Episoder
-
בשיעור נלמד על ארבע סוגים שונים של קליטה מידע באנשים. עוד נלמד שאהבה שתלויה בדברים בטלים היא שברירה, אבל אהבה שתלויה בערכים היא חזקה. עוד נלמד על ההבדלים בין תלמידי אברהם לתלמידי בלעם. נסיים במשניות על לימוד תורה.
-
בשיעור נלמד על ארבע מידות באדם בלמידה, מתן צדקה והליכה לבית המדרש, כאשר אנו מדגישים שהמטרה היא להיות איש חכם וטוב וללכת בדרך האמצע. עוד נלמד פירוט של הרמב"ם על תארים נוספים שחז"ל נותנים לאנשים על מידות ומעשים שלהם.
-
Mangler du episoder?
-
בשיעור נלמד על הדרך שבה הקב"ה מיישם את דין מידה כנגד מידה במספר עוונות ע"י בחינה של מספר דוגמאות, אך נציין שהדוגמאות הללו אינן חותכות ויכול להיות שהשכר והעונש יתגלמו בצורה שונה. עוד נלמד על ארבע מידות ביחס האדם לכסף שלו ושל אחרים ועל ארבע מידות בכעס.
-
בשיעור נשלים את המשנה האחרונה מהשיעור הקודם ונגיד שעל חלק מהדברים שהוזכרו בה יש מחלוקות, לדוגמא האם קיימים מזיקים. עוד נלמד מהו אדם בור, גולם, חסיד וחכם.
-
בשיעור נמשיך למנות ניסים שאירעו לאבותינו בים סוף ובמקדש - נציין שהניסים שאירעו במקדש אירעו כדרך הטבע, בשונה מהניסים שהזכרנו ביציאת מצרים - ונמנה עשרה נסיונות שניסו ישראל את הקב"ה במדבר. עוד נלמד עשרה דברים שנבראו בבריאת העולם ושמאחר שהקב"ה מחוץ לזמן כל הניסים מתוכננים מששת ימי בראשית.
-
בשיעור נמשיך למנות ניסים שאירעו לאבותינו בים סוף ובמקדש - נציין שהניסים שאירעו במקדש אירעו כדרך הטבע, בשונה מהניסים שהזכרנו ביציאת מצרים - ונמנה עשרה נסיונות שניסו ישראל את הקב"ה במדבר. עוד נלמד עשרה דברים שנבראו בבריאת העולם ושמאחר שהקב"ה מחוץ לזמן כל הניסים מתוכננים מששת ימי בראשית.
-
בשיעור נלמד שהתורה מפרטת עשרה פעמים על מעשי הקב"ה בבריאת העולם כדי להיפרע ממפסידי נפשם ולתן שכר למתקני נפשם, מכיוון שמטרת העולם היא שהאדם יגיע לשלמות, וכשאנשים פוגעים או מתקנים את נפשם הם פוגעים או מפסידים את העולם, בהתאמה. עוד נלמד שהתורה מפרטת את סיפורי הדורות מאדם עד אברהם כדי להדגים זאת.
-
בשיעור נלמד שאנו צריכים לשפוט דברים לפי תוכנם, לא לפי מי שאמרם ואם הם הוכחו - לקבלם. בעקבות כך אנו מקבלים את דברי אלישע בן צרויה – לימוד בגיל צעיר יותר אפקטיבי מלימוד בגיל מבוגר. עוד נלמד שעדיף ללמוד מאנשים מבוגרים, שדעתם התיישבה גם אם יש אדם צעיר שנראה יותר "נוצץ".
-
בשיעור נלמד שלעיתים אין זה ראוי לפנות לאנשים מאחר שהם לא יקבלו לטובה את דבריך, ואז גם דבריך יהיו מיותרים וצריך להימנע מכך. עוד נלמד שלא ראוי לאדם לשמוח כאשר אויבו מישראל נופל, ולפירוש אחר אם תשמח אז עוונותיו נגדך ימחלו.
-
בשיעור נלמד שהעולם הזה הוא רק פרוזדור לתכלית - עולם הבא ועל כן עלינו לעשות מה שדרוש ממנו כדי להגיע לתכלית, עוד נלמד שמטרת החיים היא עיסוק בתורה ובדברים המקנים את העולם הבא, ואל לאדם לבזבז את זמנו בדברים גשמיים.
-
בשיעור נלמד שהרמב"ם סובר שזה פשוט שאנחנו לא יכולים לדעת איך עובד העולם ולמה הקב"ה החליט לעשות מה שהוא עשה. עוד נלמד שמאחר שהכוח פוגע באדם עדיף להיות הקטן שבחבורה מאשר הגדול שבה, מי שכן ראש צריך להיות עניו – ולהקביל שלום לכל אדם.
-
בשיעור נלמד על חשיבות הלימוד ביחד עם אחרים - מעבר לסיוע להימנע מטעויות, אדם שמתרחק ממקום תורה יתרחק גם מחיי תורה - הגמרא אומרת שאפילו התנא רבי אלעזר בן ערך שכח את לימודו כשהתרחק ממקום תורה.
-
בשיעור נלמד שאדם שעובר בשגגה כי הוא לא ידע את ההלכה יותר חמור מאדם שלא ידע את המציאות כי היה עליו ללמוד. עוד נלמד על שלושה הכתרים שיש - תורה, כהונה ומלכות, ומעל כולם כתר שם טוב שמגיע מהתורה, מהמידות ומהמעשים.
-
בשיעור נשאל האם הדרישה מהרב לכבד ולקרב את תלמידו מהוה רק הנהגה טובה ודרך חינוכית. בנוסף נשים לב להבדל בין גרסת המשנה של הרמב"ם לגרסה במשניות המצויות בידינו.
-
בשיעור נלמד על שלושת הדרגות בכבוד התורה - ידיעת וקיום התורה, כיבוד החכמים וכיבוד הספרים. עוד נלמד על חומרת החשש לפסוק בדין, חומרת פסיקת הלכה בקלות דעת וחומרת גאווה המביאה לידי פסיקה בדין כיחיד.
-
בשיעור נלמד עוד דוגמאות מהתנאים על החומרה של הנאה מכבוד התורה. עוד נלמד מקומות שמהווין יוצאי דופן לכלל זה - כאשר יש לאדם מוגבלות פיזית, כאשר אדם זז ממקום למקום מותר להתארח אצל אנשים, מותר לתלמיד חכם להשקיע בעסק ולגרוף על כך רווחים, מותר להקדים תלמיד חכמים בשוק ותלמידי חכמים פטורים ממסים.
-
בשיעור נלמד שתלמידי חכמים לא יכולים לבסס את הכנסתם על גביית תשלום מהקהילה אך כן מותר לקבל כסף בתרומות כשכר בטלה - שכר שנועד לאפשר לתלמיד לעזוב את עבודתו אם כבר עבד במשהו. כל זה מכיוון שיש חילול השם בהטלת עול התשלום לתלמידי חכמים על ההמון - מה שיוביל לראייה של לימוד התורה כמקצוע רגיל.
-
בשיעור נלמד שכל החומרות שנאמרו בחילול השם - פרעון בגלוי (גם למי שחילל בסתר), תלייה עד המוות וכו' - נאמרו גם לגבי שוגג וגם לגבי מזיד, כאשר כמובן ששוגג יקבל עונש מותאם לכך ששגג. עוד נלמד שהדרך הטובה ללמוד היא כדי ללמד ולעשות - ומובטח לאדם שעושה כך שזה לא יפגע לו בלימוד.
- Se mer