Episoder
-
Het Uitvoeringsakkoord werd op 11 juni in de wijk Park Stokhorst in Enschede getekend door Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Het uitvoeringakkoord bevat afspraken tussen netbeheerders, aannemers en installatiebedrijven. Want er moet een versnelling worden gemaakt in de uitvoering van de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit. Presentator Iman de Vries gaat in deze aflevering in gesprek met Lotte Breunesse, directeur productie Noord bij Enexis Groep en Marco Klein Paste, bedrijfsleider bij Siers Groep. Samen met de partners VSH en BAM hebben ze een buurtaanpak bedacht voor Park Stokhorst, die ze ook gaan uitrollen in de rest van de stad en verder in Noord Nederland. Welke lessen kunnen we leren van deze samenwerking en wat denken zij dat er nodig is om deze versnelling te realiseren?
Vergeet niet te abonneren om geen aflevering van De bouw maakt het te missen!
-
Nederland staat de komende jaren voor een grote onderhoudsopgave. Dat noemen we de vervangings- en renovatieopgave, oftewel de V&R opgave. Daarbij moet je denken aan duizenden bruggen, tunnels, sluizen en viaducten die vervangen of gerenoveerd moeten worden. Presentator Iman de Vries gaat in deze aflevering in gesprek met Tom van Eck, beleidsadviseur bij Bouwend Nederland, Leonie Koops, business line manager infrastructuur en mobiliteit bij Witteveen+Bos en Menno van de Ploeg, directeur projecten infra bij Boskalis Nederland. Samen bespreken ze de omvang, de knelpunten en oplossingen voor de V&R opgave.
Vergeet niet te abonneren om geen aflevering van De bouw maakt het podcast te missen!
-
Mangler du episoder?
-
Algemeen directeur, Fries Heinis, gaat na 10 jaar Bouwend Nederland verlaten. In aflevering 46 van ‘De bouw maakt het’ gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Fries Heinis om meer te weten te komen over zijn ervaringen, de hoogte- en dieptepunten, welke stappen de politiek moet nemen om de woningcrisis op te lossen en wat de toekomst gaat brengen. Daarnaast zijn er ook nog ingezonden vragen en anekdotes die nog meer inzicht geven over de 10 jaar van Fries bij Bouwend Nederland.
Vergeet niet te abonneren om geen aflevering van De bouw maakt het podcast te missen!
-
De kans van een cyberaanval op je bedrijf is 1 op 5 en internationaal staat Nederland op de eerste positie als het gaan om datalekken binnen Europa. Uit onderzoek blijkt ook dat vooral de bouw- en infrasector hard is gestegen op de ranglijst van meest aangevallen industrie. Maar wat kan je nou doen om digitaal veilig te werken? In aflevering 45 van De bouw maakt het podcast gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Berit Brossois, coördinator bedrijfsprocessen bij van Tongeren Watertechniek die druk bezig is met bewustwording te kweken bij medewerkers over digitale veiligheid. Daarnaast geeft Michael Tong Sang een ethische hacker en senior consultant bij Secured by Design ook nog advies over welke stappen jij kan nemen voor een betere digitale veiligheid.
Wil je meer weten over digitale veiligheid ga dan naar het platform Samen Digitaal Veilig: https://www.samendigitaalveilig.nl/bouwendnederland/
Zoek je een training die kan helpen bij het creëren van meer digitale veiligheid binnen jouw bedrijf? Ga naar de training van Bouwend Nederland: https://www.bouwendnederland.nl/lidmaatschap/trainingen/veiligheid/cybersecurity
Vergeet niet te abonneren om geen aflevering van De bouw maakt het podcast te missen!
-
In de bouw en infra is veel werk te doen, met weinig mensen en dan vergeet je soms goed samen te werken. Daardoor ontstaan er ergernissen, verpest het de werksfeer en zakt de productiviteit. Maar door goed te communiceren en duidelijk afspraken te maken kan je de samenwerking in de keten optimaliseren. In aflevering 44 van ‘De bouw maakt het’ gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Gideon Noordzij, Hoofd productie bij Kernbouw en Severin Hendrikx mede-oprichter van Durvt. Zij hebben samengewerkt aan het zogenoemde Impactprogramma, het traject om de samenwerking in de bouw te verbeteren en zij gaan je deze aflevering uitleggen hoe ook jij de samenwerking in de keten kan verbeteren.
----
Vergeet niet te abonneren op De bouw maakt het podcast om geen aflevering te missen.
-
Als je de productiviteit binnen je bedrijf wilt verhogen met automatisering, robots of een andere innovatie, is het verstandig om ook te kijken naar het werkgeluk van je medewerkers. In deze aflevering gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Gerard van Engelenburg, commercieel manager bij Bruil, om te zien hoe zij dat hebben aangepakt. Sinds een aantal jaar werken ze met een 3D betonprinter en waar je vroeger dure mallen en veel medewerkers nodig had om een element van beton te maken, kunnen ze dat nu met een betonprinter. Gerard vertelt hoe het werkt, hoe ze omgaan met weerstand binnen het bedrijf en of het goed was voor het werkgeluk.
----
Vergeet niet te abonneren op De bouw maakt het podcast om geen aflevering te missen.
-
Veiligheid versterkt als je samenwerkt, dat is het thema van de Bewust Veilig-Dag op 27 maart 2024. Maar hoe waarborg je die veiligheid nou als je werkt met onderaannemers en welke stappen moet je zetten om veiligheid goed bespreekbaar te maken.
In aflevering 42 van ‘De bouw maakt het’ podcast gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Henk Vreeswijk, algemeen directeur van Freesmij en Roland Christenhusz, KAM manager bij Siers Groep. Beide heren kunnen vanuit hun eigen ervaring en expertise duidelijk vertellen hoe je veiligheid kan implementeren in de organisatie en hoe je dat doet samen met onderaannemers. Maar met alleen goede certificaten en protocollen kom je er niet, want in de aflevering gaat het ook uitgebreid over het belang van de psychologische kant van veiligheid.
Wil je meer weten over veiligheid in de bouw en infra of over de Bewust Veilig-dag? Ga dan naar www.bewustveilig.com.
Bedankt voor het luisteren! Vergeet niet te abonneren op De bouw maakt het podcast om geen aflevering te missen.
-
Ze zijn lui, zitten de hele dag op TikTok en willen alleen maar part-time werken. De kloof tussen bedrijven en de jongste generatie lijkt enorm te zijn. Maar is dat ook echt zo? Is de kloof met Gen Z (geboren tussen 2001 en 2015) te dichten? En wat is daarvoor dan de gouden tip? Want we hebben deze jongeren hard nodig…
In de 41e aflevering van De bouw maakt het podcast gaan Rutger van den Berg, onderzoeker bij Youngworks en Arjo Riedijk, directeur van bouwbedrijf Weboma hier met elkaar en met presentator Iman de Vries over in gesprek.
Wil je na de aflevering meer weten over generatie Z? Kijk dan hier: https://www.bouwendnederland.nl/actueel/nieuws/37710/werken-met-generatie-z-hoe-dichten-we-de-kloof
Bedankt voor het luisteren! Vergeet niet te abonneren op De bouw maakt het podcast om geen aflevering te missen.
-
Het is de bedoeling dat we duurzaam en circulair gaan bouwen en dat de CO2 uitstoot steeds minder wordt. Daarvoor zijn veel meer materialen met een lage milieubelasting nodig. Biobased materialen kunnen daarin een belangrijke rol spelen, maar het aanbod is nog steeds heel beperkt. Is het gebruik op grote schaal dus wel haalbaar, waar kun je het toepassen en welke meerwaarde heeft het? Daarover praat Iman de Vries in aflevering 39 van de bouw maakt het podcast. Dat doet hij samen met zijn gasten Jan-Willem van Engen van bouwbedrijf van Engen, Jeroen Mulder, projectleider flexwonen bij de provincie Noord-Brabant en Martijn Stevens, oprichter van Seedscope Insights.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
Nederland is op de goede weg naar schoon en emissieloos bouwen. Om deze ambitieuze doelstellingen te halen moeten de emissies van bouwmaterieel omlaag. Zo is er bijvoorbeeld een convenant Schoon Emissieloos Bouwen getekend door de grote partijen binnen de bouw- en infrawereld. Hoe haalbaar zijn die ambities en welke obstakels moeten we nog overbruggen? Daarover praat presentator Iman de Vries in aflevering 39 van De bouw maakt het podcast met Harry Hertsenberg, voorzitter KOMAT en Jan Baltissen, adviseur duurzaamheid van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Deze aflevering vond plaats op een bijzondere plek, de Bouwmachines Kennisdag die op 7 december plaatsvond op het Bouw en Infrapark in Harderwijk.
Wil je geen aflevering missen druk dan op de volgknop op Spotify of de abonneerknop op Apple Podcasts.
-
In 2050 moet Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig zijn. Om dit te bereiken, is het onder andere belangrijk dat bouwbedrijven zich met duurzame innovaties kunnen onderscheiden in de markt. Dit is helaas nog steeds in veel aanbestedingen niet het geval. Meer sturing op het stimuleren en belonen van duurzame innovaties blijft dus belangrijk. Om hier op een positieve manier aandacht voor te vragen organiseren het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland al 5 jaar de Top 25 van meest duurzame aanbesteders. In deze aflevering bespreek presentator Iman de Vries de beste manieren om duurzaam aan te besteden, de winnaars van de Top 25 en wil hij weten hoe je als ondernemer in die lijst terecht komt. Dat doet hij natuurlijk samen met zijn gasten en dat zijn deze aflevering Jos van Alphen, van het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland, Bjorn Eizenga, adviseur inkoop bij de gemeente Houten en Imre Hoveling, Senior contractmanager bij Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij geven goede tips en vertellen waarom duurzaam aanbesteden een prioriteit is geworden tijdens het gunningsproces.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
Bij Resultaat Gericht Samenwerken ligt de focus op een langetermijnrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar wat is RGS nou precies is en hoe werkt het? Daar is presentator Iman de Vries ingedoken in aflevering 37 van de bouw maakt het podcast. Zijn gasten Maurice Stoffers-Merz, specialist onderhoudsbeleid en -begroting bij Woonwaard en Bryan Endevoets, directeur bij Orly & Endevoets leggen uit wat de voordelen zijn, hoe zij hiermee werken en hoe jij ermee aan de slag kunt gaan!
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken en te behouden? Welke cultuur werkt het beste om mensen in jouw bedrijf te laten groeien? Aan tafel bij presentator Iman de Vries zitten Sophia van Bakel, commercieel directeur bij Vermeulengroep en Artjan van Kooten, algemeen directeur van VKP. In aflevering 36 van ‘De bouw maakt het podcast’ vertellen zij over hun vernieuwende leiderschapsstijl en hoe zij er daarmee voor zorgen dat hun organisaties en mensen toekomstbestendig zijn.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
De Wet kwaliteitsborging (Wkb) heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door onder meer het inschakelen van private kwaliteitsborgers. De invoering van deze wet heeft grote consequenties voor de bedrijfsvoering van aannemers. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. Maar hoe pak je dat aan, hoe kun je er alvast mee oefenen en welk deel van de wet is er nu precies uitgesteld? Dat hoor je in aflevering 35 van De bouw maakt het Podcast. Presentator Iman de Vries heeft aan tafel Reina Uittenbogaard van Bouwend Nederland en Jaap Kolk van de Vereniging van kwaliteitsborging Nederland. Zij geven antwoord op veel gestelde vragen en praktische tips over hoe je nu al aan de slag kunt met de Wkb!
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
De vraag naar betaalbare woningen is nog steeds enorm hoog, we zitten immers nog midden in de woningcrisis. Om de gigantische vraag naar woningen het hoofd te bieden heeft een aantal grote en kleine Noord-Hollandse woningcorporaties en bouwers, de handen in één geslagen. Met NH Bouwstroom hebben ze een manier gevonden om sneller betaalbare woningen te realiseren. Hoe ze dit willen bereiken, welke binnenbochten ze al hebben kunnen nemen en hoe ze de gemeentes hierin meenemen, bespreekt presentator Iman de Vries in aflevering 34 van ‘De bouw maakt het podcast’. Bij hem aan tafel zitten Boaz de Boer – Hoofd Commercie bij Heddes Bouw & Ontwikkeling, Charlotte Meulenbelt – Projectontwikkelaar Flexwonen bij Ymere en Reinier van Dantzig - Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling gemeente Amsterdam.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
Wat kan Artificial Intelligence betekenen voor de bouw? Voegt AI ook echt iets toe aan het bouwproces en in welke fase kan je het dan inzetten? In aflevering 33 van ‘De bouw maakt het’ podcast gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Ties Rijkers van Planalogic en Guido Bartelink van ACS. Ze bespreken hoe AI kan helpen om de optimale inrichting van een bouwlocatie of een wijk te bepalen. Ook hoor je hoe het bij bestaande gebouwen de energieprestatie kan verbeteren. Zowel grote als kleinere bouwbedrijven kunnen nu al aan de slag met de nieuwe technologie. Sterker nog, in deze podcast wordt duidelijk dat je met AI veel van de lastige vraagstukken als ontwikkelaar of bouwer kan oplossen.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
Deze zomer kunnen kinderen zich weer volop vermaken bij de tweede editie van themapark Wij Bouwen de Toekomst. Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een woning? Welke materialen worden er gebruikt en welke machines rijden er rond op de bouwplaats? Op Wij Bouwen de Toekomst krijgen jonge kinderen en hun ouders antwoord op deze vragen en kunnen ze ervaren hoe een torenkraan er van dichtbij uitziet, een verkeersplein werkt en hoe je je weg vindt in een doolhof van rioolbuizen. In aflevering 32 van de De bouw maakt het podcast praat Iman de Vries met Joppe Duindam, coördinator verenigingszaken Bouwend Nederland, over het park en neemt vervolgens zelf een kijkje tijdens de opening.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
We zijn er allemaal mee bezig om de energietransitie te versnellen door middel van elektrische auto’s, zonnepanelen en elektronisch bouwmaterieel. Nu blijkt het netwerk dit maar moeilijk aan te kunnen en kunnen sommige ondernemers zelfs geen aansluitingen meer krijgen. Hoe gaan we als bouwers om met de files op het elektriciteitsnetwerk en wat kun je als ondernemer zelf doen om te zorgen dat je niet zonder stroom en aansluitingen komt te staan. Iman de Vries bespreekt het in aflevering 31 van De bouw maakt het podcast met Harold Lever, voorzitter Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer bij Bouwend Nederland en Hans-Peter Oskam, directeur beleid & energietransitie bij Netbeheer Nederland.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
Zaterdag 17 juni is het de Dag van de Bouw. Dan is het de 16e keer dat bouw en infra bedrijven hun bouwplaatsen openstellen voor jong en oud. Dit jaar doen er meer dan 160 projecten mee. En dat zijn huizen, sluizen, ziekenhuizen, dijken en stations, er is echt van alles te zien. In aflevering 30 van ‘De bouw maakt het’ podcast bespreekt presentator Iman de Vries twee projecten die ook te bezoeken zijn op de Dag van de Bouw. Samen met Mark van der Werff van TBI Combinatie en Thijs Paardekooper van het Rijksvastgoedbedrijf neemt hij de renovatie van het Binnenhof door. Met welke zaken moet je bijvoorbeeld rekening houden terwijl je zo’n historisch pand aan het renoveren bent?
In Zwolle schuiven Rick Lormans en Ingrid Iding beide van Dijkzone Alliantie Zwolle aan om te vertellen over de werkzaamheden aan de Stadsdijken. Om dit project van 7,5 kilometer te realiseren moeten ze veel werken vanaf het water aangezien er maar beperkte beschikbare ruimte is.
Arno Visser was aanwezig bij de Regiodag Randstad Zuid samen met Pim van Veen van Dura Vermeer en besprak daar, onder het genot van een kop koffie, het thema van de dag ‘De nieuwe generatie’ en uiteraard de Dag van de Bouw.
Wil je meer informatie over de Dag van de Bouw en welke projecten er allemaal zijn? Kijk dan op www.dagvandebouw.nl
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
-
In deze aflevering heeft presentator Iman de Vries een bijzondere gast aan tafel, minister Mark Harbers van Infrastructuur & Waterstaat. Er valt genoeg te bespreken, want de infraleden van Bouwend Nederland voorzitter Arno Visser hebben het sinds 2019 erg lastig. PFAS, corona, gestegen bouwkosten, de stikstofproblematiek. Te veel voor één uitzending, in deze podcast gaan beide gasten daarom in gesprek over de vervangings- en renovatieopgave, de stikstofproblematiek en de toekomst van infra. Kom te weten hoe minister Harbers ondanks de problemen de bouwsector toch aan het werk wil houden en wat de minister antwoordt op de vraag: als we over een jaar deze podcast weer opnemen waar staan we dan? En hoor welke relatie Arno Visser heeft gevonden tussen het Songfestival en de situatie waar de infrasector zich momenteel in bevindt.
Wil je geen aflevering missen van ‘De bouw maakt het’ podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts!
- Se mer