Episoder
-
Det er en kold, mørk januarnat ved Vadehavet. En ensom rytter sporer sin hest i et farligt tempo, på vej mod højtliggende terræn. Et varsel har vist, at en katastrofe vil ramme. En stormflod!
Det starter dramatisk i dette afsnit af Geoland, hvor værterne Emil og Mathilde taler med naturgeograf Mikkel Fruergaard om Vadehavet, stormfloder og det højaktuelle spørgsmål om kystsikring, som skal hjælpe os med at imødekomme konsekvenserne af klimaforandringer.
Læs mere her https://www.geoviden.dk/vadehavet
-
Hvorfor er Danmark så flad, når vores naboer har bjerge og fjelde? Det gør professor Nicolaj Krog Larsen os klogere på, når han i denne episode af Geoland fortæller om de mange lange istider, der har trykket og formet det danske landskab.
Værterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger professoren på GLOBE Institute på Københavns Universitet for at lære om de mange forskellige strukturer og former, der udgør Danmark – og du er inviteret med.
Læs mere her www.geoviden.dk/kortlaegning
-
Mangler du episoder?
-
Det spørgsmål er nu cirka 90 % besvaret. Den ene af Geolands to værter, Emil Soltau, tager med geolog Henrik Granat i Utterslev Mose for at høre mere om, hvordan han og en masse kollegaer hvert år kortlægger Danmarks jordarter ved håndkraft – i ordets bogstaveligste forstand! Det er noget med et spyd, virkelig meget moræneler og en hel masse noter…. Læs mere om kortlægning af Danmark www.geoviden.dk/kortlaegning.
-
Kan dansemyggelarvers hoveder fortælle os, hvorfor vikingerne i sin tid forsvandt fra Grønland? Delvist ja, sammen med en masse andre seje metoder, som ph.d. i geologi Astrid Strunk fortæller om i dagens episode.
Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger hende for at høre om, hvordan hun bruger en lang række smarte – og lidt underlige – genveje til at undersøge fortidens klima i Grønland. Og bl.a. hvordan det påvirkede de folk, der boede der.
Læs mere om klima, indlandsis og gletsjere på geoviden.dk/indlandsisen
-
Som geologistuderende fik Stephanie Zielke Fleron en ide til en ny geologisk undersøgelse på Mars, og før hun vidste af det, sad hun med til møderne med NASA.
Hør om hendes vilde arbejde med at lede efter liv i floddeltaer og lavastrømme på Mars hjemme fra sin stue via roveren Perseverance. Som sædvanlig fortalt til Geolandværterne og rumentutiasterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind.
Læs mere om rumgeologi i Geovidentemaet om Månen: https://www.geoviden.dk/maanen
-
Hvad er egentlig forskellen på vejr og klima? Og hvordan holder man øje med hele Indlandsisen hvert 10. minut? Mød GEUS-seniorforsker Anne Munck Solgaard, som er glaciolog og tager til Grønland hvert år for at se, hvor meget is der tilføres eller smelter fra Indlandsisen. Hun fortæller i denne episode Geoland-værterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind om Indlandsisen – hvordan forskerne overvåger den, og hvordan det er at være på feltarbejde under så barske forhold.
Episoden er en del af Geoviden-temaet ’Indlandsisen’, hvor du kan gå i dybden med den enorme ismasse mod nord.
-
Vidste du, at vi i Danmark har sten, der vejer op til 1000 tons?
I denne episode taler Geoland-værter Mathilde Lieberkind og Emil Soltau med geolog Henrik Jønsson Granat fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).
Henrik samler på kæmpesten og har lavet en hjemmeside, hvor man kan se og læse om alle de kæmpesten, der er i Danmark. De tre tager til Sydøstfyn for at se på (og ikke mindst måle!) Danmarks allerstørste, nemlig Damestenen (som også kaldes Dammestenen eller Hesselagerstenen).
Du kan finde meget mere viden om Danmarks geologi i Geoviden-temaet Det Sydfynske Øhav på https://www.geoviden.dk/ohavet
-
I Nordjylland er der en underjordiske hulrum så store, at Eiffeltårnet kan stå der. De bruges til at lagre Danmarks vinter-forsyning med naturgas. Mathilde og Emil taler i dag med Martin Patrong Haspang, som er uddannet geofysiker og arbejder for Gas Storage Denmark, som driver de to danske, underjordiske gaslagre i hhv. Jylland og på Sjælland. Lagrene udnytter hver sin type geologi, og Martins job er bl.a. at holde øje med trykmålinger og andre typer data til den løbende, geofysiske ’lagerstatus’ på de vigtige stykker undergrund. Episoden er en del af Geoviden-temaet ’Vi arbejder med geovidenskab’, hvor du kan finde mange forskellige historier om folk, der arbejder med geologi og geografi på hver sin måde. Find det hele på geoviden.dk/geovidenskab
-
Bodil W. Lauridsen fra GEUS er blandt andet ekspert i fortidsmuslinger – en evne, der muligvis kan bruges til at spotte unaturlige gaslækager fra havbunden omkring vores olie-/gasfelter. Der findes nemlig helt naturlige gasudsivninger fra havbunden, som er svære at skelne fra dem, der kan skyldes olie-/gasproduktionen, hvilket gør det svært at placere et ansvar for de sidstnævnte.
Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger Bodil for at høre om det projekt, der forsøger at løse den hovedpine.
Læs Geoviden-tema om nedlukningen af de danske olie- og gasplatforme på geoviden.dk/oliedanmark
-
Del 2 af 2
I denne Geoland-episode taler Mathilde og Emil med forsker Jacob Kidmose, som er seniorforsker i Afdeling for Hydrogeologi hos de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Sammen går de helt i dybden med grundvand i en lang episode, som vi har delt i to.
I del to taler de om, hvordan man bruger computergenererede grundvandsmodeller til at beskytte grundvandet og forudsige, hvordan grundvandsstanden vil se ud i fremtiden. De taler også om klimamodeller og fremtidsvejr: oversvømmelser, tørke, og hvordan det påvirker vores grundvand og grundvandsmagasiner. Og så fortæller Jacob, hvad han egentlig laver, når han er på feltarbejde som hydrogeolog, og hvad hans redskaber er.
Læs Geoviden-tema om grundvand på geoviden.dk/grundvandogklima
-
Del 1 af 2
Grundvand er noget, vi alle kan forholde os til, for vi bruger det hver eneste dag.I denne Geoland-episode taler Mathilde og Emil med forsker Jacob Kidmose, som er seniorforsker i Afdeling for Hydrogeologi hos de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Sammen går de helt i dybden med grundvand i en lang episode, som vi har delt i to.I første del taler de om det helt basale: Hvad er grundvand egentlig, hvor kommer det fra, og hvor kan man finde det?
De kommer også ind på, hvorfor millioner af år gammelt grundvand kan smage friskt, mens daggammelt vand i et glas kan smage ’gammelt’, problemet med forurening, hvordan og hvorfor vand renses på et anlæg, og så kigger de på hårdt og blødt vand.
Læs Geoviden-tema om grundvand på geoviden.dk/grundvandogklima
-
I 2050 skal de danske olie- og gasfelter i Nordsøen være lukkede og alt materiel fjernet. Eller hvad? Noget tyder på, at de store stålkonstruktioner er populære blandt marsvin, sæler og hvaler, og skal de så hellere blive stående?
Professor Jonas Teilmann fra Aarhus Universitet har studeret den overraskende, positive kobling og fortæller i denne episode om, hvorfor dyrene er så glade for platformene.
Læs tema om nedlukningen af olie- og gasproduktion i Danmark: https://www.geoviden.dk/oliedanmark
-
Vores værter Emil og Mathilde tænker mest på pollen som noget, der får folk til at nyse, men det kan også afsløre ældgamle naturkatastrofer og måske endda opklare mordgåder. Sofie Lindström fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) ved Københavns Universitet forsker i pollen og sporer fra svundne tiders planteliv og kan læse Jordens historie gennem de bittesmå fossiler. Hør hende fortælle hvordan. Læs tema om pollen og sporer i Geoviden: https://www.geoviden.dk/pollenogsporer
-
Et par kilometer nede i Danmarks undergrund bobler det af helt naturlig, underjordisk varme. Varme, vi kan opvarme vores huse med og spare en masse fossile brændsler.
Men hvordan får man varmen op? Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger i dag seniorforsker Mette Olivarius på GEUS for at høre om sagens kerne: En utæt sten og en masse varmt vand.
Læs mere her: https://www.geoviden.dk/geotermi/
-
Geolandværterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind er i dag ude i en sjællandsk skov, hvor et træ skal slås ihjel for at skabe levesteder for flere arter.
De er sammen med seniorrådgiver Peter Friis Møller fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), som blandt andet forsker i, hvordan ild påvirker landskabet på godt og ondt. For eksempel ved at skabe variationer i skovens økosystem bevæbnet med en gasbrænder.
Hør hvorfor det giver mening i episoden og læs mere om ildens påvirkning på landskaber, herunder skovbrande og hedepleje på geoviden.dk/ild
-
Kan Emils yndlingsmineral redde Jorden?
Det smukke, grønne mineral olivin kan hive CO2 ud af atmosfæren, og findes i rå mængder i Jordens skorpe. Kan man på en eller anden måde bruge det til at modvirke klimakrisen? Geoland-værterne tager spørgsmålet med til lektor Kristoffer Szilas, som forsker i emnet ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Læs mere om, hvordan man kan lagre CO2 i undergrunden på http://www.geoviden.dk/co2lagring
-
Hvordan bliver man fascineret af noget, man ikke kan se? Som for eksempel de begravede landskaber, der findes UNDER havbunden? Det spørgsmål stiller værter Mathilde Lieberkind og Emil Soltau lektor i geologi Lars Ole Boldreel fra Københavns Universitet. Han er specialist i at kortlægge alt det, vi ikke kan se, ude under havbunden, som f.eks. druknede stenalderbopladser og istidslandskaber. Her fortæller han om de metoder, han bruger, og hvad de kan bruges til.
Vil du vide mere om, hvordan man forsker i havet og havbunden, og hvorfor det egentlig er så vigtigt, kan du finde en masse artikler, feltdagbøger, videoer mm. på geoviden.dk/oceandecade.
-
Dinosaurerne havde fjer! Bent Lindow fra Statens Naturhistoriske Museum fortæller, hvordan dinosaurerne i virkeligheden så ud, og hvor meget dansk forskning faktisk har revolutioneret verdens forståelse af de mægtige fortidsdyr.
Se fossilerne fra episoden på geoviden.dk, hvor du også kan læse meget mere om Danmarks dinosaurer og finde hjælp, hvis du selv vil lede efter fossiler på Bornholm.
-
Er Månens geologi ligesom Jordens? Og vidste du, at dagene for meget længe siden var meget kortere end i dag? I denne episode tager Emil og Mathilde til Månen. De er på besøg hos Cecilie Sand Nørholm, som er astrofysiker ved Planetarium i København, hvor man kan blive klogere på astronomien. På geoviden.dk kan du læse mere om Månen og bl.a. finde et interaktivt kort og en guide til, hvordan du selv kan udforske Månen med en almindelig håndkikkert. God fornøjelse!
-
De to geologistuderende Mathilde Lieberkind og Emil Soltau glæder sig til at udforske geovidenskabens afkroge og tage jer med på jagten på svarene på de store spørgsmål om fremtidens klima, fortidens dinosaurer og nutidens behov for råstoffer – og alt det andet.
Læs mere om podcasten og værterne på geoviden.dk.