Episoder

  • På en bænk i Portland sidder KT og ryster. Hendes ben er forvredne, huden grålig og hendes øjne helt tomme. Abstinenserne efter et fix fentanyl tager til, mens hun fortæller DRs USA-korrespondent Jakob Krog, hvordan hun er endt på bænken. KT er bare en af tusindvis af amerikanere, hvis liv er blevet fuldstændig ødelagt af jagten på det næste livsfarlige fix. Hver dag mister 200 amerikanere livet i en fentanyl overdose, og det er den førende dødsårsag for amerikanere mellem 18 og 45 år. Fentanylens greb om de amerikanske storbyer er blevet et afgørende emne i valgkampen, og i dag besøger Genstart Portland i Oregon, der forsøger at løse opioidkrisen med nye metoder, men som er endt med at blive et sandt skræmmeeksempel.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 3/9.

  • "Regeringen er mærkelig". Mette Frederiksen giver selv diagnosen på pressemødet i Statsministeriet. Regeringstoppen har selv indkaldt pressen - for en ny kommissær skal udnævnes, nye ministerier skal oprettes og regeringens fremtidsvisioner skal se dagens lys. En kærkommen lejlighed til at starte på en frisk. Men efterhånden som pressemødet skrider frem, falder det positive budskab fra hinanden og blotter uenighederne. Engang var SVM-regeringen nødvendighedens regering - den, der turde som ingen andre - men nu har fortællingen forandret sig: Nu er de blevet... mærkelige. I dagens Genstart fortæller politisk kommentator Lars Trier Mogensen om regeringens mærkelige manøvre.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 2/9.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Han poserer helst i bar overkrop foran sandbanker i ørkenen. Telegrams mystiske ejer, der promoverer sig som en actionman, en frihedselsker og ikke bare liberal, men ultraliberal. I sådan en grad at han nu er blevet anholdt i Frankrig, fordi han nægter at samarbejde med myndigheder eller moderere noget af alt det forfærdelige indhold, der ligger frit tilgængeligt på hans platform. Men han hyldes også som en helt, fordi selvsamme modstand mod autoriteter og regeringer, gør, at Telegrams millioner af brugere kan skrive sikkert til hinanden og arrangere protester, uden at drabelige regimer kan bryde ind. Journalist på Zetland Frederik Kulager fortæller, hvorfor Pavel Durov både er en helt og en skurk.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 1/9.

  • På papiret er han en perfekt historie. Bestsellerforfatter. Irak-veteran. Mønsterbryder fra rustbæltet med en jura-uddannelse fra Yale. JD Vance har gjort kometkarriere i amerikansk politik og står nu som Donald Trumps bud på en fremtidig vicepræsident. Men det er som om, han er ved at tabe det hele på gulvet - for folk taler mest om hans angreb på barnløse borgere, blandet op med ondsindede rygter om hans hang til sex med sofaer. I dagens Genstart fortæller USA-kender Mirco Reimer Elster, hvordan hillbillyen blev den mest upopulære vicepræsidentkandidat i moderne amerikansk historie.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 30/8.

  • I det vestjyske bibelbælte gemmer de to brødre Andreas og Sune på samme hemmelighed - både for hinanden og for omverdenen. De bevæger sig gennem kristne skoler, heteroseksuelle forhold og omvendelsesterapi for at slippe af med deres homoseksualitet. Intet af det hjælper, og til sidst springer de begge ud for familien - og dermed også hinanden. Genstart taler i dag med forfatterne til bogen "De fortabte sønner", Andreas og Sune Gylling Æbelø, om skylden, skammen og seksualitetens uransagelige - men i sidste ende ustoppelige - veje.
    Program publiceret i DR Lyd d. 29/8.

  • Hun blev kendt som en af 'Prinsesserne fra blokken'. Med tunge, sorte øjenvipper og diamanter på kindbenene, blev Simona Tayanna ansigt på en gruppe piger, der levede i en parallel virkelighed. De var droppet ud af skolen, de festede, drak og eksperimenterede med stoffer. Nu - otte år senere - følger dokumentaren op, og intet er gået, som Simona havde håbet. For selvom vores velfærdssystem har forsøgt at hjælpe hende med kontaktpersoner, opholdssteder og afrusningsforløb, så bliver hun ved med at ende det samme sted igen. Hvorfor kan Simona ikke slippe fri? Det spørger vi hende om i dagens udsendelse, hvor vi møder hende i det tidligere Vridsløselille Statsfængsel. Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 28/8.

  • Anders Lund Madsen kan remse navn og alder op på under 10 sekunder, men det kniber med at huske fødselsdagene for alle otte børn. Mens danskere får færre og færre børn, fortsætter han sin familieforøgelse. Politikere og embedsmænd forsøger forgæves at opfinde nye strukturelle gulerødder, der skal gøre danskerne skrukke. Nu er det moderaterne og Lars Løkke Rasmussen der står klar med en løsning på det, han kalder velfærdssamfundets største krise. Så mens alle leder efter en forklaring på, hvorfor vi ikke får flere børn, så spørger vi i dag journalist Anders Lund Madsen, hvorfor vi overhovedet skal få dem.
    Program publiceret i DR Lyd d. 27/8.

  • Ud af den tætte menneskemængde i Caracas kravler en hætteklædt kvinde op på en scenevogn. Da hun trækker hætten af og giver sig til kende, går folk amok. Hun er mange venezuelaneres sidste håb for et demokratisk magtskifte i et land, der stadig oftere bliver beskrevet som et diktatur. Men hvordan kan en kvinde i skjul, der ikke engang var på stemmesedlen, blive ansigtet på det sidste håb? Freelancejournalist Mie Dahl har fulgt oppositionsleder Maria Machado i forsøget på at overtage magten i Venezuela.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 26/8.

  • En søn slår hånden af sin mor, angiveligt fordi de ikke kan blive enige om at dele deres sommerhus. En far mister kontakten til sin søn efter en strid om et kørekort. Og en uheldig samtale i Netto udløser et brud mellem en mor og hendes tre sønner - et brud, der nu har varet i mere end 20 år. Dødsfald i familien, misbrug, psykisk sygdom, skilsmisser og svigerdøtre er ofte en udløsende faktor. Noget går helt skævt. Men for forældrene, den ene part af en tilsyneladende uløselig konflikt, kan det føles næsten tilfældigt. Som noget, der dukker op ud af det blå. Pludselig vil deres barn ikke se dem længere. Psykolog Andreas Nikolajsen fra Fonden de Ensomme Gamles Værn har talt med mere end 100 forældre, der har mistet kontakten til deres børn. Han har netop afleveret sin ph.d. om emnet - og vi taler med ham om, hvor tabubelagt og sorgfuldt det er for de her forældre at miste kontakten til dem, de jo i virkeligheden har allermest kær.
    Vært: Simon Stefanski
    Program publiceret i DR Lyd d. 25/8.

  • På et hospital i Kolkata har en 31-årig kvindelig lægestuderende en maratonvagt. Hun har været i gang i 36 timer, da hun udmattet lægger sig til at sove i et afsides lokale. Da hun bliver fundet næste morgen, er hun afklædt, slemt tilredt og livløs. Voldtægten og drabet på Moumita Debnath bliver endnu et eksempel på en brutal skyggeside i det konservative, indiske samfund, hvor risikoen for voldtægt og seksuel chikane er en del af hverdagen for mange kvinder. Hændelsen får titusinder af kvinder til at gå på gaden og kræve at kunne færdes trygt i det offentlige rum. I dagens Genstart fortæller antropolog og Indien-kender Caroline Lillelund om protesterne og konsekvenserne af en kultur funderet i indgroede, konservative kønsroller.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 23/8.

  • Det ser nærmest unaturligt smukt ud, når hesten danser over dressurbanen med små chasséer. Manken er sirligt friseret, pelsen er sprøjtet blank og hovene skinner velpudsede. Men under hestesportens yndige, polerede overflade er der blevet gravet videoer af heste frem, hvor de får pisk og viser tegn på mistrivsel. Episoder som bekymrer både politikere og flere organisationer, der kræver et opgør med måden, hestene bliver behandlet på i sporten. Og nu er Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen gået ind i sagen. Genstart stiller i dag Janne Winther Christensen, der forsker i hestes adfærd ved Aarhus Universitet, spørgsmålet: Kan man overhovedet forene hestevelfærd med en sport, der i sin essens handler om at kontrollere det stolte dyrs naturlige adfærd?
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 22/8.

  • Kan det virkelig være så simpelt? At ukrainske topfolk i en kæmpe brandert og høje på krigslykke planlagde den spektakulære sabotageaktion mod Nord Stream. Det mener den velansete avis Wall Street Journal at kunne bevise. De har talt med fire anonyme kilder, som angiveligt har været en del af plottet eller kendt til det - og nu påstår avisen, at de kan udfolde den "sande" historie om operationen. Aller mest graverende er måske, at Volodymyr Zelenskyj angiveligt har godkendt planen, før han blev presset af CIA til at fortryde den. Historien kommer kort efter, at tysk politi har udstedt en international arrestordre på en ukrainsk dykker, hvilket får flere til at pege på ukrainske aktører. Men er der en mulighed for, at avisens kilder slet ikke er, hvem de siger, de er? Det tror sikkerhedspolitisk analytiker i Tænketanken Europa, Jacob Kaarsbo.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 21/8.

  • I løse hvide skjorteærmer og med sænkede skuldre træder Mette Frederiksen nu ind i en tilsyneladende ny politisk virkelighed. Før sommerferien var der krisestemning - vælgerne havde vendt Socialdemokratiet ryggen, men nu er der er lagt i kakkelovnen til comeback: I sensommersolens skær og smukke omgivelser ved Vejle Fjord fortæller statsministeren den inviterede presse, at partiet fremover bestræber sig på at være mere frisat - mere sig selv, og mindre SVM. Og hvor Mette Frederiksen hele sidste år snakkede meget om at vi skulle arbejde mere - vil hun nu i stedet diskutere om vi måske risikerer at arbejde for længe.
    Politisk analytiker på Jyllands-Posten, Niels Th. Dahl fortæller om Mettes forvandling.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 20/8.

  • En lysekrone er revet ned fra loftet, væltede møbler og en kødkniv spiddet ind i væggen. Scenen danner ramme for en voldsepisode og for en hidtil uset skandale i det norske kongehus. Gerningsmanden er kronprinsessens søn fra et tidligere ægteskab, Marius Borg Høiby. Han har ingen officielle forpligtelser i det norske kongehus, men hans handlinger kaster tunge skygger over den royale familie. Kongehuskommentator og journalist på Berlingske, Jakob Steen Olsen, fortæller i dagens Genstart om skandalen og om den norske tronfølgers papsøn.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 19/8.

  • Efter frokostkurven var spist i Nørreskoven på Taasinge, var der ingen anden udvej end at gå i døden sammen. Den romantiske fortælling om linedanseren Elvira Madigan og løjtnanten Sixten Sparre har i mere end 130 år været genfortalt som historien om umulig kærlighed. Men den kendte kærlighedshistorie er efter al sandsynlighed helt forkert. Måske har vi i virkeligheden hyldet en myte, der forherliger et partnerdrab. Det mener idéhistoriker Morten Hammeken, der har oversat en kritisk bog om kærlighedsmyten. Kritikken af historie fremstillingen er tiltaget de seneste uger - og det har blandt andet fået Taasinge Museum til at gentænke deres populære udstilling, der hvert år tiltrækker tusindvis af turister.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 18/8.

  • En soldat kravler op ad en bygning, og planter det ukrainske flag i stedet for det russiske. En anden poserer foran et byskilt, 40 kilometer fra grænsen. Ud af det blå overrumpler ukrainske soldater de russiske grænsevagter og invaderer den russiske region Kursk. Rusland må evakuere op mod 200.000 borgere og krigen er nærmest vendt på hovedet. Tilbage står Putin - overrasket, rasende og med lidt af et forklaringsproblem. Er krigslykken endelig vendt for ukrainerne - og er der åbnet for et helt nyt kapitel i krigens gang? Anders Puck, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, fortæller om det ukrainske sats.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 16/8.

  • Justitsministeren kalder dem børnesoldater, i Sverige kalder de dem torpedoer. De seneste uger er en række svenske unge blevet anholdt i Danmark mistænkt for skudepisoder, våbenbesiddelse og eksplosioner. Banderne herhjemme har tilsyneladende taget svenske rekrutteringsmetoder til sig, og med unge mennesker i frontlinjen kæmper de lige nu ved højlys dag i de københavnske gader. Journalist, redaktør og vært på 'Banderelateret' på Podimo Kristoffer Eriksen fortæller i dagens Genstart om de svenske tilstande, der er kommet til Danmark.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 15/8.

  • Gaderne er øde i den britiske provinsby Wigan. Kun nogle få skaldede mænd vandrer hvileløst rundt på gaden og venter på, at det igen skal stikke af. Det er det syn, som DRs Europakorrespondent, Anna Gaarslev, møder, da hun i sidste uge tager til Storbritannien for at dække de voldsomme demonstrationer og optøjer, der har hærget i landet de seneste uger. Moskeer og asyl-hoteller er blevet angrebet af vrede menneskemængder, og hundredvis af demonstranter er blevet anholdt. Gnisten til optøjerne er et knivdrab på tre piger på en danseskole i Southport, og hvor det har fløjet med falske rygter om, at gerningsmanden er muslim på de sociale medier. Men i sidste uge sætter Storbritanniens nye premierminister, Keir Starmer, foden ned og lover hårde straffe til bagmændene bag demonstrationer - og det skræmmer dem væk fra gaden. I dagens udsendelse spørger vi derfor Anna Gaarslev, om problemet er forsvundet med Starmers tiltag?
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 14/8.

  • En knytnæve dunker ind i statsministerens overarm en tidlig juniaften på Kultorvet i København. Da hun stiller op til interview om episoden fire dage senere, siger hun, at hun ikke er i tvivl om, at det var statsministeren, gerningsmanden slog på, og på den måde bliver det et angreb på os allesammen. Mange stemmer i og kalder slaget for et angreb på demokratiet. Men der er også dem, der mener, at knytnæveslaget mere ligner tilfældig vold, begået af en beruset og omflakkende mand, der i øvrigt er kendt af politiet for at fuske med pant og blotte sit lem. I sidste uge stod retssagen, og nu har vi dommen. I dagens udsendelse spørger vi dommerfuldmægtig og formand for Dommerfuldmægtigforeningen Nina Palesa Bonde, om det danske demokrati er truet af politisk vold.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 13/8.

  • Han træder ud af flyet til store klapsalver. På landingsbanen venter både Kamala Harris, Joe Biden og hans mor, som han løfter højt op i luften i et kram. Journalisten Evan Gershkovich har siddet bag tremmer i Rusland i mere end et år, men nu er han hjemme igen, efter USA, Rusland og flere andre lande er blevet enige om en historisk stor fangeudveksling. Aftalen bliver hyldet som en diplomatisk sejr, men den får også kritik for at tilskynde Putin til at fængsle endnu flere uskyldige mennesker for at bruge dem til at forhandle sine egne lakajer ud af Vestens fængsler. Som for eksempel Vadim Kraikov, der skød og dræbte en mand ved højlys dag i Berlin, og som nu vender hjem til et luksusliv i Moskva. Så hvad er det i virkeligheden for en pris, USA og dets allierede betaler for at få Evan og de andre ud af Ruslands fængsler? I dagens udsendelse fortæller Evans ven og kollega på The Wall Street Journal, korrespondent Sune Engel Rasmussen, om at få Evan hjem igen.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 12/8.