Episoder
-
״ה׳ליפט׳ הירדני הגיע כבר אתמול,״ זעף הנרי קיסינג׳ר בקו הטלפון בין משרד החוץ בוושינגטון ללשכת ראש הממשלה בירושלים. ״מדוע ה׳ליפט׳ שלך מתעכב?״
קיסינג׳ר מת אשתקד והוא בן 100 וחצי. יומיים לפני סוף 2024 מת ג׳ימי קארטר, אף הוא בן 100 אך רק ורבעון. אם זאת תחרות, קיסינג׳ר זכה בה, אך בהתמודדות החשובה יותר לישראל, על ההתקדמות לשלום מאובטח עם מדינות ערב ובראשן מצרים, שניהם ניצחו - קיסינג׳ר בתהליך הסכמי ההפרדה והביניים בעקבות מלחמת יום הכיפורים וקארטר בהסכם בגין-סאדאת שבעקבות המסגרת שהושגה בוועידת קמפ דייוויד.
״ליפט״ היה כינוי הצופן למגעים החשאיים בין חוסיין מלך ירדן לראשי ממשלת ישראל. בתקופת כהונתו הראשונה של יצחק רבין בראשות הממשלה הוטל על מנכ״ל משרדו, עמוס ערן, לרכז את המגעים וללוות אותם - ואת חוסיין, אישית. בתום כל מיפגש תיעדו הצדדים את סיכומיהם ושיגרו עותקים לקיסינג׳ר, שהישווה בין הגירסאות.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר ערן, מקורבו של רבין מאז הופקד על יחסי השגרירות בוושינגטון עם הקונגרס, על חוסיין כפי שהתוודע אליו. ערן מתאר גם את יחסי קארטר עם רבין, בחודשים המעטים של כהונתם ההדדית ב-1977. כשקארטר שמע שערן קרא את האוטוביוגרפיה שלו, ״Why not the best?” ושהוא יודע שהכותרת היא מובאה משאלה שהיפנה אליו האדמירל היהודי הקפדן והנחוש היימן ריקובר, נוצר גם קשר ביניהם.
עוד מתאר ערן אירועים הקשורים בשני הנשיאים שקדמו לקארטר, ריצ׳רד ניקסון וג׳רלד פורד, על משקלם - החשוב אם גם המוגבל - של הרבדים האישיים ביחסים בין בכירי מימשלים.
ההוקרה שרחשו לרבין מוושינגטון עד עמאן ושעולה מזכרונות ערן בולטת שבעתיים כשמודדים אותה לעומת היחס לבנימין נתניהו. חוסיין, מזכיר ערן, נפגע אישית מההתנקשות הכושלת בחאלד משעל, באישורו האטום של נתניהו, בבירת הממלכה ההאשמית - פרשה שנראתה לציבור בירדן כמזימה של נתניהו והמלך נגד הפלסטינים, שלוש שנים לאחר חתימת הסכם השלום בין רבין וחוסיין.
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
מאז שממשלת בגין הקימה את סוכנות החלל, כדי לתת תעסוקה למדען-קצין-פוליטיקאי יובל נאמן ומעטפת אזרחית לפעילויות בטחוניות, איש מכתריסר מנהליה לא היה טייס - עד שהגיע אורי אורון, שסיים את שירותו בחיל האוויר כתת-אלוף, ראש להק מודיעין (ובעל תפקיד בכיר ורגיש בצה״ל).
אורון, טייס קרב, מפקד טייסות ובסיס (כנף 4, חצור), הוא בן למשפחה אווירית מצדדים שונים. אחיו (מפקד טייסת מסוקים), גיסתו וחמיו - תת-אלוף גיורא רם-פורמן, 90, מקיבוץ מעברות, שהיה ראש להק אוויר ועוזר ראש אג״ם במטכ״ל - כולם טייסים. אורי זוכר את עצמו בולע בשקיקה, כילד בן חמש, את סיפורי חלליות ״אפולו״ המשגרות לירח את צמדי האסטרונאוטים שלהן. אילו חידש חיל האוויר את מסעו לאיתור מועמד לאסטרונאוט, אורי היה מראשוני המתייצבים בתור להתמודד על מושב בחללית.
בשנים ארוכות של הכשרה וטיסות, דיונים וחשיבה קיווה אורון שמדינת ישראל, צה״ל וחיל האוויר הפנימו את לקחי השאננות וההתנשאות שביסוד הזעזוע של מלחמת יום הכיפורים. לאכזבתו המרה, הגיע ה-7 באוקטובר 2023.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר אורון על חשיבותו של תחום החלל לישראל ועל חיוניותו של התקציב המוקצה לסוכנות שהוא מנהל - ושעל הגנתו מפני קיצוצים הוא נאבק.
משפחת אורון, בראשות נילי וחיים (ג׳ומס), לשעבר ח״כ, שר, מזכיר השומר הצעיר וראש מרצ, קבעה את ביתה בקיבוץ הדרומי להב. אורי גדל שם והתגורר בקיבוץ גם בשנותיו הראשונות בחיל האוויר, עד שתפקיד סגן מפקד טייסת כפה עליו דיור קבוע בבסיס והבהיר לו שמסלולו מייעד אותו לשירות ארוך; אך הוא גאה, כמובן מאליו, בזהותו כבן להב.
ברור מאין בא ויש בכך כמדומה לרמז לאן הוא הולך, אם יחליט להעמיד עצמו לבחירה, אך כעובד מדינה, מינוי של ממשלת בנט-לפיד שנשאר גם בממשלת נתניהו, הוא נשמר מכל התייחסות פוליטית. עוגני השקפת עולמו, הוא מתמרן כבתרגיל שבירה מטיל קרקע-אוויר, הם ״אלטנוילנד״ ומגילת העצמאות. דעתו על דמויות קרובות יותר במקום ובזמן מהרצל ובן גוריון - לא לשידור, לא כרגע.
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
Mangler du episoder?
-
תת-אלוף במילואים ד״ר אמנון סופרין התגייס בפברואר 1973 לחטיבת גולני. במלחמת יום הכיפורים, והוא מאגיסט בגדוד 17, קורס מפקדי הכיתות של גולני, השתתף בקרב השני על החרמון, כשסביבו נהרגים ונפצעים עשרות רבות מחיילי הכוח. על בשרו למד את מחירו של כשלון מודיעיני.
כשנפצע, עבר לחיל המודיעין, היה קמ״ן גדוד 13 בפיקוד אילן בירן, התקדם בשתי גזרות הצפון - לבנון והגולן - ושזר תפקידי איסוף במחקר ובהדרכה. כאלוף-משנה התמנה לקצין הנודיעין של פיקוד המרכז, בתקופת הבראשית של תהליך אוסלו. כך נקלע, כתורן במפקדה, שבועות לאחר מותו של האלוף נחמיה תמרי בהתרסקות מסוקו, לאירוע ששינה את מסלול התהליך - הטבח במערת המכפלה.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מתאר סופרין גם איך הגיע אליו חייל המילואים שלומי הלוי ובפיו המעשיה על התימני הקטן בשירותי התחנה המרכזית בירושלים. סופרין לא פיקפק באמינותו של הלוי; הוא מיהר להתקשר לבכירים בשב״כ. שם, במקור לדובב את הלוי, לאתר את רצונו - למסור שזוממים לרצוח את רבין בלי להסגיר את יגאל עמיר - ולחלץ ממנו את האמת שידיעתה היתה מסכלת את ההתנקשות.
כשסיים את תפקידו כקצין מודיעין שדה ראשי - תפקיד שהיה מייסדו ושעבר מאז גילגולים ובעיקר קילקולים - הודיע על פרישתו מצה״ל. גיל 50 התקרב ולא היה בעיניו טעם בתפקיד תא״ל נוסף; סיכוייהם של קציני מודיעין להתקדם לאלוף היו ועודם קלושים (אף שהיו חריגים באותם עשורים: דני רוטשילד, אורן שחור, אהרן זאבי-פרקש, יוסי בידץ).
להפתעתו, טילפן אליו מכר ותיק מהצבא, האלוף במילואים מאיר דגן, והציע לו להצטרף אליו, למוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים. דגן התמנה לרמס״ד בשלהי 2002; סופרין הגיע בקיץ 2003, כראש אגף המודיעין. אחד משיאי החומש המרתק שלו במוסד היה גילוי הכור הגרעיני שצפון קוריאה בנתה בסתר בסוריה. כשאולמרט שאל את דגן וסופרין מה עושים, למראה האישור לחשד בקיום האיום, ענו פה אחד, ״מורידים אותו״.
כבכיר באמ״ן ובמוסד גם יחד יש לסופרין תובנות מאלפות על השוני בין שני אירגונים מובילים אלה בקהילת הבטחון של ישראל. בצה״ל שירת שלושה עשורים, רובן באמ״ן, ובמוסד רק חצי עשור, ולא דומה טיפוס בסולם לנחיתה בצמרת לתפקיד יחיד, אך גם בניכוי הנסיבות, דומה שהכף נוטה אצלו למתכונת ההתייעצויות הפנימיות במוסד (לפחות בתקופתו), בלי יראת כבוד מופרזת למדים ולדרגות.
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
בנוסף להופעותיו כפרשן ערוץ 12, שגורמים עלומים דיללו בתקופת המלחמה, מוחמד מג׳אדלה הוא ראש חטיבת החדשות בתחנת רדיו נאס, המשדרת ממרומי מלון רמדה אוליבה בנוף הגליל. שם, בביתו התקשורתי - אחד מבתיו - התארחה הפעם ״אפרכסת״ לשיחה עם מג׳אדלה, כתוספת מעדכנת לשיחה שנערכה לפני שנתיים וחצי - לפני ממשלת נתניהו, לפני 7 באוקטובר, לפני המלחמה.
מג׳אדלה, עיתונאי בן פוליטיקאי, מרושת היטב בקרב גורמי שלטון, נבחרי ציבור כאנשי תקשורת, בארץ ובמדינות ערב. באוזני אמיר אורן הוא חולק את מימצאיו, רשמיו ותובנותיו מהשפעת האירועם המטלטלים של השנתיים האחרונות על דימוי ישראל בעיני אזרחיה בני העם הפלסטיני, תושבי מדינות ערב ושליטיהם; על מעמדו האזורי של נתניהו, המצטייר כתלוי באשתו, בבן גביר ובסמוטריץ׳; ועל מגמות ביחסים בין המפלגות הערביות ובתגובת ציבור בוחריהן - המתקדם מהן ברצונו להשתלב בממשלה - לדבקותן במסגרות ועמדות מיושנות.
יש לו הסבר מעניין ומקיף לסירובם של הערבים בישראל להיענות לקריאת חמאס להצטרף למתקפתו, כמו גם להתפכחות שליטים בבירות ערב מהערכתם שנתניהו ואפסו עוד. לבסוף, מג’אדלה - כנראה העיתונאי הערבי המוכר ביותר בישראל - חושף משהו מהשקפתו האישית על עתידו המשפחתי והמקצועי. -
בדרכו לבית המשפט העליון, לייצג לקוח באחד מהליכיו, עוצר אביגדור פלדמן שוב באולפן ״אפרכסת״. העילה? אין עילה. הוא מוכן לדבר על הכל, זאת הפעם הרביעית.
האולפן נמצא בקריית המלאכה, בין בניין ״הארץ״ לשכונת שפירא, בסמוך לסביבת ילדותו של פלדמן ברחוב פלורנטין ולכריכיה של אביו ברחוב סלמה. האזור לא השתנה, אומר - בנימת געגוע - מי שהתגורר בו עוד בראשית שנות ה-70’.
לקראת סוף השיחה עם אמיר אורן פותח פלדמן, מחבר אסופת הטורים ״בדלתיים פתוחות״, את דלתות נפשו. ממצפה 76 שנותיו הוא מאבחן את הבדידות כקשה שבמצוקות. על כן הוא טורח לחדש חברויות נעורים שחלפו עם השנים.
חוג מכריו מגוון, מהשיפוט העליון עד לעולם התחתון וממרדכי ואנונו לדורון נויברגר, בעלה הראשון של אשתו השלישית של שרה נתניהו. השניים, ואנונו ונויברגר, היו לקוחותיו של פלדמן. עם ואנונו, המחריג אותו מהחשד שכל אדם הוא סוכן שב״כ, הוא מסב לקפה. על מה שלמד בפרשת גירושי הזוג נויברגר הוא שותק, ככבול בחסיון מקצועי, אך את תובנותיו מאופיה של שרה ומתפקידה בכוח אינו עוטף במליצות.
כדרך מועדוני ויכוחים הוא מתמסר לאתגר: לשמש, בהדמייה, פרקליטו של נתניהו ולהגן עליו באישומיו. כמקצוען, הוא מקבל עליו את המשימה, למרות סלידתו מהלקוח שלא לקח אותו, ומוצא פגמים באישומים נגדו, עד כדי סיכוי לזיכוי; אך רווח לו כשהוא מתבקש לקפוץ לעברו השני של השולחן ולהגיב כיועצת המשפטית לממשלה. ״בשום פנים,״ דוחה אביגדור בתקיפות את גישושי פלדמן.
עדות הנאשם נתניהו תחמיר את מצבו? משוכנע פלדמן. זאת דרכו של עולם הפלילים, ונתניהו אינו מוכן לשחק לפי כלליהם של סניגורים מנוסים, המפצירים בלקוחותיהם שלא להרבות לטעון לשכחה, תכסיס שקוף המטה שופטים נגדם.
בחלומו, הוא משתף, מופיע ראש השב״כ במשרדו של נתניהו, אוסר אותו ודורש ממנו להתלוות אליו לחדר השני. עוד התיאור מסתלסל מפיו, ופלדמן מתעורר מהחלום למסקנה עגומה, שהמציאות הצפויה תהיה שההפיכה תהיה של נתניהו נגד השב״כ ושאר מוסדות המדינה.
הפיק: איתמר אורן
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
לניר הירשמן (את ״רוב״ הביאה אשתו מהבית) משרד העוסק ביחסי ציבור ותפקיד באיגוד חברות הקריפטו. פרנסתו אינה תלויה בפוליטיקה. זאת גם אחת מהמלצותיו לכל מי שמשתוקק - כמו גיבור ספרו ״המתמודד״ - להצמיד לשמו את הקידומת ח״כ: אל תישאר ללא מסלול חלופי, כלכלי ונפשי.
הירשמן עבד כעוזרם של חברי כנסת ושל השר מיכאל איתן. כשהוקמה קבוצת ״הליכודניקים החדשים״ התבקש לדברר אותה. במהרה פנו אליו להתמודד בבחירות המוקדמות בליכוד. זה לא היה מהלך טקטי, אומר הירשמן בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״, ולא החדרת סוס טרויאני, כביכול שמאלני, למפלגה המתארת עצמה כימנית - הקבוצה באמת רצתה ״לחזור לערכי חירות-ליברלים, שגילמו בעשור שעבר מיקי איתן, דן מרידור, בני בגין ולימור לבנת״. כולם, בזה אחר זה, איבדו את מקומותיהם בצמרת הרשימה לכנסת.
הליכוד הצטייר בעיני הירשמן כבית חברתי חמים - עד לרגע שכמתמודד תוייג כמשתייך לחבורה מאיימת. החמימות הפכה לצינה: כשהתיישב לסעוד התפנה השולחן מיושביו.
למרות הצבעת רבבת מתפקדים בעדו נבלם הירשמן מתחת לסף הבחירה. הוא למד שיעור שהוא מוכן גם ללמד, בעלילה הממוסגרת כבדיונית ובמצוות ״עשה״ ו״אל תעשה״ שהוא חולק כאן עם המתלבטים אם להעז, להשקיע ולהיות מוכנים להתאכזב.
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
גדודי חטיבת גולני שהוצבו ב-7 באוקטובר אשתקד בגבול עזה - 13 ו-51 - נפגעו קשה במתקפת חמאס. עשרות חיילים ומפקדים נהרגו ורבים נפצעו. ותיקי החטיבה, קצינים במילואים ובדימוס בדרגות אלוף-משנה ותת-אלוף, התגייסו בו ביום לתמוך בחטיבתם, שהיתה להם לאורך שנים - ולא לתפארת המליצה - למשפחה, או ליתר דיוק לאחווה. ״כשבגולני אומרים ׳אחי׳,״ מדגיש ברוך שפיגל,״זאת לא סתם אמירה. מתכוונים לכך.״
תא״ל במילואים שפיגל, שהיה מח״ט גולני בסוף שנות ה-80׳, תקופת לבנון והאינתיפאדה, הוא מהענווים והאהודים במפקדי החטיבה לדורותיהם. הוא, כחבריו, ממלא את מקומם של מפקדי ההווה, הרתוקים ללחימה, במטלות הקשות של ייצוגם בהלוויות, לבושים במדים עם תג העץ; בנשיאת הספדים; בליווי המשפחות האבלות.
שפיגל, בן טבעון, היה לוחם בסיירת גולני במלחמות ששת הימים וההתשה. הוא לא רצה בשירות קבע ואף לא בקצונה. מלחמת יום הכיפורים, שבקרבותיה בצפון השתתף ושפגעה קשות בגולני, החזירה אותו לשירות. במהרה היה למפקד פלוגה, בהמשך למג״ד 12 ולבסוף למח״ט, מפקדם של מג״דים כאמיר מיטל וגדי איזנקוט. במעלה הדרך התרשם מאד מקצינים כאחים נחמיה ודוביק תמרי, אורי שגיא, דורון רובין ומאיר דגן. בשושלת גולני הוא בן הדור שבין שגיא ואילן בירן לגבי אשכנזי, משה קפלינסקי, ארז גרשטיין ואיזנקוט.
מיטל נהרג במבצע ״כחול וחום״, בפיקוד אל״מ שפיגל, נגד יחידה של אירגון אחמד ג׳יבריל באזור נועימה. גורמים שלא היו בשליטת שפיגל - תיפקוד שייטת 13, המודיעין שהביאה יחידת מפעילי הסוכנים 504, השפעת קרקע שלא נבדקה עד תום על צעידת לוחמים וכלבים (שלא עמדו במאמץ ונישאו באלונקות) - חוללו סדרת תקלות, כולל אובדן קשר עם ארבעה לוחמים, שחייב מבצע חילוץ מאתגר. המשימה בוצעה ולימים - מאוחר מדי לרושם הראשוני - התברר שההישג היה גדול מהדיווח המיידי, אך בשפיגל דבק (ובמפקדו, האלוף רובין) דימוי הכשלון. בכך נגרם לו עוול, שבסגנונו המאופק נמנע מלהתקומם כנגדו.
אילו התקדם בשעתו במישרין לאוגדה מפיקוד על חטיבת בית-הספר למ״כים ולחי״ר, כמו - למשל - איציק מרדכי (או משה לוי, ממפקד חטיבות מרחב ומילואים), בלי לעבור בחטיבה סדירה, היה בודאי מגיע לצמרת הצבא; אבל הוא סירב לוותר על שאיפתו לפקד על גולני, וזאת עדיין גאוותו.
בחלק האחרון של מסלולו היה למומחה בקישור עם צבאות וכוחות זרים, כיהן כסגן מתאם פעולות הממשלה בשטחים ונקרא לייצג את צה״ל בקבוצת המעקב ישראל-לבנון ליישום הבנות ״ענבי זעם״, שכללה גם נציגים אמריקאים, צרפתים וסוריים. ממתכונת זאת עולים לקחים הראויים להילמד במשטר הפסקת האש עם חיזבאללה.
שפיגל הוא מהדוברים הלהוטים והרהוטים ביותר של חשיבות הממלכה ההאשמית לבטחון מדינת ישראל. הוא עמל זה שלושה עשורים, במדים ובלעדיהם, מתקופת חוסיין-רבין והשתתפותו במגעים חשאיים ובהשגת השלום, על הידוק הקשרים עם ירדן. פזיזותם האווילית של חסידי ״ירדן היא פלשתין״, שביניהם היה - ואולי עודנו - נתניהו, מדאיגה אותו: בנפול חלילה המשטר בעמאן תיפול גם אבן מרכזית בחומת ההגנה על ישראל ממזרח, ממרחב איראן-עיראק.
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
בשלהי 2010, כשבוטל מינויו של יואב גלנט לרמטכ״ל, שטח אלוף פיקוד הצפון גדי איזנקוט שלוש חלופות בפני שר הבטחון אהוד ברק. המועדפת - בחירה באחד משלושת סגניו של הרמטכ״ל היוצא גבי אשכנזי (משה קפלינסקי, דן הראל, בני גנץ). פחות טובה - איזנקוט עצמו, שעדיין לא התנסה בסגנות רמטכ״ל. השלישית, העתידנית, אם לא הפעם כי אז בפעם הבאה - שני הקצינים המבטיחים ביותר בדור הבא של הפיקוד הבכיר, אלוף פיקוד העורף יאיר גולן וראש אמ״ן זה כחודש, אלוף אביב כוכבי.
איזנקוט היטיב לסמן את גולן וכוכבי, מפקדי חטיבות הנחל והצנחנים במבצע חומת מגן, האוגדונרים בגליל ובעזה בשנים הבאות, כצפויים להגיע לגמר גביע הרמטכ״ל. שניהם היו סגניו של הרמטכ״ל איזנקוט והתמודדו על לירושתו, יחד עם ראש אגף המבצעים ניצן אלון. ראש הממשלה נתניהו, שתמך בגולן בסיבוב הקודם, התחרט. שר הבטחון ליברמן, שלא חש חופשי להמליץ על אלון, התביית על כוכבי. גולן פרש מצה״ל ונקלט בפוליטיקה, כח״כ במרצ ועכשיו כראש מפלגת הדמוקרטים, שבסיסה עבודה-מרצ. הוא קול ברור ומרענן, חורג בעוצמתו אם גם עדיין לא בהשפעתו מהמקהלה המפזמת קלישאות פושרות, כדי שלא להרגיז את החמים והקרים.
בראייה לאחור ממצפה ה-7 באוקטובר, דומה שלהעדפת כוכבי על גולן כרמטכ״ל בסוף 2018 היה ממד גורלי, אם גם של דגשים ודקויות. בשיחה נוספת עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ - הראשונה שודרה באוגוסט 2022 - מבכה גולן את הישענות-היתר של אסכולת כוכבי, שהרצי הלוי לא רצה או לא הספיק לשנות, על מודיעין ואש. עם כל חשיבותם של גורמים אלה, אומר גולן, אסור היה להתפתות לראות בהם עמודי תווך ולנוון את צבא היבשה, שבלעדיו אין מנצחים במלחמות.
גולן אינו מצטעצע בדברו על ״התבוסה הקשה ביותר שנחלה ישראל אי-פעם, ועוד מידי החלש באויביה. לולא מעורבותו בפוליטיקה, בחומש האחרון, היה בודאי חותר לחזור לצבא כרמטכ״ל, לאחר שהלוי - ״מהטובים שבטובים״, פקודו לשעבר כמח״ט מול אוגדונר בגדה המערבית וכאוגדונר מול אלוף פצ״ן - יממש את חלקו באחריות לכשלון ויתפטר. זה אינו מעשי, כמובן, וגולן שומר לעצמו את שמותיהם של מועמדים ראויים לרמטכ״ל מקרב אלופי הקבע והמילואים.
כאיש ציבור, מנהיג מפלגה שסקרי דעת הקהל חוזים לה - תלוי בנסיבות - כתריסר מושבים בכנסת הבאה, הוא נחרץ בביקורתו על שלטונו הסמכותני, האנוכי והמסואב של נתניהו. בלעדיו, הליכוד בעיני גולן הוא שותף כשר לממשלה הבאה, וכך גם המפלגות הערביות: ״אין סיבה שדוקטור מנסור עבאס לא יהיה שר הבריאות״. (תוספת בדיונית: בתחלופה עם דוקטור אחמד טיבי).
לדעת גולן, את ההתנגדות לממשלה יש להפעיל לכל רוחב החזית, בשלושה ערוצים - משפטי, פוליטי ועממי. הוא משוכנע שמאגר הבוחרים של הדמוקרטים אינו מצטמצם לתחום המסורתי של עבודה-מרצ וסביבתן. גם בציונות הדתית הוא מוצא איי אהדה, ובחזונו 12 הח״כים של הסקרים תופחים ל-20 והדמוקרטים הופכים לרכיב מרכזי, אין בלתו, בהנהגה הפוליטית שתחלץ את ישראל מהתהום של שנות נתניהו ותוביל אותה להשתלבות בטוחה ומשלימה בסדר אזורי חדש.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
ב-50 השנים האחרונות עמדו בראש עיריית תל-אביב שני קצינים בכירים שפרשו משירות הקבע בצה״ל, כשביניהם פוליטיקאי מקצועי - שלמה (צ׳יצ׳) להט, רוני מילוא - שגבר בבחירות על תת-אלוף במילואים אביגדור קהלני - ורון חולדאי. פוליטית, התל-אביבים שמרנים למדי. מאז שלהט הפיל את ראש העיריה יהושע רבינוביץ, איש מהשלושה לא הפסיד. להט פרש לאחר 19 שנה, מילוא הסתפק בתקופת כהונה אחת וחולדאי כבר 26 שנה בתפקידו. אם יממש את החלטתו שלא להתמדד שוב יכהן 30 שנה, רבע מחיי העיר העברית הראשונה, שתחגוג ב-2029 את יום הולדתה ה-120.
להט היה אלוף מהשריון. חולדאי - תת-אלוף מחיל האוויר. להט סיים את שירותו כראש אגף כוח-אדם במטכ״ל. חולדאי, מפקד הבסיסים בנבטים ובחצרים (הכולל את בית-הספר לטיסה), רצה להתמנות לראש להק כוח-אדם, רלכ״א, במטה חיל האוויר. כשמפקד החיל, אביהו בן נון, העדיף קצין אחר, החליט לפרוש, אך במסלוליו האזרחיים, כמנהל גימנסיה הרצליה וכראש העירייה, יישם את שאיפתו לעסוק באנשים. מקרה או לא - ראשי העיריות שהתמידו שנים רבות בבאר שבע וביבנה, יעקב טרנר וצבי גוב ארי, סיימו את שירותם בחיל האוויר בתפקיד רלכ״א.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר חולדאי על בתי-הגידול שלו, קיבוץ חולדה וחיל האוויר. הוא היה גנן ונגן (חליל וכינור) ולהתנדבותו לקורס טיס נדרש אישור הקיבוץ, שזיהה בו גישה מבטיחה להפרחת סביבה דלת נוי. כפרח-טיס עמד על סף הדחה ב״צ׳ק 5״, בתום חמש הטיסות הראשונות, ורק כשהתברר שהבעייה נעוצה במדריך ולא בחניך שרד, סיים עם המחזור הבא (קורס 47, כי שבר יד במשחק כדורסל) והיה לטייס-קרב במלחמות ששת הימים, ההתשה, יום הכיפורים ולבנון.
בספומבר 1973, שבועיים לפני המלחמה, התמנה לסגן מפקד טייסת הפנטומים 201. בפרוץ המלחמה מילא היטב את מקומו של מפקד הטייסת יפתח זמר, שנשלח לביקור בחיל האוויר האמריקאי. כשזמר חזר, נטש מטוס בגיחה מבצעית והתקשה לשוב לפיקוד, נעלב חולדאי כשלא נמסר לו שנית מילוי המקום. לדבריו, לא חלק על מהות ההחלטה, אלא על סגנונה. בכלל, הוא אומר, אינו נוטר למי שגרמו לו עוול או התקוטטו איתו. יש רק אדם אחד בעולם, ששמו נצור אצל חולדאי, שהוא מנוכר לו עד כדי סירוב לדבר איתו.
לתל אביב הביא את ראייתו המרחבית, המודעת לתנאים ולאילוצים ומשלבת גישה כללית עם בקיאות בפרטים: הוא יודע מדוע במרמורק יש שלושה-ארבעה נתיבים אך בקרליבך, שלתוכו הוא נשפך, רק אחד. בגיל 80, כשעודו מושל בעירו כמו בסוף המאה הקודמת, אך במתכונת מתירנית מבעבר, כהשגחה עליונה על המנגנון הפועל בניצוח המנכ״ל מנחם לייבה, גם הוא לאחר 26 שנות שירות בחיל האוויר, מרוצה חולדאי מהצלחתו לשקם מוסדות שנקלעו להזנחה ולחובות - הגימנסיה, העירייה - אך מזהיר ממקסם השווא של פתרונות מוחלטים לבעיות מתמידות. אפשר לשפר או לדרדר, הוא אומר; והוא שיפר. תל אביב בזמן חולדאי, למרות תלאות המוכרות לכל תושב ועובר-ושב, מפותחת ומשוכללת הרבה יותר משהיתה כשלקח אותה ממילוא (שבגללו, יחי ההבדל, היה מ״רוני״ ל״רון״). הסוד, חולק חולדאי, היה איתור הנכסים החבויים של העיר, החייאתם והצגתם במלוא הגלום בהם, אחרי ניעור האבק והסרת החלודה. למשל, רצף השדרות רוטשילד, ח״ן, בן גוריון.
חולדאי מדבר על השלטון המרכזי המשתרר על הרשויות המקומיות, על חכמת השליטה בעירייה שלמד מראש עיריית חיפה עמרם מצנע ועל חרדתו שמא ברית הימין הקיצוני והחרדים תוריד את מדינת ישראל לתחתית המדרון. בסלידתו משלטון נתניהו אינו מצטעצע במלים. לכשלונו השני בפוליטיקה הארצית (בראשון התברג לרשימת העבודה בבחירות לכנסת ב-1996, ארבעה מקומות נמוך מדי) הוא מתייחס במשיכת כתפיים - זה היה מהלך מאוחר מדי, קרוב לבחירות מכדי להבקיע.
יש הרואים בו, מעיד חולדאי על עצמו, ״אנטיפט״. בלי להיות שאפתן, הישגי, תובעני ומקפיד על ביצוע קשה להצליח כטייס-קרב מפיל מיגים, מפקד טייסות ובסיסים, מנהל בית-ספר וראש העיר השומרת על צביונה החופשי והפתוח בישראל הנעה אל הקוטב, או הכותל, הנגדי.
לא קל להנציח בתל אביב את ראשי העירייה; המלאי אוזל. דיזנגוף, כבודו (וכבוד רעייתו צינה) ברחובו, בככר ובגן מאיר מונח. רוקח קיבל שדרה, נמיר את דרך חיפה, רבינוביץ את גני יהושע בפארק הירקון ולהט את הטיילת על חוף הים. מה יישאר לחולדאי, השיאן? הצעת הגשה: המלבן הנקרא כיום על שם מי שלא ייעלבו אם יוסב לככר חולדאי - תיאטרון הבימה והיכל התרבות.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
קורות חייו של עמי דרור, ממובילי המחאה נגד ההפיכה המשטרית והתביעה להתפטרות הממשלה בגלל אחריותה למחדלי ה-7 באוקטובר וסיכול החזרת החטופים, כוללות פרק החורג מהשיגרה לא פחות מהעדפתו לתה על פני קפה.
בסוף העשור האחרון של המאה הקודמת גוייס דרור ליחידה לאבטחת אישים בשב״כ. הוא סיים את הכשרתו והתייצב ביחידה בבוקר שלמחרת רצח יצחק רבין. בו ביום הופעל במשימה המאתגרת של אבטחת שועי תבל שהגיעו להלווית רבין. בהמשך, כמאבטח וכמפקד, חווה את שלבי הדיכדוך וההתאוששות של השב״כ כולו ואגף האבטחה בתוכו.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ משבח דרור בעיקר את האלוף עמי אילון, ראשו החדש של השב״כ לאחר התפטרות כרמי גילון, ואת המפקד שהביא משייטת 13 לאבטחת האישים, טל שאול. הם הפיחו רוח אחרת, מקצועית וצנועה, בחבורה שהתקשתה להשתחרר מהרגלים ישנים ומתחושות אשמה.
שלושה ראשי ממשלה - פרס, נתניהו וברק (וגם שרון, לפני בחירתו לרה״מ) - איבטח דרור, ותובנותיו המעניינות מהיחסים הראויים בין מאובטח למאבטח עימו. מהכרותו עם נתניהו ומשפחתו לא היה דרור למעריץ קנאי שלהם. הקוטב הנגדי לבזבזנותם החמדנית הוא בני בגין, שהתאים את סדר-יומו לרצונו לחסוך במשאבי המדינה. הציבור אינו מבין, מציין דרור, כמה כסף, מאבטחים, שוטרים והטרדת משתמשי דרך מושקעים בכל נסיעה של נתניהו לצילום סרטון; וכמה עולה למדינה אבטחת בנו ״בסאונות של מיאמי״.
לפני שנתיים היה לאחד הקולות הבוטים והבולטים במחאה. לעתים לא התאפק, חצה את הכביש והעיר למאבטחים הצעירים ממנו בשנות דור היכן שגו. הוא אומר גם כיום כי למרות יחסו האישי למאובטחים מסויימים, אילו חזר לתפקידו הממלכתי היה ״לוקח כדור״ למענם, כחובתו הממלכתית.
דרור מדבר על המחאה המבוזרת, נטולת ההנהגה והמנגנון; על הממשלה הכושלת והמפקירה; ועל עתיד גורמי החברה האזרחית לכשיתממש חלומו ובעקבות בחירות שיוקדמו תקום הנהגה חדשה. האם בעצמו ירצה להיות אז שליח-ציבור? מתגובתו עולה שמצב כזה יהיה בלתי-סביר, אך לא בלתי-אפשרי.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
23 קצינים בצה״ל הגיעו עד כה לדרגת רב-אלוף, בתפקידם כרמטכ״ל. מעטים מהם הותירו חותם. מתוך מאות האלופים שכיהנו והעשרות שקיוו ולא זכו, לקומץ היו השפעה ויוקרה חריגות מעבר לזמנם - אלון, שרון, טל. ישראל טל, ישרוליק של הילדות כפרא אדם בבאר טוביה וטליק בפי כל מהצבא הבריטי ואילך (אבל ״המפקד״ בשריון, ולא רק בו), היה שילוב מיוחד של תבונה וכוחניות, אסטרטגיה והנדסה, פילוסופיה וטכנולוגיה. אם ידין, דיין ורבין נמצאים בראש רשימת הרמטכ״לים, טל לידם על הפודיום של האלופים.
לשיא רישומו הצבאי הגיע טל באמצע שנות ה-60׳, כבונה. כוח ומפעילו, מפקד גייסות השריון והאוגדה שהושתתה על גי״ש והיוותה את העוצבה המובילה בחזית הדרום במלחמת ששת הימים. לאחר המלחמה התעמת עם הרמטכ״ל הבא, בר-לב, בסוגיית ההיערכות להגנה בסיני וסירב לעשות שקר בנפשו כתנאי לתפקיד אלוף פיקוד הדרום (חברו ושותפו הרעיוני, שרון, שנועד לפיקוד המישני בצפון, קפץ על המציאה). עד שבר-לב פינה את לשכת הרמטכ״ל לדדו אלעזר התמקד טל בתוכנית הפיתוח והייצור של הטנק הישראלי עם המנוע האמריקאי - מרכבה.
כשאדם נושא את הכינוי ״אבי ה׳מרכבה׳״, לא קל להיות בנו האמיתי. במובן מסויים, יאיר טל הוא נציג אופייני של דור ילידי תחילת שנות ה-50׳ שספג את עיקר המחץ של מלחמת יום הכיפורים - שירות קרבי, פיקוד זוטר, קו המגע. במובן אחר, לא ממש אופייני אם גם לא יחיד, בנו של קצין בכיר מאד, במקרה זה סגן הרמטכ״ל. 1973, רבע מאה לאחר 1948, היתה מלחמת האבות שבמצפה הפיקוד העליון הדואגים לבניהם שבחזית - דאגה ששוב ושוב היתה לדאבה. יאיר טל נפצע פעמיים; בשנייה פונה ואושפז.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מתאר יאיר טל את מסלולו האישי, משימותיו כסגן מפקד פלוגה בגדוד 9 בגיזרה הצפונית של התעלה, פגישותיו עם הוריו בבית החולים ושלושת הספרים שחיבר, או שהיה שותף לחיבורם, לאחר מות אביו. החשוב שבהם מבוסס על מחקר מלחמת יום הכיפורים, שיאיר המשיך בעקבות טליק.
יותר מיובל שנים לאחר המלחמה, שצלקה קשות את נפשו של ישראל טל ולקראת סוף המאה גם פגעה בגופו ללא תקנה בעימות מילולי עם אלוף צעיר ממנו, היא עודנה שם, במשפחת טל, כצללית כהה ודוממת של מרכבה בחניון לילה.
טליק הציל את ישראל מחידוש קטלני ללא תכלית - זולת ריפוי גאוותם הפצועה של שר הבטחון דיין והרמטכ״ל דדו - בהיותו מפקד חזית הדרום בחודשיים האחרונים של 1973. הוא שילם על כך בסילוקו מהפיקוד, בקרע כואב עם דדו ובדחיקתו להחלטה עיקשת לפרוש מצה״ל ולוותר על הסיכוי להתמנות לרמטכ״ל שישקם את הצבא. בנו, שלא תמיד הסכים איתו בחייו, תרם רבות להעמדת מצבה מודפסת - ועכשיו גם משודרת - לאחד מאנשי הבטחון הבולטים ביותר בתולדות ישראל.
בולט וכאוב (ולעתים גם מכאיב, ואז מצטער). לא נכון לחשוב, ציטט אותו יאיר בספרו ״טליק: פרקי חיים״, ש״החיים הם ים רצוף של אושר, שלפעמים צצים בו איים של צער וכאב. המציאות שונה. החיים הם ים רצוף של צער וכאב, שלפעמים מופיעים בו איים של שמחה ואושר״.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
תא״ל במילואים דני ברן, שהתארח ב״אפרכסת״ לפני שנה, חוזר לשיחה מעדכנת עם אמיר אורן על לקחיו מבניין הכוח של צה״ל, תורת ההפעלה שלו ומימושה; על הקושי - מדומה או אמיתי - בהתמודדות צבא חדיש ומתוחכם עם אירגונים הנחזים כפרימיטיביים; על משקלה המכריע של הטכנולוגיה בכלל והדיגיטלית בפרט במלחמות המאה ה-21; ועוד.
ברן, עיקש ודעתן, לא הסתיר את עמדותיו (למשל, בהעדפת מיקומו של הסייבר ההגנתי בצה״ל באגף התיקשוב על פני אמ״ןן/8200), גם במחיר מתיחות עם אלופים. הרמטכ״ל הטוב ביותר שהכיר מעבודתם המשותפת, גדי איזנקוט, הציע לו להתמנות לראש מפא״ת, מינהל המחקר, הפיתוח ואירגון התשתית הטכונולוגית במערכת הבטחון, אך ברן ויתר על ההזמנה למושב בדיון המטכ״ל לטובת פרישה בגיל שיאפשר לו לממש את תקוותו להיות ליזם.
השנים שחלפו מאז אמצע העשור שעבר, ובמיוחד הכשלון הנורא ב-7 באוקטובר, שינו את השקפתו על השירות הציבורי. הוא נרתע ממעורבות בפוליטיקה, אך מעללי ממשלת נתניהו והתפוררות המסגרות הממלכתיות גרמו לו לחוש שהוא בשל להיענות להצעת מינוי לתפקיד ניהולי בכיר בתחומי מיומנותו המוכחת, לכשתגיע בבוא חילופי השלטון.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
בקיץ 2010 התמודד אלוף אבי מזרחי על תפקיד הרמטכ״ל, יחד עם - ונגד, אם גם לא מסע השמצות - שניים מידידיו, גדי איזנקוט ובני גנץ, ואלוף רביעי שלא היה שותף לחבורתם, יואב גלנט. שנה לפני כן רצה הרמטכ״ל גבי אשכנזי, שסירב למנות את גלנט לסגנו, לבצע הצרחה בין מזרחי שבזרוע היבשה לגלנט שבפיקוד הדרום. לכך סירב גלנט. הוא התמנה לרמטכ״ל - בגלל נכונותו לתקוף באיראן, בעוד שלושת האלופים האחרים מתנגדים לה בהיעדר הסכמה אמריקאית, לדעת מזרחי - והציע למזרחי ולאיזנקוט את תפקיד סגנו. שניהם סירבו ולבסוף בוטל מינויו.
בשלב זה יזם מזרחי שיחה עם ראש הממשלה נתניהו. בדרך אליו התבקש לסור תחילה אל שר הבטחון ברק. שם ניסה מזרחי לשכנעו לחזור בו מכוונתו למנות ממלא-מקום ארעי לרמטכ״ל, עד שיימצא רמטכ״ל קבוע. בכך הצליח יותר מאשר במאמציו להניא את האלוף שחזר ממילואים לסגנות הרמטכ״ל, יאיר נווה, שלא להניח לפוליטיקאים להשתמש בו. לקינוח, זומן ללהב 433, לחקירת חצות בפרשת מסמך הרפז, כשבחדר הסמוך יושב איזנקוט, והחוקרים מצליבים את גירסותיהם.
היו זמנים במטכ״ל, וכל זה עוד בלי לדבר על הפנימיה הצבאית ליד הריאלי בחיפה, שהקנתה לאבי מזרחי מקריית ים ערכים, מוטו (״הצנע לכת״ ו״בהשקט ובבטחה״) והשכלה; אכזבתו מסיירת גולני; שנותיו כקצין זוטר ואחר כך בכיר בשריון; החיים כמאבטח שב״כ בהאיטי של ״בייבי דוק״ ובריוני טונטון מאקוט; הפיקוד על אוגדה 36 במבצע חומת מגן; ושלושת תפקידיו כאלוף, באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, בזרוע היבשה ובפיקוד המרכז (שם דיבר מפורשות על ״טרור יהודי״.
מזרחי התאכזב מרה, איך לא, מתיפקוד צמרת צה״ל ב-7 באוקטובר. נדרש תיחקור יסודי של שרשרת הכשלונות, הוא אומר בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״, אך ברור לו שגורם עיקרי היה חטא היוהרה. הוא מתקומם על כך שהרמטכ״ל הלוי והאלופים בתפקידי המפתח לא התפטרו גם כאשר הצבא חזר לשיווי משקלו.
את המונחים החריפים ביותר שומר האלוף במילואים לדרג הפוליטי ובמיוחד לראש הממשלה, שאחריותו עליונה. בחזונו של מזרחי לא ירחק היום, השלטון יופל והאחראים לאסון המתרחש יועמדו לדין. עוד הרבה לפני כן הוא דוחק בהם לחדול מאשליות הישגים צבאיים נוספים, להחזיר את כל החטופים ולכרות הסדרים מדיניים שיביאו לסיום המערכות בעזה ובלבנון.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
ד״ר מירי נהרי, שגוייסה למוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים כפסיכולוגית, לא היתה מאטה הארי או ״סינדי״ מסיפור ואנונו, אך נותרה בה דאגה, שמא סכר הסודות השמורים איתה ייפרץ והמבול יציף את הארץ. לא נעלם מעיניה שמאד יתכן שתודעת החשאיות טבועה בה גם משום היותה נצר למשפחה בטחונית ותיקה.
נצר, פשוטו כמשמעו, כי אביה, צבי נצר, היה פעיל מרכזי באירגון מילוטם של יהודי פולין ושכנותיה, ילדים כמבוגרים, בעת מלחמת העולם השנייה ולאחריה. תחילה כמאויימים, בהמשך כשורדי שואה, באירופה ואף באסיה. זאת, כפי שמנציחים מירי נהרי וחבריה בעמותה המטפחת את זכר ״הבריחה״, יציאת אירופה - אקסודוס - 1944-48.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ משחזרת נהרי את עלילותיהם רצופות התלאות והסכנות של נצר ושותפיו, בהנהגת שאול אביגור, לקראת הקמת המדינה ולאחריה, בבריחה ובנתיב. במחלוקת הידועה על שאלת סגנון הפעולה מול שלטונות מוסקווה וסירובם להתיר יציאת יהודים, בכלל ולישראל בפרט - בפעולה חרישית או בצעקה גדולה - היתה לנצר עמדה מובהקת בעד התועלת שבמהלכים תכליתיים, לא קולניים וראוותנים המקשיחים את הסובייטים.
כפסיכולוגית במוסד היה על נהרי לאבחן מועמדים למסלולים ולתפקידים שונים. היא חיפשה את האיזון הנכון בין יושרה פנימית, בדיווח לממונים, ליכולת התחזות והכחשה כדי להיטמע בארצות יעד ובסיס. כטיפוסי עובדים מבצעיים ההולמים את דרישות המוסד, חביב עליה בין חיות היער הפיל, השוקל בכבדות את צעדיו, על הנמר המסתער בפראות.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
בינואר 2002 השתלט צה״ל בים האדום על אניית הנשק ״קארין איי״, שנועדה לחמש את הרשות הפלסטינית, בסיוע איראני, נגד ישראל. הרמטכ״ל שניצח על פעולות חילות הים והאוויר היה שאול מופז. התיעוד, שהסיר כל ספק שיאסר ערפאת אחראי למשחק הכפול של מגע מדיני במסגרת תהליך אוסלו והסכמה לפיגועים בעורף ישראל, נשלח לשגרירות בוושינגטון. שם, למסירה ליועצת לבטחון לאומי של הנשיא בוש, קיבל אותו נספח אמ״ן, אלוף-משנה שלמה מופז.
המודיעין המובהק על מעורבות ערפאת ב״קארין איי״ שיכנע את בוש להתנער מיו״ר הרש״פ ועודד את ממשלת שרון - בדירבון הרמטכ״ל - לצאת לאחר הטבח במלון ״פארק״ לצאת למבצע ״חומת מגן״, שהסתיים בהישג צבאי ובכשלון מדיני, הכרה פומבית ראשונה של נשיא אמריקאי במטרת הקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית, אך לגוף העניין המשפחתי, ג׳ורג׳ וו. בוש היה בנו של הנשיא שהפסיד לקודמו של הבן, קלינטון; ושלמה מופז היה, ועודנו, אחיו הצעיר של רב-אלוף מופז. כך גזר עליו סדר הלידות במשפחת מופז, שהיגרה מאיראן לאילת ושכל הבנים הזכרים בה שירתו בקבע, כקצינים בכירים.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר שלמה מופז - צנחן, קמ״ן 890, קצין מחקר שהתמחה בטרור, קמ״ן סיירת מטכ״ל (יחידה חביבה במיוחד על משפחת מופז), קצין מודיעין בגבולות סוריה ולבנון, סגן ראש חטיבת המחקר באמ״ן - על מימצאיו ותובנותיו מתהליך צמיחת חיזבאללה לממדיו העכשוויים, מבעד לעדשת קהילת המודיעין הישראלית, לזרועותיה שלא תמיד היטיבו לשתף פעולה זו עם זו, במיוחד בזירה הלבנונית, כשאמ״ן במרכז ובאגפיו השב״כ והמוסד.
מופז משחזר אירועים כהתנקשות בעבאס מוסאווי, שהעלתה להנהגת חיזבאללה את הצעיר המוכשר חסן נסראלחה; מבצעי ״דין וחשבון״ וחיקויו לאחר שלוש שנים - כי לא נמצא רעיון אחר - ״ענבי זעם״; ופינוי דרום לבנון ב-2000. שאול מופז היה הרמטכ״ל שאיפסן את הסתייגותו מהמהלך וביצע את הוראת ראש הממשלה ושר הבטחון אהוד ברק, לפנים ראש אמ״ן שהצעתו לצאת כליל מלבנון נדחתה ב-1985. שלמה מופז השתתף בדיונים לקראת הפינוי כנציג אמ״ן, מומחה לטרור. כעת, כאזרח ששנותיו בצה״ל הרחק מאחוריו, הוא מנהל במרכז למורשת המודיעין בגלילות את מרכז המידע למודיעין ולטרור על-שם אלוף מאיר עמית, היחיד שעמד בראשות אמ״ן והמוסד גם יחד.
לשלמה מופז דעות מוצקות וחריפות על מה שאירע לממשלת ישראל, לצה״ל ולמודיעין (באמ״ן, בשב״כ ובפיקוד הדרום/אוגדת עזה) ב-7 באוקטובר ועל חובת כל ממלאי התפקידים הבכירים להתפטר; ויש לו, כמובן, מה לומר על חיזבאללה בכלל ונסראללה - בין איראן ללבנון - בפרט, במלחמה ובמערכה הנוכחית בה, מאז אמצע ספטמבר.
הפיק : איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
ד״ר נדב קפלן, אלוף-מישנה ונווט קרב בחיל האוויר בשנותיו בקבע ובמילואים, נכבש לחקור הבטים בתולדות יחסן של מדינות לאישים שפעלו בתקופתה של שואת יהדות אירופה. תחילה התעמק בראול ולנברג, שוודיה והונגריה, ומתוך הסיפור ההונגרי הגיע לפרשת רצח קסטנר, ההתנקשות הפוליטית המסעירה ביותר בתולדות ישראל - מטרים מעטים מהרחוב המנציח קורבן קודם, ארלוזורוב - עד לרצח רבין.
כאיש-צבא היה קפלן בין השאר ראש לשכת מפקדו הסוער של חיל האוויר באמצע שנות ה-70׳, אלוף בני פלד, כולל במבצע אנטבה; וראש מחלקת ארגון ותכנון במטה החיל. בתום שירותו היה מעורב במאמץ לשכנע חברים בממשלת שמיר-פרס שהמשך תוכנית ה״לביא״ יפגע בכושרו הכללי של חיל האוויר (כוחות היבשה סבלו עוד יותר).
דומה שמערכת המיון והאיבחון של חיל האוויר השכילה לנתב אותו, ממושב הנווט ועד לתפקידו כאל״מ, כך שייטיב לנצל את יכולתו השיטתית והיסודית. לראייה, כשאסף את החומר לחקירה הבלשית שהניבה את ספרו ״מדוע חוסל קסטנר״, ניהל עבודת-מטה, שתי וערב, בעזרת מומחים וצוותים.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מגולל קפלן את היריעה המשפטית, הפוליטית והבטחונית של פרשת רצח קסטנר. זאת מסכת של מערכות רבות, מבודפשט 1944 לנירנברג 1945 לירושלים ותל אביב של שנות ה-50׳, עם דמויות ראשיות ומישניות, בן גוריון ואיסר הראל, שרת והיועץ המשפטי לממשלה חיים כהן, ראשי מחתרת הימין יעקב חרותי ויוסף מנקס, הקורבן קסטנר והמתנקש אקשטיין.
בתפקיד ניצב ג׳, נשיא המדינה החותם ביומו הראשון בתפקיד על חנינת המורשעים ברצח - זלמן שז״ר. זה קרה שבועות מעטים לאחר שהממליץ הראשי על החנינה, הממונה (על ראש השב״כ עמוס מנור) הראל, התפטר בעקבות סכסוך עם בן גוריון על רקע מדיניותו כלפי גרמניה, ושבועות מעטים לפני התפטרות בן גוריון מראשות הממשלה.
קפלן הספיק לדובב, באחרית ימיהם, את חרותי - גם על ידידותו המופלאה עם רודפו, איסר האוסר והמשחרר - ואת אקשטיין, שהודה בייצור גירסה כוזבת, מאוחרת, שסתרה את העובדות המוכחות.
זאת היתה רק היסטוריה רחוקה, נבירה בעתיקות, אילו מוסדות המדינה איפשרו סוף-סוף לכל סקרן להתוודע למלוא החומר המתועד; והרי מלכתחילה יש בפרשיות כאלה חוליות גורליות בעל-פה בלבד, ואחרות שרישומיהן מושמדים. אבל השב״כ, באטימות המעודדת חובבי השערות מזימתיות להאמין שהנסתר במזיד מוסתר, שיכנע את בית המשפט העליון, כמו בשנות ה-50׳, לקבור את הסודות ולכסות את הכיתוב שעל המצבה.
ואחרי כל הדברים הללו, לעומת ההווה שקפלן - גם נדב, לא רק רחוב המחאה - מתקומם כנגדו, המדינה הצעירה ההיא, על כל פגמיה וצרותיה, עם מפא״י ומחתרות, שילומים ושערוריות, ב״ג וש״ב וכאבן של משפחות קרבנות כקסטנר, היתה טובה יותר, מגלמת הבטחה שאינה מיוחדת לנווטים במטוסיהם, לאופק מתבהר.
הפיק: איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
כשנערים ונערות בישראל חולמים על קורס-טיס, משננים באזניהם ותיקים מה ששמעו בתורם: ״זה לא קלוב תעופה״. טייסים ונווטים מוכשרים כלוחמים אוויריים ומסתכנים באימונים, במבצעים וביתר שאת במלחמות.
צוותי אוויר צבאיים השורדים שנות פעילות הם לרוב מפעילים מיומנים, איכותיים מסוגם, של מכונות מעופפות, בתמהיל של תעוזה וצייתנות. עד לשנים האחרונות שמרו על דממת אלחוט כאילו עודם טסים לתקוף את בסיסי חיל האוויר המצרי במבצע ״מוקד״. חריג בולט מרתיעתם מפעילות ציבורית היה עזר ויצמן; רק מעטים באו בעקבותיו לפוליטיקה, לא חשוב באיזו מפלגה.
כתב האישום נגד נתניהו פרץ את הסכר. מאות, כעת כבר יותר מ-1700, התחילו לשאת עם הכנפיים גם את ציפייתם למימוש ערכיה של מדינה צודקת יותר, נקייה ודמוקרטית. זה התחיל בבלפור, גאה בהפיכה המשטרית ונשמר גם במחאה נגד השתמטות הממשלה מעיסקת הפסקת האש שתשחרר את חטופי עזה.
המנוע של חוג צוותי האוויר ״555״, גיא פורן, הוא בנו של תת-אלוף אפרים (פרויק׳ה) פורן, מזכירם הצבאי של רבין ובגין בשנים 1974-81. הייחוס המשפחתי זימן לגיא חוויות עם שני ראשי הממשלה. הוא הוכשר כטייס מסוקים בבית-הספר לטיסה בחצרים ובבסיס זרוע היבשה האמריקאית (כבשת הרש של המסוקים נותרה ברשותה כשזרוע האוויר יצאה מתוכה לעצמאות) באלבמה - אז פורט ראקר, עכשיו - כי ראקר לחם בצבא הדרום נגד הצפון - תחת שם אחר.
פורן מגן בלהט על תום-ליבם ושיקול דעתם של הטייסים-המוחים, כ״אליטה משרתת״. בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ הוא מספר על העצומות, ההפגנות והאזהרות כי התמדה בתוכנית ההפיכה המשטרית תיענה בהפסקת ההתנדבות למילואים. הוא מוקיע את קהותם של נתניהו, לוין ורוטמן ומשבח את תגובתו - המאוזנת, לדעתו - של מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר. לכל גנאי ראויה בעיניו התגוללותם של חברי-כנסת מהימין על הטייסים, שהתריעו מפני המפולת שאכן באה ושהתייצבו ולחמו ״ב-150 אחוזים״ ב-7 באוקטובר ומאז; והרי אותה טייסת 69 שמילואיה סימלו את המחאה היא גם זאת שצוותי ה״רעם״ שלה קטלו את נסראללה. נקלה במיוחד המאמץ לסכסך בין צוותי האוויר והקרקע, ללא רקע עובדתי ועם נימה עדתית של אדונים ומשרתים.
האתגר של 555 ושל מי שאינם חברי המועדון אך שותפים להשקפותיו הוא שימור הנחישות להשמיע ולהשפיע, גם בערוצים פוליטיים, לקראת הבחירות הבאות. מותר להניח שמתוך כתריסר יוצאי חיל האוויר שהתראיינו ב״אפרכסת״ בשנתיים וחצי האחרונות, וכמובן גם מקרב מי שעדיין לא, יימצא שם האלוף במילואים נמרוד שפר; לא רק הוא, מקווה פורן.
הפיק: איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
איתן דנגוט על התותחנים בלבנון, הנספחות בהולנד, המעבר מהשדה למטכ״ל, פיקוד העורף, המזכירות הצבאית של שר הבטחון ותיאום הפעולות בשטחים.
כשאיתן דנגוט התגייס לצה״ל, הוא רצה להיות טייס, אך לחיל האוויר היתה דעה אחרת. בבקו״ם, על סף שיגור לגולני, היפנה אותו חבר לתותחנים, עם המלצה. ואכן, דנגוט ראה ברכה וחתם בחת״ם.
כשנתיים לפני מלחמת לבנון נשלח עם תותחיו לחצות את הגבול ולהפגיז מטרות של אש״ף. במלחמה התלווה לחטיבת הצנחנים הסדירה בנחיתה בשפך האוואלי ובהתקדמות צפונה בציר החוף, וגם בביירות ובסביבתה הופעל ולחם.
כסגן-אלוף נבחר מתוך קצונת היבשה להישלח להולנד, כנספח צבאי. השליחות, לדבריו, ״פתחה לי את הראש״. בשובו, כבר אל״מ, במעבר חד מהאג (ובריסל, מטה נאט״ו) לצאלים, המיר את משרדי אירופה במטווחי - ומטבחי - השדה.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר דנגוט על המסלול שמיקם אותו בסוללת שבעת קציני התותחנים שהגיעו בצה״ל לדרגת אלוף (מאיר אילן, אריה לוי, נתי שרוני, דן הראל, יואב הר-אבן, הדי זילברמן). לאכזבתו, לא התמנה לקצין תותחנים ראשי, אך קודם לתא״ל כראש מטה פיקוד העורף, ומשם למזכיר צבאי של שר הבטחון, שני תפקידי תא״ל.
מזכ״צ - גם של ראש הממשלה, אך במיוחד של שר הבטחון, המאשרר (או לא) את החלטות הרמטכ״ל לקידום לאלוף - תימרן דנגוט בשני שדות מוקשים סמוכים: יחסי השר עם הרמטכ״ל (יעלון, חלוץ, אשכנזי) והמעבר מהשר הראשון (מופז) לשני (פרץ) ולשלישי, יריבו של השני (ברק).
כך ראה מקומת שר הבטחון ומחדרי הקבינט, לעתים בשש עיניים או בארבע אוזניים, את הדיונים וההחלטות על מניעת שנה רביעית מיעלון, פינוי עזה, חיפוש גלעד שליט, המערכה בלבנון, מינוי אשכנזי, תקיפת הכור הסורי (״אהוד ברק ביקש לעדכן בהצלחה את אמנון שחק״), עופרת יצוקה והמחלוקת על תקיפת איראן.
דנגוט, שהיה עד לחיכוכים בין ברק ואשכנזי, הפך ממשקיף למעורב כאשר ללשכת שר הבטחון הוקצה תפקיד אחד של אלוף לשני מתמודדים בדרגת תא״ל. השני, ראש המטה מייק הרצוג, כיום השגריר בוושינגטון, היה מקושר יותר, אבל גם דנגוט הכיר היטב את מסדרונות השררה, והוא שזכה בדרגה, כמתאם הפעולות בשטחים. מתוקף נסיונו המצטבר, יש לו מה לומר על צה״ל, חמאס, עזה ולבנון.
הפיק: איתמר אורן
אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
תא״ל במילואים חיים גופן, בן קיבוץ אפיקים, היה טייס קרב במלחמות יום הכיפורים ולבנון, מפקד טייסת 201, ראש ענף קרב במטה חיל האוויר, ראש מחלקת מודיעין-למבצעים ומפקד בסיסי רמון ותל נוף. גופן אינו מתיימר להכיר היום מקרוב את החיל שבהתפתחותו השתתף, אך ממצפה המשקיף המנוסה הוא משוכנע שעודנו שמורה נדירה של איכות ומצויינות.
בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר גופן על מסלולו כטייס, מפקד וקצין מטה, שהעדיף להשתחרר מצה״ל לאחר הפיקוד על תל נוף ולוותר על תפקידי תא״ל נוספים - ראש להק כוח אדם, ראש חטיבת התכנון באג״ת, מזכיר צבאי של ראש הממשלה נתניהו.
בקשה במלחמות חיל האוויר, ב-1973, שמשתיים מגיחותיו הקרביות בה כמעט ולא חזר בשלום, לחם גופן בטייסת סקייהוק בבסיס כנף 1, רמת דוד, והמריא לתקיפות מסוכנות בסוריה ובמצרים. הוא מתאר את כוננות הספיגה של הטייסים לטילי פרוג, את ליל פגיעתו הקטלנית של אחד מהם במגורי המשפחות ואת התעקשות מפקד הכנף, אל״מ זוריק לב, להמריא לגיחה שהעלימה אותו עם מטוסו במצולות הים. גופן רואה צד חיובי בהשתתפות מפקד בכיר במשימות פקודיו, אך רק בהכרת מקומו הנכון, הצנוע, לעומת הצעירים החדים ממנו.
לדעת גופן, חיל האוויר וצה״ל כולו התברכו בכך שמח״א ב-73׳, בני פלד, שהתמנה לתפקידו חמישה חודשים לפני המלחמה, שרד אותה ואף התמיד ארבע שנים נוספות. פלד, אומר גופן, שיקם, בנה ואירגן את החיל מחדש והניח את היסודות להצטיינותו מול חיל האוויר וההגנה האווירית של צבא סוריה ב-82׳.
בחיל האוויר שאליו הצטרף כפרח-טיס במלחמת ההתשה התקבלה כשיגרה טבעית רמה קטלנית של בטיחות באימונים: ״פעם בחודש - הלוויה״. עם השנים, ההתבגרות וההקפדה, התברר שזאת אינה גזירת גורל. אפשר גם אחרת. אשר לשאלת האחריות למתרחש בגיחה מיבצעית, מרגע שגלגלי המטוסים ניתקים ממסלול בסיס-הבית, לאחר שצוותי האוויר הוסמכו ושמרו על כשירותם, תם חלקם של מפקדי הטייסות והכנף והקולר עובר לצווארם של קציני מוצב השליטה במפקדת החיל.
הוא מרוצה מביצועיהם של מפקדי חיל האוויר בעשור האחרון - אמיר אשל, עמיקם נורקין ותומר בר - וסבור שלמרות מישגים מסויימים בטיפולו של בר בתסיסת מתנדבי המילואים בתחילת ההפיכה המשטרית, המאזן הכולל של תיפקודו חיובי. להגנת בר הוא אומר, כמי שהתגייס לקורס טיס עוד בתקופת השכן לשעבר מדגניה מוטי הוד, ששום מח״א עד בר לא נתקל באתגר לא-מלחמתי כה מסובך, כשמעליו רמטכ״ל חדש כהלוי ודרג פוליטי - שר הבטחון גלנט וראש הממשלה נתניהו - מסוכסך.
על נתניהו אין באוצר המלים של גופן אף לא אחת המתקרבת לחיוב. הוא רואה בו את תמצית אסונה של ישראל עד ה-7 באוקטובר, בו ביום ומאז. הסירוב לעשות הכל להחזרת החטופים מעזה מפיק מגופן אמירות קשות בהתאם. למדינת ישראל, לחברה ולצבא תהיה תקומה רק כאשר הצמרת הפוליטית והבטחונית (לא כולל בחיל האוויר) תפעיל את כסאות המפלט ותאפשר הרכבת הנהגה חדשה. עד אז, הוא אומר בכאב, אינו חש שהוא כבעבר חלק מהחברה הישראלית, שאותה עמל נתניהו לפצל - ״רק חלק מחלק״.
הפיק: איתמר אורן
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב -
כשהגיע בתחילת 2011 לראשות המוסד, לאחר שנה וחצי כגימלאי שלו, נקלע תמיר פרדו - שבעשור הקודם היה למעלה מחמש שנים כאחד מסגניו של מאיר דגן - לשיאה של המחלוקת בצמרת הממשלתית והבטחונית בסוגיית ההתייחסות הישראלית לגרעין האיראני.
בנימין נתניהו ניכס לעצמו - עד ל-7 באוקטובר - את בכורת המאבק בחתירתה של איראן לנשק גרעיני, אבל פרדו היה שם בתחילת הדרך ומעמיד את הדברים על דיוקם: חלוץ ההחלטות היה רבין והפעולות הראשונות לסיכול הסכנה בוצעו כשראש המוסד היה שבתי שביט. גם בהמשך היו ראשי ממשלה ומוסד שלא המתינו לשובו של נתניהו.
לדעת פרדו, לא היה כורח בתקיפת התשתית הגרעינית באיראן ותקיפה כזו לא היתה תכליתית, אילו התבצעה. היא גם לא היתה אפשרית בלי הסכמה אמריקאית למעבר במרחב האווירי של עירק. אילו, למרות השיקולים השוללים, היתה ממשלת נתניהו מחליטה לתקוף, איראן היתה משקמת את מה שנהרס ומצטיידת בהכשר להתחמש בגרעין כדי להרתיע מפני תקיפה חוזרת.
בשיחתו השנייה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מדגיש פרדו כי אילו התקבלה, באורח חוקי למהדרין, החלטה כזו למרות הסתייגותו, היה נרתם לביצועה במלוא כושרו של המוסד; ואולם אינו מאמין שנתניהו אכן היה מורה - בהשיגו רוב בקבינט - לצאת למבצע. תכונתו הבולטת של נתניהו כמחליט היא שאינו מחליט. איפיון נדיב של תכונה זו הוא זהירות. בוטה ומציאותי יותר - פחדנות. לעולם ישהה וידחה את ההחלטה, עד שלא יהיה מנוס ממנה, או שתתמסמס מאליה.
לכן גם נסער פרדו כל כך בביקורתו על נתניהו, שלא התפטר ב-7 באוקטובר ולא הביא בו-בשבוע, בו-בחודש, לשחרור כל החטופים; והמשיך בכך עוד כשנה. שלטון נתניהו הוא בעיניו רצף החלטות רעות ובריחה מהכרעות יסודיות, המצטבר לכדי אסון חברתי, מדיני ובטחוני. מי ששולט כיום בנתניהו ובאמצעותו בישראל הוא הגילגול המקומי של ״הקו-קלקס-קלאן״ הגזעני והאלים, שפעולתו מתאפשרת רק לנוכח חולשת המימשל.
פרדו הוא בנה של ניצולת שואה. מוראות עזה, עינויי החטופים, הם בעיניו כשואת יהודי הנגב, יהודי ישראל. מי שנחשף פומבית רק במשורה כשהתמנה לרמס״ד הולך ומגביר את קולו מאז שהוסר מכתפיו נטל האחריות הממלכתית והומר בעול האחריות האזרחית. ״הייתי בן 14 במלחמת ששת הימים״, הוא מציין. ״היום נכדתי בת 14, ואין תזוזה לכיוון הפתרון המתבקש ליחסינו עם הפלסטינים, להיפרדות מדינית״. הוא מוכן לסייע ככל יכולתו לפוליטיקאים שיפעלו בכיוון זה, אך לא להיות לאחד מהם - לפחות נכון לאמצע ספטמבר 2024.
הפיק: איתמר אורן
אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב - Se mer