Episoder
-
In deze Speciale kerstaflevering hebben we hoog bezoek: zowel burgemeester David Moolenburgh als de drie wethouders Raymond van Haeften, Ellen Verheij en Gert-Jan Bluijs schuiven aan. Met ieder afzonderlijk blikken we terug op het afgelopen jaar én kijken we alvast vooruit naar 2022.
We besluiten het gesprek met een kerstboodschap van de burgemeester!
-
Deze week in de podcast twee dubbelgesprekken: eerst met twee ‘bekenden’ van de Reddingsbrigade en vervolgens met twee enthousiaste miniatuurauto-verzamelaars.
- Oudgediende Tom de Roode en bestuurslid Ernst Brokmeier vertellen over de lange geschiedenis van het reddingswezen in Zandvoort.
- Bart van der Akker en Robert Servaas zijn zeer bevlogen verzamelaars en vertellen prachtige verhalen over de wereld van miniatuurauto’s, die veel groter is dan je zou denken!
-
Mangler du episoder?
-
Deze week is er slechts één gast in de podcast maar wel een heel bijzondere. Gespreksleider Gert van Kuijk en sidekick Gillis Kok hebben een gesprek met niemand minder dan autocoureur Gijs van Lennep.
De 79-jarige autocoureur, die in 1999 werd uitgeroepen tot ‘Beste Nederlandse autocoureur van de Eeuw', is tot op de dag van vandaag nog altijd actief in de racerij. Exact 50 jaar geleden, in 1971, verscheen hij voor het eerst aan de start in de Formule 1. Tijdens de komende Dutch Grand Prix verwacht de aimabele coureur “dat daar wel wat aandacht aan geschonken zal worden”.
Aan de hand van leuke anekdotes komt zijn omvangrijke carrière voorbij in deze speciale podcast-aflevering.
-
Deze week in de podcast gaan we op zoek naar schilderijen met een Zandvoorts tintje en spreken we met een verzamelaar die een bijzondere privécollectie trapauto’s heeft:
- Anne Marion Cense is kunst historica. Ze heeft al meerdere boeken uitgebracht over de Zandvoortse historie en schrijft daar regelmatig over in De Klink van het Genootschap Oud Zandvoort. In dit gesprek bespreken we o.a. een schilderij van Jozef Israëls met haar en over de buitenexpositie Car Art.
- Ferry Verbrugge is de eigenaar van Pole Position, een walhalla voor menig auto(sport)verzamelaar. Hij vertelt over zijn bijzondere privécollectie trapauto’s en uiteraard komt ook de Formule 1 ter sprake.
-
Deze week in de podcast het ontstaan van de KNRM in Zandvoort en het rijzende karttalent Lester Ellenkamp:
- Jan Willem van den Bout is schipper van de KNRM en vertelt over het ontstaan van reddingstation Zandvoort, dat een van de oudste van Nederland is. Ook vertelt hij over de huidige, zeer goede lokale samenwerking met andere hulpdiensten.
- Lester Ellenkamp is pas 15 jaar maar timmert al flink aan de weg in de kartsport. Mede dankzij de steun van zijn vader ontwikkelt hij zich razendsnel. Hij doet zelfs al mee in een seniorencompetitie!
-
Deze week in de podcast een verhaal over het ‘bunkerdorp’ en een gesprek met een arts van de trauma-helikopter:
- Annemieke Kol verblijft van kinds af aan al iedere zomer in een bunker in het Kostverlorenpark. Ze vertelt over hoe dat er vroeger aan toe ging en hoe zij er nu nog steeds met plezier naartoe gaat.
- Renske Colenbrander is arts van het Mobiel Medisch Team in Amsterdam dat regelmatig met de trauma-heli in Zandvoort landt. Daarnaast is zij ook op het circuit actief als trauma-arts. Een boeiend verhaal!
-
En zo is er al weer een week voorbij! We zijn inmiddels aanbeland bij aflevering 16 en ook deze week hebben we weer twee leuke gesprekken:
- Victor Bol is een van de initiatiefnemers van het Juttersmuseum en vertelt hoe het zo gekomen is en wat het succes is van het ‘verzamelmuseum’.
- Jan Bart Broertjes was uitgenodigd om over de Lotusclub te vertellen, maar het blijkt dat hij meer mooie verhalen te vertellen heeft.
-
In de aflevering van deze week kunt u weer luisteren naar twee bijzondere verhalen:
- Wim Loos was een groot racetalent uit Zandvoort die op veel te jonge leeftijd tijdens een crash is overleden. Gerrie Hoekstra schreef er een boek over. In deze aflevering vertelt hij over de carrière van Wim en over de totstandkoming van het prachtige boek.
- Daarna vertelt kitesurf fanaat Dave de Jonge waarom hij van Amsterdam naar Zandvoort is verhuisd. De reden laat zich eigenlijk al raden… zodra de wind aantrekt begint Dave al onrustig te wiebelen op zijn stoel.
-
In de aflevering van deze week komen weer twee boeiende verhalen aan bod:
- Karina Veeren vertelt het verhaal over het opmerkelijke leven van de Zandvoortse dwerg Simon Jane Paap, wiens lichaam nog altijd spoorloos is. Het is wellicht de oudste coldcase van Nederland.
- Daarna spreekt Gerrie Hoekstra over de slimme vondst van burgemeester Van Alphen, die midden in oorlogstijd leidde tot de aanleg van het eerste circuit van Nederland.
-
In de aflevering van deze week zijn te gast:
- Alexander Peulen, general manager van Center Parcs Park Zandvoort. Hij vertelt over de ontwikkelingen van het park en zijn ambities met ‘het mooiste vakantiepark van Nederland’.
- Het tweede gesprek is het vervolg van het gesprek met Allard Kalff. Deze keer vertelt hij o.a. over zijn buitenlandse avonturen maar ook geeft hij zijn visie over de groene toekomst van de autosport.
-
Laura van der Plas heeft een bijzondere hobby: watersportfotografie. De mooiste actiefoto’s heeft ze gebundeld in een prachtig boek.
Het tweede gesprek is met niemand minder dan Allard Kalff, de joviale tv-presentator die veel heeft meegemaakt in de wereld van de autosport, maar een deel van zijn 'roots' ook in Zandvoort heeft liggen.
-
In de aflevering van deze week weer twee mooie verhalen:
- VVV-gids Gerardo nam ons vorige week mee in de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse waterleidingduinen. Deze keer vertelt hij alles over de vele wandel- en fietsmogelijkheden in dit prachtige natuurgebied dat Zandvoort omringd.
- Het tweede gesprek is met Jan Wim Stals, de voorzitter van de HARC, de Historische Automobiel Ren Club. De 'oude' club bestaat 50 jaar maar is springlevend.
-
In het eerste deel spreken we met Chris Schotanus over zijn liefde voor fotografie en auto’s. Al op jonge leeftijd trok hij als geboren Fries naar de randstad en door zijn grote hobby voor fotograferen van auto’s, belandde hij op het circuit. Inmiddels is hij al jarenlang de huisfotograaf van Circuit Zandvoort.
Daarna hebben we een gesprek met Gerardo Eijbersen. Als VVV-gids heeft hij, ondanks dat hij geen Zandvoorter is, heel veel kennis over Zandvoort. We beperken ons in deze aflevering tot de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse Waterleidingduinen.
-
Deze week spreken we in De Zandvoort Podcast eerst met Hilly Jansen over het ontstaan van het Zandvoorts Museum. Daarna volgt deel 2 van het gesprek met Jan Lammers, o.a. over zijn filosofische kijk op zijn carrière en leven, maar ook over de internationale successen in de kartsport van zijn talentvolle jonge zoon René.
-
In deze aflevering schuift Ivo Lemmens samen met zijn zoon Finn aan om alles te vertellen over hun gezamenlijke hobby: garnalen vissen. Na een rustig begin kwam de 7-jarige Finn goed op dreef, hij wist feilloos te vertellen hoe een en ander in zijn werk gaat.
Daarna hebben we Jan Lammers aan tafel op onze vaste stek in het HDMZ museum. Ondanks dat er door de jaren heen al heel veel door én over hem is gezegd en geschreven, komen in dit gesprek een aantal leuke uitspraken voorbij die het beluisteren zeker waard zijn. Volgende week volgt het tweede deel van het gesprek met Jan.
-
In deze 7e aflevering van De Zandvoort Podcast spreken wij met schrijver en 'dorpsdichter' Marco Termes. Hij legt uit hoe het komt dat hij zo’n productief schrijver is. De teller staat inmiddels op 15 boeken (romans en dichtbundels) en hij is voorlopig nog niet uitgeschreven.
Daarna spreken we uitgebreid met Richard Veldwisch, die een van de snelste vrijwilligersbaantjes heeft die er zijn. Hij is namelijk chauffeur van de safetycar op Circuit Zandvoort!
-
In aflevering 6 van De Zandvoort Podcast spreken we met cabaretier Kees Stam over zijn herinneringen aan Zandvoort. Speciaal voor deze podcast heeft hij een column geschreven over Zandvoort! Daarna gaan we verder met het gesprek met autocoureur Michael Bleekemolen. Deze keer gaat het vooral over de Formule 1 van toen en nu.
-
Naar aanleiding van een reactie van een van onze luisteraars, hebben wij besloten om deze extra aflevering te maken. We spreken met dorpsgenoot Frans van Buren, die ons attent maakte op extra informatie over het leven van de verzetsheld Wim Gertenbach. Tevens leest hij de afscheidsbrief voor die Gertenbach enkele uren voor zijn executie aan zijn vrouw heeft geschreven.
Deze aflevering is een waardevolle toelichting op het levensverhaal van de op 5 februari 1943 om het leven gebrachte Gertenbach.
-
Deze vijfde aflevering van De Zandvoort Podcast staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Gert van Kuijk en Gillis Kok ontvangen deze keer drie gasten.
Eerst hebben zij een gesprek met Folkert Bloeme, die een verhaal vertelt over de joodse gemeenschap die tot WOII aanwezig was in Zandvoort. Daarna spreken ze met Jan Boelen, oud-geschiedenisleraar van het Wim Gertenbach College. Hij vertelt het heldhaftige en tegelijkertijd trieste levensverhaal van verzetsheld Wim Gertenbach.
Deze podcastaflevering wordt afgesloten met een gedicht van de Zandvoortse ‘huisdichter’ Marco Termes, getiteld: Wim Gertenbach.
-
Paol Beijersbergen praat volpassie over zijn bijzondere hobby: het verzamelen van miniatuurauto’s van alle racewagens waarin Jan Lammers ooit geracet heeft.
In het tweede deel spreken Gert en Gillis met Zandvoort Marketing directeur Lana Lemmens, over haar liefde voor Zandvoort en haar inzet voor het promoten van ‘de mooiste badplaats van Nederland’.
- Se mer