Episoder
-
Den grønne omstilling har det sløjt herhjemme i de her år. Og selv når virksomheder står klar til at sætte skub i omstillingen, risikerer de at blive bremset.
Det gælder f.eks. selskabet Greengo Energy, hvis tre planlagte solcelleparker kan lide skibbrud før de overhovedet er kommet op og køre. Store forsinkelser af på strømlægningen betyder nemlig, at selskabet ikke kan nå at gå i gang før tilladelserne til solcelleparkerne udløber.
Hør i denne Finans Lyn-analyse, hvordan regler og statsligt bureaukrati sætter en stopper for den grønne omstilling og efterlader virksomhederne i dyb frustration.
Gæst: Jakob Martini, klimaredaktør, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Forestil dig, at du har lavet en kæmpe brøler på jobbet.
En rigtig fejl. Sådan en, der har kostet både kunder og penge. Hvordan rejser man sig igen og vigtigst af alt: hvordan genvinder man tilliden fra sine kollegaer?
Det dilemma står Sarah i. Hun føler, at blikkene på kontoret har ændret sig siden fejlen, og hun ved ikke, hvordan hun skal komme tilbage på sporet.
Det forsøger panelet i Karriereklubben at hjælpe hende med i denne uge.
I studiet har vi:
Charmaine Eriksen, ledelsesrådgiver og stifter af podcasten Hverdagsledelse
Brian Greve, CEO hos Hunkemöller
Patricia Plesner, CEO i Plugin Heat Club
Vi tager også fat på to andre dilemmaer:
Hvordan får Lasse et “rigtigt” job efter mange år som freelancer?
Og: Skal Daniel skjule sin iværksætterbaggrund, når han søger job i corporate-verdenen, eller kan han bruge det som en fordel?
Caroline Rossmeisl, vært
Kasper Søegaard, Podcastredaktør
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mangler du episoder?
-
De store banker smøger ærmerne op og spiller med musklerne.
Den seneste tids gode vilkår og regnskaber har gjort de største banker sultne, og nu kigger de sig om efter konkurrenter, de kan opsluge. Seneste eksempel er Nykredit, der vil opkøbe Spar Nord.
Hør denne uge Finans Weekend og find ud af, hvad det betyder for kunderne, hvorfor antallet af banker bliver færre, og om det egentlig er godt eller skidt for konkurrencen.
Gæst: Claus Iversen, finansredaktør, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De udskældte bidragssatser kender pludselig ikke længere kun en vej - op. Nordea sænker for første gang ydelsen på bidragssatsen til realkreditlån.
Dermed følger banken trop på Danske Bank, men i større omfang end konkurrenten og har nu de billigste boliglån efter Totalkredit.
Hør denne Lyn-analyse, og få svar på hvad det konkret betyder for boligejere med realkredtlån i Nordea og hvorfor det kun er nye kunder der får glæde af de nye rabatter.
Gæst: Claus Iversen, finansredaktør, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vrede, frustration og frygt.
Donald Trumps første måneder som verdens mægtigste mand har lagt sig som en stor tung dyne af dårlig stemning over de danske kontorlandskaber. Flere ledere forklarer nemlig nu, at de ser det afspejlet som decideret dårlig stemning og psykologisk utryghed hos deres medarbejdere.
Spørgsmålet er, hvad man som leder gør, når ens ansatte er ramt af Trump-depression?
I studiet:
• Mads Skovlund Pedersen, landechef i Nordea Danmark.
• Suanne Juhl, bestyrelsesformand i bl.a. Aarhus Havn, Hofor og TDC Holding.
• Søren Linding, erhvervskommentator på Finans.
Vært: Rasmus Bendtsen, nyhedsredaktør på Finans.
Podcastredaktør: Kasper Søegaard.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Midlertidige chefer er langt fra nogle, der bare tager over, når en chef pludselig forsvinder, inden en ny permanent skal findes.
Fænomenet, der kaldes interim ledelse, er på vej frem og bruges i stigende grad af danske virksomheder - faktisk er det for nogle en decideret karrierevej.
Lyt til denne Finans-analyse og hør, hvorfor interim ledelse bliver stadigt mere populært, og hvad fordelen ved en midlertidig leder kan være i stedet for en permanent.
Gæst: Sille Wullf Mortensen, journalist, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ét firma holder hele verdens chipproduktion i sin hule hånd. Og nej, det er hverken fra Kina, USA eller Taiwan. Det er såmænd det hollandske firma ASML.
Teknologien i selskabets maskiner er så kompliceret, at det får Miraculix’ trylledrik i Asterix til at ligne en simpel kålblanding i Nettos køledisk. Og hvad der er mere bemærkelsesværdigt. Firmaet har totalt monopol, så hvis noget skulle ske med ASML, vil det ramme alt fra produktion af telefoner til avancerede militærsystemer.
Hør Finans Global og få den opsigtvækkende historie om ASML, og hør, hvordan de bittesmå chips med den enorme power bliver til på den mest ufattelige måde.
Gæst: Thomas Høy, global korrespondent, Finans.
Vært: Mads Ring
Producer: Kasper Søegaard.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det har i årevis været en af de mest udskældte lovgivninger, der har medført ekstremt meget bøvl og ekstraarbejde for virksomheder – og private.
Men nu er den ansvarlige minister klar til at finde den helt store høvl frem, når det gælder EU´s databeskyttelseslov GPDR. Og erhvervslivet bakker op - selv dem der tjener penge på at rådgive om loven.
Hør i denne Lyn-analyse, hvilke virksomheder, der især står til at få glæde af en slankere GPDR-lovgivning og hvor meget virksomhederne vurderes at bruge på at administrere de udskældte regler.
Gæst: Simone Scheuer-Hansen, journalist, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Kampen for øget diversitet, inklusion og ligestilling er under pres. Det seneste eksempel er, at antallet af kvindelige direktionsmedlemmer i de største danske banker i de seneste tre år er bakket 3 pct.point til 7,4 pct. En betydelig nedtur fra et i forvejen horribelt, pinligt niveau.
Julie Galbo, tidligere koncerndirektør i Nordea og nu professionelt bestyrelsesmedlem i ind- og udland, har svært ved at acceptere tingenes tilstand i Danmark. Det skyldes ikke mindst en høj erhvervsfrekvens og et overlegent uddannelsesniveau blandt kvinder i Danmark. Derfor er der ingen fundamentale årsager til, at topledelserne og bestyrelser i dansk erhvervsliv og finansverden ikke er ligeligt repræsenteret af begge køn.
Vært: Søren Linding, redaktør og erhvervskommentator
Podcastredaktør: Kasper Søegaard
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Kun én amerikansk præsident har været en større ulykke for aktiemarkederne i de første 100 dage i embedet end Donald Trump i sin anden periode i Det Hvide Hus.
Det viser en opgørelse, som PFA står bag, der går helt tilbage til Theodore Roosevelts tid som præsident for mere end 100 år siden.
Opgørelsen kommer samtidig med at det i denne uge er 100 dage siden, at Donald Trump blev svoret ind som præsident for USA.
Hør i denne lyn-analyse, hvor slemt det egentlig er gået finansmarkederne i Trumps 100 første dage.
Gæst: Alexander Bitsch, journalist, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi hører ofte kun om triumferne, og iværksættersuccesserne bliver hyldet som stjerner.
Men bagved gemmer der sig også en anden historie – en historie, der kan have store konsekvenser for folkene bag succeserne eller drømmen om dem. En historie om mentale sammenbrud, afgrundsdybe kriser og voldsomme stressreaktioner - selv hos dem, der har succes.
Hør i denne Lyn-analyse, hvor slemt det står til blandt iværksættere, hvad der ofte får bægret til at flyde over og hvilke råd, de der har prøvet det, giver videre, så andre kan undgå samme skæbne.
Gæst: Jesper Kildebogaard, journalist på Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvilke begivenheder kan skabe rystelser på aktiemarkedet eller sende investorerne i drømmeland?
"Det, der tæller" er en økonomipodcast fra Finans, der kort og skarpt fortæller dig, alt du skal vide om de vigtigste begivenheder i verdensøkonomien.
Gæst i denne uge: Mikael Milhøj, chefstrateg i Sterna Capital Partners.
Vært: Rasmus Bendtsen, nyhedsredaktør på Finans.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvad hvis man aldrig kom afsted på den der jordomrejse, dengang man var ung og fri?
Det gjorde Thomas aldrig – og nu fortryder han det. Men chefen vil ikke give ham fri. Skal han alligevel satse det hele for drømmen?Det taler vi om i ugens episode af Karriereklubben.
Med i studiet er:
• Susanne Palsten Buchardt, COO i Algiecel
• Joachim Sperling, direktør i Erhvervslivets Tænketank
• Jens Hjarsbech, cheføkonom i MyBanker
Vi taler også om Cecilie, der dagdrømmer om at søge ind på psykologi og starte helt forfra, men er bange for at starte helt fra scratch. Og så har vi Mille, som arbejder i en startup med et meget ungt miljø og bliver kaldt “Boomer Mille”. Skal hun tilpasse sig – eller erkende, at hun måske ikke passer ind?
Vært: Caroline Rossmeisl
Podcastredaktør: Kasper Søegaard
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Da Novo Nordisks aktiekurs toppede i juni 2024, var selskabet nærmest uovervindeligt. Selskabet definerede en ny kropskultur med sit altdominerende fedmemiddel og tjente så meget, at Novos betydning for Danmark blev sammenlignet med Nokias for Finland i 90'erne. Ingen i medicinalbranchen kunne nærmest hamle op med selskabet fra Bagsværd.
Ti måneder senere kæmper selskabet for at overbevise investorerne om potentialet i fremtidens pipeline. Aktiekursen er mere end halveret, og ærkerivalen har givet Novo Nordisk baghjul på de fleste parametre.
Lyt til denne uges udgave af Finans Weekend og hør, hvorfor det går så brat ned ad bakke for en af landets vigtigste virksomheder. Hvad skal eller kan Novo gøre for at rejse sig - eller er selskabet i virkeligheden ramt af den perfekte storm uforskyldt?
Gæst: Nick Sturm, journalist, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Kasper Søegaard.
Husk, at du som noget nyt kan abonnere direkte på din yndlingsudsendelse derinde, hvor du normalt finder dine podcast - f.eks. på Apple Podcast, på Spotify eller andre lignende tjenester.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Danske pensionskasser ser med stor nervøsitet mod USA, hvor store havvindmøllesatsninger er i fare for at blive lukket ned, selvom de er godkendt og i gang med at blive opført.
Donald Trump ønsker nemlig at trække tilladelserne tilbage med tilbagevirkende kraft. Og det kan ikke bare få enorme konsekvenser for danske Ørsted og i sidste ende også danske pensionsopsparere. Det kan også få konsekvenser for hele investorlysten i USA.
Hør mere i denne Finans Lyn-analyse og bliv klogere på, hvor bemærkelsesværdigt og skadeligt det vil være, hvis Trump-administrationen får magt, som den har agt.
Gæst: William Springer, journalist, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Risikerer fortrolig viden at ende på den forkerte side af bordet, når en af landets topembedsmænd skifter Erhvervsministeriet ud med bankernes lobbyorganisation Finans Danmark?
Det frygter flere eksperter, efter at Finans Danmark har ansat en af de absolutte topembedsmænd fra ministeriet, Steen Lohmann Poulsen, som ny direktør.
Men er frygten begrundet? Det diskuterer panelet i dagens udgave af Bundlinjen, hvor panelet også taler om en opsigtsvækkende analyse fra Dansk Industri, der viser, at kun halvdelen af de danske kvinder er tilbage på fuldtid to år efter fødslen af deres første barn. Og det er et problem for både samfundet og kvinderne, lyder advarslen.
I studiet:
Karina Rothoff Brix, landechef for Firi. Jens Klarskov, seniorrådgiver i Rud Pedersen. Britta Birgitte Bremerstent, partner i Ulveman & Børsting.Vært: Rasmus Bendtsen, nyhedsredaktør på Finans.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det lyder som noget fra en Anders And historie, men det er ramme alvor og big business. Det handler om sjældne jordarter.
En blanding af ædelmetaller og mineraler, som hives op fra undergrunden, og som er essentiel for at stort al elektronik fra iPhones til avancerede militærsystemer kan fungere.
Problemet er for den vestlige verden, at ét land stort set har monopol på at udvinde og raffinere jordarterne - Kina. Og nu begynder Riget i Midten at for alvor at rasle med sablen og gøre det svært for at importere fra deres skattekiste i undergrunden.
Lyt til denne uges Finans Global, og bliv klogere på, hvorfor Kina sidder på næsten alle de vigtige jordarter, og hvilke konsekvenser det vil have, hvis USA og Europa ikke længere får adgang til dem.
Gæst: Thomas Høy, global korrespondent, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
EU-kommissionen er ude med den store bødehammer overfor de amerikanske tech-giganter Apple og Meta som bl.a. ejer Facebook.
Bøderne falder fordi selskaberne ifølge EU ikke overholder nye digitale regler. Og det er bestemt ikke småbeløb, der er tale om. O timingen. Ja den er også interessan, for bag ved techgiganternes direktionslokaler sidder der en Donald Trump, der allerede inden dommen syntes, af EU driver heksejagt på techselskaberne..
Hør mere i denne Finans Lyn-analyse, og forstå, hvad det er EU mener techgiganterne forbryder sig imod, og hvordan disse domme kan få store konsekvenser for handelskrigen mellem EU og USA.
Gæst: Jesper Kildebogaar, Journalist, Finans.
Vært: Mads Ring.
Producer: Mads Ring.
Hent alle afsnit af Finans Podcasts i Apple Podcast, på Spotify eller lyt til alle afsnit direkte her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det kan lyde bizart, men en mindre virksomhed giver ikke mindre arbejde til bestyrelsen. Snarere det modsatte, lyder det fra Tue Mantoni, tidligere topchef i Bang & Olufsen og nu professionelt bestyrelsesmedlem og investor. Han er gæst i denne udgave af Bestyrelsestoppen.
Vært: Søren Linding, redaktør og erhvervskommentator
Podcastredaktør: Kasper Søegaard
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I "Ledelse med Louise Orbesen" gæster erhvervslederen Marianne Dahl studiet til en snak om Trump, diversitet og Danmarks manglende ligestilling.
For vi stadig er langt fra at opnå reel ligestilling på magtpositioner i Danmark.
Vi ligger bag de lande, vi sammenligner os med – særligt vores nordiske naboer. Men hvad skal vi gøre?
På det spørgsmål er Marianne Dahl klar i spyttet:
»Der er to grunde til, at vi ikke lykkes i Danmark. Der er stadig for stor forskel på, hvor meget barsel forældrene holder. Og så er der alt for få kvinder, der vælger de uddannelser, der fører til magt. Så vi skal sætte ind der. Barsel og uddannelse. I den rækkefølge.«
Vært: Louise Orbesen, ledelsesekspert.
Gæst: Marianne Dahl, topleder.
Podcastredaktør: Kasper Søegaard.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Se mer