Episoder
-
Eevan kirjaklubissa kirjailija Miika Nousiainen kertoo uudesta autofiktiivisestä romaanistaan Ratakierros. Se kertoo Miikan kaksi vuotta kestäneestä valmistautumisurakasta Göteborgin MM-kisoihin ja pyrkimyksestä rikkoa 400 metrin Suomen ennätys. Miika kertoo muun muassa, miten hän alkoi uskoa konsulttipuhetta, miksi juoksutulokset jännittävät enemmän kuin julkiset esiintymiset ja miksi hän ei koskaan istu kirjoittamaan ilman valmista ideaa.
-
Eevan kirjaklubissa kirjailija Miina Supinen kertoo historiallista romaania ja kauhutarinaa yhdistelevästä uutuusromaanistaan Kultainen peura, joka sijoittuu hänen sukujuurilleen Karjalaan. Miina pohtii, miltä tuntui kirjoittaa romaani lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen ja miltä tuntuu onnistua niin hyvin, ettei seuraavasta teoksesta enää koskaan ole paineita.
-
Mangler du episoder?
-
Minna Lindgrenin romaanit ovat aina yhteiskunnallisia, mutta naurun avulla hän saa ihmisen kiinnostumaan. Minnan uusin romaani Soteorpo kertoo muistisairaan omaisen tarinan. Siinä huumori on niin mustaa, ettei sitä oikeastaan huomaa. Soteorpo on fiktiivinen tarina, jonka taustalla on tutkimustieto.
Eevan kirjaklubissa Minna puhuu kirjoittamisesta, omaishoitajuudesta, hyvästä vanhuudesta ja siitä, miksi ei halua elää mahdollisimman pitkään.
-
Eeva kirjaklubissa dekkarikirjailija Christian Rönnbacka kertoo, miksi vaihtoi poliisin työn kirjailijan ammattiin, miksi hänen Hautalehto-sarjansa päähenkilö on lähes täydellinen ihminen ja miltä tuntuu näytellä omaan kirjaansa perustuvassa tv-sarjassa. Lisäksi Christian paljastaa nerokkaan liiteriteoriansa, josta on apua jokaiselle romaanin kirjoittamisesta haaveilevalle.
-
Eevan kirjaklubissa Tommi Kinnunen kertoo, miten hänen rakastetut romaaninsa ovat syntyneet, miksi hänellä ei ole paineita seuraavista teoksista ja mitä juuret Koillismaalla merkitsevät hänen kirjailijantyölleen. Lisäksi Tommi kertoo oikeanlaisen näkkileivän, Sisu-pastillien ja keltaisen Jaffan merkityksestä kirjojensa juonille.
-
Joel Haahtela on paitsi kirjailija myös psykiatri ja ortodoksisen kirkon diakoni. Eevan kirjaklubissa hän puhuu siitä, miksi kirjailijan ammatti on vaarallinen, miksi hän kirjoittaa lyhyitä kirjoja ja miten hän käsittelee vaikeita tunteitaan.
-
Helena Sinervo kertoo Eevan kirjaklubissa siitä, miten pianonsoiton opettajasta tuli Finlandia-palkittu kirjailija, miten vanhempien konservatiivisuus teki hänestä kapinallisen ja mitä hän haluaa kirjoillaan saada aikaan. Hän antaa myös ohjeen siitä, miten runouteen voi tutustua, vaikka se tuntuisi vaikealta.
-
Eevan kirjaklubissa näyttelijänä paremmin tunnettu Jenni Kokander kertoo, miksi kirjoittaa kirjoja. Novellikokoelman ja kaksi rikosromaania julkaissut Jenni kirjoittaa siitä, mitä ei saa mielestään. Siksi tarinoissa on usein lähtökohtana pelko.
-
Eevan kirjaklubissa Iida Turpeinen kertoo menestyneen Elolliset-esikoisromaaninsa synnystä. Urakka alkoi, kun Iida näki Helsingin luonnontieteellisessä museossa stellerinmerilehmän luurangon ja päättyi seitsemän vuotta myöhemmin. Millaista oli kirjoittaa yhtä aikaa romaania ja valmistella väitöskirjaa? Iida kertoo myös, millainen idea hänellä on seuraavaan romaaniinsa ja miksi kannattaa nukkua päiväunet kesken työpäivän.
-
Ann-Christin Antell kertoo Eevan kirjaklubissa, miten syntyi suosittu Puuvillatehdas-romaanisarja, joka seuraa turkulaisten Barkerin naisten elämää 1880-1920-luvuilla. Entä millaista taustatyötä lähihistoriaan sijoittuvat tarinat vaativat? Romantikoksi tunnustautuva kirjailija valaisee myös romaanihenkilöidensä rakkaustarinoiden syntyä.
-
Kirjailija Karoliina Timonen kertoo kirjaklubissa, miten hänen Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa kommentoiva Laina-romaaninsa syntyi, millaista palautetta Päätalo-fanit antavat ja millainen tarina syntyy seuraavaksi.
-
Kjell Westö kertoo Eevan kirjaklubissa, että Molly & Henry sai inspiraationsa hänen isoisiensä kohtaloista. Romaani kertoo kahden itseään etsivän ihmisen myrskyisen tarinan ja näyttää Suomen talvisodan jälkeen. Miksi sota tuntuu nyt olevan niin paljon lähempänä kuin silloin, kun Westö oli lapsi?
-
Kirjailija Katja Kettu kertoo kirjaklubissa toistaiseksi henkilökohtaisimman romaaninsa synnystä. Kriisin jälkeen syntynyt Erään kissan tutkimuksia vie lukijat aikamatkalle ja syvien tunteiden äärelle.
-
Elina Hirvonen kertoo kirjaklubissa Rakkauksien lokikirjasta, romaanista, joka syntyi kamppailusta masennusta vastaan, ja siitä, miksi rakkaudesta puhuminen on niin tärkeää.
-
Kirjailija ja uutisjuontaja Matti Rönkä puhuu kirjaklubissa siitä, miksi hänen kirjojensa miehet ovat niin melankolisia, missä viipyy seuraava Viktor Kärppä -kirja ja mihin hän kirjoillaan haluaa saavuttaa.
-
Philip Teir on juuri saanut valmiiksi vuosia kestäneen valtavan urakan. Aiemmin fiktioon panostaneen kirjailijan avioliittoelämäkerta J&B – kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta kertoo Bitte Westerlundin ja Jörn Donnerin yhteisistä vuosista ja paljastuneista salaisuuksista. Eevan kirjaklubissa Philip kertoo, millaista on kirjoittaa todellisten ihmisten intiimistä elämästä, mitä on työn alla seuraavaksi ja miten selättää huijarisyndrooma.
-
Ensin tulee muoto, sitten vasta tarina. Kirjailija Minna Rytisaloa ajaa halu kokeilla aina uudestaan, millä kaikilla tavoilla hän osaisi kirjoittaa. Lähimenneisyyteen sijoittuvien menestysromaaneiden jälkeen syntyi nykynaiseutta käsittelevä Jenny Hill, jossa tavallisen naisen elämää kuvataan uudella tavalla.
-
Satu Vasantolan uusin romaani Kun isä osti Merenkurkun kertoo mielenterveysongelmaan sairastuneesta miehestä tämän tyttären näkökulmasta. Kirjailija on ammentanut tarinaan aineksia omasta elämästään. Toimittajana työskentelevälle Vasantolalle kaunokirjallisuuden kirjoittaminen on tapa ymmärtää maailmaa ja tuntea lämpöä kaikkia ihmisiä kohtaan – heitäkin, joista on vaikeaa pitää.
-
Kun jännityskirjailija Max Seeckin ensimmäinen trilogia ei mennyt maailmalla kaupaksi, hän siirsi seuraavan kirjansa tapahtumat talviseen Suomeen. Päähenkilöksi hän loi rikospoliisi Jessica Niemen, jossa on hitunen Maxin ihailemaa kolmea naissankaria: neiti Marplea, Lisbeth Salanderia ja Silta-sarjan Saga Norénia.
Uskollinen lukija saavutti valtavan menestyksen, ja sen jälkeen Jessica on tutkinut rikoksia kolmessa muussa dekkarissa.
Tuoreena elokuvaohjaajana Max Seeck kertoo myös, miten elokuvan tekeminen eroaa kirjoittamisesta ja millainen hänen taiteilijan roolinsa on. -
Kirsti Manninen on paitsi historiallisen viihteen supernainen myös kirjallisuuden ja historian tutkija. Hänen rakastetuissa romaaneissaan yhdistyvät tarkat faktat ja romanttiset tarinat tavalla, johon jo monet sukupolvet ovat rakastuneet. Moni tosin tuntee Mannisen paremmin kirjailijanimellä Enni Mustonen.
Eevan kirjaklubissa Kirsti Manninen kertoo, mitä hyötyä on ADD:stä, miten 1700-luvulla juhlittiin joulua ja millainen on suomalaisten naisten sankaritar. Kuulemme myös, minkä sadun hän osaa ulkoa (mukana ääninäyte). - Se mer