Episoder
-
Dagens emner inkluderer nogle korte nyheder om medlemsskaren af udvalget for en mere værdigdød, brev fra landet borgmester om at de ikke ønsker flere regioner, og tolkegebyret fremtid så sundhedspersonale kan snakke med deres patienter. Derefter har jeg et længere indlæg om tiltag fra centraladministrationen gennem de sidste 6 måneder, der er gjort det sværere at lave kliniske forsøg uden et direkte kommercielt sigte. Nu blander medicinrådet sig i diskussion. Og i øvrigt hvadmener datatilsynet om at bruge landets sundhedsregistre til at lave disse forsøg. Så er der en omtale at et forslag til behandling i folketinget om hvorvidt der skal foretages en formel evaluering af håndteringen af pandemien. Så er der tre videnskabelige artikler – alle om lungesygdomme – herunder lungekræft, behandling af KOL og screening for KOL og astma i en ellers ikke syg befolkning. Endeligt har jeg et par lægejokes med.
Håber I synes om denne palette af emner.
-
Dagens emner inkluderer et læsebrev fra Bernie Sanders der blev trykt på forsiden af en stor avis (uden journalistisk kontekst i øvrigt), ugens to feel-good historier om dels overlevelse efter hjertestop udenfor hospitalet og en vaskemaskine der gør det muligt at bruge organer til transplantation, håndtering af en grynende tendenstil opioid overforbrug også i Danmark og hvad der skal gøres i den henseende, depression hos ældre mænd – er den mere sjælden end hos kvinder eller bliver mænd bare ikke diagnosticeret lige så hyppigt, MR scanning af normale. Endeligt vender læge jokes sektionen tilbage i denne version efter en pause på tre episode – og efter markant opfordring af flere lyttere.
-
Mangler du episoder?
-
Dagens emner inkluderer pollen allergi, en reportage for et møde i Helsingør hvor 3 af verdens største filantropiske fonde havde besluttes om at gå sammen for at løse tre store udfordringer for den globale sundhed. Her gik snakken på polykrise, dobbeltbyrde lande, forbedring af 5 års dødeligheden globalt og udryddelse af polio.
Desuden en omtale at de tilsyneladende koordinerede læk af SSK-rapport der forventes offentliggjort d 11 eller 12 juni.
Endelig en række forskningsartikler om Alzheimer, influenza og COVID-19.
Håber I er glade for at lytte med kære lyttere. Jeg er enormt glad for de tilbagemeldinger derkommer, bliv ved med det.
-
Velkommen tilbage til den 16 episode af Doctor – en podcast om sundhed og hvad der kan gøres for at fastholde sundhed.
Emnerne vi har i dag er den fortsatte historie om den nye medicin der samlet kaldes ”GLP-1 analoger” (populært kaldet anti-fedmemedicinen), lidt om SSK og folkemødet, noget om pandemier og influenza - hør også episode 14 - og så et forsøg som netop er offentliggjort i et af Lancets tidskrifter med frivillige og som jeg vil udfordre lytterne på om deønskede at deltage i.
-
I denne episode af Doctor åbner vi op for et nyt koncept – nemlig lytternes rum hvor man kan stille spørgsmål som jeg så skal forsøge at give et fyldestgørende svare på.
I øvrigt har jeg fokus på lederskab i sundhedsvæsenet,overvægt og sygdom, abortgrænsen, sundhedsvæsenets kvalitetsinstitut, skal vacciner gives via vacinationscenter eller af praktiserende læge, og endelig handler ugens artikel om nye måder at beskytte mod malaria.
Skriv til mig på X, LindkedIn, Facebook eller Instagram hvis I vil være med til at præge podcasten.
-
I denne episode af Doctor har jeg fokus på at kvæg kan smittes af fugleinfluenza. Desuden en opfølgningfra sidste episode om fosterdiagnostik. En historie om afgift på kliniske forsøg, nogle nyheder om kræft behandling, en artikel om behandling af hjertesvigt blandt overvægtige og endelig de lægejokes jeg har fundet frem til denne episode.
Mit navn er Jens Lundgren, og jeg er vært og den gennemgående figur i podcasten. Håber I bliver ved med at kontakte mig mhp forslag til indhold og reaktioner påtidligere episoder.
-
I denne episode af Doctor har vi fokus på et nyt udspil fradanske regioner der handler om at give patienter rettigheder efter udskrivelsen fra hospital. Et udspil der giver mange reaktioner fra andre interessenter.
Hvor meget det koster at lave en podcast må jeg også runde ud fra en nylig historie om hvordan en region investerede relativt store ressourcer uden rigtigt at lykkes med det.
For de cykel interesserede er skader på brystkassen lige pludselig blevet et central fokus – på en meget uheldig baggrund – men hvad kan vi udlede af de udmeldinger der kommer ?
En lille bid om de etiske dilemmaer ved fosterdiagnostik.
Ugens artikel handler om hjerteforskning ifm afholdelse afen hjertekonference hvor der i hvert kom 2 spændende nye studier ud, herunder et dansk.
Tak fordi I lytter med - kom endelig med forslag til nye emner og kommentarer til tidligere episoder - I kan fange på de forskellige SoMe medier.
-
I denne episode af Doctor kan I høre en længere reaktion fra Anders Lund og Anders Breinholt fordi Doctor ikke udkom langfredag som lovet; en samtale der gik via mange associationer i alverdens retninger. I den mereseriøse ende er der også nyheder om akutpakken og ventetider, patient tilfredsundersøgelser, og flere eksempler på ulige sundhed (her med fokus på patienter med kræft og udviklingshæmning. Endelig har jeg taget to danske videnskabelige artikler med der har skabt stor international opmærksomhed, og som handler delsom flokimmunitet overfor human papillomavirus (HPV) og bivirkninger ved anabolske steroider. Til slut slipper I ikke for nogle lægejokes.
-
I denne episode er fokus på forskningsmidler og udligning fra dem der kommer fra EU, ulige sundhed og faktorer der forklare det, smittemåde for corona og et nyt studie om kronisk træthedssyndrom. Derefter har jeg eksperiment hvor jeg har inviteret en lytter, Ole Bartels med i studiet. Ole rådgiver private firmaer om ledelse. Han henvendte sig fordi han gerne ville diskutere sundhedsstrukturkommissionen og dens kommissorium med mig. Det syntes jeg lød spændende. Det er jo sjældent en repræsentant for det private erhvervsliv diskutere sundhedsvæsen med en som mig. Nu må I vurdere om eksperimenter var vellykket. Tak fordi I lyttede med.
Iøvrigt har sundhedsstrukturkommissionen d 21.3.2024 annoncere at dens anbefalinger først udkommer i juni - senere end oprindeligt antydet.
-
I denne episode af Doctor har jeg valgt at fokusere på de journalister der har specialiseret sig i at kommunikere om sundhedsstof. Har lavet et interview med sundhedsredaktør fra Politiken, Lars Igum Rasmussen. Ugens artikel omhandler screeningsmetoder for at finde personer med tidlige stadier af tyktarmskræft. De korte nyheder handler om papegøjesyge, sklerose ogformeringstal. Tak fordi I lytter, og kom gerne med kommentarer til indhold og nye emner.
Hvis du er interesseret i at få sendt bogen "vild Virus" der omtales i episoden så skriv til 30382858 (Lars Igum), så bliver du guided videre.
-
9 episode af Doctor er dedikeret til en rapportering fra en læge og forsker konference, der blev afholdt i Denver fra d 3-6 marts. Hvorfor bruger vi tid på at deltage, hvad sker der, og hvem deltager. Fokus for konferencen er især HIV, og I kan høre om nye forskningsresultater for forebyggelse og behandling af HIV. Men også: brug af GLP-1 medicin, smitsom leverbetændelse, HPV og livmoderhalskræft, og tuberkulose.
Tak for at I høre med.
Send forslag til emner og spændende personer, som jeg kan inddrage i fremtidige episoder. Og kommenter på indholdet, så jeg kan gøre det bedre. Tak.
-
Overskrifterne for indholdet af denne 8. episode er et rejsebrev, en række korte nyheder om et presset psykiatri system, lægevidenskabelige selskab opråb til en revolution, influenza på Antarktis, refleksioner efter at være blevet fyret, og endeligt hvordan man måske kan behandle personer med forhøjede PFAS niveauer i kroppen. Derefter anden del af interviewet med Søren Neermark fra Sundhedsstyrelsen om beredskab, ugen artikel der omhandler antimikrobiel resistens, og endelig ugens lægejoke.
-
I 7 episode fortsætter rejsebrevet - er nu i Florida og besøger flere VA medical centre efter besøg i tobaksregionen i North Carolina. Lidt opfølgning om emnet kunstig intelligens og afledte emner. Så vender vi interviewet i Politiken med formanden for sundhedsstrukturkommissionen, Jesper Fisker. Og et udspil som PLO og KL har lavet. Ind i mellem er der et kort indlæg om akut gigtfeber. Et interview med Søren Neermark, Sundhedsstyrelsen, der fortæller om hvordan de under pandemien løste problemstillingen om at vurdere hvor alvorligt syge indlagte patienter var. Og så til sidst lægejokes.
-
Temaet om brug af kunstig intelligens fortsættes med det andet af to interviews med Ulrik Juul Rokkedal Therkildsen. Men vi når også omkring min rejsebog fra en tur gennem USA, mulige behandlinger af fedtlever og en analyse af den nys udkomne og endelige rapport fra prioriteringsrådet. Desuden de korte nyheder om træthed, hvem skal vide hvorfor man er sygemeldt, og opt- ind og ud. Som altid afsluttes podcasten af med nogle læge-jokes. Håber I er glade for podcasten - send endelig forslag om emner etc. Jeg synes det er sjovt at lave, og tilgår processen med stor respekt - der er meget jeg skal lære endnu.
-
I denne episode af fokus er der to hovedemner på programmet, nemlig medicinsk brug af kunstig intelligens og forebyggelse af Denque feber. Emnet om kunstig intelligens udfoldes i en samtale med Ulrik Rokkedal Therkildsen fra Human Bytes der har stor indsigt i hvilke modeller af medicinsk kunstig intelligens der sælges for øjeblikket i Danmark. Desuden er en kort nyhedsoversigt og dem der kan lide det også ugens lægejokes.
-
I 4. episode af Doctor fortsætter vi teamet omkring medicinsk misinformation, og snakker med prof Michael Bang fra Aarhus Universitet om hans forskning om hvem der skaber og modtager misinformationen på de sociale medier. Desuden nogle overvejelser som den "svære samtale" på baggrund af et læserbrev i Kristelig Dagblad. Og så selvfølge ugens videnskabelige artikel og sidste - men ikke mindst - den længe ventede lægevits. Håber I synes om det; giv kommentarer og forslag.
-
I denne episode af Doctor har vi fokus på misinformation, og bruger covid vacciner som eksempel. Hvad er facts og hvordan fremkommer og vurderes facts - for at belyse det har jeg Steffen Tirstrup, chief medical office hos EMA (det europæiske lægemiddelagentur) med på en linje fra Amsterdam.
Episoden indeholder også ugens videnskabelige artikel.
Fortæl mig hvad I synes og iøvrigt hvilke emner I gerne vil høre om i de næste episoder.
-
I denne 2. episode af Doctor - en podcast om sundhed - er der en dialog med Anders Breinholt og Anders Lund-Madsen's reaktioner af første episode, sundheden i kongehuset, vaccination af babyer, tilgang til at forhindre slagtilfælde efter at have udviklet forkammerflimmer, lidt humor, og til sidst ugens lytter spørgsmål. Håber I kan lide det - er meget åben for forslag og kommentarer via de sociale medier.