Episoder

  • Tillit är nyckeln när länder ska bygga upp sina institutioner. Men hur ska det gå till i praktiken – och går det att skapa ”öar av integritet” i ett hav av korruption och misstro?

    Detta avsnitt av Global Podd är är en inspelning från ett Global Bar Samtal som ordnades den 3/12 2024 i samarbete med Institutet för Framtidsstudier.

    Medverkande:

    Bo Rothstein, forskare på Institutet för framtidsstudier. Henrik Lund, chef på Skatteverkets internationella avdelning. Janet Vähämäki, senior forskare på Stockholm Environment Institute med fokus på biståndseffektivitet

    Samtalsledare: David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.

  • Med Trump kommer USA återigen att förbjuda bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan runt om i världen. Men vad kommer att hända i övrigt när det gäller kvinnors rätt till sina egna kroppar – och vad är egentligen Project 2025?

    Just nu spekuleras det mycket om vad som kommer ske efter att Donald Trump tillträtt som president. Men ett område där vi redan nu vet att mycket kommer att hända är det som kallas sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Frågan är vilka konsekvenser detta kommer att få för fattiga kvinnor runt om i världen, liksom för de som kämpar för HBTQI-rättigheter.

    RFSU har gjort en analys av vad Trumps presidentskap kan komma att innebära för SRHR. Rapporten innefattar även en analys av manifestet Project 2025, ett ultrakonservativt dokument på över 4 000 sidor som Donald Trump officiellt tagit avstånd från, men som sannolikt ändå kommer att ha stor inverkan på den kommande amerikanska administrationen.

    Medverkande:

    Sara Österlund, policyrådgivare RFSU. Josefine Norin, praktikant och reporter, Global Bar Magazine.

    Lyssna också på den första delen i vår Trump-special som handlar om Ukraina och Gaza.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Vad händer med stödet till Ukraina under Trump? Om det upphör – kommer Ukraina då att klara sig? När det gäller Gaza har Biden-administrationen varit som en lealös docka i Netanyahus händer. Blir det trots allt bättre för människorna i Palestina under Trump?

    Det här är den första av två specialpoddar om världen och biståndet under Trump.

    Medverkande:

    Alex Voronov, journalist och författare, driver bland annat podden Godmorgon Ukraina. Johan Schaar, tidigare chef för det svenska biståndet till Palestina.

    Programledare:

    Josefine Norin och David Isaksson.
  • Den 11 november startar FN:s stora klimatkonferens, COP29, i Baku, Azerbajdzjan. Men vad gör man egentligen på konferensen – och är den verkligen så viktig? Det är precis vad avsnitt 142 av Global podd handlar om. Tillsammans med två gäster som själva ska delta i COP reder Global Bar Magazine ut just detta.

    Från de 28 tidigare sammanträdena har två stora dokument; Kyotoprotokollet och Parisavtalet formats. Men även om länderna har lovat anta och ratificera avtalet finns inga juridiska efterföljder, så vilken betydelse har egentligen dessa avtal? Och än idag, nio år efter Parisavtalets uppkomst är länderna inte helt överens, akter ur avtalet förhandlas fortfarande på klimatkonferenserna och i år är inget undantag.

    Vem som står värd för mötet varierar mellan och inom de fem olika FN-regionerna. Och i år är det Östeuropas tur. Mitt under brinnande krig behövde Ukraina och Ryssland enas om ett land i deras egen region att infinna sig i. Resultatet blev Azerbajdzjan. Allt detta för att under konsensus kunna besluta om en bättre framtid för vår planet.

    Det är en till synes krånglig del av den internationella politiken som Global Podd nu ska tackla. I avsnittet ryms stora som små frågor; vilka har egentligen makten, hur tas besluten på plats och hur tar man sig egentligen igenom de långa dagarna av förhandlingar?

    Medverkande: Siri Ankarfors, Sveriges ungdomsdelegat, LSU Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

    Programledare: Josefine Norin, Global Bar Magazine.

  • Vad innebär det att ta ansvar som byråkrat? Är det att lyda alla regler blint, eller tvärtom att våga improvisera för att hantera en förändrad verklighet? Hör forskarna Susanna Alexius och Janet Vähämäki om vad besattheten av mätning (Obsessive Measurement Disorder) leder till – och om biståndet har utrymme för pragmatiska byråkrater.

    Få verksamheter mäts och kontrolleras så mycket som biståndet. Ändå verkar det inte räcka.

    Hur är det att jobba under sådana förutsättningar? Vilken kultur skapar det och finns det något utrymme för den som vågar fatta egna beslut? Samtidigt skapar kontroll och regler också trygghet i osäkra tider.

    I boken (går att ladda ner gratis) Obsessive Measurement Disorder or Pragmatic Bureaucracy? Coping With Uncertainty in Development Aid Relations diskuterar Susanna Alexius och Janet Vähämäki styrning, ledarskap och organisering inom biståndet.

    Är det bra med pragmatiska byråkrater när mätandet riskerar att bli viktigare än målen? Och inte minst – vågar du bryta mot reglerna?

    Medverkande:

    Susanna Alexius, docent i företagsekonomi och forskningsledare vid Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor Janet Vähämäki, disputerad företagsekonom från Stockholm Business School, kopplad till SCORE och verksam vid Stockholm Environment Institute (SEI).

    Programledare: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.

  • Kontrolleras biståndet idag av räddhågsna controllers och jurister? Har vi ersatt tanken på solidaritet och tillit med byråkrati, rädsla för att göra fel – och en överdriven kontroll? Eller handlar allt bara om politik? Lyssna på den tredje delen i vår miniserie om biståndets utveckling.

    Stödet till Anti-apartheidrörelsen lyfts ofta fram som ett exempel på modigt bistånd som genomfördes trots risk för korruption och misslyckande. Kanske ska man se dagens stöd till Ukraina med samma ögon: ett land där vi inte vet något om hur resultatet blir på lång sikt och där risken för korruption är överhängande. Men varför har vi i så fall inte samma ”riksbenägenhet” när det gäller det stöd vi ger i andra delar av världen.

    I två aktuella avsnitt av Global Podd (136 och 139) har Lennart Wohlgemuth och David Isaksson pratat om biståndets utveckling, om ägarskap, styrning och vad som egentligen är nytt (och inte) i regeringens politik. I det tredje avsnittet fokuserar de på risktagande: Borde biståndet ta större risker? Och vems är i så fall ansvaret när det går fel?

    Medverkande:

    Lennart Wohlgemuth, gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet som redan 1965 började arbeta på Sida. David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.
  • I regeringens nya biståndspolitik har ordet effektivitet en framträdande plats. Men hur ny är egentligen diskussionen och vad avgör om biståndet blir effektivt – eller inte?

    I Global Podd 136 samtalade David Isaksson och Lennart Wohlgemuth om biståndets utveckling i stort. Nu gör de tillsammans en djupdykning i ämnet biståndseffektivitet – och frågan om ägarskap. För vem ”äger” egentligen utvecklingen?

    Medverkande:

    Lennart Wohlgemuth, gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet som redan 1965 började arbeta på Sida. David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.
  • Det har varit ett turbulent halvår för Sida. Men trots den hårda kritik som riktats mot myndighetens ledning kring hanteringen av civilsamhället, UNRWA och den interna förändring finns det ingenting som Sidas generaldirektör Jakob Granit ångrar.
    – Den kritik du nämner har jag inte hört på annat håll, säger han i Global Podd.

    Medverkande: Jakob Granit, generaldirektör för Sida.

    Utfrågare: David Isaksson.

  • I Indien går den ekonomiska utvecklingen i rekordfart, samtidigt som demokratin är på tillbakagång. Nu är det dags för val. Varför är premiärminister Modi så stingslig? Varför slår han ned på oberoende media när han ändå har en så stor majoritet?
    Lyssna på Kalpana Sankar som tillsammans med Percy Barnevik utvecklade organisationen Hand in Hand och Jonas Hellman – författare till boken Indien är på väg.

    Jättestaden Mumbai har fler dollarmiljardärer än Tokyo och Los Angeles. Samtidigt har fattigdomen i Indien på några decennier minskat från 55 till 16 procent. Mellan 2005 och 202 har 400 miljoner lämnat fattigdomen bakom sig – en del med stöd av organisation Hand in Hand. Men alltjämt definieras fortfarande 200 miljoner människor som fattiga, varav 90 procent lever på landsbygden.

    Vad kommer att hända framöver? Kan fler lyftas ur fattigdomen. Och vad händer med demokratin och yttrandefrihet. Riskerar Indien att bli ett nytt Kina?

    Medverkande:

    Kalpana Sankar, chef för Hand In Hand Indien och VD för mikrokreditinstitutet Belstar Microfinance Ltd. Jonas Hellman, författare till boken Indien är på väg (Timbro) och tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet, som under åren 2012–2016 bodde i Mumbai.

    Programledare: David Isaksson.

  • Regeringen reformerar biståndet i rekordtakt. Men vad är egentligen nytt i satsningen på näringslivet? Och hur vet man när biståndet lyckas – och inte? Hör biståndsveteranen Lennart Wohlgemuth i samtal med Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

    1956 bildades centralkommittén för svenska bistånd och 1965 bildades Sida. Sedan dess har biståndet genomgått stora förändringar, åtminstone verkar det så. Men vad är egentligen nytt i den nuvarande regeringens satsning på näringslivet? Och vilka faktorer avgör när biståndet lyckas – och inte?

    Lennart Wohlgemuth började arbeta på nybildade Sida 1965 och har sedan dess följt det svenska biståndet, bland annat som chef för Nordiska Afrikainstitutet. Idag är han gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet och ser som sin uppgift att stödja och uppmuntra en ny generation svenskar i deras globala engagemang – för deras skull, men också för Sveriges.

    Hur ser han på utvecklingen av det svenska biståndet sedan starten, vad händer med vår kunskap när pengar för utbildning och information försvinner och vem var det – egentligen – som ursprungligen ville koppla bistånd och näringsliv närmare varandra?

    Från Bai Bang till big buck – om biståndets utveckling från 60-talet och vad som händer just nu handlar avsnitt 136 av Global Podd.

    Lyssna på Lennart Wohlgemuth i samtal med David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.

  • Hur korrupt är egentligen Sverige? Varför har så många svenska företag fått rekordböter i USA – och hur ska det gå när näringslivet ska sköta biståndet? Om korruption, mutor och svågerpolitik handlar avsnitt 135 av Global Podd. Vi undrar: Hur enkelt är det att muta en svensk?

    Det är svårt att få ”perfekta” svenskar att våga prata om mutor och korruption här hemma, konstaterar Parul Sharma som är vikarierande chef för Institutet Mot Mutor som i dagarna fyller 100 år.

    Men vad är egentligen en muta och varför finns det ingen enhetlig definition av korruption? Är det till exempel korruption att anställda människor som liknar en själv i den organisation man är chef för? Kan det verkligen vara en muta om du bjuder fritidsförvaltningens chef på en fika?

    Medverkande: Parul Sharma, vikarierande chef för Institutet Mot Mutor som i dagarna firar 100 år. Programledare: David Isaksson.
  • – Sverige är ett av de länder som gör absolut sämst bevakning av kriget i Gaza. Det säger Expressens krigskorrespondent Magda Gad i Global Podd.

    Värderas israeliska och palestinska offer olika? Varför rapporterar vi inte mer om mänskliga rättigheter och varför intervjuas Israelisk militär som vore de oberoende experter?

    – I Sverige är frågan starkt polariserad och människor är så snabba på att ensidigt dela material. Därför är det svårare att förstå vad som är sant och jämfört med andra krig, menar Martin Nihlgård som är generalsekreterare på organisationen IM som bedriver biståndsprojekt i Palestina.

    Ett 80-tal journalister har dödats i Gaza som därmed blivit världens farligaste plats för en journalist. Men medan svenska medier skickat skyddsutrustning till journalister i Ukraina är stödet minimalt för kollegorna i Gaza.

    Vad beror det på? Är det skillnad på journalist och journalist? På död och död?

    I avsnitt 134 granskar vi journalisterna – de vars jobb det är att granska makten. Lever de upp till våra förväntningar? Och vad kan vi göra för få en bättre rapportering?

    Lyssna på:

    Magda Gad, Krigskorrespondent på Expressen som bevakat ett stort antal krig och konflikter. Martin Nihlgård, generalsekreterare på organisationen IM Individuell Människohjälp som bedriver biståndsverksamhet i Palestina.

    Samtalsledare: David Isaksson, Chefredaktör Global Bar Magazine.

  • Fyra gånger så många människor i världen dör av övervikt som av svält. Ja, det är faktiskt sant: En miljon människor dör årligen av svält, medan fyra miljoner dör av övervikt. Hur hänger dessa problem ihop? Lyssna på Global Podd.

    Vad är vi värda att njuta av – och vilket pris är vi beredda att betala för vår njutning? 800 miljoner människor i världen får inte tillräckligt med mat, samtidigt som 2,6 miljarder människor är överviktiga. Hur ska vi hantera dessa båda problem – hänger de ihop – och vilka är det egentligen som dör av övervikt (sannolikt inte i de du tror).

    Kanske lyssnar du på detta en aning däst och lite ångestfylld efter för mycket julmat (och dricka...). Men allt är inte kört. Tvärtom - det går att göra mycket för att världen ska äta bättre utan att vi för den sakens skulle behöver deppa ihop.

    Om matpsykologi, kalorikonsumtion och vad vi egentligen menar med rikedom handlar avsnitt 133 av Global Podd.

    Du möter:

    Anders Nordström, tidigare hälsoambassadör på UD, idag global mataktivist. Roberto Rufo Gonzalez, grundare av plattformen Consupedia som hjälper konsumenter och livsmedelsbranschen att fatta hållbara beslut kring vad vi äter.

    Programledare: David Isaksson.

  • Sedan den första september är Jakob Granit ny generaldirektör för Sida. Vilka förändringarna vill han göra på Sida? Hur ser han på kritiken kring Palestinabiståndet, nedläggningen av tidningen OmVärlden – och hur vill han genomföra regeringens nya politik på områden som handel och migration?

    I Global Podd avsnitt 132 svarar Jakob Granit på tuffa frågor om sina första dryga tre månader som chef för biståndsmyndigheten Sida.

    Medverkande: Jakob Granit, generaldirektör på Sida.

    Programledare: David Isaksson.

  • Vad vill Socialdemokraterna med biståndet? Blir det en återgång till enprocentsmålet – och hur ser partiet på frågan om en varaktig vapenvila i kriget på Gaza? Hör Morgan Johansson i Global Podd.

    I Global Podd 131 svarar Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson på frågor om biståndet, Gaza-kriget, utvecklingen i Afrika, regeringens reformagenda och hur han ser på regeringens planer för de biståndspengar som förmedlas via partiernas egna stiftelser.

    Medverkande:

    Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson, Socialdemokraterna. Programledare: David Isaksson.
  • Kan politiska beslut från Latinamerikas ledare rädda Amazonas? Vem lyssnar på regionens urfolk och vad är orsaken till det allt större våldet?

    Nyligen avslutades Amazonas-toppmötet (The Amazon Summit) mellan länderna i Amazonas-regionen. I toppmötets slutdeklaration åtog sig regeringarna att inrätta en gemensam polisstyrka för att bekämpa gränsöverskridande miljöbrott och ett tekniskt organ för att ta fram auktoritativa rapporter om vetenskap med anknytning till Amazonas regnskog.

    Men är det tillräckligt?

    Medverkande:

    · Lennart Kjörling, Brasilienkännare, författare till boken ”Brasilien – vad var det som hände”.

    · Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog, Naturskyddsföreningen.

    · Alex Brekke, generalsekreterare, Amazon Watch Sverige.

    Samtalsledare: David Isaksson.

  • Neutralitet är grunden för allt humanitärt arbete. Men vad innebär de humanitära principerna i praktiken? Kan Sverige vara neutralt i sitt humanitära stöd till de som drabbas i krigets Ukraina, samtidigt som vi skickar vapen till Ukrainas regering? Och kan någon begära att människor som sett anhöriga och vänner dödas ska kunna ha en neutral hållning när det gäller vilka som bör få hjälp?

    I det ryska anfallskriget mot Ukraina ifrågasätts de humanitära principerna av allt fler – samtidigt som andra menar att de nu är viktigare än kanske någonsin.

    Vad kommer att hända? Vad kan vi lära av hjälpen till Ukraina och hur kommer det humanitära arbetet att förändras i framtiden?

    Det är några av de frågor vi ställer i avsnitt 129 av Global Podd.

    Du möter:

    Robert Quaak, en av grundarna av gräsrotsorganisationen Direct Ukraine. Andrei Engstrand Neacsu, chef för svenska Röda Korsets krisrespons i Ukraina. Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd.

    Programledare: David Isaksson.

  • Sebastian Bojassen lämnade fotbollen och blev biståndsarbetare i Colombia. Vad är det som driver honom? Hur gör han för att få de kaxiga tjejerna i laget att samarbeta? Och varför stöder Bajen en fotbollsklubb på andra sidan jordklotet?

    I det lilla samhället La Marina i Colombia tränar supportklubben Bajen Fans unga killar och tjejer på planen – men också för ett liv bortom våld, konflikter och fattigdom.

    – Vi vill ge ungdomar en bättre framtid – med fotbollen som verktyg. Fotboll kräver ordning och disciplin, regelbundna tider och att man lär sig samarbeta och att anpassa sig till laget. Allt det är saker du har nytta av i livet i övrigt, säger Sebastian Bojassen som för sju år sedan flyttade till Colombia och startade klubben – och biståndsprojektet - Bajen Fans.

    I Bajen Fans får alla spela utan att det kostar något. Men det ställs också tuffa krav. Alla som vill spela måste också satsa på skolan och ta ansvar för sina liv, också utanför planen.

    – Vi säger: Kom med, spela, var med i laget! Du får skor och chansen att göra det du älskar, men det finns ett krav. Du måste studera och du måste vara med på våra workshops där vi snackar känslor, där du får stöd för att planera och se framåt, så att du sen ska kunna ta dig vidare.

    Hör den tidigare Bajen-spelaren Sebastian Bojassen berätta hur allt startade, vad han själv fått med sig från åren i Hammarby och varför just fotboll är bra för att stärka självkänslan bland barn som växer upp i Colombias fattiga och tuffa verklighet.

    Programledare: David Isaksson.

  • – Du kan ju inte ringa när jag kör och berätta det här, vill du att jag ska köra ihjäl mig!!! Helt otroligt, vilken grej! Stort, stort tack till alla, vilken grej! Nu börjar jag nästan gråta!

    När Global Bar Magazine får tag på Biståndsdebattens mäktigate 2023, Nuri Kino, är han självklart på väg någonstans.

    – Vi har haft en jättetung dag i Syrien och Libanon, för vi känner att vi inte räcker till. Och så ringer du och säger det här. Det kommer att glädja alla volontärer, alla som är inblandade. Det här helt fantastiskt, säger han.

    Lyssna på hela intervjun i Global Podd 127.

  • Är Erdogan världens slugaste politiker och varför kom vikingarna till Turkiet långt före turkarna? Vi tar tempen på Turkiet med hjälp av Kurdo Baksi, aktuell med boken "Endast den som är turk är lycklig” Är det i själva verket Kurdo Baksi som är den lyckligaste turken i världen?

    Erdogan och Turkiet har framgångsrikt dominerat den politiska agendan och fått svenska utrikesministrar att framstå som naiva och blåögda. Nu är Finland insläppta i NATO, medan Sverige fortfarande står med mössan i handen och tigger.

    Vad händer nu? Drömmer Erdogan om att bli en ny ottomansk sultan, vilka är de svarta turkarna – och förstås - kommer Erdogan att sitta kvar efter valet i maj?

    Journalisten, författare, debattören och aktivisten Kurdo Baksi är aktuell med boken ”Endast den som är turk är lycklig”. Hör mer om bokbegravningar, skrämmande vita bilar, Karl den XII:s äventyr och om vad som idag händer i Turkiet.

    Avsnitt 126 av Global Podd handlar om Turkiet som i år firar sitt 100-årsjubileum.

    Lyssna på: Kurdo Baksi, journalist, författare, debattör och aktivist.

    Programledare: David Isaksson.