Episoder

  • De Snap Spectacles zijn de nieuwste zet van het Amerikaanse bedrijf (vooral bekend van Snapchat) om een aandeel te veroveren op die nog altijd veelbelovende markt van augmented reality. Joe van Burik en Ben van der Burg kregen deze week exclusief de mogelijkeheid om de nieuwe slimme bril uitgebreid te testen. In deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal hoor je hun oordeel.

    Ook spreken ze met de directeur van de AR-divisie bij Snap. Want de Spectacles is een product die vooral een kijkje geeft richting de toekomst. Althans: dat is het idee. Want de vraag is eerst of de markt voor augmented - en extended - reality daadwerkelijk gaat groeien. En welke toepassingen ziet Snap eigenlijk voor haar eigen slimme bril? En waar moet dat in de toekomst naar toe groeien?

    Dat vragen we aan Sophia Dominguez, directeur AR Platform bij Snap.

    OpenAI, het bedrijf van 150 miljard

    OpenAI gaat voor het eerst geld ophalen met een officiële waardering van 150 miljard dollar. Met meer dan 200 miljoen actieve ChatGPT-gebruikers heeft het bedrijf van Sam Altman in ieder geval een flinke basis. Maar waar heeft dit bedrijf die astronomische marktwaarde nu aan te danken? En belangrijker nog: wanneer zoekt het bedrijf een beursgang?

    Dat vragen we aan Simone Brummelhuis, Fondsdirecteur van het Borski Fund en Quintin Schevernels, investeerder bij QSentie Ventures.

    Nederland wil weer competitief worden, maar hoe?

    Naast uitgebreide passages over zorg, migratie en onderwijs ging het in het regeerakkoord en de miljoennota ook over de Nederlandse innovatiekracht. De afgelopen jaren verloor Nederland plekken op het lijstje met de meest competitieve economieën ter wereld. Het nieuwe kabinet wil ons terug naar de top 5 loodsen, maar gaat dat lukken? Het afknijpen van het groeifonds en bezuinigingen op het onderwijs helpen in ieder geval niet. Zien Nederlandse (en internationale) ondernemers nog wel genoeg lichtpuntjes om hier hun bedrijf te vestigen?

    Dat vragen we aan Myrthe Hooijman, Directeur Ecosystem Change and Government Affairs bij Techleap

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Google's divisie DeepMind ontwikkelt AI, maar hoe gaat dat nou in zijn werk, zowel voor de wetenschap als commercie? Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg met één van hun topvrouwen. Ook hebben ze de winnaar van Kickstart AI's uitdaging om een AI-oplossing te bedenken voor de samenleving te gast én de man achter dé aanjager van de Nederlandse game-industrie, die de deuren noodgedwongen moet sluiten.

    AI van Google Deepmind
    Anna Koivuniemi, hoofd van DeepMind Impact Accelerator, is onze eerste gast in deze aflevering van BNR Digitaal. Ze vertelt hoe AI-technologie van dat instituut daar worden ontwikkeld die voor commercie, de wetenschap of allebei worden gebruikt.

    AI op de spoedeisende hulp
    Op initiatief van Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie vond deze zomer de eerste editie van de AI Challenge plaats. De wedstrijd: welk Nederlands bedrijf of instelling ontwikkelt de beste AI-implementatie? Het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam werd de winnaar, met een slimme oplossing voor de bezetting van de spoedeisende hulp. Maar: hoe train je zo'n model? Welke data stop je erin? En misschien wel het belangrijkst: hoe zorg je ervoor dat iedereen het ook daadwerkelijk gaat gebruiken?

    Dat bespreken we met Luka van der Sande, analist en adviseur bij de afdeling Integraal Capaciteitsmanagement van het Erasmus Medisch Centrum en Marelle van Beerschoten, juryvoorzitter van de AI Challenge en oprichter van Digital Shapers.

    Spil van de gameindustrie is niet meer
    De Dutch Game Garden trekt na zeventien jaar noodgedwongen de stekker uit de organisatie. De subsidiekraan wordt dichtgedraaid en dat gat kan de organisatie uit Utrecht niet dichtkrijgen. DGG vormt een belangrijke spil in de Nederlandse gameindustrie, als incubator, ontmoetingsplek en organisator van een jaarlijks congres. Was er geen andere uitweg? En hoe moet de Nederlandse gameindustrie verder zonder DGG?

    Dat vragen we aan de directeur van de Dutch Game Garden, JP van Seventer.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • De iPhone 16 en iPhone 16 Pro zijn net door Apple gepresenteerd, net als de Apple Watch Series 10 en de AirPods 4. Joe van Burik en Ben van der Burg bespreken met app-ontwikkaar Jordi Bruin en BNR's verslaggever en Apple-adept Martijn de Rijk de nieuwe aankondigingen.

    iPhone 16
    De iPhone 16 komt er als regulier model en als grotere Plus. Van de iPhone Pro kun je ook de grotere Pro Max bestellen - beide toestellen zijn wat groter dan de reguliere iPhone 16 en 16 Plus.

    AI
    Apple Intelligence, de waaier van AI-functies die Apple in juni al presenteerde tijdens het WWDC, staat centraal bij de nieuwe iPhone 16 en iPhone 16 Pro. Daarmee kun je bijvoorbeeld een tekst laten generen of Siri vragen iets voor je naar boven te halen. Deze AI-functies komen de komende tijd echter nog niet beschikbaar in Europa, alleen een deels in oktober in de VS gevolgd door diverse andere mogelijkheden (en ondersteuning voor andere talen) in de maanden daarna.

    Camera
    Een nieuwe cameraknop siert zowel de reguliere iPhone 16 als het Pro-model - terwijl nu ook op beide een programmeerbare actieknop zit (eerder alleen op de iPhone 15 Pro). Met deze drukgevoelige toets kun je de camera sneller en uitgebreider bedienen.

    iPhone-prijzen
    De iPhone 16 is er vanaf 969 euro (met 128 GB opslag), de grotere Plus komt uit voor 1119 euro voor de 128GB-versie. De Pro-versie kost 1229 euro als klein formaat en 1479 euro als je kiest voor de Pro Max. De nieuwe iPhones 16 komen uit op 20 september.

    Verder heeft Apple onder meer de Apple Watch Series 10 onthuld, die slechts 9,7 millimeter dik is, en de AirPods 4 die je zowel mét als zonder actieve ruisonderdrukking kunt krijgen.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het arbeidstekort in Nederland moet, zeker als de arbeidsmigratie wordt ingeperkt, opgelost kunnen worden met robots, meent de VVD. Los van die politieke beweging wordt dergelijke innovatie al volop ontwikkeld in Eindhoven, bij Avular. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken onder meer met de zakelijk directeur in deze aflevering over de huidige staat en het perspectief.

    Het arbeidstekort en het terugdringen van arbeidsmigratie wordt nota bene vandaag besproken in de Tweede Kamer. Maar hoe lossen we nou dat arbeidstekort dan op? Met meer robotisering, zegt de VVD! Aan die specifieke innovatie werkt Avular uit Eindhoven al tien jaar. Robots die ons mensen een handje helpen, dus. Maar is dat echt de panklare oplossing die de VVD ons voorhoudt? Daar zijn de nodige kanttekeningen bij te maken.

    Over de huidige ontwikkelingen in die sector praten we met Yuri Steinbuch, Chief Business Officer bij Avular.

    Intel
    In de tweede helft praten we over de peniebele situatie bij Intel, de al jaren struikelende chip-gigant die waarschijnlijk gedwongen moet inkrimpen. Wat we daarvan kunnen verwachten, vragen we aan Tomas Hochstenbach, redacteur en chip-expert bij Tweakers, nota bene vanaf tech-beurs IFA in Berlijn, dus welkom op afstand.

    AI en surveillance op school
    Omdat álle scholen weer zijn begonnen, beschouwen we gebruik van AI en smartphones in de klas, plus de constante monitoring van leerlingen.Is dat wel zo wenselijk? Dat bespreken we met Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid en ethiek bij Kennisnet.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Hoe staat het ervoor met generatieve AI? Met die vraag beginnen Joe van Burik en Ben van der Burg aan hun eerste aflevering van BNR Digitaal na de zomerstop. Want een kleine twee jaar na de introductie van ChatGPT is er genoeg te bespreken, bijvoorbeeld de introductie van het spraakmakende Grok 2, het nieuwste model van X en Elon Musk. Ook bespreken we de mededingingszaken tegen Google én het nieuwste boek van Marietje Schaake: De Tech Coup.

    John von Neumann en Gamescom

    Ben van der Burg heeft De Maniac gelezen afgelopen zomer, daarover vertelt hij in de opening. Joe van Burik deed verslag van Gamescom, de grootste gamebeurs ter wereld, en was daar vooral onder de indruk van de game Clair Obscur: Expedition 33.

    Generatieve AI

    Eind 2022 leek het even of de hele wereld binnen een jaar over zou zijn op generatieve AI, maar dat blijkt achteraf misschien mee te vallen. Toch komt het succes van een bedrijf als Nvidia niet uit de lucht vallen, want steeds meer bedrijven (waaronder de grote techspelers) doen steeds meer met AI. Zo ook het X van Elon Musk. Onder de vlag van xAI lanceerde Musk Grok 2, een model met minder veiligheidsmaatregelen dan we tot nu toe hebben gezien. Bovendien lijkt zoeken met hulp van generatieve AI ook aan populariteit te winnen. Perplexity AI gooit hoge ogen.

    Hoe generatieve AI er nu voor staat, hoor je van Pascal Wiggers, lector Responsible IT aan de HvA en Maarten Sukel, auteur van het boek De AI-revolutie en oprichter van The AI Factory

    Google onder vuur

    Google is officieel een monopolist. Dat is de uitkomst van een rechtszaak met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De techreus is zó machtig op het gebied van online zoeken, dat andere bedrijven daar eigenlijk niet meer tussenkomen. Welke gevolgen gaat dat hebben? Ook ligt het bedrijf nog altijd in de clinch met game-ontwikkelaar Epic. Op basis van dat conflict moet de Google Play store op de schop. En dat heeft dan weer raakvlakken met Apple, die net als Google zich aan de Europese Digital Markets Act moet houden.

    Het lot van deze techreuzen bespreken met tech-jurist Lisette Meij, oprichter van Lime Legal.

    De Tech Coup

    Niet big tech, maar onze politiek ligt ten grondslag aan de problemen die we nu hebben in de techwereld. Te lang zijn de grote techbedrijven onvoldoende beteugeld door onze bestuurders. Inmiddels levert ons dat niet alleen problemen op rond mededinging, maar vormen de techreuzen óók een bedreiging voor onze democratie.

    Dat betoogt voormalig Europarlementariër en international policy director bij Stanford University Marietje Schaake in haar nieuwe boek De Tech Coup.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het verhaal van Spotify is een Europees succesverhaal. Spotify ontstond halverwege de jaren 2000 als antwoord op de piraterij in voorheen dure muziek. Websites als The Pirate Bay wonnen aan populariteit en de traditionele muziekindustrie hield stevig vast aan zijn ouderwetse verdienmodellen. Het lukte Spotify om die twee werelden dichter bij elkaar te brengen en consumenten weer te laten betalen voor muziek. Hoe? Dat bespreken Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol in deze laatste aflevering van Kampvuur Digitaal.

    Voor het ontstaan van Spotify is een uitstapje naar de jaren 90 nodig. Op dat moment was mede-oprichter en CEO Daniël Ek nog een puber, maar beleefde de muziekindustrie zijn hoogtijdagen. De verkoop van CD's kende zijn weerga niet en nog niet eerder werd er met muziek zoveel geld verdiend. Maar rond de milleniumwisseling was het over met de pret. Bedrijfjes als Napster gebruikten het internet om peer to peer en dus gratis muziek uit te wisselen. Steve Jobs introduceerde als reactie daarop iTunes, waarbij een liedje niet meer dan één dollar mocht kosten, maar de geest was al uit de fles. The Pirate Bay en vergelijkbare websites wonnen snel aan populariteit.

    Het defining moment in de doorbraak van Spotify was dan ook de succesvolle toepassing van het freemium-model. De consument was voor een deel 'gewend' aan gratis muziek, terwijl de muziekindustrie absoluut niet alleen van advertentie-inkomsten op een streamingplatform wilde leven. De gulden middenweg bleek een oplossing: een gratis probeer-versie van Spotify aanbieden aan potentiële klanten, die vervolgens een abonnement zouden afsluiten als zij tevreden over de dienst waren. Het bleek te werken.

    Anno 2024 is Spotify de belangrijkste streamingdienst op het gebied van muziek. Toch zijn er ook genoeg zorgen. Muziekstreaming blijkt voor zowel de artiest als voor Spotify geen ruim verdienmodel. Spotify heeft moeite met winst maken, terwijl artiesten regelmatig klagen onderbetaald te worden. Podcasting leek de oplossing, maar ook daar lijkt Spotify nu op terug te komen. En hoe gaat het bedrijf om met de opmars van AI-muziek?

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Nokia was ooit dé grootmacht op het gebied van mobiele telefoons, maar wist niet mee te gaan in de evolutie naar smartphones met partijen als Apple. Wat ging er mis? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    Nokia staat centraal in deze aflevering. Luister ook de zomerserieafleveringen over Sony, Google, Intel en Netflix.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Netflix is het grootste streaming videoplatform ter wereld, met ongeveer 270 miljoen abonnees. Maar hoe zijn ze dat geworden, en hoe zijn ze van plan dat te blijven? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    Netflix werd ooit opgericht Marc Randolph and Reed Hastings, die werkten samen bij software-bedrijf Pure Atria - ooit opgericht als Pure Software door Hastings en overgenomen door Rational Software, in wat de grootste tech-overname uit die tijd was.

    De twee carpoolden met elkaar en bedachten soms nieuwe ideeën. Zo werd het idee achter Netflix geboren, toen Hastings is te laat was met het inleveren van een gehuurde film bij Blockbuster. Bovenal wilden ze iets doen met e-commerce, want Amazon was net aan het opkomen in het online besteldomein. Het ging echter toen nog wel om het verzenden van fysieke films: niet op videoband, maar op schijfjes - eind jaren negentig deed immers de DVD z'n intrede. Zo werd op 14 April 1998 NetFlix.com gelanceerd.

    De films en dergelijke die je daarmee kon ontvangen, betroffen echter allemaal producties van andere partijen. Dat was ook zo toen het online streamingplatform z'n intrede deed in 2007. Het echte 'defining moment' van Netflix ontstond toen ook toen de eerste 'Netflix Originals' kwamen - content die Netflix zelf had besteld, aangekocht of op een andere manier (financieel) omarmd.

    Officieel gezien is Lilyhammer, een Noors dramaserie, de eerste Netflix Original. Die was in januari 2012 op Noorse te te zien, Netflix zette twee weken later hele eerste seizoen online - waarmee ook het fenomeen bingewatchen kon ontstaan. Pas een jaar na Lillyhammer kwam Hourse of Cards, per 1 februari 2013, als eerste échte Neflix Original - die door Netlif zélf besteld was naar aanleiding van het analyseren van veelbekeken films via hun platform.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het verhaal van Intel is het geval van een gevallen reus, of beter: een vallende reus. Het bedrijf dat werd opgericht door Gordon Moore (die van de wet) en een aantal collega's vergaarde in de jaren 80 en daarna een enorme marktpositie op het gebied van processoren. Iedere computer of server had een CPU van Intel. Anno 2024 is dat zeker niet meer zo. Hoe raakte Intel deze positie kwijt? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.

    Het moment van Intel heeft alles te maken met de mobiele markt. Een markt waarvan vanaf 1970 al weet dat het ooit belangrijk zal gaan worden. De vraag is alleen wanneer. De definitieve doorbraak volgt zo rond 2005, wanneer Steve Jobs en Apple volop in de ontwikkeling van de iPhone zitten. Intel lijkt een geschikte partner om zowel voor de iMac als voor de iPhone chips te gaan leveren. Dat laatste plannetje gaat echter niet door. CEO Paul Ottelini slaat het aanbod van Steve Jobs in de wind. Het blijkt een kapitale fout. Later moet Ottelini toegeven dat hij het ordervolume met een factor 100 had onderschat.

    Sindsdien heeft Intel het moeilijk in nieuwe en al bestaande markten. De foundry-tak van het bedrijf, het produceren van chips, lijkt de slag te verliezen van het Taiwense TSMC en Samsung uit Zuid-Korea. In het datacenter maakt Nvidia de dienst uit met hun revolutionaire AI-GPU's en ook op die relatief ouderwetse markt voor PC CPU's heeft Intel inmiddels een geduchte concurrent in AMD. Komt het nog goed met Intel? Eén voordeel: het bedrijf is Amerikaans.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Google vestigde zich definitief als techreus door de online-advertentiemarkt ingrijpend te veranderen - en grotendeels naar zich toe te trekken. Maar hoe ging dat in z'n werk, en wat betekent dat vandaag de dag voor deze gigant? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • CrowdStrike veroorzaakte met een foutieve update een wereldwijde computerstoring die leidde tot blauwe schermen op Windows-systemen. Wat er precies fout ging, evenals wat er op de korte én lange termijn moet gebeuren, bespreekt Joe van Burik in deze extra editie van BNR Digitaal.

    Te gast is tech-ondernemer en voormalig toezichthouder op inlichtingendiensten Bert Hubert.

    Wereldwijde storing
    Deze wereldwijde storing dook vanochtend vroeg op, in Australië en Japan, en legde daar tal van systemen plat. Toen men in Europa wakker werd, bleek het ook hier een probleem, gevolgd door instanties in de VS.

    De lijst met instanties die hier last van hebben, is lang en divers. Het gaat om vluchtverkeer, banken, telecomproviders en media, maar ook overheidsinstanties en zelfs ziekenhuizen in de hele westerse wereld. De cyberbeveilings-tools van Crowdstrike 'blijken' dus op enorme veel plekken in de digitale keten te zitten en ook hun weerslag te hebben op (gekoppelde) systemen van instanties die eigenlijk geen overeenkomst met Crowdstrike hebben.

    CrowdStrike
    CrowdStrike zelf liet vandaag (vrijdag 19 juli) rond het middaguur weten een oplossing te hebben. De oplossing lijkt ook vrij 'simpel' te zijn: een kwestie van Windows in safe mode starten en een bestand in de directory verwijderen, al kan het herhaaldelijk moeten opstarten van systemen daarbij wel een vereiste zijn. De uitvoering daarvan op brede schaal is echter een enorme opgave, vertelt Hubert in dit gesprek.

    Tot slot bespreken we hoe lang de wereld hier last van zal blijven houden, en wat er volgens overheden (waaronder de Nederlandse) zou moeten gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat dit soort problemen kunnen ontstaan.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Sony heeft de PlayStation-divisie al jaren terug tot de belangrijkste uitgeroepen, maar hoe is dat zo gekomen? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.

    We trappen af met: Sony! Eén van, zo niet dé, Japanse techgiganten. Met name voor consumer electronics, maar ook ontwikkelaar van halfgeleiders en vooral sensoren. (Zelfs voor Apple). Een bedrijf dat in de jaren 70, 80 en 90 oosterse én vooral westerse markten wist te veroveren met hardware zoals de Sony Walkman en de videorecorder, de compact-disc en natuurlijk de PlayStation.

    En dat brengt ons bij het defining moment van Sony: de introductie van de PlayStation. Inmiddels is de game-divisie van Sony uitgegroeid tot de belangrijkste van het bedrijf. En dat is bijzonder, want Sony heeft ook een zeer succesvol muzieklabel en verkoopt nog altijd grote hoeveelheden - zowel games als ook andere consumentenelektronica.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Houd IX, de afkorting van immersive experiences, in de gaten. Deze technologie die we voorheen kende als 'extended reality' (XR) of het 'metaverse' moet de komende jaren flink gaan groeien in Nederland, met dank aan verschillende miljoeneninvesteringen. Daarover praten Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal.

    IX krijgt nu al een investering van 2,4 miljoen euro vanuit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Die gaat naar OASIS, een nationaal consortium van 22 instanties in media en entertainment, waaronder NEP en ITV Studios, én zes grote mbo's. Waar liggen de kansen om concreet stappen te maken in de wereld van Immersive Experiences? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van VR- en AR-toepassingen, die vooral voor consumenten toch al lange tijd een niche zijn?

    We vragen het aan Rufus Baas, programmadirecteur van OASIS, en Lindy Damen, maakster van duurzame ‘ervaringen’ bij EVRgreen Studio.

    Prime Video

    De Nederlandse streamingmarkt is behoorlijk vol. Met grote spelers als Netflix, HBO, Disney+ en Videoland is het vechten om marktaandeel. Hoe is het nog mogelijk om je echt te onderscheiden op deze markt? En welke rol spelen Nederlandse producties?

    Sinds 2023 is het voor grote streamers verplicht om 5% van hun Nederlandse jaaromzet te investeren in producties van eigen bodem. Dat werpt inmiddels al zijn vruchten af. Series als Undercover en de documentaires over Lil' Kleine en Team Jumbo Visma zijn enkele voorbeelden van producties die voortkomen uit deze maatregel. Waar loopt de Nederlandse markt voor warm?

    Dat en meer vragen we aan Kaja Wolffers, hoofd content en country lead Benelux bij Prime Video.

    Startup-investeringen willen nog niet groeien

    Het aantal investeringen in Nederlandse startups wil maar niet doorgroeien. In Q2 van 2024 werd er ruim 400 miljoen opgehaald. Los van het extreem goede eerste kwartaal (ruim één miljard) valt Q2 van 2024 in lijn met het gezapige 2023. Die cijfers zijn afkomstig uit een rapport van onder meer Dutch Startup Association, Dealroom, Techleap en een aantal andere bedrijven. Hoe komt het dat we als Nederland toch blijven steken in de 'herfst' van 2023? En lukt het ons met deze cijfers nog wel om de rest van Europa bij te benen?

    Dat bespreken we met Thomas Mensink, CEO en investerdeer bij Golden Egg Check, ook betrokken bij de startup-scene in Nederland.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Onderzoeksinstituut imec uit Leuven is dé plek waar de wereldwijde chipindustrie samenkomt om de nieuwste productieprocessen en producten te testen. In deze aflevering van BNR Digitaal spreken Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol met de CEO van imec én een bedrijf dat voor een belangrijk deel uit imec is voortgekomen.

    Het instituut uit Leuven begon in 1984 (hetzelfde oprichtingsjaar als ASML) als non-profit, mede op initiatief van de Vlaamse Overheid. Inmiddels komt het grootste deel van de omzet uit de industrie en weten bedrijven als TSMC, Nvidia, Samsung, Intel en natuurlijk ASML Leuven te vinden om samen hun productieprocessen te optimaliseren. De wereld van halfgeleiders is namelijk zó complex en duur geworden dat op eigen houtje onderzoek doen eigenlijk niet meer mogelijk is.

    Welke rol imec speelt in de wereld van chips, vragen we aan Luc van den Hove, CEO van imec.

    Eindelijk snel 5G in Nederland
    Nederland krijgt eindelijk, net als de rest van Europa én de VS, snelle 5G-verbinding. De drie grote telecomproviders Odido, KPN en VodafoneZiggo hebben allemaal een plekje op de 3,5 GHz-band weten te bemachtigen, na een veiling die in totaal 174 miljoen euro opleverde. De veiling van de frequenties liep ernstige vertraging op door andere bedrijven die óók ruimte nodig hadden op de band. Na een oplossing van de Rijksoverheid kon de veiling doorgang vinden.

    Wat 'snel' 5G nu eigenlijk betekend, vragen we aan Arnoud Wokke, smartphone-expert bij Tweakers.

    Axelera tankt 68 miljoen dollar bij
    Axelera AI uit Eindhoven heeft in zijn Series B-ronde 68 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf, dat voor een deel afkomstig is vanuit imec, wordt als grote belofte gezien in het domein van de AI-hardware. Aan ambitie ook geen gebrek in Eindhoven. Nog dit decennium zou het bedrijf al naar de beurs willen, en de groeiambities zijn evenmin ambitieus.

    Het laatste rond deze veelbelovende Nederlandse tech scale-up hoor je van Charles Mander, CFO bij Axelera AI.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De AI-adoptie bij Nederlandse bedrijven, overheden en andere instanties ligt achter, en dat is mogelijk een probleem. Hoe pakken we dat nu aan? En moeten we wel willen dat iedere instantie in Nederland iets met kunstmatige intelligentie gaan doen? Dat en meer bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.

    Want waar Nederland doorgaans hoog scoort in de wereldwijde innovatielijstjes, doen we het op het gebied van AI-adoptie beduidend slechter. Dat is een probleem, ziet stichting KickstartAI. De organisatie werd in 2019 opgericht door onder meer Ahold Delhaize, ING, de NS en KLM. Het doel: meer samenwerken op het gebied van AI, om zo het hele Nederlandse bedrijfsleven verder te brengen. Eén van de middelen om de inzet van kunstmatige intelligentie te stimuleren is de AI Challenge, in samenwerking met de Nederlandse AI-coalitie.

    Hoe die gedroomde inzet van AI in Nederland ook daadwerkelijk gaat lukken, vragen we aan Sander Stomph, CEO en mede-oprichter van KickstartAI, en Janneke Niessen, jurylid voor de AI Challenge en durfinvesteerder voor CapitalT.

    Geen Apple Intelligence voor Europa
    Het recent onthulde Apple Intelligence komt voorlopig niet naar Europese gebruikers. Dat is volgens de techreus het gevolg van de strenge Digital Markets Act (DMA). Apple kan met de grote Europese techwet niet garanderen dat Europese gebruikers veilig en privacyvriendelijk gebruik kunnen maken van de nieuwe toepassingen. Mogelijk heeft deze beslissing te maken met het andere nieuws rond het bedrijf uit Cupertino, want Apple dreigt het eerste bedrijf te worden dat een miljardenboete ontvangt voor het overtreden van diezelfde DMA.

    De gevolgen hiervan bespreken we met Lisette Meij, techjuriste en oprichter van Lime Legal.

    Rotterdam als centrum voor de digitale economie
    Komend weekend staat Rotterdam in het teken van TwitchCon Europa. De komende drie edities zullen in de stad plaatsvinden. Het binnenhalen van TwitchCon is onderdeel van een groter plan om als Rotterdam te investeren in de nieuwe, digitale economie. Want ondanks de malaise in de gamingindustrie liggen er in de bredere sector nog voldoende kansen.

    Hoe Rotterdam die kansen wil gaan benutten, vragen we aan Martijn Peltenburg, projectmanager Digitale Economie vanuit Gemeente Rotterdam, en Robert Simons, wethouder in Rotterdam voor onder meer Economie.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Wat gaat kabinet-Schoof, met de eigen achtergrond van de beoogd premier én zijn nieuwe bewindspersonen, doen met digitalisering, het ondernemersklimaat én surveillance in Nederland? Dat, en meer, bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering met hun gasten.

    De handtekening hoeft er alleen nog maar onder worden gezet, en dan is het wachten tot 2 juli. Dan staat er nieuw kabinet op het bordes. Met aan de leiding: Dick Schoof, de man die jarenlang bij de AIVD en de NCTV werkte. En daar staat ook een kersverse staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering tussen. Daarvoor hebben de coalitiepartijen Zsolt Szabó op het oog. Hij was ooit kamerlid voor de VVD, maar komt nu namens de PVV in het kabinet terecht. Wat kunnen we van hen verwachten? En wat voor beleid gaan zij uitvoeren, aangezien er maar weinig over digitalisering wordt gerept in het hoofdlijnenakkoord?
    Dat bespreken we met Bert Hubert, tech-ondernemer en voormalig toezichthouder op de diensten, en met Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Start up Association

    Microsoft belooft een veiligere toekomst
    Na jaren van nalatigheid is er een cultuurverandering bezig binnen Microsoft. Het bedrijf heeft cyberveiligheid weer als de absolute nummer 1 op de prioriteitenlijst staan. Tenminste, dat beweert President Brad Smith tegenover het Amerikaanse Congres. Die moest hen te woord staan nadat een klokkenluider naar buiten was gestapt om te verklappen dat Microsoft juist allerlei dreigingen negeerde. Met als gevolg dat Amerika open en bloot lag voor cyberaanvallen vanuit China en Rusland.
    We praten erover met Chantal Stekelenburg, Head of Hackers bij Zerocopter.

    The Next Web Conference staat voor de deur
    Morgen begint de jaarlijkse The Next Web Conference. Meer dan 190 sprekers staan ingepland om te komen vertellen over alle hoeken van de techsector. AI, Fintech, duurzaamheid, en de digitale toekomst: het komt allemaal langs. Maar hoe gaat dat in z'n werk? En hoe houdt je zo'n gevarieerd techfestijn ieder jaar toch weer verfrissend?
    We praten erover met de man waar die er ooit mee begon: Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter en oud-CEO van The Next Web.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In deze extra podcastaflevering hoor je een bijdrage van Joe van Burik uit de Ochtendspits bij BNR Nieuwsradio, over hoe de Taiwanese techsector omgaat met geopolitieke spanningen vanuit China. Daarnaast vind je hier informatie over hoe je met korting naar TNW Conference kan gaan.

    In deze bijdrage sprak Joe met tech-analist Jon Y, bekend van zijn platform Aasianometry als nieuwsbrief en YouTube-kanaal, evenals Paul Ju, Corporate Vice President bij het Taiwanese techbedrijf ASUS.

    TNW Conference
    Als luisteraar van BNR Digitaal kun je nu met 30% korting naar TNW Conference, het event van techplatform TheNextWeb, dat 20 en 21 juni 2024 georganiseerd wordt in Amsterdam. Gebruik deze link om je ticket te bestellen of gebruik bij het afrekenen de kortingscode BNR-30.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Apple gaat eindelijk écht meedoen in de AI-wapenwedloop. Met een eigen AI-taalmodel, een slimmere Siri en het kunnen generen van je eigen emoji's. Joe van Burik en Ben van der Burg analyseren in deze BNR Digitaal dit offensief.

    Apple heeft een langverwachte samenwerking met ChatGPT-maker OpenAI gesloten, maar ook een nadrukkelijke hint afgegeven dat er nog een deal met Google's Gemini volgt. Hoe ziet hun strategie er nou echt uit?

    Dat bespreken we met vermaard app-ontwikkelaar en oprichter van AI-platform Cradle, Jelle Prins en met BNR's eigen Apple-adept én verslaggever, Martijn de Rijk.

    AI bij Mozilla

    Mozilla kennen we vooral van de webbrowser Firefox. Maar wist je dat ze daar ook tegengas geven aan de grote techbedrijven van deze wereld? Google, Apple en Microsoft hebben immers de meeste macht in handen, al lijkt wet- en regelgeving (vooral in Europa) wel voor wat pushback te zorgen. Mozilla heeft daar aan bijgedragen door in nauw contact te zijn met Brussel, en zo ook (deels) geprofiteerd van de Digital Markets Act.

    Daarnaast is Mozilla ook druk met open-source AI en zelfs een investeringstak. Reden genoeg om daarover te praten met Mark Surman, directeur van de Mozilla Foundation, tijdens de afgelopen editie van MozFest in Amsterdam.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Over enkele dagen tot weken is de AI Act officieel en definitief. De grote Europese wet rond kunstmatige intelligentie gaat veel veranderen. Taalmodellen en andere AI-producten worden in risico-categorieën ingedeeld en zaken als gezichtsherkenning worden helemaal verboden. Volgens onze gast van vandaag is de AI Act het meest uitgebreide en complexe stuk techwetgeving tot nu toe. En dat geloven we graag, want deze nieuwe wet heeft 113 artikelen, 180 overwegingen en is vervlochten met maarliefst 27 andere Europese wetten. Maar wat zijn de gevolgen van dit bijna allesomvattende nieuwe stuk regelgeving? Wie is er verantwoordelijk voor de handhaving? En zijn er ook loopholes?

    We bespreken het met Arnoud Engelfriet, IT-jurist en schrijver van het boek The Annotated AI Act.

    In de opening: Joe is met Asus op de Computex-techconferentie in Taiwan, Ben praat met hem over de stemming en innovaties aldaar.

    Desinformatie vooraf afstoppen
    Met de Europese verkiezingen voor de deur is de bestrijding van desinformatie zo'n beetje prioriteit nummer één. Toch heeft het weinig zin om nu pas, of in ieder geval kort voor de verkiezingen, je pas druk te maken over dit probleem. De DROG Group is het hele jaar bezig met de bestrijding van desinformatie en zet daar ook niet-traditionele manieren voor in. Bijvoorbeeld door mensen te 'vaccineren' tegen onzin, bijvoorbeeld door het spelen van slim vormgegeven games. Op MozFest 2024 (een festival van internetbedrijf Mozilla) geven zij tips hoe je zelf actie kunt ondernemen tegen desinformatie.

    Te gast is Ruurd Oosterwoud, CEO en oprichter van DROG.

    Crypto onderdeel van presidentsverkiezing VS
    Na de Europese verkiezingen van 6 juni richten we onze ogen voorzichtig op 5 november. Dan gaat het belangrijkste techland naar de stembus: De Verenigde Staten. Voor de strijd tussen Biden en Trump lijkt het beleid rond cryptovaluta voor het eerst een onderwerp van belang te worden. Sinds een aantal weken is Trump namelijk uitgesproken pro-crypto. De Democratische Partij was altijd kritisch, maar lijkt nu ook (deels) bij te draaien om de Republikeinen dan weer de wind uit de zeilen te halen. De cryptomarkt reageert in ieder geval positief op al het politiek geharrewar.

    Het fijne hoor je van techredacteur Daniël Mol, die voor BNR Digitaal op 'Zoekopdracht' ging.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Deze week stond in het teken van de zoekmachine van Google. 'Search' op internet wordt al 25 jaar gedomineerd door de Amerikaanse techreus, maar sinds de introductie van ChatGPT en de AI-hype lijkt het geijkte businessmodel van Google onder druk te staan. Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.

    Want Google introduceerde deze week zijn 'AI Overview'. Gebruikers zouden daarmee een betere search-ervaring moeten krijgen, maar er ging ook een hoop mis. Zoals suggesties om kaas op je pizza te lijmen en dagelijks een steentje te eten. Ook maken nieuwsmedia zich zorgen, want het AI-overzicht heeft weinig ruimte voor serieuze bronvermelding. Welke impact gaat deze verandering hebben op het belangrijkste verdienmodel van Google? Hoe reageren adverteerders? En wat zijn de gevolgen voor nieuwsmedia.

    Dat zijn allemaal vragen voor Marco Kloots, onafhankelijk tech-adviseur en oprichter van Platform161.

    Drie Emmy-awards voor bedrijf uit Alkmaar
    De TV-wereld lijkt soms stil te staan en misschien is dat, zeker als we kijken naar Nederland, ook wel waar. In de Verenigde Staten is dat gelukkig niet het geval en dat is voor een deel te wijten aan Beyond Sports uit Alkmaar. Het bedrijf won onlangs drie (!) Emmy-awards voor een American Football-wedstrijd in een Toy Story-animatie. Een mooie aanleiding voor een gesprek over innovatie in de TV-wereld, want juist die producenten maken zich zorgen over het verliezen van de jonge doelgroep.

    Hoe Beyond Sports nieuw leven in een oud medium blaast, horen we van Sander Schouten, CEO en Nicolaas Westerhof, CTO van Beyond Sports.

    Hoe intelligent is ISA?
    Jaarlijks overlijden er, wereldwijd, een miljoen mensen als gevolg van mobiliteitsongelukken. Het is in ieders belang om dat naar beneden te krijgen, dus ook in het belang van autofabrikanten én de regelgever. Eén van de oplossingen is ISA; Intelligent Speed Assistance of intelligente snelheidsassistentie in goed Nederlands. Dat moet nu al voorkomen dat we te hard rijden op de Nederlandse autowegen, maar de vraag is of dat in de huidige situatie eigenlijk wel werkt – want er is nogal wat voor nodig.

    Wat dat allemaal is, bespreken we met Maarten Steinbuch, hoogleraar Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.