Episoder

  • Kamala Harris går direkte hen mod Trump, giver hånd og præsenterer sig selv ved navn. Et håndtryk som måske bliver det eneste inden november. For første gang i en næsten to timer lang live tv-debat på ABC News, står de to kandidater ansigt til ansigt. Donald Trump kan måske få ram på Kamala Harris, som han har haft så svært ved at sætte et ultimativt sårende hug ind på. Omvendt kan Kamala Harris bruge debatten til at bevise, at hun rent faktisk er et præsidentemne, der kan klare presset. I dagens Genstart fortæller Sandra Brovall, kulturkorrespondent i DR om, om debatten, der både handlede om hunde i Ohio og det betændte abortspørgsmål.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 12/9.

  • På et grynet overvågningsbånd træder en skikkelse over gaden. Måske er det en kriminel. Det kan ansigtsgenkendelse nu hjælpe dansk politi med at afgøre. Værktøjet kan bruges på de millioner af timers videomateriale, der hver dag løber ind på kameraerne over os. Politiet jubler over deres nye redskab, men kritikere mener, at det er et markant indgreb i retten til at færdes frit og bekymrer sig over, at der domstolskontrol med, hvordan det bruges. Danskerne har for længst accepteret overvågningskameraer på gadehjørner, men Genstart spørger i dag DRs tech-korrespondent, Henrik Moltke, om vi også skal acceptere, at de kan genkende os.
    Vært: Simon Stefanski
    Tilrettelæggelse: Magnus Mio & Jacob Stenager
    Redaktør: Astrid Randrup
    Lyddesign: Søren Elbek
    Program publiceret i DR Lyd d. 11/9.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Hun håbede, at det ville forsvinde ud i glemslen. At pinup-billedet, hvor hun ligger nøgen på et rødt klæde og kigger forførerisk ind i kameraet, aldrig ville komme tilbage og hjemsøge hende. Men så købte Hugh Hefner det, puttede det i sit nye magasin 'Playboy' og byggede sit imperium på det. Uden at Marilyn Monroe vidste besked. Frem til sin død havde Hefner en guldindrammet original hængende i sit hjem i The Playboy Mansion, men nu har den danske kunstner Maja Malou Lyse købt det og udstillet det i København. Dagens Genstart tager med hende til auktionen i Hollywood i hendes forsøg på at redde Marilyn Monroe ud af Hugh Hefners favn.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 10/9.

  • Bryllupsrejsen er forsvundet ud af hukommelsen sammen med evnen til at bruge en hammer og huske, hvor han var i forgårs. Bid for bid forsvinder Toms erfaringer, minder og indlevelsesevne. Han er netop blevet en smule berømt - fordi han sammen med en masse ligesindede lige nu synger i DRs demenskor: På overfladen ligner han sig selv og humoren har han stadig - men han er tydeligt mærket af de fire demensdiagnoser, han fik for nu fem år siden. Sygdomme der er ved at stjæle ham fra hans pårørende og i sidste ende, vil tage livet af ham. Mere end 4000 danskere dør årligt af demens, mens knap 100.000 lever med den. Alligevel findes der ingen kur - ingen vej tilbage. Men hvordan er det - hvordan er man i livet - når man lever med demens? Det spørger vi Tom Heidner og hans kone, Silje Heidner Amholt om.
    Vært: Simon Stefanski
    Program publiceret i DR Lyd d. 9/9.

  • Måske er Putin slet ikke så vanvittig, som præmisserne i den offentlige samtale forudsætter. Ole Bornedal er kendt for sine film og serier om historiske krige. Nu blander han sig i den igangværende krig i Ukraine i en kronik i Politiken. Han mener, at krigen bliver fortalt i alt for skarpe præmisser, hvor Ruslands præsident er vanvidsmanden, der vil invadere hele Europa - uden at Bornedal kan se nogen beviser for det.
    Genstart spørger, om Bornedal, i sin iver efter fred, ikke frygter at blive Putins nyttige idiot.
    Vært: Simon Stefanski
    Program publiceret i DR Lyd d. 8/9.

  • Seks livløse kroppe ligger gemt væk i en mørk tunnel under byen Rafah. De har ligger der i mindst 48 timer, da de bliver fundet af israelske soldater. Skudhullerne i deres hoveder afslører, at de er blevet likvideret kort tid forinden af flygtende Hamas-soldater. En af de dræbte er den 23-årige Hersh Goldberg-Polin. Han blev kidnappet den7.oktober til Nova festivalen i den israelske ørken. Natten igennem havde han festet med sin bedste ven, men om morgenen bliver han bortført og kørt væk på ladet af en pickup-truck med en sprængt arm. Siden da har hans forældre kæmpet for at få ham tilbage i live - men forgæves. Drabet på Hersch og de fem andre gidsler bliver et chok i den israelske befolkning og det får hundredtusindvis af israelere til at på gaden i de største demonstrationer siden krigens start. De erklærer deres vrede mod Netanyahus regering, som ikke er lykkedes med at forhandle en gidselaftale på plads. Lasse Winther Jensen, der er skribent på Weekendavisen bor til daglig i Jerusalem med sin kone og fra første parket har han fulgt Israels krig mod Hamas. I dag spørger Genstart ham, om de seks døde gidsler kan blive et vendepunkt, som får Israels regering til at ændre strategi i krigen?
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 6/9.

  • Moderaterne antænder kort før Lars Løkke Rasmussen fredag kan gå på weekend. Anklager om sexisme, mobning og et usundt arbejdsmiljø i Moderaterne lander på Løkkes skrivebord - og forsiden af B.T. Der indkaldes til krisemøde og partiet står i et flammehav, der vurderes at kunne futte det hele af. Men ind i flammerne kommer Lars Løkke med erfaring i netop brandslukning, og bruger en af de særlige metoder, han før har haft succes med. Med sig selv for bordenden afholder han et maratonmøde - mens alle parter kun bliver mere og mere trætte og medgørlige. Genstart spørger i dag politisk kommentator på B.T. og en af de journalister, der ventede troligt foran mødet, Joachim B. Olsen, om evighedsmødet kvalte flammerne eller gløderne stadig ulmer.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 5/9.

  • I de første ni år af hendes liv, kendte Zara Wali kun sin mormor som en stemme. Den kom fra et kassettebånd og strømmede ud af højtalerne på en gammel båndoptager, og formanede hende om at lave lektier og tage en uddannelse. Det er stemmer som den, man nu ikke længere må høre i Afghanistan. Taleban har indført en 114 sider lang lov, der blandt andet forbyder kvinder at tale, synge og læse højt i det offentlige rum. Også indenfor hjemmets fire vægge skal de afholde sig fra højtlæsning og sang. I dagens Genstart fortæller Zara Wali, der er kreativ chef i reklamebureauet Moonraker, og som flygtede fra Afghanistan, da hun var to år gammel, om sin mor og mormors stemmers kraft.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 4/9.

  • På en bænk i Portland sidder KT og ryster. Hendes ben er forvredne, huden grålig og hendes øjne helt tomme. Abstinenserne efter et fix fentanyl tager til, mens hun fortæller DRs USA-korrespondent Jakob Krog, hvordan hun er endt på bænken. KT er bare en af tusindvis af amerikanere, hvis liv er blevet fuldstændig ødelagt af jagten på det næste livsfarlige fix. Hver dag mister 200 amerikanere livet i en fentanyl overdose, og det er den førende dødsårsag for amerikanere mellem 18 og 45 år. Fentanylens greb om de amerikanske storbyer er blevet et afgørende emne i valgkampen, og i dag besøger Genstart Portland i Oregon, der forsøger at løse opioidkrisen med nye metoder, men som er endt med at blive et sandt skræmmeeksempel.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 3/9.

  • "Regeringen er mærkelig". Mette Frederiksen giver selv diagnosen på pressemødet i Statsministeriet. Regeringstoppen har selv indkaldt pressen - for en ny kommissær skal udnævnes, nye ministerier skal oprettes og regeringens fremtidsvisioner skal se dagens lys. En kærkommen lejlighed til at starte på en frisk. Men efterhånden som pressemødet skrider frem, falder det positive budskab fra hinanden og blotter uenighederne. Engang var SVM-regeringen nødvendighedens regering - den, der turde som ingen andre - men nu har fortællingen forandret sig: Nu er de blevet... mærkelige. I dagens Genstart fortæller politisk kommentator Lars Trier Mogensen om regeringens mærkelige manøvre.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 2/9.

  • Han poserer helst i bar overkrop foran sandbanker i ørkenen. Telegrams mystiske ejer, der promoverer sig som en actionman, en frihedselsker og ikke bare liberal, men ultraliberal. I sådan en grad at han nu er blevet anholdt i Frankrig, fordi han nægter at samarbejde med myndigheder eller moderere noget af alt det forfærdelige indhold, der ligger frit tilgængeligt på hans platform. Men han hyldes også som en helt, fordi selvsamme modstand mod autoriteter og regeringer, gør, at Telegrams millioner af brugere kan skrive sikkert til hinanden og arrangere protester, uden at drabelige regimer kan bryde ind. Journalist på Zetland Frederik Kulager fortæller, hvorfor Pavel Durov både er en helt og en skurk.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 1/9.

  • På papiret er han en perfekt historie. Bestsellerforfatter. Irak-veteran. Mønsterbryder fra rustbæltet med en jura-uddannelse fra Yale. JD Vance har gjort kometkarriere i amerikansk politik og står nu som Donald Trumps bud på en fremtidig vicepræsident. Men det er som om, han er ved at tabe det hele på gulvet - for folk taler mest om hans angreb på barnløse borgere, blandet op med ondsindede rygter om hans hang til sex med sofaer. I dagens Genstart fortæller USA-kender Mirco Reimer Elster, hvordan hillbillyen blev den mest upopulære vicepræsidentkandidat i moderne amerikansk historie.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 30/8.

  • I det vestjyske bibelbælte gemmer de to brødre Andreas og Sune på samme hemmelighed - både for hinanden og for omverdenen. De bevæger sig gennem kristne skoler, heteroseksuelle forhold og omvendelsesterapi for at slippe af med deres homoseksualitet. Intet af det hjælper, og til sidst springer de begge ud for familien - og dermed også hinanden. Genstart taler i dag med forfatterne til bogen "De fortabte sønner", Andreas og Sune Gylling Æbelø, om skylden, skammen og seksualitetens uransagelige - men i sidste ende ustoppelige - veje.
    Program publiceret i DR Lyd d. 29/8.

  • Hun blev kendt som en af 'Prinsesserne fra blokken'. Med tunge, sorte øjenvipper og diamanter på kindbenene, blev Simona Tayanna ansigt på en gruppe piger, der levede i en parallel virkelighed. De var droppet ud af skolen, de festede, drak og eksperimenterede med stoffer. Nu - otte år senere - følger dokumentaren op, og intet er gået, som Simona havde håbet. For selvom vores velfærdssystem har forsøgt at hjælpe hende med kontaktpersoner, opholdssteder og afrusningsforløb, så bliver hun ved med at ende det samme sted igen. Hvorfor kan Simona ikke slippe fri? Det spørger vi hende om i dagens udsendelse, hvor vi møder hende i det tidligere Vridsløselille Statsfængsel. Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 28/8.

  • Anders Lund Madsen kan remse navn og alder op på under 10 sekunder, men det kniber med at huske fødselsdagene for alle otte børn. Mens danskere får færre og færre børn, fortsætter han sin familieforøgelse. Politikere og embedsmænd forsøger forgæves at opfinde nye strukturelle gulerødder, der skal gøre danskerne skrukke. Nu er det moderaterne og Lars Løkke Rasmussen der står klar med en løsning på det, han kalder velfærdssamfundets største krise. Så mens alle leder efter en forklaring på, hvorfor vi ikke får flere børn, så spørger vi i dag journalist Anders Lund Madsen, hvorfor vi overhovedet skal få dem.
    Program publiceret i DR Lyd d. 27/8.

  • Ud af den tætte menneskemængde i Caracas kravler en hætteklædt kvinde op på en scenevogn. Da hun trækker hætten af og giver sig til kende, går folk amok. Hun er mange venezuelaneres sidste håb for et demokratisk magtskifte i et land, der stadig oftere bliver beskrevet som et diktatur. Men hvordan kan en kvinde i skjul, der ikke engang var på stemmesedlen, blive ansigtet på det sidste håb? Freelancejournalist Mie Dahl har fulgt oppositionsleder Maria Machado i forsøget på at overtage magten i Venezuela.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 26/8.

  • En søn slår hånden af sin mor, angiveligt fordi de ikke kan blive enige om at dele deres sommerhus. En far mister kontakten til sin søn efter en strid om et kørekort. Og en uheldig samtale i Netto udløser et brud mellem en mor og hendes tre sønner - et brud, der nu har varet i mere end 20 år. Dødsfald i familien, misbrug, psykisk sygdom, skilsmisser og svigerdøtre er ofte en udløsende faktor. Noget går helt skævt. Men for forældrene, den ene part af en tilsyneladende uløselig konflikt, kan det føles næsten tilfældigt. Som noget, der dukker op ud af det blå. Pludselig vil deres barn ikke se dem længere. Psykolog Andreas Nikolajsen fra Fonden de Ensomme Gamles Værn har talt med mere end 100 forældre, der har mistet kontakten til deres børn. Han har netop afleveret sin ph.d. om emnet - og vi taler med ham om, hvor tabubelagt og sorgfuldt det er for de her forældre at miste kontakten til dem, de jo i virkeligheden har allermest kær.
    Vært: Simon Stefanski
    Program publiceret i DR Lyd d. 25/8.

  • På et hospital i Kolkata har en 31-årig kvindelig lægestuderende en maratonvagt. Hun har været i gang i 36 timer, da hun udmattet lægger sig til at sove i et afsides lokale. Da hun bliver fundet næste morgen, er hun afklædt, slemt tilredt og livløs. Voldtægten og drabet på Moumita Debnath bliver endnu et eksempel på en brutal skyggeside i det konservative, indiske samfund, hvor risikoen for voldtægt og seksuel chikane er en del af hverdagen for mange kvinder. Hændelsen får titusinder af kvinder til at gå på gaden og kræve at kunne færdes trygt i det offentlige rum. I dagens Genstart fortæller antropolog og Indien-kender Caroline Lillelund om protesterne og konsekvenserne af en kultur funderet i indgroede, konservative kønsroller.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 23/8.

  • Det ser nærmest unaturligt smukt ud, når hesten danser over dressurbanen med små chasséer. Manken er sirligt friseret, pelsen er sprøjtet blank og hovene skinner velpudsede. Men under hestesportens yndige, polerede overflade er der blevet gravet videoer af heste frem, hvor de får pisk og viser tegn på mistrivsel. Episoder som bekymrer både politikere og flere organisationer, der kræver et opgør med måden, hestene bliver behandlet på i sporten. Og nu er Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen gået ind i sagen. Genstart stiller i dag Janne Winther Christensen, der forsker i hestes adfærd ved Aarhus Universitet, spørgsmålet: Kan man overhovedet forene hestevelfærd med en sport, der i sin essens handler om at kontrollere det stolte dyrs naturlige adfærd?
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 22/8.

  • Kan det virkelig være så simpelt? At ukrainske topfolk i en kæmpe brandert og høje på krigslykke planlagde den spektakulære sabotageaktion mod Nord Stream. Det mener den velansete avis Wall Street Journal at kunne bevise. De har talt med fire anonyme kilder, som angiveligt har været en del af plottet eller kendt til det - og nu påstår avisen, at de kan udfolde den "sande" historie om operationen. Aller mest graverende er måske, at Volodymyr Zelenskyj angiveligt har godkendt planen, før han blev presset af CIA til at fortryde den. Historien kommer kort efter, at tysk politi har udstedt en international arrestordre på en ukrainsk dykker, hvilket får flere til at pege på ukrainske aktører. Men er der en mulighed for, at avisens kilder slet ikke er, hvem de siger, de er? Det tror sikkerhedspolitisk analytiker i Tænketanken Europa, Jacob Kaarsbo.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 21/8.