Episoder
-
Avsnitt 253. Svenska förlags användning av AI skiljer sig i vissa delar rätt mycket från omvärldens, det som ifrågasätts i andra länder väcker ingen större uppmärksamhet i Sverige. Vi ger er en lägesrapport om hur svenska förlag använder AI.
Vi funderar över Adlibris nya varumärkesarbete där de samlar sina olika affärsområden under ett, nåja, varumärke. Bra eller dåligt? Eller ointressant? Vi kommer under alla förhållanden att sakna namnet Pocketshop som har en stark historia och är en viktig del av den moderna bokhandelshistorien.
Tranorna flyger söderut av Lisa Ritzén är en av årets oväntade fenomentitlar som exploderar på marknaden, till allas förvåning. John Häggblom, förläggare på Forum, ger oss lite bakgrund.
00 21 Så använder svensk förlag AI i dag
19 46 Adlibris nya varumärke
23 24 En bok att gråta till -
Avsnitt 252. Jan Guillou passar på att, som vanligt, ge igen för gamla oförrätter i sin senaste bok. Vi läser med stort intresse men är inte helt överens med författaren. Ingen överraskning där. Vi, läs journalisten, fokuserar på det som inte skrivs medan förläggaren funderar över resonemanget om att ge bort förlaget till dess anställda.
Vi tittar på Storytels framgångsrika tredje kvartal långt efter alla andra och försöker visa detaljer som ingen annan fångat upp. Och hittar, såklart, en detalj att bli irriterad på.
Olika förlag publicerade en debattartikel om förlagens brist på seriöst miljöarbete på Boktugg.se och fick svar från två centrala aktörer på den svenska scenen – Markus Gullstrand och Alf Linder. Sammantaget ger det en utmärkt beskrivning av hur långt bokbranschen kommit så här långt. Rekommenderad läsning enligt journalisten.
Bokmässans vd Frida Edman fick frågan om hon ville prata framtid i podden. Det ville hon. Så här pratar vi konfliktlösning, visioner och kommande fokusländer på bokmässan de närmaste åren.
00 29 Jan Guillou putsar på Piratförlagets eftermäle
10 52 Storytels bästa kvartalsredovisning någonsin
17 57 En lärorik miljödebatt
20 12 Samtal med Bokmässans vd Frida Edman -
Mangler du episoder?
-
Avsnitt 251. Hur vi än ser på det, ödmjukt eller ej, så är vår intervju med Jeremy Amsellem på Spotify ett litet journalistiskt scoop. Aldrig tidigare har någon i organisationen pratat med media om detaljer i deras ljudboksstrategi. Men i Frankfurt var vi på rätt plats vid rätt tid.
Förläggaren ger oss en avstämning på hur långt användningen av AI har kommit på förlaget.
Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront är mer än irriterad över Bonnierkoncernens dominans på Augustnomineringslistorna i år. I ett samtal med journalisten lägger han fram sina argument. Efteråt reflekterar förläggaren och journalisten över frågan med en viss distans där förläggaren ger oss en liten glimt från en förläggares vedermödor.
00 27 Så tänker Spotify
14 56 AI i förlagens vardag
20 21 Pelle Anderssons ilska mot Augustnomineringarna -
Avsnitt 250. Vi börjar med en ”redovisning” från bokmässan i Frankfurt. Journalisten kommer hem med blandade känslor. Bra? Som alltid. Men också en del mindre bra inslag vilket kanske beror på journalistens höga förväntningar.
Vi ser höjda bokpriser över hela världen men var går gränsen för hur dyra böcker kan bli? Är vi på en nivå där bokköparna reagerar? Vi lyfter frågan i ett internationellt perspektiv.
Vi ger er mannen som gjort mellan 3 500 och 4 000 bokomslag under sin karriär. Vi pratar teknik, arbetsmetoder och motstridiga viljor. Och inte minst användningen av AI-
00 30 Rapport från årets Frankfurtmässa
13 44 Är bokpriserna för höga?
17 06 Kulturjournalisten och läskrisen
20 57 Samtal med en bokomslagsartist -
Avsnitt 249. Natur & Kultur ger ut årets Nobelpristagare i litteratur, sydkoreanskan Han Kang, och det är mer än en revansch för förlaget om ni frågar journalisten. Samtidigt är det en pristagare som även konkurrenterna kan uppskatta.
Årets bokmässa i Frankfurt ser ut att bli en livfull mötesplats där världens mest brännande konflikter positionerar sig i olika besökare och där alla de stora frågorna i bokvärlden hamnar i blickpunkten. Så gör er beredda på nyheter inom AI, ljudboksutvecklingen och TikToks fortsatta erövring av de icke engelskspråkiga marknaderna. Förlagspodden är där och återkommer med vad som hände i nästa avsnitt av podden.
Vi berättar en liten hemlighet, SvT gör om Babels format och skissar på ett nytt litteraturprogram med start i januari nästa år. Fågel eller fisk? Jubel eller besvikelse i bokbranschen?
Efter många års velande betalas nu Copyswede-pengarna ut till, bland annat, de svenska förlagen som gett ut ljudböcker mellan 2009 och 2023. Förläggaren reder ut frågan.
De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones på Printz Publishing är årets fenomentitel alla kategorier. Journalisten får historien av förläggaren Anna Levahn.
00 23 Vi pratar Nobelpris
04 10 Journalisten ger en förhandsrapport från Frankfurt
07 26 Babel har gjort sitt i nuvarande format
14 00 Pengaregn över svenska förlag
17 41 En storsäljare som förvånade alla inblandade -
Avsnitt 248. Mycket Norden nu. Vi börjar i Finland där finska författare har skrivit ett öppet brev för bättre ersättningar riktat till finska politiker. Huvudorsaken till det dåliga tillståndet sägs uttalat vara att ljudboken förstört marknaden för den tryckta boken. Det är en ”sanning” som vandrar runt bland författare i just Norden men knappast blir mer sant för det. Om ni frågar oss. Vi försöker bena ut konflikten som slog ner som en liten bomb i den finska bokbranschen.
I Norge är man vana vid att engelskspråkiga böcker är hälften så dyra som norska och dessutom de första ut på marknaden. De äter marknadsandelar som glupska pirayor äter... allt ätbart. Men ingen vet egentligen hur stor andel de har eller vad som driver försäljningen. Nu testar norska Bonniers marknaden genom att prisdumpa Sally Rooneys senaste bok.
Visst trodde vi att alla som rör sig på Bokmässan visste vem the Grimwalkers är. Men tji fick vi. Och lite arrogant är det nog.
I debatten om hybridförlagen flyter en del kostnadsuppgifter runt utan att ifrågasättas. En författare betalar 73 000 kronor och får 100 tryckta exemplar i näven. Men ingen frågar vad som är vad? Kan man säga att man betalat 73 000 kronor för 100 exemplar? Inte alls. Vi ger er en ytlig, men viktig, grund i förlagsekonomi.
00 20 Ett finskt författaruppror
14 42 Ett våghalsigt Intermezzo, eventuellt
19 44 Vem är Grimwalkers? Keplers?
23 01 Vad är kostnaden för en färdig bok? -
Avsnitt 247. Vi blir era spanare på mässgolvet i Göteborg, lyssnar på litteraturpolitiska utspel, fångar upp en kommentar värd att utvecklas och badar i oförställd litteraturglädje på en mässa med mycket folk och rekordförsäljning.
Författarförbundet lanserade sitt annonserade förslag till en mer författarvänlig ljudboksapp. Förläggaren ser en sympatisk plattform men har förtvivlat svårt att se konturerna av en affärsidé, en ekonomi som skulle kunna fungera. Journalisten ser ett förslag som gör Författarförbundet mer konkreta och därmed mer synliga i debatten om författarersättningar i ljudformat.
Journalisten slänger sig upp på barrikaderna eller, mer ödmjukt, försöker han initiera ett samtal om småförlagens plats på Bokmässan.
Förläggaren, som har ”förmånen” att reflektera över bokmässan efter en lång frånvaro, ser en mindre bokmässa men också en mässa där författarna som enbart kommer ut i ljud hittar en naturlig plats bland alla pappersböcker.
Vi introducerar ett nytt format där vi lyfter upp oväntade försäljningsframgångar, fenomentitlar, och börjar med en bok på Wahlström & Widstrand, Rent hus, och får samtidigt veta att vi missat en helt annan titel som var en större fenomentitel för W&W och förläggaren Maria Såthe.
00 24 Reflektioner över årets bokmässa, del 1
07 12 Författarförbundets ljudboksapp presenteras
14 07 Reflektioner över årets bokmässa, del 2
20 28 Fenomentitlar, samtal med Maria Såthe -
Avsnitt 246. Årets bokmässa präglas av kärvare tider. Journalisten hör hur de flesta förlag drar ner på omkostnaderna. Ytorna är de samma men de tar ner färre författare, lägger mindre krut på internationella gäster och där så är möjligt drar de ner på antalet medarbetare. I övrigt en viss oro för antal besökare men just den detaljen kommer man inte att se förrän mässan är igång.
Håkan Rudels sitter med den bästa överblicken av alla i den svenska bokbranschen. Hans erfarenhet och analyser rör sig över hela Europa, lyfter med nödvändighet från ett inskränkt nationellt perspektiv. Så självklart är vi nyfikna på hans analyser som vi får här där han rör sig över hela spektrat av bokbranschen. Från förlag, till bokhandel, över trender och politikens ansvar...
Journalisten är nyfiken på drivkraften bakom den norska recensionssajten ordforalle.no så vi tog kontakt med mannen som driver den för att prata drivkrafterna och framtidsplaner.
I Danmark hittar förläggaren en oväntad satsning på att minska böckers klimatavtryck.
Hans – Olov Öberg gör en aktieanalys över en, för bokbranschen, viktig pappersbrukskoncern Arctic Paper.
00 24 Vi kollar läget inför årets bokmässa
07 24 Håkan Rudels senaste omvärldsanalys
39 08 Vi tar reda på vad som ligger bakom ordforalle.no
43 13 Jakten på ett smartare typsnitt för att spara papper
46 05 En aktieanalys för den som vill satsa på bokbranschen -
Avsnitt 245. Förläggaren berättar om finliret bakom valet av omslag till en bok och lyfter ett exempel där formatet kräver olika lösningar – en för pappersboken och en för ljudboken. Allt till journalistens förvåning.
När en bok inte säljer har alla inblandade sina egna förklaringar så när förläggaren får frågan om förlaget alltid har rätt när de tolkar en boks öde på marknaden så får han tänka till, och ge oss sina tvivel.
Vi följde, något förvånade, lanseringen av Handelsbankens satsning på en egen mediaenhet, EFN, där de bland annat ska ge ut böcker. För att stilla vår egen och andras nyfikenhet ger vi er två intervjuer med några centralt placerade personer – Magnus Nytell, ansvarig utgivare för EFN: s bokutgivning och EFN:s styrelseordförande Johan Lagerström.
00 23 Ljudbokens omslag kräver en egen logik
08 18 Har förlaget har alltid rätt när man tolkar en boks öde?
13 57 EFN/Handelsbankens satsning på böcker, del 2 -
Avsnitt 244. Förläggaren funderar över hur flera segment av bokutgivningen numera har hittat ett hem i stiftelseägda förlag. Förlag som blivit ovanligt många. På gott och ont enligt förläggaren.
Att säga att journalisten älskar att kritisera andra journalister är att ta i en aning, men inte mycket. Den här gången en älskad måltavla – kulturjournalisterna – som sviker sitt uppdrag när de inte recenserar ljudböcker. Om detta och annat de inte vågar göra drar han en lans för här.
Det här blev konstigt. Men förläggaren tipsar om en bok som gjord för journalisten. Jag menar vem av oss är kokboksfanatiker? Och nej det är ingen kokbok det handlar om men om en legendarisk förläggare för bland andra Julia Child.
Till sist läser förläggaren ur en Expressenartikel. Men var på er vakt. Tro inte det ni vill tro för då har ni fel...
00 22 Alla dessa stiftelseägda förlag
05 10 För kulturjournalister tillhör ljudböckerna b - laget
14 33 Förläggaren läser en bok om en legendarisk förläggare
20 41 När biblioteken sänkte en viktig bok -
Avsnitt 241. Ibland förbannar vi att vi har semester på sommaren. Det sker när någonting stort inträffar i bokbranschen. Men, som alltid, inträffar det en hel del som är värt att nämnas när vi kör igång igen i augusti. Som nu. Som här där vi fastnar i två artiklar där media inte riktigt hänger med och där informationen, som många hyllar, är felaktig. Så felaktig att vi vill ha ett ord med i laget. Det gäller AI-översättningar och Författarförbundets utspel om att de kommer med en nyhet om sex-sju veckor.
Ja, ja vi vet. Men vi är utvilade och grinigheten är en färskvara så vi kör.
Vi pratar också, som alla andra, om Storytels nya vd, Bodil Ericsson Torp. Vilken typ av vd? För vilket uppdrag?
Vi har även plats för en bagatell. Nämligen hur olika förlagsintresset är för Trumps vicepresidentkandidat J D Vance åtta år gamla bok Hillbilly Elegy. I USA är den en bra affär för alla inblandade. I Tyskland är den toxisk.
Sist i vårt svep av nyheter ni kanske missade lyfter vi frågan som blev en nyhet i början av sommaren. Nämligen den höga branschkoncentrationen till Stockholm. Givetvis tycker vi att media missade en stor del av betydelsen av detta och gör en egen tolkning.
Slutligen bjuder vi på ett nytt format som det kallas när man gör något inom radio/tv. Vi startar en serie med branschfolk där vi går hem till dem och pratar om vad de har för böcker i sin bokhylla. Och varför. Vad säger det om den vi pratar med? Först ut är Bokusgruppens kategoriansvarige för skönlitteratur, memoarer och biografier Esbjörn Knutsson som möter förläggaren framför sin bokhylla.
00 39 Det hände under semestern
14 10 Allt ligger i Stockholm
19 20 Vad har du i din bokhylla Esbjörn Knutsson? -
Avsnitt 240: Sommarspecial. Med anledning av Eva Swartz frånfälle lyfter vi fram vår intervju med Eva som lades upp den 26 februari i år i avsnitt 222. Nu kör vi den solo i ett eget, extrainsatt, avsnitt.
När vi sände avsnittet skrev vi så här:
” Förläggaren fortsätter sina samtal med människor som spelat en central och viktig roll under bokbranschens moderna utveckling. Den här gången får vi förmånen att lyssna till Eva Swartz som, förutom ett cv långt som en arm i mediavärlden inkluderat bokbranschen, också har levt och verkat under en mer äventyrlig tid. En berättelse som inte minst journalisten är särskilt förtjust i.”
Det är ett värdigt avsked som ni bör lyssna till om ni missade programmet i februari. Eller om ni bara vill höra denna unika röst en gång till. -
Avsnitt 239. Förläggaren tar frågan på allvar och spanar på vad som kan bli viktigt i höst men journalisten släpper taget och spekulerar mer över vad som borde hända.
Vi samtalar med Anna Gustafsson Chen om ramarna för att ge ut böcker i Kina, och villkoren för översättningar. Med Anna Gustafsson Chen får vi också en beskrivning av svårigheterna över tid liksom en reflektion över vem, eller vilka, som kommer att vara översättare från kinesiska i framtiden.
Efter avsnitt 239 gör vi ett uppehåll. Vi hörs igen den 19 augusti.
00 28 Spaningar och önskemål inför hösten
16 00 En kritisk reflektion över att arbeta i Kinas skugga med
Anna Gustafsson Chen -
Avsnitt 238. Adam Dahlin blir litterär chef på Norstedts med uppdraget att ge förlaget en tydligare kommersiell prägel. Åtminstone om ni frågar journalisten. Så vi ställer frågorna, Adam Dahlin svarar.
Barnboken Det spökar på äventyrsbadet är den första synliga utgåvan på den svenska marknaden där alla illustrationer är AI-genererade. Men den som trodde att det skulle väcka protester, bortom tecknare och illustratörer, får tänka om. Akademibokhandeln tog boken till en av sina kampanjer och boken åkte upp i topp på topplistorna. Och inga ställde några frågor. Så det är affärer som vanligt och det ger oss en fingervisning om framtiden.
Akademibokhandeln köpte nyligen upp den Göteborgsbaserade bokhandelskedjan Bok & Co, som länge ingått i Akademibokhandeln som franchise. Stor sak kan tyckas men journalisten tycker att det leder åt fel håll, mot likriktning i en tid när det behövs mer variation, bättre konkurrens. Kanske något för Konkurrensverket att syna?
Mats Ahlström har ett cv som ingen annan bokhandlare i Sverige i modern tid. Här ger han oss ett antal förslag på hur bokhandeln behöver förändras för att kunna utvecklas byggt på sina samlade erfarenheter och dito kunskap. Visst, det kommer att irritera somliga men det är idéer som bryter upp det traditionella seendet.
00 44 Vad ska Adam Dahlin göra på Norstedts?
13 19 En bok full av AI-genererade bilder gör succé
18 31 Akademibokhandeln köper Bok & Co i Göteborg
25 32 Mats Ahlströms funderingar runt bokhandelns framtid -
Avsnitt 237. Att en protestgrupp som kallar sig FFB, Fossil Free Books, skulle skapa en situation där i stort sett alla stora och medelstora bokfestivaler i Storbritannien skulle tvingas avsluta sina samarbeten med sin huvudsponsor var det få som såg komma. Men rädslan för att tvingas stänga ner sina festivaler eller hamna i konflikter som skulle skada festivalerna gjorde att de största festivalerna föll till föga under protest, resten valde sponsorn själv att avsluta samarbetena med. FFB, som ville tvinga sponsorn att avsluta en del av sina affärer, fick inte som dom ville men lyckades skada bokfestivalerna. En pyrrusseger? Inte om man frågar aktivisterna.
I Norge har Förläggareföreningen och tre skönlitterära författarorganisationer förhandlat om nya avtal. Efter att man hamnat i låsta positioner hotar författarförbunden nu med domstol. Vi funderar över vem som får det jobbigast. Domstolen som ska avgöra vad författaren är värd eller författarna som kan bli av med sitt Normalavtal?
Slutligen har journalisten ett samtal med Martina Stenström, förlagschef på Fri Tankes förlag, ett idédrivet förlag som delvis verkar på en helt egen spelplan för att popularisera forskning och vetenskap men som också letar potentiella storsäljare inom aktuell samhällsdebatt.
00 31 Fossil Free Books, en ny typ av proteströrelse
12 16 En norsk förhandling som kan gå överstyr
17 05 Ett samtal med Martina Stenström, Fri Tanke förlag -
Avsnitt 235. När Ryssland bombade Factor-Druk, Ukrainas största tryckeri, var det en del i en medveten attack på Ukrainas kulturella identitet. Vi samtalar med Mariia Onyshchuk på plats i Charkiv om vad som hände och hur man kan stödja uppbyggnaden av tryckeriet igen.
Av en händelse upptäckte en översättare att hens avtal för ljud- och e-böcker gått ut men att förlagen fortfarande använder dem. Följden blir att förlagen dels plockar bort titlar dels registrerar hur motståndet mot AI-översättningar minskar.
Tobias Nielsén, förlagschef på Volante skrev en debattartikel i DN om frånvaron av en medveten kulturpolitik. Vi frågar honom varför han valde att göra det ensam och inte tillsammans med flera aktörer. På vägen konstaterar vi att de som kände sig kallade att svara mest var ute i egen sak. Tondövt, totalt tondövt...
00 26 Ett samtal om ett bombat tryckeri i Ukraina
10 39 Konflikt om översättares avtal
15 18 Samtal med Tobias Nielsén om kulturpolitik
Och slutligen möjligheten för förlag att titta på ukrainska rättigheter via rättighetskatalogerna nedan och/eller stödja Factor-Druk och Ukraina i kampen mot Ryssland:
”Here are our catalogues. I would be very happy if you could share them with anyone who might be interested.
Adult's Rights Guide 2024
Children's Rights Guide 2024
And this is the Kharkiv Foundation which helps people who suffered from the war.
Toloka (https://toloka.kharkiv.ua/)
These are their bank details:
Company details / company Name: CHARITY COMMUNITY FOUNDATION OF KHARKIV "TOLOKA"
Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
Bank SWIFT Code: PBANUA2X
Company address: 106a Sumska Street, Kharkiv, 61002, Ukraine, Kharkiv region, Kharkiv city
Reference: factor druk
EUR
IBAN Code: UA633515330000026004052234902
USD
IBAN Code: UA233515330000026008052136352” -
Avsnitt 234. Historien går igen när en frilansande översättare för Albert Bonniers förlag nyligen blev lurad av en manustjuv. Förläggaren Johanna Haegerström ger oss bakgrunden.
Vi är vana vid att stipendiegivare i bokbranschen gör lite pr eller någon sorts väsen av sig. Så inte Kerstin Ekman och Börje Frelin som skapat ett stipendium i nivå med de största aktörerna i Sverige. Kort och konsist och med en hel del elegans och stil delar de ut fyra författarstipendier á 100 000,- för andra året i rad vilket vi förtjust gärna lyfter fram.
Bokmässan lanserade sitt seminarieprogram i förra veckan. Vi letar fram en liten, liten detalj i det stora hela, troligen lite orättvist mot alla som arbetat fram det gedigna programmet. Men det är överraskningarna, det oväntade, som alltid fångar journalisten. Så han gör vågen för flera programpunkter med sf – författare.
Lind & Co växer och växer på ett aldrig tidigare skådat sätt och förläggaren ger er en del insikter i vad som är grunden för förlagets lyckade affärer.
00 24 Manustjuvar i farten
08 42 En ödmjuk hållning
15 01 Äntligen, Ursula le Guin
21 54 Förläggaren går mot rekordår, igen -
Avsnitt 227. Förläggaren läser, med visst obehag, Medieombudsmannens frikännande av Expressens bevakning av SVT:s granskning av den omtalade agenten. En granskning som nu gått i stå. Vi förvånas kanske inte av viljan att tryckta till, och tysta, kritiker även om det misslyckades den här gången. Men det är en fråga som fler bör fundera över, även kända författare.
Ryktet sa oss att golvet i Norstedts förlagshus inte längre tålde bokhyllor fulla av böcker. Vem kan motstå konturerna av en sådan historia? Inte vi. Men i slutändan var det bättre att skratta med än mot så vi tog oss till Riddarholmen och fick oss en mer komplex historia till livs.
Förläggaren gör en avstämning av förlagets ljudbokssatsningar i Europa, rik på detaljer och en och annan affärshemlighet nu när man satsar på ljudböcker i Bulgarien.
Bonnier Books och Bonnierförlagens vd Håkan Rudels ger oss sin syn på Spotify och sin uppfattning att Spotify kommer till Sverige innan året är slut. Dessutom pratar vi bokhandel. Hur borde den fysiska bokhandeln se ut för att kunna möta framtiden?
00 24 Expressen friades för sin bevakning av agenten
04 48 Ett förlagshus utan böcker
10 20 Bulgarien – här kommer ”vi”
18 36 Bonniers syn på Spotify -
Avsnitt 223.
Vi lyfte bluffbetygen på ljudbokstjänsterna och såg skiten hamna i fläkten. Nu, en vecka senare kan vi delvis summera vad som hände.
Förläggaren har varit på flådig fest och lämnar en liten rapport och ger oss dessutom den första statistiken från hur Voice Switcher tagits emot.
Journalisten har för sin del varit ute och rest och... har alltså en historia att berätta. Den här är från Londons bokmässa och berättar det senaste om hur snacket går om AI, delvis, men framför allt om ljudboken och Spotify.
Slutligen nördar vi ner oss, av nödvändighet, när vi tillsammans med Robert Tham pratar bokhandel på detaljnivå. Under julhandeln har en större aktör på marknaden tagit reda på hur aktiva svenska återförsäljare av böcker är. Hur speglar de omvärlden? Hur närmar de sig kunderna?
Robert Tham, med erfarenhet av marknadsföring, detaljhandel och förlagsverksamhet i över 30 år, guidar oss genom delar av den undersökningen. Förläggaren och journalisten fyller på med sina egna erfarenheter.
00 25 Hur gick det med fuskbetygen?
03 53 Fest, flärd och protest. Allt i ett
07 15 Första resultatet från Voice Switcher
09 43 Rapport från bokmässan i London
26 19 En bokhandel på tå? Kanske inte riktigt. -
Avsnitt 222. Vi är vana vid troll på nätet men kanske inte när det gäller betygssättning på ljudböcker på de tre svenska ljudboksplattformarna. Så vi var extra nyfikna när vi upptäckte ett. Eller vi och vi. Den äran tillfaller en av de drabbade som satte sökarlyset på en företeelse som nu kan begränsas kraftigt.
Spotify överraskar igen. De erbjuder ett renodlat strömningsalternativ för ljudböcker i USA. Vi funderar på vad och varför och vem det är riktat mot.
Journalisten var på en heldag med Författarförbundet på Dramaten och blev positivt överraskad. Än finns det tid för överraskningar.
Print-on-demand säljer och kvaliteten på böckerna slår traditionellt pockettryck. Allt enligt förläggaren.
00 39 Vi släpper fram ett nättroll i ljuset
09 58 Spotify i riktad attack mot Audible
18 35 Författarförbundet skärper till sig
22 32 Print-on-demand tar fart - Se mer