Episoder
-
Welkom bij de Fusix podcast! In deze trailer vertellen we je hoe je deze podcast het best kunt beluisteren. We zien je graag terug en alvast veel luisterplezier.
-
In deze speciale aflevering reflecteren Niels en Yulia op veranderingen binnen de show. Nu Randal zijn rol als directeur bij Freedom oppakt neemt de podcast afscheid van hem als presentator.
We bespreken de groei en het succes van de podcast en Randal's trots op hun gezamenlijke prestaties en luisteraarsfeedback. Niels, die de leiding overneemt, benadrukt de voortzetting van de podcast met Yulia en hoe we verder gaan in een nieuw seizoen.
Randal uit zijn dankbaarheid voor de ervaringen bij Fusix. Dit afscheid markeert een nieuw begin voor zowel de podcast als Randal's carrière.
-
Mangler du episoder?
-
In deze aflevering van de Fusix Podcast praten we met Joran Olsinga over zijn zelfgebouwde 5G LTE-netwerk, ontwikkeld met tweedehands apparatuur en open-source software. Hij deelt zijn inspirerende reis van schoolproject naar demonstratie.
👉 5G-netwerk bouwen met tweedehands hardware
👉 De rol van open-source in telecom
👉 Waarom providers nerveus moeten zijnOpgenomen tijdens de Frys-IX BBQ, leren we ook van Arend Brouwer over internet exchanges en community-initiatieven.
✉️ Vragen over 5G of open-source? Stuur ze naar [email protected] en blijf ons volgen voor meer technologische inzichten!
-
In deze aflevering bespreken we hoe open source netwerken de basis vormen van moderne internetinfrastructuur en hoe individuen en bedrijven bijdragen aan deze wereld. Met gasten Nick Bouwhuis, Joachim Opdenakker, Edwin Verheul, Max Mudde, Daniël Geerts en Tristan Suerink duiken we in de voordelen van open source, het opzetten van persoonlijke netwerken, en de bijdrage aan projecten zoals Tor en verschillende open source mirrors.
We bespreken ook de uitdagingen van netwerkbeveiliging, waaronder DDoS-aanvallen, en hoe je je netwerk zo kunt inrichten dat het bestand is tegen bedreigingen.
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
In deze aflevering duiken we met Pim van Pelt in de wereld van IPv6 en waarom deze technologie onmisbaar is voor de toekomst van het internet. En toch duurt het al decennia voordat de meerderheid van het internet IPv6 spreekt. Het blijft welhaast een kip-en-ei-probleem.
We beginnen met de fundamentele verschillen tussen IPv4 en IPv6, en hoe de tekorten aan IPv4-adressen bedrijven dwingen om nieuwe oplossingen te vinden. Daarna praten we over de praktische implementatie van IPv6 in datacentra en waarom het veel makkelijker is dan je denkt. Je hoort ook hoe bedrijven als Google en Netflix de adoptie van IPv6 wereldwijd stimuleren.
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
We duiken in de wondere wereld van out-of-band management en leggen uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je nooit naar een datacentrum hoeft te rijden bij storingen of onderhoud.
We beginnen met een uitleg over de basisprincipes van out-of-band management en gaan daarna in op de praktische toepassingen ervan. Je ontdekt waarom het cruciaal is om een aparte verbinding te hebben voor het beheer van je netwerkapparatuur, los van het reguliere dataverkeer.
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
In deze aflevering bespreken we de dynamische relatie tussen internetproviders en datacentra. Onze gast, Peter Batenburg, voormalig eigenaar van Dataplace en ProServe, deelt zijn inzichten en ervaringen over de complexiteiten en samenwerkingen binnen de industrie. We gaan dieper in op de unieke uitdagingen en de innovatieve oplossingen die zijn toegepast om betrouwbare en efficiënte netwerken te creëren.
🔍 Wat kun je verwachten:
👉 Diepgaande gesprekken over de samenwerking tussen internetproviders en datacentra
👉 Het belang van gebruikerservaring in de datacenteromgeving
👉 De rol van energiebeheer en noodstroomvoorzieningen🎙️ Luister nu naar deze nieuwe aflevering en ontdek meer over de kritieke aspecten van datacenterbeheer en internetconnectiviteit.
✉️ Heb je vragen over netwerken, datacentra, of andere technische onderwerpen? Stuur ze naar [email protected], en misschien behandelen we jouw vraag in een volgende aflevering!
-
In deze aflevering duiken we diep in de netwerklaag van het OSI-model, oftewel laag 3. We bespreken de rol van IP-adressen, BGP en MPLS in moderne netwerken. Onze gast, Job Snijders, deelt fascinerende verhalen over complexe netwerkproblemen en oplossingen, inclusief een memorabel incident met MAC-adressen die met een 6 beginnen.
👉 Diepgaande uitleg van BGP en MPLS
👉 Hoe MAC-adressen en hashing algoritmes voor problemen kunnen zorgen
👉 Praktische troubleshooting tips en inzichten uit de praktijk✉️ Heb je vragen over netwerken, het OSI-model, of andere technische onderwerpen? Stuur ze naar [email protected], en misschien behandelen we jouw vraag in een volgende aflevering!
-
We duiken diep in de data-link-laag van het OSI-model, oftewel laag 2. We bespreken hoe je soms storingen kunt oplossen door kabeltjes om te draaien en waarom EVPN over VXLAN steeds vaker de voorkeur krijgt in moderne netwerken. Onze gast, David den Heijer, keert terug om zijn inzichten en ervaringen te delen, inclusief een recente netwerkfout die hij tegenkwam.
👉 Praktische troubleshooting tips
👉 De voordelen van EVPN over VXLAN
👉 Interessante cases en verhalen uit de praktijkWe blijven de diepte in gaan met onze gasten, bieden meer technische inzichten, en introduceren nog meer fascinerende onderwerpen.
✉️ Heb je vragen over netwerken, het OSI-model, of andere technische onderwerpen? Stuur ze naar [email protected], en misschien behandelen we jouw vraag in een volgende aflevering!
-
In deze aflevering van de Fusix Podcast duiken we diep in het OSI-model, specifiek laag 1. We bespreken waarom het essentieel is om netwerken zo simpel mogelijk te houden en hoe je effectief kunt troubleshooten op de fysieke laag. Onze gast, David ten Heijer, deelt zijn inzichten en ervaringen, inclusief hoe hij zijn zandloper model heeft ontwikkeld.
👉 Simpele netwerken als basis
👉 Het belang van de fysieke laag in het OSI-model
👉 Troubleshooting tips van expertsWe introduceren ook onze nieuwe studio en vertellen wat luisteraars kunnen verwachten in het nieuwe seizoen: meer gasten, meer diepgang, en nog meer technische inzichten.
✉️ Heb je vragen over netwerken, het OSI-model, of andere technische onderwerpen? Stuur ze naar [email protected], en misschien behandelen we jouw vraag in een volgende aflevering!
-
We kijken terug op de afleveringen van seizoen 2 en geven onze visie op wat we allemaal hebben geleerd.
👉 Intent-based networking als startpunt
👉 Wetenschap als aanjager van innovatie
👉 Nerds met hobbies en bedrijvenWe vertellen je ook wat we van plan zijn voor het volgende seizoen. Verwacht meer gasten, meer diepgang en nog meer begrip voor de technische oplossingen die Fusix uniek maakt.
✉️ Heb je vragen over incident management, Google's aanpak, of wil je meer weten over de onderwerpen die we besproken hebben? Laat het ons weten via [email protected], en misschien behandelen we jouw vraag wel in een volgende aflevering!
-
Pim van Pelt is een ware wizard als het gaat om netwerkbeheer en incident management bij Google, een plek waar uptime van het netwerk niet alleen gewenst, maar absoluut cruciaal is. Maar hoe blijft een gigant als Google altijd operationeel, zelfs als er iets misgaat? Pim neemt ons mee achter de schermen bij het ontwikkelen van Google's Incident Management Systeem, oorspronkelijk bekend als IMAG en later OMG genoemd. 🚀
Ontdek de unieke uitdagingen en overwinningen van het managen van incidenten op een schaal zoals bij Google, en hoe een systeem dat oorspronkelijk door de Amerikaanse overheid werd ontworpen voor noodsituaties, aangepast en geïmplementeerd werd. Plus, Pim deelt de humor achter de naamswijziging van IMAG naar OMG en zijn persoonlijke trots op het bereikte succes. 🎉
Niels, Yulia, en Randal duiken ook in de 'Not Invented Here' mentaliteit die vaak voorkomt binnen technische teams en bespreken hoe deze mentaliteit overwonnen kan worden. Deze aflevering staat bol van inzichten die elke tech-liefhebber zal waarderen. 💡
✉️ Heb je vragen over incident management, Google's aanpak, of wil je meer weten over de onderwerpen die we besproken hebben? Laat het ons weten via [email protected], en misschien behandelen we jouw vraag wel in een volgende aflevering!
-
Paul de Weerd is UNIX and network engineer bij RIPE NCC, een begrip voor iedereen die begrijpt hoe het internet werkt. Maar als je bij RIPE NCC vooral denkt aan IP-adresallocatie en het uitgeven van AS-nummers die je Paul en zijn collega's flink tekort. Wat dacht je van reverse DNS diensten en de RIPE Atlas bijvoorbeeld? In deze aflevering praten we je helemaal bij over de vele functies van RIPE NCC die je misschien nog niet kende. 🫡
Niels vertelt ons over het verrassend nuttige bezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona. Yulia moest hem er bijna aan zijn haren mee naar toe slepen, maar de gesprekken op de beurs bleken enorm nuttig terwijl het toeristische bezoekje aan zo'n mooie stad erg inspirerend was. 🤩
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
Peter-Paul Kurstjens is Red Hat Enterprise Strategist en heeft een bijzondere hobby: hij bouwt een ware speeltuin voor 'lotgenoten' die net als hem een eigen blok IP-adressen en zelf een AS-nummer hebben. Want zoals Niels altijd zegt: zo ingewikkeld is BGP nou ook weer niet, dat kun je prima zelf leren. Met een beetje hulp van Peter-Paul dus.
We staan ook nog even stil bij het fenomeen 'nieuwjaarsborrels'. Je merkt daarom misschien dat deze aflevering iets eerder is opgenomen dan dat hij uitkomt 🙈.
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
Tristan Suerink is een man met vele nerdwaardige hobby's en NIKHEF is zijn speeltuin. Hij werkt er als IT architect en helpt onder andere om Terabits aan data van de deeltjesversneller in CERN naar Nederland te verplaatsen voor onderzoek. Zijn netwerk is zo capabel dat hij op de achtergrond wel eens gevraagd wordt om DDOS-onderzoek te doen in andere netwerken.
Niels en Yulia maken zich zorgen over de voorgenomen nieuwe hosting van SIDN techniek bij cloudprovider Amazon. Een lekker actuele aflevering dus die je zeker zo snel mogelijk wil luisteren!
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
Welkom bij het nieuwe seizoen van de Fusix podcast! In deze boeiende aflevering verwelkomen we David der Nederlanden van Bizway als onze speciale gast. Samen met Yulia Makhlin en Niels Raijer verkennen we de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in de wereld van netwerktechnologie en cybersecurity.
Beveiligingsfocus: We duiken in het belang van sterke wachtwoorden en two-factor authentication, essentieel voor de bescherming van onze digitale identiteit.
De podcast werpt licht op de mogelijke overname van Juniper door HP, en bespreekt de toekomst van netwerkinnovaties en de impact van deze grote verschuivingen in de technologiewereld.
Technologie en Innovatie: Ontdek de kracht van intent-based networking en hoe Apstra software het landschap van netwerkbeheer en -automatisering verandert.
✉️ Heb je vragen of feedback? Stuur ze naar [email protected] en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende aflevering!
-
Op naar de datacentra! We vertellen je deze aflevering alles over de verbindingen in het datacentrum, de connecties daar omheen én hoe je besluit in welke datacentra Fusix allemaal beschikbaar zou moeten zijn.
Niels en Yulia vertellen je waarom netwerkbouwkunde uitdagend is. En dat doen we niet alleen: René Oudejans van Digital Realty zit gezellig bij ons aan tafel.
Wil jij ons laten weten wat je van deze podcast vond? Of heb je vragen voor in één van onze volgende afleveringen? Stuur ze dan alsjeblieft naar [email protected]
-
We gaan automatiseren! Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Daar zijn verschillende redenen voor te verzinnen en ze haken in op bijna alles waar Fusix voor staat.
Niels en Yulia vertellen je waarom automatiseren belangrijk is voor het netwerk, het onderhoud en wat jij er als klant aan kunt hebben.
Wil jij ons laten weten wat je van deze podcast vond? Of heb je vragen voor in één van onze volgende afleveringen? Stuur ze dan alsjeblieft naar [email protected]
-
In deze aflevering duiken we in de wondere wereld van sotware updates. Het klinkt zo vanzelfsprekend: gewoon altijd upgraden naar de laatste versie! Maar in de wereld van een internetprovider is dat helaas iets te simpel gedacht.
Niels en Yulia laten je merken dat je goed moet nadenken hoe en wanneer je software-updates uitvoert.
Wil jij ons laten weten wat je van deze podcast vond? Of heb je vragen voor in één van onze volgende afleveringen? Stuur ze dan alsjeblieft naar [email protected]
-
In deze aflevering duiken we in de bijzondere wereld van peering en transit. Je weet wel: de vele manieren waarop je verkeer uit kunt wisselen op het wereldwijde netwerk.
Niels en Yulia vertellen waarom peering niet altijd beter is, en waarom een handjevol Tier 1 providers de transit-markt flink in zijn greep heeft.
Wil jij ons laten weten wat je van deze podcast vond? Of heb je vragen voor in één van onze volgende afleveringen? Stuur ze dan alsjeblieft naar [email protected]
- Se mer