Episoder

  • LGBTQ+ rettigheder og stramninger i våbenlovgivningen er noget, der for alvor får sindene i kog i de højreradikale grupperinger i det østlige Oregon. En følelse af at deres basale borgerrettigheder er under angreb, og at områdets skoler indoktrinerer et verdenssyn styret af Demokraterne og den dybe stat. I en lagerbygning i udkanten af byen Prineville har Mikkel Rønnau fået lov at deltage i et møde hos gruppen Central Oregon Patriots. Deres mission er at bekæmpe de nye progressive strømninger, som Kamala Harris er personificeringen på. En barnløs kvinde hvis holdninger truer det allermest hellige, nemlig kernefamilien. Mødet hos patrioterne virker som et gennembrud på Mikkel Rønnaus mission, for mens han indvies i deres frygt for den nye verden, får han stukket en seddel i hånden med et telefonnummer til et medlem fra områdets mest omstridte militsgruppe, Peoples Rights.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 15/10.

  • De bliver kaldt antidemokratiske, paramilitære militser. Grupperne, der var hovedarkitekter bag stormen på kongressen 6. januar 2021, og som i skyggerne, siden har vokset sig større og stærkere over hele USA. Og nu med få uger til præsidentvalget holder alle vejret i det, måske mere end nogensinde, splittede USA. Specielt i landets nordvestlige hjørne ud mod Stillehavet, bliver der talt om en særlig opblomstring af yderliggående højreorienterede netværk. Genstart Dox har sendt reporter Mikkel Rønnau til det østlige Oregon, i et forsøg på at komme tæt på de såkaldte militser og for at finde ud af, hvem de er og hvad de kæmper for. Men det skal vise sig ikke at være en helt nem mission.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 14/10.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • I silkekjoler og stive puds deltog dronning Margrethes forældre i 1937 i en storstilet jagtudstilling beværtet af nazistyrets absolutte spidser. En ny bog hævder, at det danske kongehus har haft for tætte forbindelser til Nazityskland. En påstand, der har antændt den danske historikerstand, der ikke før har sat så store spørgsmålstegn ved kongehusets diplomatiske arbejde under besættelsen. Men hvis kongehusets motiver for at deltage i nazisternes festlige begivenheder skal renses en gang for alle, så er der ét særligt arkiv, der skal åbnes. Arkivet med kong Christian den 10.'s dagbøger. Her skriver kongen om sine tanker om de politiske møder, han deltager i. Genstart spørger rigsarkivar Steen Andersen, hvad der skal til, før vi kan få adgang til kongens private tanker.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 13/10.

  • Blikket fra Melania Trumps perfekt malede smokey eyes er fast, selv gennem det blødgørende filter. Til virtuos musik og med højtidelig stemme begynder hun at fortælle, hvordan hun værner om individuel frihed, og at der ikke er plads til kompromisser. Videoen er en teaser for hendes selvbiografi, som netop er udkommet, hvor hun springer ud som tilhænger af kvinders ret til abort. En ret, som hendes mand har brystet sig af at erodere i sin tid som præsident. Melania Trumps udmelding overrasker mange kommentatorer, men der er også hurtigt folk, der spekulerer i, om den i virkeligheden er en del af Trump-kampagnens strategi. I selskab med Kirstine Biltoft, udlandsredaktør i DR og forfatter til en bog om USAs førstedamer, undersøger vi Melania Trumps politiske indflydelse og spørger, hvad hendes abort-support kan få af betydning for valget i november.
    Vært: Annika Wetterling.
    Program publiceret i DR Lyd d. 11/10.

  • "Jeg bliver lidt ked af det" siger Frank, ryster på hovedet - og kigger lidt væk i forsøget på at holde tårerne inde. Overfor ham sidder psykologen og parterapeuten, Trine Bønnerup, der forsøger at nørkle følelserne ud af den beklemte mand. Aldrig før har vi været med parrene så meget i terapi som ved årets sæson af Gift ved første blik. Vi er med, når der tales om intimitet, sex, usikkerheder, afstand og misforståelser. Og således sættes der en lup foran en af tidens tendenser. Meget tyder nemlig på, at vi bliver mere og mere optagede af vores parforhold. Vi spørger Gift ved første blik-eksperten, Trine Hjorth Bønnerup, hvor meget parterapi egentlig kan fikse.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 10/10.

  • Sveden hagler ned ad Jacob Sommer Simonsen, mens kilometermærkerne forsvinder under hans hvide og pink løbesko midt i Berlin. Først ti kilometer, så tyve, tredive, mens fødderne værker og hovedet gør modstand. Og så pludselig klarer det op. Efter to timer, syv minutter og 51 sekunder er han i mål. Han har presset sin krop til det yderste og overhalet en dansk maratonrekord, der har stået urørt i 39 år. Rekorden lander midt i en tid, hvor løb bliver dyrket som aldrig før, i løbeklubber, på løbeapps, til hel- og halvmaraton-events, og måske som et frirum for den død og ødelæggelse, der også er i verden. I dagens Genstart fortæller Jacob Sommer Simonsen om sine 42.195 kilometer og det befriende ved at kunne kontrollere åndedrættet og sætte det ene ben foran det andet.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 9/10.

  • En smilende dansk justitsminister viser Danmarks nye fængsel frem i Kosovo. Midt i Balkans bjerge skal pigtråd afskære danske fanger fra græssende får og frodige sletter. "Et lille stykke Danmark" kalder Socialdemokratiet og regeringen deres prestigeprojekt. Udvisningsdømte skal sendes til Kosovo for at afsone deres straf - et land som ikke er forpligtet af FN's menneskerettighedskonvention, og hvor fængselssystemet er under skarp kritik for brud på netop menneskerettighederne. Danmark har kastet hundredvis af millioner i fængslet, der - på fremmed grund - skal være en løsning på vores overfyldte fængsler herhjemme. Genstart tager i dag med politisk journalist på Jyllands-Posten Anders Redder på besøg i fængslet og spørger, om det er et visionært politisk nybrud eller risikofyldt og dyr symbolpolitik?
    Vært: Annika Wetterling.
    Program publiceret i DR Lyd d. 8/10.

  • De hører begge lyden af droner, der svæver over dem. Rachel Stellman forbinder den evige summen med tryghed - en vished om, at det israelske militær beskytter hende. For Amna al-Khaloul i Gaza varsler dronen noget helt andet - et kommende angreb på de ruiner, hun bor i. I dag er det ét år siden Hamas' soldater stormede grænsen til Israel på motorcykler og i firhjulstrækkere - dræbte og kidnappede hundredvis af forsvarsløse israelere. Det blodigste angreb i Israels historie, der startede den blodigste krig i Gazas historie. Det seneste år har ikke blot medført død og ødelæggelse, men også had, apati og mistro. DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård fortæller i dagens Genstart om afstanden mellem israelere og palæstinensere, der kun er blevet dybere ét år inde i krigen.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 7/10.

  • Som en anden førstedame stiger Laura Loomer ud af Donald Trumps privatfly og ledsager ham til en tv-debat, mindehøjtideligheden for 11. september og vigtige vælgermøder. Hun er kendt fra det højreekstreme miljø, hvor hun i årevis har spredt hadefulde ytringer og løgnagtige konspirationer på sine sociale medier. Ytringer, som har fundet vej til Donald Trumps ører og ud af hans mund. Og mens Laura Loomer tilsyneladende er landet lunt hos republikanernes præsidentkandidat, frygter flere, at en ny storm på kongressen lurer, hvis Donald Trump taber valget. I dagens Genstart fortæller forsker i ekstremisme, Line Nybro Petersen, om kvinden, der har midlerne til at opildne til vold.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 6/10.

  • I sin lægepraksis på Nørrebro oplevede Anders Beich, at der oftere og oftere kom patienter, som havde mere brug for samtaleterapi, end for en læge. Samtidig er der langt mellem lægerne i de områder af Danmark, hvor de allersygeste danskere bor. Det var først, da han selv sad over for patienter i udkantsdanmark, der havde flere kroniske sygdomme som gigt og KOL og kræftdiagnoser i journalen, at han forstod den ulighed i sundhedsvæsenet, som regeringen, med en sundhedsreform, nu vil tage endeligt livtag med. Læge og tidligere formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, fortæller i dagens Genstart om sin rejse fra Nørrebro til Nysted på Lolland.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 4/10.

  • Helle Malmvigs barndomshjem i Hellerup så pænt ud på facaden. Der var nylakerede gulve, opera og en bogreol fuld af fin litteratur. Men så man godt efter, så var der enkelte detaljer, der afslørede, at noget ikke var, som det skulle være. På indersiden af vinduet i hendes børneværelse hang der for eksempel en lille rød hængelås, der skulle forhindre hende i at flygte ud af vinduet. Helle blev udsat for voldsomme svigt i barndommen, og de minder trækker hun nu på i sin nye roman, der har fået titlen 'Glemmer jeg'. I dagens Genstart fortæller hun om, hvad det betyder, når voldsomme barndomssvigt bliver gemt væk bag høje paneler og tykke bøger.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 3/10.

  • Krigen i Libanon eskalerer dag for dag og natten til tirsdag meldte flere medier ud, at israelske soldater nu er gået ind i det sydlige Libanon. Det er den foreløbige kulmination på de seneste ugers konflikt mellem Hizbollah og Israel. Det begyndte for alvor for to uger siden med eksploderende personsøgere og walkie-talkier. Så kom luft- og missilangrebene - endda et, der var i stand til at dræbe Hizbollahs mangeårige leder i sin underjordiske bunker. Og nu hævder Israel, at de har startet en landoffensiv i et forsøg på at udslette deres gamle ærkefjende, Hizbollah - verdens største milits, som nu igen trækker Libanon ind i en ødelæggende krig, uden at spørge folket først. I dag spørger Genstart DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård om, hvorfor Hizbollah er klar på at fortsætte kampen, selvom militsen har mistet størstedelen af sin ledelse.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 2/10.

  • Hun har skjult sig under sin kasket, når hun en sjælden gang har bevæget sig ud i offentligheden. Siden plagiat-sagen om hendes tekster for alvor begyndte at rulle i januar, fortæller tidligere klummeskribent og litteraturanmelder Katherine Diez, at hun er blevet bange for andre mennesker. Hun har i stedet levet om natten, hvor hun har skrevet på sin bog 'I egen barm'. Her åbner hun døren op på vid gab ind til sit og sine tidligere kæresters private liv. Ifølge hende selv for at fortælle den virkelige historie om, hvordan hendes liv så ud bag Instagram-facaden. Og for at søge svare på, hvordan hun endte et sted, hvor hun tog æren for andres arbejde og udgav sig for at være noget, hun ikke var. Så hvad har Katherine Diez fundet frem til? Det spørger vi hende om i dagens udsendelse.
    Vært: Anna Ingrisch
    Program publiceret i DR Lyd d. 1/10.

  • Det frisindede Californien hvor solen altid skinner. Den åbne sportsvogn, det løse hår i vinden og fødderne i sandet. Det er drømmen om Hollywood. Det er optimisme og frihed. Fremtidstroen på teknologien - på potentialet i det ubegrænsede menneske og ubegrænsede midler. Men også antiautoritære rebeller, der vil frisættes fra regulering, fra staten, fra selve institutionernes omklamrende hånd. Og uanset om det bliver Trump eller Harris, der bliver USA's næste præsident, så vil det være en præsident, der er formet af det Californien. Det mest amerikanske sted i Amerika - og så alligevel ikke. Hvad betyder det, når magten i USA flytter sig fra den kølige østkyst til det vilde vest? Forsker og forfatter, Vibeke Schou Tjalve fortæller om den mest magtfulde plet på kloden, The Golden State.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 30/9.

  • Siden 1970'erne har den danske filmindustri spyttet den ene børneklassiker ud efter den anden. Gummi-Tarzan, Zappa, Vil du se min smukke navle? Publikum strømmer i biograferne og flere af filmene vinder internationale priser. Men det er fortid, for branchen er i krise, der bliver længere og længere mellem nye, danske børnefilm på det store lærred. I midten står Lotte Svendsen. Hun har brugt hele sit voksenliv på at instruere børnefilm og siden uddelt støttekroner til andre projekter - men nu bliver hun også selv kritiseret for at bruge børnepuljemidler på film til voksne. I dag spørger Genstart, hvad børnefilmene kan - og hvor de blev af.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 29/9.

  • En dansk soldat sætter forsigtigt sin fod på den afghanske jord, mens tanken om, at en mine kan gøre hvert eneste skridt til det sidste, brænder sig fast. Omringet af Taleban, vejsidebomber og miner skal de danske tropper med våben forsøge at bygge et fredeligt og demokratisk samfund op sten for sten. Fra talerstolen på Christiansborg lyder dundertalen, at den opbygning skrider hastigt frem. Men det er ikke den virkelighed, som soldaterne oplever på slagmarken. Faktisk oplever de, at der bliver tegnet et fordrejet og mere glansfuldt billede for befol kningen. Genstart tager i dag gennem Danmarks krige og taler med tidligere brigadegeneral og dekan ved Forsvarsakademiet Ole Kværnø om de mere end 40 års danske krige, som han har taget del i - og spørger ham, om befolkningen er blevet ført bag lyset.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 27/9.

  • Det er som om, klappen går ned, da 32 danske embedsmænd skal svare på, hvad Danmark gør for at modvirke den bekymrende udvikling på handicapområdet. Der er helt stille. Og vi går fra eksamen hos FNs handicapkomité med bragende dumpekarakter. Danmark, der ellers bryster sig af at tage hånd om alle, tager, ifølge FN, rigtig dårligt hånd om mange danskere, der lever med et handicap. Der er for meget tvang i psykiatrien, for mange magtanvendelser på bosteder, for mange mennesker med handicap, der ikke trives i skoler og på arbejdspladser. I dagens Genstart fortæller Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden, om den krasse kritik fra FN og hvad det betyder, når man ikke får den hjælp, man har brug for.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 26/9.

  • Marie Watson opdager, at der ligger manipulerede nøgenbilleder af hende i et meget mørkere fællesskab på internettet, end det hun selv dyrker. Hun har aldrig rigtig passet ind, men på streamingsiden Twitch åbner der sig en verden af fællesskab, venskaber og en gryende karrierevej. Da hun bliver et berømt ansigt i gamingverdenen, dukker manipulerede billeder op af hende på helt andre sider, hvor anonyme brugere deler både falske og ægte billeder af danske piger. I dagens Genstart fortæller Marie Watson om sin næsten umulige kamp mod deep fake porno.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 25/9.

  • På en uge æder svampen fluen op indefra og overtager dens hjerne. Zombiefluen stavrer rundt som en levende død, indtil den har bragt svampen det helt perfekte sted hen, hvor den forhekser andre fluer til at parre sig med den. Nu viser et nyt dansk forskningsprojekt, at det mystiske optrin måske kan hjælpe forskere med at udvikle medicin mod sindslidelser. I dagens Genstart fortæller Henrik de Fine Licht, lektor på Institut for plante- og miljøvidenskab på Københavns Universitet, hvad zombiefluen kan lære os om den menneskelige hjerne.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 24/9.

  • Med skarp page og runde solbriller ankommer hun til retten til klapsalver. Gennem et årti er 72-årige Gisèle Pelicot blevet bedøvet af sin ægtemand. Han har lånt hendes krop ud, ladt hende voldtage af mænd - og kun ved et tilfælde er det blevet opdaget. Nu kører retssagen mod hendes tidligere mand og 51 andre mænd, der har voldtaget hendes livløse krop. Stik mod hvad alle havde forventet, så har Gisèle Pelicot valgt, at dørene til retssalen skal være åbne. Hun insisterer på at udstille de 52 mænd, der er på anklagebænken og vende skammen mod dem. Det får franskmænd til at møde op foran retten og klappe hende ind, og på boulevarderne bliver hun hyldet som et ikon. Et ansigt på kampen for at forandre den franske voldtægtslovgivning. I dagens Genstart fortæller tidligere korrespondent i Frankrig, Solveig Gram Jensen, om en tragedie, der måske kan ændre Frankrigs syn på voldtægt.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 23/9.