Episoder
-
Cabaretier en muzikant Mike Boddé speelt en zingt het straatlied "Moord in den sneltrein". Inderdaad, over de moord op Jacques Wijsman.
-
Maartje volgt in Berlijn het spoor van Jacques Wijsman -in de laatste week van zijn leven- Er wordt een opmerkelijke brief gevonden waarin Wijsman wordt genoemd; Prins Hendrik komt opeens in beeld en 60 jaar ná de moord op Jacques gaat een oude vriend van hem ineens praten. Wat heeft dat te betekenen?
-
Mangler du episoder?
-
Ondertussen gaat het politieonderzoek verder. Er wordt zelfs een verdachte aangehouden, een 33-jarige zakenman uit Zandvoort met een twijfelachtige reputatie. Is hij de dader? We zoeken ook verder naar nakomelingen van de familie Wijsman. Dat heeft tot nu weinig opgeleverd. Maar dan krijgt Maartje mail...
Sounddesign, muziek en eindmixage: Arno Peeters & Darius Timmer
-
De politie richt zich op het persoonlijk leven van Jacques Wijsman. Stukje bij beetje worden de geheimen van Wijsman onthuld. Homoseksualiteit was in 1921 niet verboden. Maar wie maatschappelijk wilde slagen, hield zijn homoseksuele geaardheid voor zich. Is zijn homoseksualiteit reden om hem te vermoorden?
Sounddesign, muziek en eindmixage: Arno Peeters -
Na de vondst van Jacques Wijsman wordt zijn lichaam op Den Haag Hollands Spoor uit de coupé gehaald. Voor sporenonderzoek is geen tijd. De trein moet door naar Rotterdam. De coupé wordt vergrendeld en pas in Rotterdam afgekoppeld. Tegen de tijd dat de politie daar aan het onderzoek kan beginnen, zijn er al te veel mensen in de coupé geweest om nog bruikbare sporen te kunnen vinden. Een slecht begin van het onderzoek.
Maar een dankzij een getuige komt er al snel een verdachte in beeld. Is hij inderdaad de mysterieuze derde passagier?
Sounddesign, muziek en eindmixage: Arno Peeters
-
Op Oudjaarsavond 1921 doet een kruier op station Den Haag Hollands Spoor een lugubere ontdekking. In de laatste trein naar Rotterdam zit een man op de grond met zijn jas over zijn hoofd. Hij is dood. Vermoord.
De man blijkt Jacques Wijsman te zijn, advocaat te Amsterdam. Tot op de dag van vandaag is zijn moordenaar niet gevonden. Wat gebeurde er op die fatale Oudejaarsavond in de kleine eerste klasse coupé waarin Jacques Wijsman reisde?
Sounddesign, muziek en eindmixage: Arno Peeters -
Op oudjaarsavond van het jaar 1921 reist de jonge advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag. Hij wil daar bij zijn ouders zijn verjaardag vieren. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, blijkt Wijsman dood. Vermoord.
Het is één van de meest geruchtmakende moordzaken van de jaren ’20. De zaak is jarenlang niet van de voorpagina’s af te slaan. Omdat er geen dader wordt gevonden én omdat Wijsman een geheim blijkt te hebben. Een geheim dat bijna niemand kent, zelfs zijn ouders niet.
Regie: Paul Ruigrok en Maartje van de Kamp
Eindredactie: Marion Oskamp
(Eind)montage: Arno Peeters en Jonathan van den Burg
Muziek: Mike Boddé