Episoder
-
Özgür Özbakır ile Akşam Raporu programının konuğu İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Baş oldu.
-
Hamas’ın ateşkesi kabul etmesinin ardından Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik operasyon başlatan İsrail’in saldırıları sürüyor. İsrail Refah'taki belediye binasını hedef alırken, İsrail ordusu, Refah bölgesinde Kerem Ebu Salim ve Raim'e yaklaşık 18 roket atıldığını duyurdu. Kahire'de, ateşkes ve esir takası için heyetler arasında müzakereler sürüyor. İsrail’in saldırısına rağmen ateşkes ihtimali hala masada. İsrail’in Refah planını ve ateşkes görüşmelerini CGTN Türk Özel yayınında değerlendiren İstanbul Gedik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selim Sezer, Refah saldırısının müzakere süreci ile bağlantılı olduğuna dikkat çekerek, İsrail’in pazarlık gücünü arttırmaya çalıştığını söyledi.
-
Mangler du episoder?
-
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 5 yıl aranın ardından Avrupa’yı ziyaret edecek. Xi’nin ilk durağı Fransa olacak. Türkiye’nin eski Fransa Büyükelçisi Uluç Özülker, Xi’nin Fransa ziyaretini CGTN Türk için yorumluyor
-
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Musa Evin, Çin'in dünyanın önemli üretim üssü olduğunu belirtti. Çin'in büyük kapasiteli siparişleri aldığını, Türkiye'nin butik işler yaptığını kaydeden Evin, üçüncü ülkelerde işbirliği yapılabileceğini anlattı.
ABD yaptırmaları dolayısıyla deri konfeksiyondaki ana pazar Rusya'da yaşanan tahsilat sorunlarına değinen Evin, ruble ve TL'deki oynaklık yüzünden yaşanan mahsuplaşma sorununa yönelik üçüncü bir para birimi olarak dolar ve avro yerine yuanın konulabileceğini ifade etti.
İhracatçının yurt dışından numune getirirken yaşadığı sorunlara değinen Evin, Avrupa'nın vize uygulamasının bir ticari engel olduğunu aktardı. -
HAMAS'ın ateşkes anlaşmasını kabul etmesine karşın İsrail, Filistinlilerin son sığınak yeri olan Refah’ın doğusunu bombalamaya başladı. İsrail, Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının Gazze tarafının kontrolünü ele geçirdi. Bundan sonra ne olacak, Gazze Halkı ne yapacak, Ateşkes ihtimali rafa mı kalktı? Tüm bu soruların yanıtlarını Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe CGTN Türk Özel yayınında anlattı.
-
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 5 yıl aranın ardından Avrupa turuna başladı. Xi, ilk durağı olan Fransa’da Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile bir araya geldi. Ukrayna ve Filistin konulu mesajların damga vurduğu buluşmayı E. Başkonsolos ve TEPAV Dış Politika Direktörü Gülru Gezer yorumluyor.
-
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin ziyareti sona erdi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından ağırlanan Blinken’a verilen mesajları gazeteci yazar Mehmet Ali Güller CGTN Türk için yorumladı.
-
Çin temaslarında hani başlıklar öne çıktı? ABD’nin İsrail, Ukrayna ve Taiwan’a askeri yardımının görüşmeye etkisi ne oldu? Çin’in “kırmızı çizgilere saygı” vurgusu ABD’de nasıl bir karşılık bulur? Prof. Dr. Barış Doster, CGTN Türk Özel yayınında anlattı.
-
Çin’in Donanma Günü olarak kabul edilen 23 Nisan ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Küresel bir ekonomik ve teknolojik güç haline gelen Çin’in mavi sulardaki varlığı ise niteliksel ve niceliksel sıçramasına devam ediyor. E. Tümamiral Cem Gürdeniz, Çin’in askeri uçak gemisi ve denizaltıları başta olmak üzere ABD karşısında caydırıcı niteliğine dikkat çekti.
-
12 yılın ardından Irak ile ilk temas gerçekleşti. İki ülke arasında farklı alanlarda 24 işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmalar arasında öne çıkan “Kalkınma Yolu” Projesi oldu. Dumlupınar Üni. Öğr. Üyesi. Dr. Barış Adıbelli, “Kalkınma Yolu” Projesinin Jeopolitik etkisini Gazeteci İlkay Akkaya’nın sunduğu CGTN Türk Özel yayınında anlattı.
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinin hedefi ne? Türkiye’nin Irak stratejisi ne? İmzalanması planlanan anlaşmalar neler? Türkiye Kuzey Irak’a operasyon yapacak mı? Hedefi ne?
Ankara-Bağdat yakınlaşmasının bölgeye etkisi ne olur? Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe Gazeteci İlkay Akkaya’nın sunduğu CGTN Türk Özel yayınında anlattı. -
İsrail’in İran’ın Konsolosluğunu vurmasıyla başlayan gerginlik Ortadoğu’da tansiyonu iyice arttırdı. İran’ın İsrail’e misillemesinin ardından İsrail tekrar İran’a küçük çaplı bir yanıt verdi. Peki, saldırılarla bu iki ülke karşılıklı ne mesajlar verdi? Bundan sonra ne olacak? İsrail’in Refah’a saldırısı için ABD’den vize çıktı mı? Plan ne? Hasdi Şabi’nin Karargâhını kim neden vurdu? Çin’in barışa ve güvenliğe sahip bir dünya için tüm ülkelere yaptığı Küresel Güvenlik İnsiyatifi’ne çağrısının etkileri neler olur? Yeni bir Küresel Güvenlik mimarisi mümkün mü? Tüm bu sorular CGTN Türk Özel yayınında konuşuldu. Prof. Dr. Barış Doster, Gazeteci İlkay Akkaya’nın sorularını yanıtladı.
-
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dış ve iç politikada risk alınmadığı sürece üç yıl içinde hayat pahalılığının bitebileceğini söyledi.
CGTN Türk ekonomi özel yayınında Recep Erçin'in sorularını yanıtlayan Zelyut, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir reform paketi ile ABD'den dönmesini beklediğini vurguladı.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu artırmasını beklediğini ifade eden Evren Devrim Zelyut, dolar için yapılan 50-60 TL tahminlerinin mevcut şartlar altında gerçekçi olmadığını not etti.
Hem iktidar hem muhalefetin yerel seçimler sonrası itidalli açıklamalarının Şimşek'in enflasyonla mücadelede programına destek niteliğinde olduğuna dikkat çeken Zelyut ayrıca, Türk şirketlerine yatırım için bir Körfez turuna çıkılmasını da önerdi. -
İran'ın konsolosluk binasını bombaladığı için İsrail’e yaptığı misilleme ile Ortadoğu iyice ısındı. Şimdi gözler İsrail’de. İsrail’in İran’a saldırıp saldırmayacağı merak ediliyor. Gazeteci Alptekin Dursunoğlu gelişmeleri CGTN Türk Özel’de yorumladı. Alptekin Dursunoğlu, İlkay Akkaya’nın, “İran’ın İsrail misillemesinin sonuçları neler?” “İran’ın karşılık vermesi Netanyahu’ya mı yaradı?” “ Netenyahu ABD’yi ve Batı’yı yeniden yanına çekebildi mi?” “İran’ın misillemesinin ABD-İsrail ilişkilerine etkisi ne oldu?” “Ülkelerin tepkilerini nasıl değerlendirmek gerekir? Batı, Rusya, Çin…” “Ürdün’ün İsrail’in yanında yer almasının bölgeye etkisi ne olur?” “Bundan sonra ne olacak?” “İsrail İran’a saldıracak mı? Plan ne?” “İran-İsrail gerilimi savaşa döner mi?” sorunlarını yanıtladı.
-
Türkiye Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik CGTN Türk Özel yayınında Çin'e yapılan maden mineral ve doğal taş ihracatı hakkında bilgi verdi.
Geçen yıl emlak krizi nedeniyle azalan ihracatın yeniden toparlanmaya başladığını kaydeden Mustafa Selçuk Çevik Çin'in ihtiyaç duyduğu kromu ağırlıkla Türkiye'den tedarik ettiğini bildirdi.
Türkiye ve Çin'in maden konusunda bir işbirliğinin söz konusu olduğunu anlatan KROMDER Başkan Yardımcısı Çevik, Çin'e yapılan doğal taş ihracatının ülkedeki inşaat yatırımlarının yeniden hızlanması ile birlikte 1 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini söyledi.
Ferrokrom ve paslanmaz çelik üretimi konusunda kroma ihtiyaç duyulduğunu kromun yanında nikel gibi madenlere de ihtiyaç olduğunu anlatan Selçuk Çevik, bu alanda Türkiye'nin yatırım çekmesi gerektiğini kaydetti.
Özellikle Kızıldeniz'deki lojistik krizi yüzünden de ihracatın aksadığına değinen Çevik, yeşil teknolojiler konusunda Çin'in dünyada en çok yatırım yapan ülkelerden biri olduğunu, yeşil teknolojilerde madenlere ihtiyaç duyulduğunu Çin'in bu madenleri tedarik etmek üzere çeşitli ülkelerle işbirlikleri yaptığını hatırlattı. -
İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasının İsrail tarafından bombalanmasının ardından iki ülke arasındaki gerilim hızla yükseliyor. İran tarafının saldırı sonrası büyük bir misillemeye hazırlandığı belirtilirken, İsrail tarafı ise olası bir saldırıya karşı alarma geçmiş durumda. Peki İsrail’in İran’a saldırısının amacı ne? İran’ın İsrail’e yanıt ne olur? İran Umman üzerinden ABD’ye ne mesaj gönderdi? İran’ın olası yanıtının bölgeye ve Türkiye’ye etkisi ne olur? Gazeteci- Yazar Alptekin Dursunoğlu İlkay Akkaya’nın sunduğu CGTN Türk Özel yayınında anlattı.
-
Rusya başta olmak üzere ABD ile ihtilaf yaşayan ülkeler terör saldırıları ile sarsılıyor. Gazeteci yazar Mehmet Ali Güller terör saldırılarının arkasındaki gerçekleri CGTN Türk için değerlendirdi
-
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu pandemine döneminde başlayıp bir müttefikliğe dönüşen Türk ve Çin plastik şirketlerinin işbirliğini anlattı. CGTN özel yayınında Recep Erçin'in sorularını yanıtlayan PAGEV Başkanı Eroğlu, Türkiye ve Çin gibi üreten, büyüyen ülkelerin önüne, geçen dönemde güç sahibi olan ülkelerin engeller çıkardığını belirterek, kendi iç sorunlarından dolayı etrafına duvar ören bir Avrupa olduğundan hareketle, “Türkiye ihracatının yüzde 50'sini Avrupa'ya yapıyor. Bu ilerisi için çok büyük bir risk. Türkiye'nin alternatif dost ve pazarlara ihtiyacı var.” dedi. Eroğlu, doğu ülkelerinin ve Çin'in alternatif olarak öne çıktığına değindi.
-
Moskova'daki saldırının hedefi ne? Talimatı kim verdi? Şüphelinin ifadesindeki 'Türkiye' detayı ne anlama geliyor? Teröristler neden İstanbul’a geldi? Rusya’nın terör eylemine yanıtı ne olur? IŞİD neden yeniden aktif hale getirildi? Moskova’daki Siyaset Bilimci Onur Sinan Güzaltan değerlendiriyor.
- Se mer