Episoder
-
Cezeri'nin Odası programının bu bölümünde yapay zekadan kuantum bilgisayarlara, yerli uydu ve milli savunma teknolojilerimizden sosyal medyaya kadar 2024 yılı içerisinde yer alan teknolojik gelişmeleri ve 2025 senesine dair beklentileri, teknoloji muhabirlerimiz Tolga Yanık ve Kadir Günyol ile değerlendirdik.
-
Cezeri'nin Odası programının bu bölümünde metinden video üreten bir yapay zeka aracı olan Sora hakkında konuştuk. İçerik oluşturma sürecini kelimelerden görsele dökerek video üretimini daha da kolaylaştıran bu platformun, sanat dünyası ve diğer mecraları nasıl etkileyeceğini, İbn Haldun Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Zafer Topaloğlu ile konuştuk.
-
Mangler du episoder?
-
Cezeri'nin Odası programının bu bölümünde haftanın öne çıkan teknolojik gelişmelerini, Oxford Üniversitesi'nin yılın kelimesi olarak seçtiği "brainrot" kelimesinin sosyal medya bağımlılığı ve bilişsel açıdan etkilerini teknoloji muhabirlerimiz Tolga Yanık ve Kadir Günyol ile birlikte ele aldık.
-
ChatGPT’yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora'yı tanıttı. Henüz deneme aşamasında bulunan model, hangi özellikleri taşıyor? Sağladığı imkanları ve olası tehditleri Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
-
Açık Veri ve Teknoloji Derneği (AVTED) tarafından hazırlanan “Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi 2023” projesi nasıl hazırlandı? Türkiye’de açık veri konusunda hangi noktadayız? Dr. Fatih Sinan Esen ile konuştuk.
-
Togg’un yollara çıkmasından yapay zekanın gelişimine kadar, 2023’ün öne çıkan teknoloji başlıklarını Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
-
Google ve Amazon’un İsrail ile yapay zeka ve veri sistemlerini geliştirmek üzere 1,2 milyar dolara imzaladığı “Nimbus” projesi, İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı sistematik ayrımcılık ve hak ihlallerini daha da artırmasından endişe duyulmasına sebep oldu. Konuyla ilgili araştırma yapan Anadolu Ajansı muhabirleri Irmak Akcan ve Büşranur Begçecanlı ile konuştuk.
-
Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen “Medyada Yapay Zekayı Yönetmek” programıyla yeniden gündeme gelen, yapay zekanın medya etiğine uygun hale getirilmesi hususunu, Uluslararası Dijital Girişimcilik Derneği (UDGD) Başkanı Doç. Dr. Faik Tanrıkulu ile konuştuk.
-
Sosyal medya platformlarında Filistin yanlısı içeriklerin engellenmesi tartışma konusu olurken, X platformunun sahibi Elon Musk bu konuda özgürlükçü bir tutum sergileyeceklerini ifade etmişti. Fakat, Musk’ın İsrail ziyaretinde yapılan açıklamalar, Filistin konusunda sadece X'in değil, Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydu internet şirketi için de politikaların değişeceğine dair sinyaller verdi. Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
-
İsrail-Filistin çatışması sebebiyle sosyal medyada yayılan dezenformasyonla mücadele edilebildi mi? Yanlış bilginin odağı nedir? Doğruya nasıl ulaşılır? Anadolu Ajansı Teyit Haberleri Müdürü Ömer Faruk Görçin’le konuştuk.
-
İçerik üreticilerinin çevrimiçinde haklarının korunmasına ilişkin koşullar, hukuk sisteminde nasıl değerlendiriliyor? Avrupa ve diğer bölgelerde hangi uygulamalar var? Ticari gelir elde eden arama motorları, basın yayın üreticilerinin telif haklarını ihlal ediyor mu? Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arzu Oğuz ile konuştuk.
-
Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı olarak gösterilen IFA Berlin, bu yıl da teknolojik cihazların sergilendiği alanların yanı sıra teknolojinin önemli konularının konuşulduğu etkinliklere sahne oldu. Fuarda Meta’nın bir üst yöneticisi, Metaverse projesinin 10 yıl içinde hayatımızda olacağına dair iddialı bir açıklama yaptı. Peki, bu iddia gerçeğe dönüşür mü? Cezeri’nin Odası’ında konuştuk.
-
Yapay zeka platformlarının basit düzeyde içerikleri, hızlı ve istenilen seviyede hazırlayabilmesinin ardından, bazı küresel medya kuruluşları yapay zeka firmalarıyla iş birliğine gitti. Peki, gazetecilik nereye evriliyor? Gazeteciliğin bu anlamdaki geleceğini, İsmail Halis ile konuştuk.
-
Oda sıcaklığında süperiletken özelliği gösterdiği ve enerji kaybını sıfıra indirdiği iddia edilen LK-99 maddesi, bilim dünyasını heyecanlandırmıştı. Öte yandan ABD merkezli bir bilim kuruluşundan, bu maddenin süper iletken özelliği göstermediğine yönelik açıklamalar da yapıldı. Konuyu, Gazi Üniversitesi Fizik Bölümünden, Prof. Dr. Haluk Koralay ile konuştuk.
-
Çip üretiminin başrolünde olan iki ülke ABD ve Çin arasındaki rekabet ne durumda? Tedarik zincirindeki kırılganlıklar, stratejik adımlar ve yeniliklerin ortaya çıkardığı senaryolar neler? Çip üretiminde gelecek için fırsatlar var mı? Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
-
Tarihte ilk defa ABD’li felç hastası bir adamın beynine yerleştirdikleri makine öğrenme temelli bir bilgisayar ile yürüme ve hareket etme yeteneklerini geri kazanması haberinin ardından, beyne çip takılmasının insan hayatına etkilerini konuştuk.
-
Twitter’a alternatif olarak gösterilen Threads uygulaması ilk haftasında 100 milyon kullanıcı sayısını aştı. Peki, Threads sadece alternatif mi? Yoksa yeni bir sosyal medya mecrası mı doğdu? Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
-
Görüntüleme kısıtlaması ve abonelik ücretlerinden şikayet eden Twitter kullanıcıları için alternatif platform olabileceği düşünülen, Meta şirketinin kurucusu Mark Zuckerberg’in yeni sosyal medya ağı “Threads” yayın hayatına yarın başlıyor. Peki yeni uygulama Threads, Twitter’ın yerini alabilir mi? Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
-
Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 27 Nisan’da kapılarını 7. Kez İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ziyaretçilerine açmıştı. Havacılık ve savunma alanındaki ürünlerin yanı sıra gençlerin projelerinin de sergilendiği TEKNOFEST’i tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
-
İçlerinde teknoloji dünyasının ünlü isimlerinin de bulunduğu ‘yapay zekaya karşı’ yapılan bildirgenin yansımaları sürüyor. Peki, yapay zekanın potansiyel tehditleri neler? Nasıl bir gelecek bizleri bekliyor? Bu soruları ve daha fazlasını Cezeri’nin Odası’nda konuştuk.
- Se mer