Episoder
-
Vi er nået til sidste afsnit i denne programmerække, hvor vi samler op på vores viden om overvægt og taler om statens strategi og folkesundheden fremover. I studiet er gæsterne Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet, og Susanne Tøttenborg, seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse, som er projektleder på ’Ja tak, lidt mindre’-initiativet.
Kodeordet er downsizing i stedet for supersizing. Vi skal simpelthen spise mindre portioner. Der er faktisk ingen grund til at sælge 2-liters sodavand, og måske skal vi tilbage til slikposer i en fornuftig størrelse igen?
Samtalen kommer også ind på, hvorfor der ikke er nogen offentlig hjælp til landets overvægtige. Hvordan det mon er at blive opsøgt af en fra kommunen, der fortæller dig, at du er tyk. Og hvad det betyder, at portionerne og tilgængeligheden af alt det usunde bare vokser? Vi skal også høre om sammenhængen mellem den stigende overvægt og cancer, og om vi skal gøre noget for at stoppe udviklingen eller ej.
Denne podcast er et særafsnit af ‘Ditte Giese er blevet for tyk’, som er sponsoreret af Novo Nordisk. Dette er fjerde og sidste samtale i programrækken (4:4). -
Velkommen til endnu en podcastsamtale om overvægt og tykhed. Dagens gæster er meget hands on i forhold til at arbejde med overvægt, og de mennesker der kæmper med vægten.
Det er Mette Theil, diætist og formand i fagligt selskab af kliniske diætister, og Per Nielsen, personlig træner, kostvejleder og formand for Landsforeningen for Overvægtige/ Adipositasforeningen.
Samtalen handler om, hvorvidt det som overvægtig overhovedet kan betale sig at prøve at tabe sig, når nu statistikken viser, at kun 5-10 procent lykkes med at holde vægten efterfølgende. Så er det ikke bare endnu et nederlag?
Jeg spørger også de to eksperter om, hvad de ser som en gamechanger, altså hvor det lykkes at hjælpe folk med deres overvægt. Og hvorfor vi endnu ikke har en national handlingsplan mod den stigende overvægt - det man med et hårdt ord kalder fedmeepidemien.
Denne podcast er et særafsnit af 'Ditte Giese er blevet for tyk', som er sponsoreret af Novo Nordisk. Dette er tredje samtale ud af fire i programrækken (3:4). -
Mangler du episoder?
-
I denne episode skal det handle om at være en tyk mand. Der er nemlig ingen sexy curves-markedsføring til tykke mænd eller et kropspositivistisk fællesskab på de sociale medier. En tyk mand er ofte alene med det at være tyk.
Dagens gæster er komiker og radiovært Tjelle Vejrup, som er 35 år gammel og med egne ord: Alt det der ikke er positivt for en mand: Blød og lav. Han fortæller om at træne sin mave væk og få den tilbage efter han blev far. At folk forventer at en buttet mand kan tåle lidt røg, og at han bliver ked af det når folk niver ham i hans manboobs.
Den anden gæst er 29-årige Kasper Grubak Jensen, som er kandidatstuderende på CBS og aktiv i en forening for konservative studerende. Han har været oppe på 160 kilo og synes ikke, der er noget som helst positivt at sige om at være overvægtig. Faktisk er han bange for at blive syg eller dø af det og tænker over det hver dag. -
Podcasten er sponsoreret af Novo Nordisk
I disse år taler man meget om en fedmeepidemi. At flere og flere bliver overvægtige, hvilket ikke kun har konsekvenser for den enkelte, men også for sundhedsvæsnet. For fedme kan give alvorlige sygdomme som kræft, diabetes, psykiske problemer, depression, fertilitetsproblemer og også et sværere forløb med COVID-19. For slet ikke at tale om udskamning og marginalisering.
Så hvad stiller vi op med, at mere end halvdelen af danskerne i dag er overvægtige, og mere end 800.000 har et BMI over 30 - hvilket betyder, at de er svært overvægtige?
Det kigger denne podcastrække på, som er sponsoreret af Novo Nordisk. Første sæson af 'Ditte Giese er blevet for tyk' var samtaler med folk med vægtproblemer, mens disse fire episoder bliver samtaler med professionelle, læger, debattører og andre der har at gøre med folk, der bøvler med deres vægt.
Her i første episode er gæsterne Morten Elsøe, der er cand-scient i molekylær ernæring og fødevareteknologi, sundhedsdebattør og forfatter og desuden arbejder med klienter med vægtproblemer. Vores anden gæst er Berit Liljetal Heitmann, professor og fedmeforsker på Bispebjerg og Frederiksberg hospital, hvor hun blandt andet forsker i, hvorfor det er så svært både at opnå, men især at vedligeholde et vægttab. -
Gennem et halvt år har journalist Ditte Giese undersøgt sundhed, motion, skønhedsidealer, spiseforstyrrelser, tykhed og slankekure. Projektet var at finde ud af, hvorfor nogle bliver tykke og andre ikke, om det er farligt at være tyk, og ikke mindst om det er muligt at være et kærligt og festligt menneske, mens man prøver at tabe sig.
Nu skal status gøres op, og Giese står pludselig overfor en ny kropsvirkelighed, som det er svært at finde et sundheds-quick fix til. -
Gæsten denne gang er ‘Mrs. slut-fred-med-din-krop', journalist og forfatter Andrea Bak. For otte år siden tabte hun 20 kilo, skrev en bog om det, og tog så kiloene på igen. Men hun er sluppet for sin spiseforstyrrelse, BED – binge eating disorder eller tvangsoverspisning – hvor hun dulmede alt det svære med mad og blev helt bedøvet, når hun overspiste. Og måske er det federe end at være slank?
-
I denne episode af sundhedspodcasten er modeekspert og kulturjournalist Chris Pedersen på besøg. Han har tilbragt hele sit arbejdsliv i modebranchen, en branche som Ditte Giese hader. Hun får svar på alle sine holdninger om kvindehad, tykke kvinders usynlighed og hvorfor det er finere at lave tøj til en tynd krop end en tyk. "Hvorfor vil de danske butikker ikke have mine penge", spørger hun under henvisning til, at de fleste kollektioner kun går op til størrelse 42.
Moden taler direkte til ens dårlige selvværd, siger Chris Pedersen. Og derfor er den nem at hade. Det tynde ideal stammer helt tilbage fra 1920'erne, den unge kvinde som træner, går i byen og har Charleston-kjole på og har smidt korsettet. Men i disse år er folk som kropspositivisterne på Instagram, Ashley Graham og Rihanna er ved at revolutionere modebranchen såvel som skønhedsidealet.
Men hvad med de tykke mænd? Hvornår bliver det smart at være en tyk mand? -
I dette afsnit af sundhedspodcasten har Ditte Giese besøg af to powerdamer med stærke holdninger til vægttab og sundhed. Den ene er krimiforfatter og journalist Lone Theils, der siden januar har tabt sig 22 kilo på egen hånd. Lone Theils har kæmpet med sin vægt hele livet, og meget af det stammer fra hendes barndom og hendes mor.
"Der er så mange og komplekse grund til, at folk bliver overvægtige. Det skal vi starte med at anerkende. Det er mega hårdt at være overvægtig. Man bliver udskammet meget", fortæller hun.
Den anden gæst er klinisk diætist Inger Bols, der har hjulpet overvægtige med kostplaner og vægttab i over 20 år, men for nylig har indset, at alt hvad hun tidligere har anbefalet sine kunder er forkert. I dag arbejder hun med begreberne ‘vægtneutral sundhed' og ‘intuitiv spisning'. -
I dag handler det om at bevæge sig. Hvorfor det er vigtigt, og hvad får man ud af det. For hvordan er det egentlig at være ‘i god form'? I podcasten taler Ditte Giese med sin sundhedsmentor Umahro Cadogan om, hvordan man kan finde tid til træning i en travl hverdag. Hun tager også til bootcamp-træning på Amager, og hendes træner Kenneth Lagstrøm fortæller om, hvordan han hjælper overvægtige med at blive stærke, sætte realistiske mål og komme ganske langsomt ned i vægt.
-
I dette afsnit har Ditte Giese besøg af Marie Carsten Pedersen, der også er journalist og bøvler med vægt. Eller gør hun? Hun er i hvert fald en af de kvinder, der altid er på slankekur. Men meget tyder jo på, at slankekure slet ikke virker. Ditte og Marie snakker om, hvilke kure de har prøvet, hvorfor de mon ikke har virket, og hvorvidt det er særligt feministisk at gå rundt og være utilfreds med sin krop.
Læge Ida Donkin kommer også på besøg og forklarer om sit arbejde med at lukke ned for løgn og latin og mirakelkure, superfoods og unødvendig udrensning. -
Vi laver kasseeftersynet. Hvordan går det med kroppen? Fungerer den? Anders Lund Madsen har været tyk engang, men er det ikke mere. Han har nemlig så mange børn, at han er nødt til at holde sig sund og stærk, i hvert fald indtil de er voksne. Men han hader gymnastik og alle former for fysisk udfoldelse og fitnesscentre. Derfor går han nu cirka 20 kilometer om dagen for at holde sig nogenlunde slank. Også på båden til Færøerne, hvor folk troede, han var psykisk syg, fordi han gik i cirkler…
I dette afsnit af ‘Ditte Giese er blevet for tyk' kommer sundhedsekspert Umahro Cadogan med tips til hverdagssundhed, og Anders Lund Madsen fortæller om, hvordan det er at blive 50 og modtage en forespørgsel om at skide på et stykke pap fra det offentlige. -
Hvorfor er fitnesscentre så skide kedelige? Hvordan dater man som tyk kvinde? Hvornår bliver ens røv for stor til flysæder? Og hvad sker der med de ømme, røde, gnubbelår om sommeren? I dagens episode er radiovært Sandie Westh på besøg i sundhedspodcasten. Det bliver til en ærlig samtale om, hvordan det er at være tyk, og hvordan det er at begynde at løbe.
-
Velkommen til første afsnit af den nye podcastserie ‘Ditte Giese er blevet for tyk – en podcast om sundhed'. Vært Ditte Giese har altid været lidt tyk. Men nu er hun blevet over 40 og føler selv, at hun er blevet for tyk. Hun har derfor sat sig for at undersøge, hvordan man bliver sund, om det er usundt, eller ligefrem farligt, at være overvægtig, og om man kan være en skarp feminist, der gerne vil tabe sig.
I dette første afsnit taler Ditte Giese med sin redaktør, Rikke Collin, der er kritisk overfor projektet. Hun har haft bulimi, og er derfor meget imod slankekure. Sundhedsekspert Umahro Cadogan er med som altvidende coach, og læge Ida Donkin, der har forsket i fedme, kan fortælle om de rent lægevidenskabelige aspekter ved at veje for meget.