Episoder
-
Den demokratiska krisen i världen kan vändas genom tillskott av fler nya röster och ansikten i politikens värld. Det är en av Paul Alarcons viktigaste övertygelser. Som generalsekreterare på Daniel Sachs Foundation är han spindeln i nätet för sju stiftelser inom demokratiarbete och civilsamhälle, bland annat Apolitical Foundation och Multitudes. I samtalet beskriver han varför demokratifrågor är det som ger mest impact just nu, samt vilka varningstecken man kan leta efter när en demokrati håller på att eroderas. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och stötta podden genom att prenumerera på nyhetsbrevet.
Och så lite reklam: Är du nyfiken på AI-utbildning för ledare? Heja Framtidens lyssnare får 5000 kronor rabatt hos Stellar Capacity och deras 360 AI Stellar Executive Program.
-
Framväxten av odlat kött möts ofta med skepsis, inte minst på grund av de skyhöga kostnaderna. Det här vill svenska Re:meat ändra på. Med lång bakgrund från bryggeri- och förpackningsbranschen har bolagets medgrundare och kommersiella chef Gittan Schiöld en filosofi som präglas av enkelhet och kostnadseffektivitet, snarare än perfektion och perfekta den perfekta filén. Re:meat tar nu in pengar för att bygga en storskalig produktionsanläggning utanför Malmö, där de framförallt vill producera kött och tillsatser till andra aktörer inom foodservice och livsmedelsindustrin. Heja Framtiden träffade Gittan under matsystemkonferensen Spot on Food i Kristianstad. Sedan avsnittet spelades in har Re:meat även mottagit en miljon i stöd från Vinnova och deras utlysning för deeptech-bolag, vilket resulterade i en artikel på Impact Loop. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Det tidigare samtalet med bolagets vd Jacob Schaldemose Peterson hittar du i avsnitt 451.
-
Mangler du episoder?
-
Tobias Degsell har en spännande bakgrund. Efter studier i nordiska språk har han bland annat jobbat i åtta år på Nobelprismuseet i Stockholm, där han lärde sig det mesta om historiens nästan 1000 nobelpristagare.
Som föreläsare och konsult pratar han gärna om kombinationen av kompetens, engagemang och långsiktighet för att skapa utveckling och främja hållbarhet.
Heja Framtiden träffade honom under matsystemkonferensen Spot on Food i regi av Krinova för ett samtal om hur man kan navigera i komplexitet.
Programledare: Christian von Essen // Läs mer påhejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet. //
Kolla även in våra fina samarbeten: saftig rabatt på Stellar Capacitys ledarskapsprogram 360 AI StellarExecutive Program under 2025.
Dessutom får du bonus om du skapar ett konto hos investeringsplattformen Trine och investerar en tusenlapp i solenergiprojekt. Mycket nöje och njutning!
-
Politiken, näringslivet och kapitalet samspelar för att skapa en bättre framtid. För investeraren, entreprenören och tidigare Draknästet-draken Sara Wimmercranz blir det dock allt mer tydligt: det är entreprenörerna som verkligen bidrar med nödvändig förändring - och i det behöver de allt stöd de kan få. Heja Framtiden träffade Sara under matsystemkonferensen Spot on Food i Kristianstad, inte långt från hennes gamla hemtrakter i Älmhult. I dag driver hon riskkapitalbolaget Backing Minds i Stockholm, med flera investeringar inom matsystemet. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet // En artikelversion av samtalet har tidigare publicerats på Impact Loop
-
Circular economy may seem like common sense - why waste resources when we could reuse them for something else? Well, it's apparently difficult to conduct circular business practices in a linear system. Ken Webster served as innovation manager at Ellen MacArthur Foundation during its formative years, and many look to him as one of the true pioneers in the field. Heja Framtiden met Ken Webster during an event at the Swedish circular IT company Inrego to pick his brain about where we go from here . What does he mean by "wealth of flows", "maintaining capitals" and "closing the liability loop"? Listen to this fascinating conversation to find out. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and subscribe to the newsletter (still in Swedish only).
-
Tillsammans med United Spaces driver Christian von Essen (Heja Framtiden) och Henric Smolak (Under Femton) talkshowen Bar Talk 3-4 gånger per år.
Den 22 oktober 2024 bjöd vi in till ett samtal om AI, företagande och arbetsliv på Torsgatan 26 i Stockholm, och för första gången har vi nu möjlighet att sända samtalet i sin helhet.
I panelen finner du Heaven Bereket, Karin Hamberg Stén och Patrick Couch, och efter samtalet svarar trion på frågor från den kunniga publiken på plats.
Ta gärna kontakt med United Spaces marknadschef Malin Midhed om du är nyfiken på Torsgatan 26 eller någon annan av deras anläggningar.
Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på nyhetsbrevet på Substack.
// Jobbar du förresten i ledande befattning och vill ta nästa kliv inom AI? Heja Framtiden har ett finfint samarbete med utbildningsföretaget Stellar Capacity som ger hela 5000 kronor rabatt på 360 AI Stellar Executive Program. Läs mer och anmäl intresse här (scrolla ner hela vägen)! Nästa utbildning drar igång under våren 2025. //
-
Vatten och energi är två resurser som blir allt mer kritiska - och inte sällan kostsamma. Oskarshamnsbolaget Evolution Homes har tagit fram en cirkulerande dusch under namnet EvoShower, som kan spara upp till 90 procent vatten och lika mycket energiförbrukning. Nu är det upp till bevis när produkten ska gå från prototyp till marknad i början av 2025. I det här avsnittet träffar vi medgrundare Martin Nolborg för att höra mer om hur det hela fungerar i praktiken. Bolaget är finalist i Startup 4 Climate som avgörs den 14 november i Stockholm, där två vinnare får dela på två miljoner kronor. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Det blir allt enklare att få fram data över sina klimatavtryck. Frågan är bara vad vi gör med informationen. Robert Sabelström grundade Climate Hero 2018 efter insikten om sin egen utsläppsprofil hos klimatkalkylatorer som mest tycktes fokusera på att skamma. Han insåg att det behövdes en tjänst där användaren kunde få tips på hur man kan agera praktiskt på sina insikter. I dag används Climate Hero av såväl privathushåll som småföretag på en rad olika marknader. Bolaget blev framröstat som "folkets val" till en finalplats i Startup 4 Climate, som Heja Framtiden samarbetar med. Två vinnarbolag delar på två miljoner kronor den 14/11 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Elektrifieringen och den gröna industriella omställningen kräver ironiskt nog enorma mängder grafit, vilket är ett "kolsvart" material - oavsett om det utvinns i gruvor eller framställs på syntetisk väg. Nordic Bio-Graphite har utvecklat en process för att producera bio-grafit från skogsrester. Nu ska vd Jakob Way och hans team ta produkten från pilot till fullskalig kommersialisering. Och det skulle kunna går fort om stjärnorna står rätt. Bolaget är finalist i tävlingen Startup 4 Climate, som Heja Framtiden samarbetar med. Två vinnare delar på två miljoner kronor den 14/11 i Stockholm. // Inspelat på Norrsken House i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Med en allt mer mogen elbilsmarknad flödar det av naturliga skäl mängder av uttjänta elbilsbatterier till återvinning - trots att de kan ha upp till 80 procent kapacitet kvar. Paula Runsten och hennes Rebaba tar vara på denna viktiga resurs och bygger ihop dem i system för energilagring till industrier och fastigheter som vill kapa kostnadstoppar och samtidigt tjäna pengar på stödtjänster till elnätet. Hur går det till och varför görs det inte oftare? // Rebaba är finalist i Startup 4 Climate som avgörs den 14 november i Stockholm där två vinnare delar på två miljoner kronor, och Heja Framtiden samarbetar med tävlingen. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
För att på allvar röra oss mot en cirkulär ekonomi behöver fler restströmmar omhändertas och bli näring för andra verksamheter. Exakt detta gör Magnus Hultman, som utvecklat en process för att samla in skogsavfall och förse lokala energibolag med träflis till fjärrvärme. Till sin hjälp har han nyanlända som får arbetstillfällen. Bolaget heter MaMa Växtkraft och är finalister i Startup 4 Climate med två miljoner i prispotten. Finalen avgörs den 14 november i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
BECCS betyder Bio-energy Carbon Capture and Storage, eller koldioxidlagring från biomassa - en metod som kan skapa negativa utsläpp och som lyfts av IPCC som en viktig pusselbit för att klara klimatmålen. Svenska AirZyme tar rygg på den här utvecklingen genom att ta en roll som underleverantör till branschen. Produkten är ett enzym som påskyndar och effektiviserar hanteringen av koldioxid - precis som i den mänskliga kroppen. Vi möter medgrundare Roshan Purshafiri för att ta reda på mer kring bolagets innovation och vart tekniken är på väg. Avsnittet produceras i samarbete med Startup 4 Climate, en tävling där AirZyme är en av åtta finalister. Finalen går av stapeln den 14 november 2024 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
Energiomställningen kräver många komponenter i ett komplext nätverk. Hagnesia grundades 2018 som en spinoff från Anders Hagneståls forskning på hur man kan göra elgeneratorer effektivare och mindre resurskrävande. Framförallt är det i vindturbiner som innovationen kan göra störst skillnad. Nu är Hagnesia finalist i tävlingen Startup 4 Climate, och i det här avsnittet träffar vi medgrundaren Mårten Keijser som berättar om bolagets bakgrund och vision framåt. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Avsnittet produceras i samarbete med Startup 4 Climate. Finalen äger rum den 14 november i Stockholm.
-
Heja Framtiden gör intervjuer med samtliga finalister i tävlingen Startup 4 Climate 2024, och först ut är Emission Twin. Vd och grundare Tove Nilstun besöker studion för att berätta om hur man jobbar med digitala tvillingar för att hjälpa bolag att identifiera sina värsta klimatbovar genom datasimuleringar. Satsar vi verkligen på rätt kort eller finns det andra åtgärder som är mer effektiva? // Finalen sker 14/11 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Avsnittet produceras i samarbete med Startup 4 Climate.
-
Är solenergi något vettigt att hålla på med egentligen? Ja, särskilt i länder där solen skiner mer eller mindre konstant. Lustigt nog är det också i regel dessa länder som är i extra stort behov av tillförlitlig och billig elektricitet. Sam Manaberi driver Trine, en finansieringsplattform för solenergiprojekt i länder som Kenya, Vietnam, Indien och Nigeria. Hittills har man finansierat projekt för en miljard kronor, och det är bara början. I det här avsnittet dyker vi ner i hur det hela funkar, varför sol har en exponentiell tillväxt och vad som krävs för att ännu mer kapital ska flöda mot förnybar energi. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Avsnittet är förresten INTE sponsrat, däremot har Sam varit generös nog att ta fram en landningssida som gör att Heja Framtidens lyssnare får en bonus på 25 euro om du öppnar ett konto och investerar 100 euro på trine.com/hejaframtiden - gör det I DAG!
-
The seafood industry produces 10 million tons of waste each year. What would happen if that could be put to use in new products and innovations? That question is a big part of the driving force behind Iceland Ocean Cluster, a network of 70 companies within the icelandic blue economy. Thor Sigfusson is founder and chairman of the cluster, and Heja Framtiden met him at the Spot on Food conference in Kristianstad to discuss the icelandic success story, as well as Sigfusson's book and philosophy called 100% Fish. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and subscribe to the newsletter (in Swedish).
-
Vad behöver företagsledare och beslutsfattare lära sig om framtiden för att kunna forma den? Den frågan har länge fascinerat Claudia Olsson, som med en global bakgrund inom tech, ekonomi och politik, bland annat med uppdrag för World Economic Forum, Europeiska Kommissionen och Singularity University, har ett unikt perspektiv på den digitala utvecklingen. I det här avsnittet pratar vi om hennes utbildningsbolag Stellar Capacity som just hjälper organisationer att odla färdigheter som robotar inte kan ersätta. Men även om de mest spännande framväxande teknologierna samt om vilket ledarskap som krävs för att chefer och ledare ska kunna ligga steget före maskinerna.
// Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! //
(Och OM du är nyfiken på att gå Stellar Capacitys AI 360-utbildning har Claudia generöst nog fixat en saftig rabatt, exklusivt för Heja Framtidens lyssnare med rabattkoden HejaFramtiden. Läs mer här!)
-
Andreas Boo är vd för Allicon, ett svenskt bolag som bland annat bygger och driftar fibernät i kommersiella fastigheter. En stabil, snabb och säker uppkoppling ligger som bekant till grund för en hel del andra viktiga delar av teknikutvecklingen, som internet of things, proptech och artificiell intelligens. I det här avsnittet nördar vi ner oss i allt detta, tillsammans med framväxten av 5G och 6G. Var finns flaskhalsarna och vad händer egentligen bakom kulisserna? // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
(Jobbar du inom matsystemet? Missa inte konferensen Spot on Food i Kristianstad den 3 oktober. Heja Framtiden är på plats!)
-
Hur kan vi stärka det mänskliga när tekniken blir allt mer kraftfull? Det är en stor fråga med många infallsvinklar. Jennie Sinclair är entreprenör, investerare och föreläsare. Hon jobbar ofta med framtidsspaningar och ser tydligt hur AI och andra snabba transformativa förändringar tvingar oss att bli mer mänskliga och rotade i oss själva. Heja Framtiden träffade Jennie på AI Strategy Summit för ett kort samtal om dessa viktiga ämnen. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet. // Avsnittet presenteras i samarbete med livsmedelskonferensen Spot on Food i Kristianstad den 3 oktober 2024.
-
"VR has not taken off". That was the theme of VR entrepreneur Antti Martikainen's talk att the XR Hack conference in Stockholm at Epicenter. But the word that follows is usually "yet". Antti runs the company Virtual Dawn in Finland, and in this episode he talks about the opportunities ahead for the emerging industry and how the ecosystem can evolve further. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and subscribe to the newsletter ( in Swedish).
- Se mer