Episoder
-
פעם, מזמן, לפני עשרות ומאות אלפי שנים חיו, ממש כאן לצדנו בכדור הארץ, מינים נוספים של בני אדם. כמו שיש מינים שונים של חתולים - נמר, אריה וטיגריס, כך היו בעבר מינים שונים של האדם.
הם היו דומים לנו בתכונות ומאפיינים רבים, אבל גם שונים מאיתנו.
כיצד הם נראו? לאן הם נעלמו?
בפרק שלפניכם אספר לכם כיצד התפתח האדם הנבון וכיצד היו נראים החיים שלכם אם הייתם נולדים לפני כמה אלפי שנים.
האזנה מהנה! -
החיים שלנו מלאים במספרים וביניהם מספרים ראשוניים המתחלקים ב-1 או בעצמם.
כבר בימי קדם החלו להתעניין במספרים ראשוניים וכיום הם משמשים אותנו להצפנה ואבטחת מידע.
האם ידעתם שאפשר להכפיל שני מספרים ראשוניים זה בזה, להוסיף 1 ולקבל מספר ראשוני חדש?
בסוף הפרק אספתי עבורכם חידות מתמטיות מהנות.
אה כן, רק תיזהרו מקרימינל הנבל.
האזנה מהנה! -
Mangler du episoder?
-
קרה לכם פעם שראיתם חבר או חברה מקבלים מכה והרגשתם כאילו אתם בעצמכם קיבלתם את אותה מכה? קוראים לזה אמפתיה.
האם ידעתם שאנו חשים אמפתיה כלפי אנשים הדומים לנו, יותר מאשר כלפי אנשים השונים מאיתנו?
היום נדבר על אזור במוח שנקרא S1 והוא אחראי על התחושות בגוף שלנו. קבוצת מדענים ישראליים החליטה לבדוק את האזור הזה ולהבין מה קורה לנו במוח בזמן שאנו חשים אמפתיה. הם נעזרו בבני נוער יהודים וערבים כדי לבדוק את הנושא וגילו משהו די מדהים.
האזנה מהנה! -
בשנים האחרונות רופאים החלו לרשום "אימון גופני" כחלק מטיפול במגוון מחלות כולל מחלות נפש. מסתבר שאימון גופני, התעמלות, ספורט... מסייעים לא רק לגוף שלנו אלא גם לנפש. איך זה בדיוק עובד ומה קורה למוח שלנו כשאנחנו מתאמנים?
האזנה מהנה! -
מאז שזוהה הוירוס בחודש דצמבר 2019 על ידי רופא עיניים מסין, עדיין לא יודעים מהו מקור הוירוס שגרם למגפה עולמית. יש האומרים שהוא הועבר לבני האדם דרך חיות שונות, אולי דרך אדם שאכל עטלף. יש המשערים שהוא "ברח" ממעבדה. יש גם כאלה שחושבים שהוא הגיע לעולם בדרך אחרת. כך או כך, ברור דבר אחד: הווירוס מתפשט בין אנשים במהירות רבה ולכן חשוב שנכיר אותו, נבין כיצד הוא מתפתח, האם וירוסים דומים יכולים לצוץ כפי שצצה הקורונה ובכלל מה אנו יכולים לעשות כדי לשמור על עצמנו ועל הסביבה מפני הידבקות.
בפרק נכיר גם את המילים מוטציות וווריאנטים ונברר מה קורה בישראל באביב 2021 ומה קורה במדינות אחרות דוגמת הודו וברזיל. -
עונה 3 של פרונטירז יוצאת לדרך!
בפרק הראשון של העונה נשמע על כוכב הנמצא ממש רחוק מכאן אבל מסקרן מדענים רבים. שמו של הכוכב הוא טראפיסט-1 והוא נמצא 40 שנות אור מכאן. טראפיסט הוא כוכב, כמו השמש שלנו, אבל הוא הרבה יותר קטן ומקיפים אותו 7 כוכבי לכת.
אז מה ההבדל בין כוכב וכוכב-לכת, כל כמה זמן כוכבי הלכת של טראפיסט-1 מקיפים אותו, עד כמה הוא רחוק מכדור הארץ, הטלסקופ החדש של נאס"א ושיחה מרתקת עם פרופ' הדר שטיינברג על החלל, החיים מחוץ לכדור הארץ, כמה זמן יקח לנו להגיע לטראפיסט-1 ועוד....
האזנה מהנה! -
יש לכם כוח על. בדוק. לכח הזה קוראים התמרה חושית והוא מאפשר לנו לראות מבלי לראות. סקרנים? האזינו לפרק ושמעו על המצאה ישראלית יוצאת דופן המאפשרת לאנשים לראות מבלי שהם רואים דבר. סקרנים? אה בעצם כבר אמרתי את זה קודם...
האזנה מרתקת!
-
דמיינו לעצמכם שאתם צועדים ברחוב כשלפתע, ממש מולכם, מגיח אדם שנראה בדיוק כמוכם. נשמע כמו מדע בדיוני? אז זהו, שכבר לא.
שיבוט, או יצירת העתקים של בני אדם אפשרי ויתכן כי יקרה בשנים הקרובות. מדענים כבר הצליחו לשבט או לשכפל חיות שלמות.
רופאים מאמינים שבזכות התגליות המרעישות על תאי הגזע והיכולת ליצור כל איבר בגוף באמצעות תאי הגזע העובריים, יהיה ניתן בעתיד לייצר איברים שלמים במעבדות וכך לחסוך את הצורך בתרומת איברים.
האזנה מהנה! -
כולנו אוהבים לשחק. יש ריגוש מסוים בתחרות. כולנו אוהבים לחשוב על מזימות ומהלכים ערמומיים כדי לגבּור על היריב וכולנו גם אוהבים לנצח. האמת היא - שאנחנו אוהבים את כל זה כל כך ולכן אנחנו בעצם משחקים כל הזמן. גם במציאות היום-יומית.
ישנו ענף מתמטי שלם שעונה לשם ”תורת המשחקים“ – בואו ללמוד איך לשחק טוב יותר ואיך באמת לנצח!
האזנה מהנה!
-
דמיינו לרגע שאתם מביטים מהחלון שבחדריכם ומגלים לפתע שהים מקיף אתכם מכל עֵבֶר. לתופעה הזו קוראים עליית מפלס הים. עבור לא פחות מכרבע מיליארד אנשים, התרחיש הזה עשוי להתרחש ממש בקרוב.
בפרק תשמעו על עליית מפלס הים, סוגי קרחונים שונים והאם הם באמת נמסים, מה זאת התחממות גלובלית, איך היא עלולה להשפיעה עלינו וכיצד מדענים מנסים להתמודד עם התופעות הללו. -
ידעתם שבעולם שלנו יש שדונים ופיות? אין להם שרביט או אבקת קסמים אבל יש להם יכולות של גיבורי-על.
הכירו את המיקרובים או בעברית – יצורונים.
בפרק תשמעו על פלנקטון של בובספוג, דיונון עם פנס בבטן, מי מגן על הקואלות והמלחמה של הצפרדע.
האזנה מהנה! -
לאחרונה, גילו מדענים שבני אדם, מבוגרים וילדים כאחד, אשר נוטים להכיר תודה במהלך חיי היום-יום שלהם, הם אנשים שמחים יותר, וחשוב מכך - הם גם אנשים בריאים יותר.
איך זה בדיוק עובד? מדוע אנשים שיודעים להגיד תודה הם אנשים שמחים ובריאים יותר?
האזנה מהנה! -
בזכות פיתוחים טכנולוגים חדשים, מדענים למדו להפיק דנ“א ישירות מִשְׂרִידים של בני אדם וחיות שחיו לפני זמן רב. האם יום אחד נוכל לבקר בגן החיות ולהאכיל ממותה. נשמע כמו מדע בדיוני? אז זהו, שזה כבר לא כל כך בדיוני.
-
המלחמה בחידק
מהם חיידקים, האם יש חיידקים "טובים" וכמה קילו של חידקים יש לנו בגוף? בפרק נספר על אנטיביוטיקה, למה היא לא תמיד עובדת ומה אפשר לעשות כדי להילחם בחידקים ממש מעצבנים.
האזנה מרתקת! -
זוכרים מה אכלתם לארוחת בוקר היום לפני שנה? לא מצליחים? ומה אם הייתם זוכרים כל יום בחיים שלכם בצורה כזאת? מה אכלתם, מה עשיתם ואת מי פגשתם. מוזר נכון? זה בדיוק המקרה של אנשים בעלי זכרון אוטוביוגרפי עילאי.
-
עטלפים הם חיה מדהימה. הם יודעים לנווט בעזרת הדים כדי לדעת היכן הם נמצאים. האם מדענים יצליחו לבנות רובוט שעובד בדיוק כמו עטלף? ואם כן, מה אפשר לעשות עם רובוט שכזה? התשובה בוודאי תפתיע אתכם. בואו להכיר את הרובוטלף.
-
בטח גם אתם שמעתם בזמן האחרון כמה הטלפון החכם מזיק לנו ואת ההורים שלכם מבקשים שתהיו כמה שפחות מול מסכים. האם המחקרים האחרונים תומכים באמרה הזאת? מה באמת עדיף לנו - מסכים או ספרים?
-
המוח שלנו הוא אחת מהתופעות המרתקות ביותר שהופיעו על פני כדור הארץ. כיום מדענים פועלים כדי לאסוף ולארגן את כל המידע שצברו מדענים על המוח שלנו בפרויקט המוח האנושי האירופי. האם בקרוב נבין את המוח טוב יותר ונוכל לרפא מחלות עצביות? האם נוכל לבנות רובוטים המסוגלים ללמוד כמונו?