Episoder
-
De kalder det læsehad, og det er åbenbart ikke er nogen overdrivelse. Mange børn og unge kan ikke forestille sig noget kedeligere end at åbne en bog og læse. Og de gør det faktisk kun, når voksne tvinger dem til det. Men hvordan kan det være, at det står så slemt til?
Politikens Birgitte Kjær har talt med børn og forældre, som på hver deres måde døjer med læsehad. I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller hun om, hvorfor det er så vigtigt for børns og unges udvikling at læse. Og hvordan vi kan hjælpe dem med at finde glæden ved det, når alle forsøg i årtier er slået fejl.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Der blev travlt i Aki-Matilda Høegh-Dams liv, da hun i 2019, 22 år gammel, blev valgt til Folketinget for det grønlandske parti Siumut. Det var i sig selv overvældende. Men oveni det kom Trump og ville købe Grønland. Og midt i travlheden kom hun i tanke om, at hun længe havde glemt at tage sin p-piller til tiden.
Hun opsøgte derfor sin læge for at finde en bedre løsning. Men det, hun blev anbefalet, ville ingen læge i Danmark have foreslået hende. For på langt sigt kan p-sprøjten med hormon give alvorlige bivirkninger. Så hvorfor gives det til så mange kvinder i Grønland?
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Emilie Stein, som har undersøgt brugen af de såkaldte Præventions-sprøjter.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mangler du episoder?
-
Hvad vil der ske med Grønland – af godt og skidt – hvis Donald Trump får held til at knytte den store arktiske ø langt tættere til sig? Det er der selvfølgelig ingen, der præcist kan forudsige. Men der findes nogen, der allerede har prøvet turen. Det er befolkningerne på østater langt ude i Stillehavet, der har indgået samme slags aftaler med USA, som Donald Trump måske har i tankerne for Grønland. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller korrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft om, hvad østaterne egentlig har fået ud af deres samarbejde med USA. Og hvad det har kostet dem.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det er ikke hver dag, at man uden at overdrive kan sige, at milliarder af mennesker rundt om på kloden lige sidder og venter på, at en enkelt mand skal åbne munden og sige noget.
Men sådan var det, da Donald Trump mandag trådte hen til mikrofonen i rotunden i den amerikanske kongresbygning og i sin tiltrædelsestale lod verden vide, hvad han har tænkt sig at bruge magten til i de næste fire år.
I dag spørger 'Du lytter til Politiken' USA-korrespondent Jacob Fuglsang, hvordan Trumps tale så har forandret verden. Og midt under vores snak får han pludselig øje på noget udenfor sit vindue. Noget, man måske – lidt flot – kunne kalde for den gamle verden, der forsvinder.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Donald Trump har lovet os, at det bliver helt vildt. Nærmest fra det øjeblik, han bliver indsat som USAs 47. præsident, vil han begynde at slå rekorder. For på dag ét har han lovet, at han både vil forsegle grænsen, sætte en stopper for vindmølleparker og give amerikanere luft i økonomien. Men kan han det? I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Jesper Thobo-Carlsen om alle de løfter, Trump har fremsagt i løbet af sin valgkamp. For hvad kommer der til at ske, når verdens mest magtfulde post bliver overdraget til en mand, der har sagt, at han i sine første timer som præsident vil være en endagsdiktator?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem tidligere:
Først læser kunstanmelder Mathias Kryger en anmeldelse til fem hjerter af en biografi om en af dansk kunsts store særlinge. Overskriften lyder: 'Fem gange måtte jeg lige spærre øjnene ekstra op' Derefter læser redaktør Anders Godthjælp Nielsen en klumme med overskriften: 'DR blev taget i »en direkte løgn«. Hvad gør man så, når man elsker de to værter?'. Til sidst er det anmelder og kulturskribent Felix Thorsen Katzenelson, der læser en artikel om filmene 'Babygirl' og 'Pianisten'. 'Er sex farligt eller forløsende?' er spørgsmålet.-----------------
Og husk: Artiklen er bare en af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Du skal være abonnent for at lytte med. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Efter 15 måneders brutal krig i Gaza stillede præsident Biden sig onsdag stolt frem og fortalte, at Israel og Hamas er kommet frem til en aftale om våbenhvile. Han fortalte, at når Israels folkevalgte stemmer for aftalen, vil de to parter begynde at udveksle gidsler i bytte for palæstinensiske fanger, give adgang til nødhjælp og trække Israelske tropper tilbage. Så er det her begyndelsen på fred i Mellemøsten? Eller vil våbenhvilen smuldre?
Politikens Marcus Rubin fortæller i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' om, hvorfor våbenhvilen kommer få dage før Trumps indsættelse som USA's præsident, og hvad der skal til for at genopbygge det sønderbombede Gaza.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Der findes 30 forskellige udvalg på Christiansborg. Der er udvalg om skat, transport, kirker, finans - områder, som vi alle kender til. Men så er der også et udvalg, som det nok er de færreste, der kender; Indfødsretsudvalget.
Her afgør den udvalgte skare af politikere, hvem der må få dansk pas og fremover kalde sig dansk statsborger. Politikerne sidder med en liste med navne på fortrolige møder og giver afslag uden krav på begrundelse. Men for nylig kom der pludselig spot på udvalget. Politikerne indkaldte nemlig tre personer, der havde ansøgt om dansk statsborgerskab, til en snak om at være dansk. Til sindelagssamtaler.
Politikens journalist på Christiansborg, Morten Skærbæk, var den første til at opsnappe, at udvalget nu indkaldte folk til mundtlig eksamen. Det fortæller han om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Harrison Ford sidder i en politibil og stirrer fortvivlet frem for sig. Man har set ham i hæsblæsende scener, hvor han som Indiana Jones altid undslipper dødsfælder og templer, der styrter sammen om ørene på ham. Nu er den 82-årige skuespiller blevet evakueret af myndighederne. Hans hus brænder. Los Angeles brænder.
Den bliver kaldt djævlevinden. Den, der kommer fra ørkenen og puster til flammerne, som fortsætter med at sprede sig. Men det, vi ser billeder af, er mere end en gigantisk brand, der hærger kendiskvarterer og ikke kan tæmmes. Klimakorrespondent Lea Wind Friis, der er gæst i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ ser andet i flammerne. Hun ser også forholdet mellem USA og Europa gå op i røg.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Alice Weidel, lederen af det invandrerkritiske parti AfD, er en, mange politikere i Tyskland ikke vil lege med. Men kanslerkandidaten har fået en ret magtfuld ven på den anden side af Atlanten. Nemlig Elon Musk; verdens rigeste mand og Donald Trumps nære allierede.
Torsdag – og midt i den tyske valgkamp - snakkede de to sammen i over en time og livetransmitterede samtalen til alle, der ville lytte med. For Elon Musk er i den grad begyndt at interessere sig for europæisk politik. Med penge og platforme har han nu indledt en påvirkningskampagne, som det ligner, vi i Europa ikke rigtig var forberedt på.
I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller EU-korrespondent Karin Axelsson om, hvad Elon Musk vil opnå i vores del af verden. Og om Europa overhovedet kan beskytte sig mod verdens rigeste mand.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi udstyrer vores politibetjente med pistoler i bæltet, håndjern og uniformer. Og det er deres opgave at passe på os og fange forbrydere. Men det er også dem, vi ringer til, når vi møder et psykotisk menneske, vi bliver bange for.
Mennesker ryger ind og ud ad svingdøren i det psykiatriske system, der både mangler pladser og ressourcer. Politiet må hver dag rykke ud, når vi som samfund ikke har formået at håndtere en sindslidende borger. Men er det virkelig meningen?
Anders Legarth Schmidt har i årevis beskrevet en psykiatri i knæ. I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' tager han os med på bagsædet af en politibil i forsøget på at blive klogere på det spørgsmål.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvordan vil du egentlig lytte til denne podcast? Er du ude at cykle? Eller sidder du i toget? Måske støvsuger du? Eller også sidder du dybt koncentreret i sofaen?
I dag har vi dedikeret weekendpodcasten til et essay om netop det at lytte. Det er skrevet og læst op af Politikens Karsten Ifversen.
Du kan finde hele essayet her: www.politiken.dk/9782753
-----------------
Og husk: Artiklen er bare en af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Du skal være abonnent for at lytte med. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi kaldte professor i ernæringsvidenskab Arne Astrup for ’Doktor Slank’ i 90’erne, da han blev hele Danmarks madprofet. Og hans budskab var klart: Drop den fede mad!
Og nu, efter mange år uden fed ost, kød og yoghurt med høje procenter, erkender Doktor Slank os, at han tog fejl. Fedtforskrækkelsen, der formede en æra med diætkultur, var unødigt oppustet. Og nu har han nye råd til, hvordan danskerne skal spise sig sunde.
Arne Astrup gæster dagens ’Du lytter til Politiken’, hvor han fortæller om udviklingen i forskningen, og hvorfor vi kan stole på hans kostråd denne gang.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Et amerikansk flag pryder halefinnen på den store Boeing-maskine, der lander i Nuuk. På siderne er malet fem fede guldbogstaver: TRUMP. Med Trump Juniors besøg i Grønland, kom det kun endnu tættere på, at Donald Trump vil vriste Grønland ud af Rigsfællesskabet med Danmark og ind i favnen på USA. Muligvis med magt, hvis nødvendigt.
Men blev grønlænderne glade, da delegationen af amerikanere landede? Og tror de på Trump, når han siger, at han faktisk kan tilbyde dem en ret god deal?
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er 39-årige Qupanuk Olsen. Hun er født og opvokset og bor i Grønland og har længe været bannerfører for, at grønlænderne skal tilbage til deres rødder og en gang for alle cutte båndene til Danmark.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Medier og journalister har en tendens til altid at ville fortælle om det, der ikke går så godt. Særligt når det handler om klimaet, er det sjældent, at historierne bringer positivt nyt med sig. Men nu er der for en gangs skyld et lyspunkt. Det kører nemlig for elbilerne i Danmark. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Lars Dahlager om, hvordan danskerne har taget det grønne køretøj til sig - og at vi faktisk ser ud til at komme i mål med ambitionerne på området.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De blærer sig med store biler, guldure, kæmpevillaer i Dubai og dyre middage. Og skal man tro dem, vil de hellere end gerne vise, hvordan det nemt også kunne blive dig, der fik råd til den slags, hvis du blot er klar på at købe deres kursus.
Men kan det virkelig passe, at en særlig gruppe såkaldte finfluencere er lykkedes med at finde den lette vej til det gode liv med økonomisk frihed?
Det har journalist Josephine Mosbæk Quiñones undersøgt. Hun er dagens gæst i Du lytter til Politiken.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Allerede inden, Donald Trump officielt har sat sig i sædet som USA’s 47. præsident, er han i fuld gang med at få os op af stolene.
I et opslag på sit eget sociale medie skriver han, at »ejerskab og kontrol med Grønland er en absolut nødvendighed«. Hvad skal man lægge i det? Og han igen i gang med at ville købe Grønland? Og hvorfor er den store hvide ø egentlig så interessant set fra amerikanernes synspunkt?
Det er dagens afsnit af Du Lytter til Politiken. Dagens gæst er Politikens USA-korrespondent, Jacob Fuglsang.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I dag kan du komme med til Trillegården i Aarhus sammen med Politikens musikredaktør Simon Lund. Vi har nemlig dedikeret årets første weekendpodcast til et genhør med det store interview, som han sidste år lavede med Shooter Gang.
-----------------
Og husk: Artiklen er bare en af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Du skal være abonnent for at lytte med. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
På den hawaiianske ø Kauai har Facebook-stifteren Mark Zuckerberg bygget et selvforsynende paradis med høje mure og privat vagtværn. Og han er ikke den eneste af de super-rige, der er begyndt at forberede sig på noget voldsomt. Det er nærmest blevet en trend blandt mangemilliardærerne.
I det her sidste afsnit i serien om de ultrarige fortæller Politikens asienkorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft om dommedagsbunkere og yuppiernes genfødsel.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I slutningen af året begynder en af de tegnere, som Politikens læsere kender allerbedst, Philip Ytournel, på en myldretegning, hvor han forudsiger sådan cirka alt, hvad der kommer til at ske i det nye år.
Han har forudset revolutioner, naturkatastrofer, dronningens abdicering og Trumps sejre. Og at koldskål bliver en folkelig besættelse i Danmark. Ligesom med håndbold.
Noget er stort, noget er mindre, og noget er direkte absurd. Men egentlig handler tegningen mest om, hvor meget ligegyldigt, vores medier og vi selv går og fylder os med. Og hvor meget af det vigtige, vi samtidig overser. Det fortæller han om i 'Du lytter til Politiken'.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Se mer