhet, rimmandet i Draknästet och möjligheterna med AI.
-
När Hyresgästföreningen inte längre kan förhala förhandlingarna väljer de att obstruera – genom att lämna förhandlingarna. SD:s bygglovsbefriade Sverigehus kom med i regeringsförklaringen; ett intressant initiativ menar vår expertkommentator Kent Persson som hoppas att det ska kunna leda till en bredare regelförenkling kring småhussektorn. Han kommenterar också den nya undersökningen som visar hur tunga boendekostnaderna har blivit, inte minst för hyresgästerna, Bygg i tids senaste ledtidsindex och de radikala förslagen från centerpartisten Jonas Naddebo: ”Modiga förslag som förtjänar en värdig debatt.” Programledare: Anna Bellman.
-
Det är hälsosamt med tätt, grönt och bilfritt. Stora villamattor är däremot ohälsosamma, borde förtätas och bli blandade, hälsosamma och hållbara. Men går det att få politiker att driva den linjen när man kan förvänta sig kraftfullt motstånd från röststarka väljargrupper? Möt stadsforskaren, entreprenören och debattören Alexander Ståhle i ett samtal om hållbarhet, housemusik och politiskt mod. Anna Bellman programleder och Lennart Weiss kommenterar – och ifrågasätter en hel del.
-
Positivt och väntat att problemen kring presumtionshyror undanröjs – men med tanke på att fastigheter är långsiktiga investeringar är det djupt olyckligt att domstolsbeslut kan leda till flera förlorade år i sektorn. Och om presumtionshyresdelen var en enkel sak för utredaren Thomas Edling att få ordning på, så får han det kämpigare med företagsbostäderna, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som också kommenterar ”förhandlingarna” om hyrorna, Riksbankens självständighet, tomträttsproblematiken i Stockholm – och dyra hyresrätter på Gotland. Programledare: Nicklas Tollesson.
- Se mer