Episoder
-
Hur kan du som chef ge hjärnan de bästa förutsättningarna för att prestera och må bra? I det här avsnittet av Chefspodden möter vi Ulrika Ahlqvist från Hjärnberikad, som delar med sig av sin expertis om hur hjärnan fungerar och vad du kan göra för att stärka både din egen och dina medarbetares mentala hälsa. Från fysisk aktivitet till rätt kost – här får du konkreta tips på hur du kan skapa en hjärnsmart arbetsmiljö.
-
Forskarna Susanna Alexius och Janet Vähämäki har skrivit om biståndvärldens mätande och effekterna av styrning och uppföljning i boken Obsessive Measurement Disorder or Pragmatic Bureacracy? Och det är nog många i olika delar av framför allt offentlig sektor som känner igen de avvägningar och problem som de båda beskriver.
-
Mangler du episoder?
-
I Lycksele kommun har man satsat på att förbättra chefernas arbetsmiljö genom ett strukturerat arbete och användning av verktyget Chefoskopet. Denna satsning har lett till minskad sjukfrånvaro och enklare rekrytering. Genom nära samverkan med fack och medarbetare har organisationen också genomfört viktiga förändringar. Resultaten visar att bättre arbetsförutsättningar för chefer skapar en hållbar och utvecklingsbar verksamhet.
-
Vi måste våga handla och därför behövs psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet handlar inte bara om att förlåta fel och misstag. Det handlar om mod att tala och inte minst att handla i situationer som kräver det. Vi ska också kunna vara olika på jobbet. Vi har tyvärr skapat ett klimat och förhållande till ansvar som inte fungerar – det behövs mer psykologisk trygghet. Det är ett tufft klimat och en omgivning som är krävande på många sätt. Ska vi kunna göra ett bra jobb och samarbeta behövs en annan styrning och en annan kultur. -
Chefer behöver möjlighet att reflektera och få stöd av kollegor. I den här podden pratar vi med Ulrika Sedell och Martin Runefelt om vad chefsnätverk kan betyda. Svensk Chefsförening startar nya chefsnätverk för att ge chefer möjlighet att mötas, inspireras och byta erfarenheter. Tanken är att chefer har tuffa uppdrag och stora förändringsarbeten som de behöver samtala med andra chefer om.
-
Hur driver man förändring och utveckling med medarbetare på distans? Det går, anser Ewa Thylén som var chef och ansvarig för Tillväxtverkets korttidsstöd och byggde upp en helt ny verksamhet under pandemin.
Den här podden är en riktigt inspiration för dig som jobbar digitalt med dina medarbetare – eller kanske behöver göra ett omtag för att klara era förändringar och utvecklingsarbetet. -
Interimschef by Svensk Chefsförening
-
Vilken betydelse har rätt förutsättningar för chefer och hur påverkar det verksamheten och medarbetarna? Hur kan man skapa en bra struktur och hur jobbar vi med kulturen? I den här podden möter vi Martin Runefelt som är erfaren chef och HR-strategiskt ansvarig på Försäkringskassan tillsammans med Arvid Vikman Rindevall som idag är politiker och ansvarig för bl a personalfrågor i Stockholms stad.
Båda refererar till olika typer av forskning som visar att det är viktigt att hitta rimliga och hållbara chefsuppdrag – bl a Chefios-projektet och de verktygen som tagits fram i Chefoskopet som är ett sätt att kartlägga och förbättra förutsättningarna. -
Oavsett om du är ny som chef eller har lång erfarenhet finns det alltid mer att lära – om dig själv och om rollen som ledare. Hur kan du växa och hitta rätt i chefskapet och som ledare?
I avsnittet pratar vi om det populära mentorskapsprogrammet för chefer tillsammans med ledarskaps- och organisationskonsulten Ulrika Sedell. Och om vikten av att stanna upp och reflektera.
Är du intresserad av Svensk Chefsförenings mentorskapsprogram? Läs mer här: https://akademssr.se/post/vill-du-utvecklas-i-vart-mentorskapsprogram-0.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Att bli orättvist behandlad är något som alla kan råka ut för på sin arbetsplats, och ibland är det hela enheter som drabbas. Hur uppstår särbehandling i en organisation? Och hur kan det motverkas?
Chefspodden möter Anneli Matsson, universitetsadjunkt för socialt arbete vid Göteborgs universitet och aktuell med avhandlingen Handslaget: Att organisera tystnad – en fallstudie om pragmatisk särbehandling i arbetslivet.
Programledare: Maria Fladvad och Anders Callermo. Producent: Sanna Rundqvist. -
Kriser är en del av livet, och hur väl förberedda vi är inför en kris kan göra stor skillnad för hur utfallet och efterskalvet blir. I det här avsnittet möter vi beteendevetaren, författaren och krisexperten Sara Johansson som arbetat i stora katastrofer och med krisstöd i olika organisationer. Och ett av hennes många tips är att öva inför att det otänkbara kanske händer, för det kan rädda liv.
Vill du veta mer om Akademikerförbundet SSR och Svensk Chefsförening?
Besök akademssr.se och läs mer om oss och medlemskapets alla fördelar.
Programledare: Hanna Broberg och Maria Fladvad. Producent: Sanna Rundqvist. -
I detta spännande avsnitt av Chefspodden stiftar vi bekantskap med Jung och våra skuggor. Gäst i podden är Ann Askenberger som har lång erfarenhet av ledarutveckling och coachning av chefer. Vi pratar om vilka olika roller vi spelar som personer och chefer, hur vi får syn på det omedvetna och tar vara på våra skuggor för att skapa balans. Under sin masterutbildning på Insead i Paris har hon arbetat med ledare och ett sätt att ta vara på skuggorna för att utvecklas. Vad har vi formats av och vad har vi stoppat undan i vår dolda säck? Hur påverkar det oss?
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
I den här podden möter vi Julia Romanowska som är medicinare, slagverkare och musikpedagog med stor erfarenhet av ledarskap och ledarutveckling. Hennes forskning om Schibboleteffekten handlar om hur stark konstnärlig, emotionell och moralisk påverkan får chefer att reflektera och utveckla en mognad och ett ansvarstagande i sin chefsroll.
I podden samtalar vi även om hur chefsrollen ser ut i dag, om komplexiteten och styrning som kanske kräver ett annat förhållningssätt än vad många ledarprogram och kurser i management är inriktade mot i dag.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
De stora förändringarna i arbetsrätten och anställningsskydd som riksdagen beslutat om är tänkt att ge en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Som en följd av detta beslutar man nu också om helt nya möjligheter till omställning och kompetensutveckling genom ett nytt omställningsstudiestöd.
Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, har varit involverad i arbetet. I Chefspodden berättar hon hur detta kommer fungera och vad det innebär för dig som vill stärka din ställning på svensk arbetsmarknad – oavsett om du är chef, arbetsgivare eller anställd.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Kan vi få till ett bra samarbete och förebygga misstro? Hur jobbar man som chef med det? Rollfördelningen mellan profession och politiker är viktig i många olika sammanhang, men inte minst inom socialtjänsten.
I det här avsnittet pratar förbundets chefsstrateg Hanna Broberg med Monica Engström, socialpolitisk strateg på Akademikerförbundet SSR, om rollfördelning, lagstiftning och ett rättssäkert socialt arbete.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur har HR-rollen och synen på HR förändrats under pandemin? Och hur mår professionen? I en undersökning som Akademikerförbundet SSR gjort säger åtta av tio inom professionen att de ser sig som en strategisk partner och anser att de kan påverka sitt arbete. Men två av tre anger också att de har för hög arbetsbelastning och hälften har sömnproblem.
I Chefspodden får du höra mer om undersökningen samt möta HR-experterna Maria Stein Ymén, Peo Sundberg och Anders Callermo som berättar om deras spaning kring professionen och dess betydelse framåt.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Sedan mitten av 90-talet har forskarna Anna Cregård och Rolf Solli genomförst en studie vart femte år om kommundirektörer. Hur trivs de på jobbet, och hur ser förutsättningarna ut i denna roll? I Chefspodden pratar vi om studien och samtalar om vad svaren visar.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
I mitten av december 2020 presenterade Coronakommissionen sin första delrapport med fokus på hur äldreomsorgen har fungerat under pandemin. Vilka brister har kommissionen kunnat identifiera och hur ser chefernas situation ut i denna ansträngda verksamhet? I årets sista avsnitt av Chefspodden samtalar Hanna Broberg med Vesna Jovic, utvecklingschef på Akademikerförbundet SSR och en av ledamöterna i Coronakommissionen.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur får vi samarbetet på jobbet att fungera? Kan vi utveckla grupper till att bli mer effektiva och jobba mot samma mål? Och vad säger forskningen och hur gör man i praktiken? Det är utgångspunkter i boken "Allt ljus på teamet: en handbok för teamutveckling" och temat i detta avsnitt av Chefspodden. Gäst är Maria Åkerlund, legitimerad psykolog och medförfattare till boken.
Programledare: Hanna Broberg och Malvina Kummu.
Producent: Sanna Rundqvist. -
Att vara chef i offentlig sektor borde ligga på studenternas topplista över attraktiva chefstjänster, men så är det inte i dag. I topp ligger istället ett antal stora företag som erbjuder andra arbetsformer och löner. Hur är det att jobba som chef i offentlig sektor, och hur kan offentlig sektor bli mer attraktivt för framtidens chefer?
Gäst i avsnittet är Vesna Jovic, tidigare VD på Sveriges Kommuner och Regioner med många år som chef i offentlig sektor bakom sig.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. - Se mer