Episoder
-
Heel wat liedjes uit de Belpop zijn ode's aan de mooiste namen die je kan tegenkomen in ons land: van Annelies en Maria naar Tim of Eddy... Maar wat is de verhouding tussen man en vrouw als het over bezongen namen gaat en wie vond het meeste inspiratie in deze namen? Jan Delvaux zoekt het uit!
-
We hebben er een nieuwe astronaut bij: Raphaël Liégeois! Hopelijk mag ook hij binnenkort rekenen op eerbetoon vanuit de Belpop. Jan Delvaux overloopt de vorige muzikale ruimtevaarders, met wel heel speciale fragmenten.
-
Mangler du episoder?
-
België is als land niet alleen de bakermat voor heel wat bands, maar ook de inspiratiebron voor verschillende internationale songs. Denk maar aan Elton John of Het Goede Doel maar ons land laat ook bongomuziek niet ongemoeid.
-
In de jaren 70 stond de Belpop in haar kinderschoenen. Meubelverkoper Fernand Vermeer ziet mogelijkheden en stampt een eigen muziekstudio uit de grond inclusief een huisorkest genaamd The Court. De man die dat allemaal in goede banen moet leiden is niemand minder dan Louis Neefs. Het is het begin van een unieke muzikale setting, pony's als albumhoezen en heel wat gesjoemel. Jan Delvaux legt uit!
-
Pascal Deweze maakt al decennia deel uit van de Belpop, als zanger, gitarist en producer, maar wie is de man achter de muzikant? Floris en Jan vragen het hem zelf, live vanop het VRT MAX Podcast-event in Mechelen.
-
Françoise Hardy scoort in Frankrijk een monsterhit met 'Tous les garçons et les filles' maar de plaat heeft een Belgisch kantje. De Belg Roger Samyn is co-auteur van deze klassieker uit de Franse chanson en deelt in de winst. Hoe dat komt is een verhaal voor Jan Delvaux.
-
Guitarist Philip Catherine is een vaste waarde binnen de Belpop en speelde onder andere bij Warhaus, Chet Baker, Toots Thielemans,... Maar hij was ook de inspiratie voor het nummer 'PC of Belgium' van Pat Metheny, aan wie hij in een droom verscheen. Hoe dat juist in elkaar zit, is een verhaal voor Jan Delvaux.
-
'The Shake Spears' is een Afrikaanse groep die in de jaren '60 vanuit België de wereld wil veroveren. Wanneer ze een grote opdracht in Australië krijgen, keren ze 9 maanden later terug met een nieuwe zanger genaamd Brian Basto of kortweg: Brian
-
Jean-Claude Doppée is een Brusselse platenverkoper met een voorliefde voor punk en garagerock. Hij verzamelt tijdens de werkuren heel wat speciale nummers die Jan Delvaux graag even in de kijker zet. Eén van die platen is 'Kiki' van Christian Ysaÿe.
-
Begin jaren '70 verovert de Aalterse band Irish Coffee het muziekfestival van Cannes met het nummer 'Masterpiece'. Het is de start van een hobbelig parcours waarop ook Wim De Craene geen onbekende is. Een parcours dat abrupt eindigt in een carcrash. Jan Delvaux duikt in de geschiedenis van Irish Coffee en hun bijdrage aan 'Rosanna'.
-
De Chakachas is een Belgische groep die in 1958 wereldberoemd wordt dankzij hun opzwepende latino-soul. Na twintig jaar radiostilte neemt een tweede bezetting de naam over en scoren opnieuw een wereldhit met Jungle Fever. Een nummer dat de soundtrack wordt van de film 'Boogie Nights' en is terug te vinden in popcultuur zoals 'Grand Theft Auto: San Andreas' en 'Callboys'. Jan Delvaux onderzoekt beide Chakachas.
-
Jan Delvaux onderneemt een zoektocht naar de strafste Nederlandstalige frontvrouw uit de Belgische popmuziek en vertelt over de flamboyante Griet De Bock. Zij was in de jaren '70 lid van Clee's Five en Kate's Kennel.
-
Niet alleen de familie van het Groenewoud heeft vele tentakels in de Belpop, ook de familie Symons zit de al enkele generaties overal! Jan werpt zijn licht op een familie vol humoristen, muzikanten en sportcommentatoren.
-
Heel wat Belgische muzikanten mogen zich 'Ridder', 'Officier' en zelfs 'Baron(es)' noemen, maar hoe kom je als muzikant terecht in zo'n adellijke grootorde? Royalty-watcher Jan Delvaux maakt ons wegwijs doorheen al dat muzikaal, blauw bloed!
-
Het doek is gevallen over de Belgische groep 'Front 242'. De Belgische band lanceert onder 'LaTchak' het genre 'Electronic Body Music'. Het was één van de eerste projecten waarin je onder meer Piet Goddaer ook wel bekend als Ozark Henry, kon horen. Een evolutie die Jan Delvaux maar al te graag even onder de loep neemt.
-
"Hallo, hier ben ik dan" van Luc Bral, een niet te misverstaan muzikaal visitekaartje.
Maar wie was Luc Bral en vanwaar kunnen we hem kennen? Jan introduceert ons aan deze creatieve duizendpoot uit de Belpop. -
Ken je de 'Vangelis van de Kempen' al, Mario Mathy? Hij ging viraal met de videoclip 'Jumping Dance' uit 1987 en werd een internet-sensatie. De synthesizer-koning van ons land werd bekend door zijn springerige bewegingen en knalroze bandana. Jan Delvaux zoekt uit welke impact deze keyboard-held had op de Belpop.
-
Wat als de Canadese rapper Drake de mosterd haalde bij wijlen Koen De Bruyne, broer van Kris De Bruyne? De soundtrack van de film 'In Kluis' werkte inspirerend voor het nummer 'Wick Man', maar hoe dat concreet in zijn werk ging is een verhaal voor Jan Delvaux.
-
We hebben het over Dallas, niet de Amerikaanse televisiereeks maar wel het muzikale project van Veerle Baetens. Jan Delvaux neemt ons mee in de muzikale geschiedenis van de bekende actrice, regisseuse, scenariste en zangeres.
-
In 2017 staat het nummer 'Unbeautiful' op nummer 21 in de Amerikaanse Billboard, een song van de Vlaamse zangeres KAAT. Een artieste die na dit overweldigende succes opnieuw in alle anonimiteit verdwijnt. Tot ze in 2023 het nummer 'Kleine tornado' uitbrengt, samen met haar kleine zus Pommelien.
- Se mer