Episoder
-
Spanje krabbelt recht na de plotse, dodelijke overstromingen. Zal deze ramp de urgentie voor klimaatmaatregelen verhogen, zeker nu de klimaattop eraan komt? De schadevergoedingen voor de slachtoffers van de terreuraanslagen van 2016 zijn toegekend: hoe wordt dat berekend? En onderzoekers ontdekken alsmaar meer invasieve kreeften in onze waterlopen. Is dat erg?
-
Tientallen doden bij zwaar noodweer in het zuiden en oosten van Spanje: wat is daar aan de hand? Nog een kleine week en de Amerikanen gaan naar de stembus. Wat is de inzet van die laatste campagnedagen? En Duitse onderzoekers waarschuwen voor alpacawandelingen: kunnen die schattige dieren ons écht ziek maken?
-
Mangler du episoder?
-
De Brusselse rechtbank veroordeelt meer dan 100 beklaagden in het grootste drugsproces ooit in ons land. Hoe zwaar zijn de straffen op het Sky ECC-proces? Israël verbiedt UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, om humanitaire hulp te bieden op Israëlisch grondgebied: welke hulp is dan wél nog mogelijk? En we wagen ons aan de nieuw ontdekte partituur van pianist Chopin.
-
Na een week protesten en geruzie in Gent stemden de leden van Vooruit tegen een coalitie met N-VA. Groen is nu aan zet, maar er zijn diepe wonden geslagen. Hoe vorm je nu nog een stadsbestuur? 1 jaar na de moord op advocaat Claudia Van Der Stichelen weten we nog altijd niet wie de dader is: hoe uitzonderlijk is dat? En Defensie stuurt militairen die terugkeren van missies voortaan op hotel om tot rust te komen. Is dat echt nodig?
-
De politie en het parket gaan de mensen opsporen die gisteren filmpjes hebben gemaakt van een dodelijk ongeluk in Genk. Wanneer ben je strafbaar als je iets filmt? Dit weekend zijn het parlementsverkiezingen in Georgië. Zien de Georgiërs hun toekomst in Europa of dichter bij Rusland? En het rommelt aan de Vlaamse atletiektop. Een aantal grote namen viseert twee Nederlanders. Wat is er aan de hand?
-
De Democratische presidentskandidate Kamala Harris zegt dat haar Republikeinse uitdager Donald Trump een fascist is. Neemt de kiescampagne in de VS nu een andere wending? De 72-jarige Gisèle Pelicot heeft opnieuw indruk gemaakt tijdens haar verkrachtingszaak in Frankrijk. Wat betekent ze voor andere slachtoffers? En Flory Anstadt, de bedenker van het Nederlandse koor Kinderen voor Kinderen, is overleden. Welke culturele erfenis laat ze na?
-
Op digitale verkeersborden in België verscheen een opsporingsbericht om een ontvoerde baby terug te vinden, zoiets is erg uitzonderlijk. Hoe werkt dat child alert? Er zijn lange wachtlijsten om een diagnose ADHD of autisme te krijgen. Die labels zijn vaak nodig om aangepaste hulp te krijgen. Wat is de (on)zin van zo'n labels? Zuid-Korea wil militairen naar Oekraïne sturen, nadat ook Noord-Korea troepen naar het front stuurde om Rusland bij te staan. Waarom zijn beide Korea's actief in Oekraïne?
-
Boze Gentenaars hebben geprotesteerd tegen de exit van Groen uit het stadsbestuur. Wat doet de emoties over een nieuwe coalitie zo hoog oplaaien? De Russische president Poetin ontvangt de komende dagen een schare wereldleiders op de economische BRICS-top in Kazan. Wat levert de bijeenkomst hem op? En het Japanse fenomeen hikikomori, waarbij jongeren zich sociaal isoleren en niet buitenkomen, komt ook hier voor. Is dat typisch voor deze tijd?
-
Vlaams Belang mag samen met twee lokale partijen besturen in de Antwerpse gemeente Ranst en daarmee is het cordon sanitaire na 35 jaar doorbroken. Welke impact kan dit hebben? De Turkse geestelijke leider Fethullah Gülen is overleden. Wie was hij en wat laat hij achter? En radiopresentator Sander Gillis maakt op MNM 5 dagen radio zonder te weten hoe laat het is. Hoe afhankelijk zijn we van de klok?
-
Israël heeft Hamas-leider Yahya Sinwar gedood. Wat betekent dat voor de oorlog in Gaza? Op de internationale dag van de menopauze vertellen we wat je écht moet weten over deze onderbelichte levensfase. En hoe kan je dit weekend met het blote oog een komeet spotten?
-
De dood van One Direction-zanger Liam Payne lijkt een hele generatie te schokken. Hoe komt dat? Europese landen denken na over 'terugkeerhubs', centra buiten de EU om uitgeprocedeerde asielzoekers naartoe te sturen. Kan dat iets oplossen? En de vakbonden bij De Lijn zijn boos over gesplitste werkroosters. Wat doet zo'n werkdag in stukken en brokken met een mens?
-
Het is exact 1 jaar na de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel. Heeft justitie daar lessen uit getrokken? Het Israëlische leger beschiet de blauwhelmen in Libanon. Israël wil hen daar zelfs weg. Maar wat is de rol van die blauwhelmen in conflicten? En de Cybertruck van Tesla werd voor het eerst gespot op onze Vlaamse wegen: rijdt die massieve auto binnenkort overal rond?
-
Het parket onderzoekt mogelijke verkiezingsfraude in Ninove, en ook op andere plaatsen duiken verhalen op over volmachten ronselen. Wat is er precies aan de hand? Er is opnieuw discussie over het (vroege) pensioen van militairen: waarom ligt dat zo gevoelig? En wie voor de eerste keer verkozen wordt als gemeenteraadslid, kan wel wat opleiding gebruiken: "Oeps, ik ben verkozen, wat nu?"
-
Nu alle stemmen geteld zijn, blijkt dat Groen op meer gehoopt had. Op veel plekken verdwijnt de partij wellicht uit de lokale besturen. Waarom kunnen ze niet overtuigen? Wat moeten we onthouden van de verkiezingsresultaten in Brussel en Wallonië? En welke impact hebben de lokale uitslagen op de andere beleidsniveaus van ons land?
-
Een extra ochtendaflevering na de lokale verkiezingen, de eerste zonder opkomstplicht in Vlaanderen. Eén op de drie kiezers bleef thuis: was dat te verwachten? En wordt de opkomstplicht weer ingevoerd? Onze regioreporters pikken de belangrijkste verhalen uit de 5 provincies: waar werd het onverwacht spannend en welke partij kon zichzelf overtreffen? En we bellen politiek journalist Pieterjan De Smedt op de rand van z'n bed. Wat onthoudt hij van 13 oktober 2024?
-
In Terneuzen in Nederland is een nieuwe gigantische zeesluis geopend die belangrijk is voor de Gentse haven. De Belg Jean-Jacques Wondo probeert in beroep te ontkomen aan de doodstraf in Congo. Kan hij daar een eerlijk proces krijgen? En 2 dagen voor de verkiezingen belichten we een thema waar veel mensen van wakker liggen: mobiliteit. Welk verschil maken de partijen?
-
Elke gemeente heeft schulden, maar de ene (veel) meer dan de andere. Hoe erg is dat? Er zijn volgens een nieuw rapport van het WWF bijna driekwart minder wilde dieren op aarde sinds 1970. Vooral de zoetwaterdieren doen het slecht: waaraan ligt dat? En de Nobelprijs voor Literatuur gaat naar Han Kang, de eerste winnares uit Zuid-Korea en nog maar de 18e vrouw op de erelijst.
-
In een videoboodschap roept de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Libanezen op om hun land te ontdoen van Hezbollah, anders zouden we een verwoesting en lijden zoals in Gaza kunnen zien. Wat bedoelt hij daarmee? En heeft er iemand nog invloed op Netanyahu? Het zijn bijna gemeenteraadsverkiezingen. Veel burgemeesters combineren hun mandaat met een zitje in het parlement: is dat een probleem of een troef? En wie heeft de Bitcoin uitgevonden? HBO zegt het antwoord te weten.
-
Voor de tweede dag op rij vallen Russische hackers overheidswebsites aan in ons land: gewoon irritant of heeft het toch meer impact dan we zouden denken? Niet iedereen ziet ze graag komen in zijn gemeente: nieuwe appartementsgebouwen. Welke rol kan een lokaal bestuur daarin spelen? En in een Japans laboratorium zijn twee gewonde kwallen samengesmolten tot één gezonde. Wat zijn we met die ontdekking?
-
Sinds de terreuraanval van Hamas precies een jaar geleden woedt er een bloedige oorlog in Gaza en sinds kort ontkomt ook Libanon niet aan het geweld. We blikken terug op het voorbije jaar met enkele mensen die de oorlog van nabij gevolgd hebben. Over zes dagen mogen we gaan stemmen: hoe sterk staan de lokale partijen in onze steden en gemeenten? En twee tieners zijn betrokken bij gruwelijke moorden in Marseille: hoe moeilijk is het om de drugsoorlog te stoppen?
- Se mer