Episoder
-
De afgelopen week werd de tentoonstelling 'Slavernij' geopend in het Rijksmuseum. In de familie van conservator Valika Smeulders kwamen zowel slaven als slavenhouders voor. Ze kent de gevoeligheden als geen ander. En er was Verantwoordingsdag, met het ministerie van Volkshuisvesting als slechtste jongetje van de klas.
Koos Meindert, schrijver van volwassen én kinderliteratuur, gaf tijdens de Annie MG Schmidtlezing zijn visie op de kinder- en jeugdliteratuur. En vrouwelijke componisten verdienen meer aandacht, dat vindt violiste Merel Vercammen. Daarom bracht ze een album uit met muziek van de Franse zussen Lili en Nadia Boulanger. -
VVD-leider Mark Rutte wil een ‘ombudsclub’ gaan invoeren, die burgers gaan helpen als ze een probleem hebben met uitvoeringsorganisaties van de overheid. We vroegen aan de Kafka-brigade wat zij van dat idee vinden. En historicus Hans Goedkoop keek voor ons de Nederlandse film De Oost, die afgelopen week in première ging.
Op de Afsluitdijk groeien bijzondere planten. Natuurliefhebber Ben Bruinsma wil die redden, nu de dijk wordt gerenoveerd. Hij verzamelt de zaadjes zodat ze na de verbouwing weer terug kunnen groeien. En Billie Eilish in een korset én met blonde haren. Op sociale media barstten de discussies los. ' Vrouwen-empowerment' of juist niet? Kunsthistoricus Wieteke van Zeil weet het ook niet. -
Mangler du episoder?
-
Patenten van coronavaccins moeten worden vrijgegeven, zei de Amerikaanse president deze week. Ook enkele Europese landen zijn daarvoor. Dat is mogelijk goed nieuws voor bijvoorbeeld Madagaskar. Dat Afrikaanse land ontving deze week pas de eerste lading vaccinaties.
Napoleon overleed 200 jaar geleden. Ter nagedachtenis legde president Macron een krans bij zijn graf en hield een toespraak. Daar zijn volgens Lotte Jensen niet alle Fransen blij mee, want er is steeds meer kritiek op Napoleon.
En het zevende deel van de boekenserie De Zeven Zussen is deze week verschenen. Die boeken van Lucinda Riley zijn ongelofelijk populair. De Nederlandse uitgever vertelt waarom. -
Afgelopen week overleed op 51-jarige leeftijd schrijver Hafid Bouazza. Samen met AFTh van der Heijden blikte we terug op zijn leven. En we hadden met Vincent Cillessen van het Team Internationale misdrijven een onthullend gesprek over Syrische oorlogsmisdadigers die mogelijk in Nederland wonen.
Niet minder spannend: Jaitsen Singh is een Nederlander die al 37 jaar in een Amerikaanse gevangenis zit. Hij wil volgens zijn advocaat Rachel Imamkhan de rest van zijn straf in Nederland uitzitten. Is daar een kans op?
En deze week stond Den Haag in het teken van de notulen van de ministerraad. Theatermaker en politicoloog Eveline van Rijswijk bracht een ode degene die die notulen had opgesteld. -
Persfotografen krijgen steeds meer te maken met geweld. Dat zeggen twee van hen in deze podcast, naar aanleiding van het incident met een shovel in Lunteren. Voorheen werkten veel fotografen alleen, maar steeds vaker gaan ze nu samen naar een klus en letten dan op elkaar. Volgens één van de fotografen wordt de pers gezien als 'de kakkerlakken van Rutte'.
Schrijver Joris van Casteren deed onderzoek naar eenzaamheid. Volgens hem zijn door de opkomst van internet en sociale media meer mensen eenzaam geworden.
En kickboxer Rico Verhoeven knielde voor de koning tijdens de Koningsspelen. -
Alle NAVO-troepen gaan later dit weg uit Afghanistan. Volgens Niloufar Rahim, voorzitter van stichting Keihan, kon dat besluit niet op een slechter moment komen en Is 'Salvator Mundi' nou wel of niet van Leonardo DaVinci? Museum het Louvre wilde het schilderij eerst niet toeschrijven. Kunsthistorica Wieteke van Zeil vertelde het bijzondere verhaal.
-
Sinds 1 april hebben we een nieuwe Denker des Vaderlands. Namelijk emeritus hoogleraar Paul van Tongeren. Hoe kijkt hij aan tegen het vertrouwen in de politiek? En onze columnist Patrick Nederkoorn had het over oprechtheid en bescheidenheid, ter inspiratie voor demissionair-minister Mark Rutte.
Laura van Beckhoven, de ambassadrice van Transgender Netwerk Nederland gaf antwoord op de vraag of transpersonen een operatie aan het gezicht vergoed moeten krijgen. Verder was het deze week Wereld Autisme Dag en ter gelegenheid daarvan spraken we met schrijfster Bianca Toeps aen Annemiek Koster, die allebei deze diagnose hebben gekregen.
Ilse Visser van het Nederlands Bijbelgenootschap vertelde over het vertalen van de Bijbel naar Afrikaans talen. En jazzsaxofonist Benjamin Hermans componeerde speciaal voor Het Oog muziek geïnspireerd op Pasen. -
‘Beangstigend’. Dat vind terreurexpert Beatrice de Graaf van de ISIS Files. Zij mocht op uitnodiging van de The New York Times onderzoeken. En ze vond een primeur. Schrijver Ramsey Nasr onderzocht met zijn boek ‘De Fundamenten’ grote vragen als: wat is de staat van Nederland? En hoe komen we uit de coronacrisis?
Babi Pangang. Hoe vernederlands is dit gerecht? En waarom is Paella rood van kleur? Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte zijn gefascineerd door de welbekende wereldgerechten en gingen op onderzoek uit. Eric Corton en het orkest Phion maakte van de lijdensweg van Jezus een hedendaags hoorspel. ‘Over lijden’ heet het. -
Als officier van justitie moet je maatwerk kunnen verrichten en daarom is het belangrijk om meer te kijken naar de mens achter de verdachte, zegt Gabriëlle Hoppenbrouwers in deze podcast. De officier van jusititie vertelt dat ze naarmate ze ouder wordt steeds meer mededogen krijgt met verdachten.
Verder is Bram van Ojik te gast, de voormalige partijleider van GroenLinks. Hij liet in 2017 per ongeluk tijdens de formatieonderhandelingen zijn papieren zien tegenover fotografen. Datzelfde gebeurde deze week met verkenner Kajsa Ollongren.
En deze week kwam de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Columniste Eveline van Rijswijk bracht een ode aan de verliezer. -
Na de verkiezingen zitten er zeventien partijen in de Tweede Kamer.
Hoogleraar politicologie Sarah de Lange, en Sheila Sitalsing, Oog-collega en columnist van de Volkskrant, vertellen wat dat zegt over de samenleving. En deze week was Nederlands bekendste gorilla jarig. Bokito werd 25 jaar. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen is hij daarmee nog niet bejaard. -
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken overwoog tijdens haar ziekte om niet terug te keren als minister. Ze zegt dat je als minister bijna 24 uur per dag met het werk bezig bent en noemt dat in de podcast "niet gezond".
De journalisten Tom Kleijn en Mai Verbij blikken terug op de tsunami in Japan, 10 jaar geleden. Door die tsunami ontstond de kernramp bij Fukushima.
En Nederland gaat volgens Wim Eikelboom niet goed om met de eik. Hij maakt een podcastserie over deze boomsoort. -
Oud-president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie mocht deze week 90 kaarsjes uitblazen en daarom blikt Hubert Smeets van het platform Raam Op Rusland terug op zijn leven en carrière. Zo'n 10 procent van de Twitter-berichten aan vrouwelijke politici is haatdragend, blijkt uit onderzoek van Coen van de Ven van de Groene Amsterdammer.
-
Dat 6500 arbeidsmigranten omkomen bij het bouwen van stadions voor het WK in Qatar gaat alle perken te buiten, zegt voetbaljournalist Willem Vissers van de Volkskrant in deze podcast. Er worden zeven stadions gebouwd die het land helemaal niet nodig heeft, aldus Vissers.
De verruimingen die premier Rutte de afgelopen week aankondigde ziet intensivist Mark van der Kuil als "een koehandel handjeklap" die heel bevreemdend is. De druk op de ic is volgens hem de laatste maanden constant net te dragen.
En op Franse scholen ontbreekt steeds vaker vlees bij de traditionele warme middagmaaltijd. Maar is dat nou zo erg? Chef-kok Alain Caron vindt van niet. -
IC-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans verschijnen sinds het begin van de coronapandemie in allerlei programma's om uitleg te geven over het virus. Voor hun heldere communicatie zouden ze afgelopen week de Machiavelliprijs krijgen, maar de uitreiking is verplaatst naar eind maart. In het Oog vertelt Marion Koopmans waarom ze op Twitter zit en legt Diederik Gommers uit wat het oplevert om in gesprek te gaan met mensen die het virus in twijfel trekken.
Oud-politicus Ayaan Hirsi Ali woont alweer 15 jaar in Amerika. In haar nieuwe boek is ze kritisch over immigratie in Europa. Die is volgens haar een gevaar voor de rechten van vrouwen.
Vooral werkende mensen hebben het de afgelopen decennia steeds drukker gekregen. Socioloog Tanja van der Lippe heeft wel een idee hoe dat komt en of dat erg is.
Diplomaat Herman Knippenberg ontmaskerde in 1976 een Franse seriemoordenaar. Hij werkte destijds in Thailand toen hij betrokken raakte bij de zaak. Op Netflix staat binnenkort een serie over het waargebeurde verhaal, The Serpent. -
Nederland moet voorgoed stoppen met het adopteren van kinderen uit het buitenland. Dat zegt Chamila Seppenwoolde, oud-bestuurslid van United Adoptees International. Zelf is ze geadopteerd uit Sri Lanka en met haar adoptie is veel mis gegaan.
In deze podcast blikt minister Blok van Buitenlandse Zaken terug op het afgelopen kabinet en zijn eigen werk. Blok vindt dat hij goed op zijn plek zit.
En ophef in het Nieuw-Zeelandse parlement deze week, nadat een Maori-Kamerlid was weggestuurd, omdat hij geen stropdas droeg. Dat wakkerde de discussie aan of een stropdas nog wel van deze tijd is. Modeontwerper en kunstenaar Aziz Bekkaoui reageert. -
Volgens epidemioloog en schrijver Jaap Goudsmid zullen we onszelf steeds vaker moeten wapenen tegen pandemieën. Hij schreef er een boek over met de aanlokkelijke naam ’Vrij van Corona”.
Veertig partijen doen meer aan de komende Tweede Kamer verkiezingen. Met politicoloog Simon Otjes bekeken we de kansen voor de nieuwkomers. Het Haagse matje. Het fascineerde fotograaf Daniel Heikens zo veel, dat hij een boek over maakte “De Matlas”. Met onder meer foto’s van voetballer Michel Adam. En Spinvis maakte een bijzonder stukje muziek. Namelijk uit de baarmoeder. Hoe klinkt dat? -
Relschoppers en vandalen die agenten hebben aangevallen en winkels hebben geplunderd tijdens de coronarellen, kregen afgelopen week celstraffen via snelrecht. Maar dat ging eigenlijk veel te snel, zegt hoofddocent Joep Lindeman van de universiteit Utrecht.
Er werd gul gegeven aan de slachtoffers. Zo kreeg de eigenaresse van de Primera 82.000 euro. Waarom waren er zoveel crowdfundingsacties?
En oud-verslaggever Pauline Broekema over verzetshelding Lammie Drenth. -
Deze week verscheen een nieuwe biografie van Hans van Mierlo, oprichter van D66. Biograaf Hubert Smeets schreef een boek over hem met als titel 'Een wonderbaarlijk politicus'. Een zeer treffende omschrijving, zo vertelt hij in Het Oog. Verder in de podcast hoor je zangcoach Babette Labeij over the Star Spangled Banner, beter bekend als het Amerikaanse volkslied. Want hoe moeilijk is het eigenlijk om deze goed en zuiver te zingen?
-
Een groep virologen is deze week naar China vertrokken om te onderzoeken wat de oorsprong van het coronavirus is geweest. Hoogleraar Peter Rottier en correspondent Sjoerd Den Daas vertelde of dat wel mogelijk is, in een land als China.
Voor de pandemie was er een groot lerarentekort en nu zitten alle leerlingen thuis. Volgens de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman en socioloog Thijs Bol wordt voor leerlingen het steeds moeilijker om de achterstanden in te halen.
Koen Arts en zijn vriendin Gina Maffey sliepen één jaar lang in de Nederlandse wildernis. En dat was moeilijker dan zij zichzelf hadden voorgesteld.
En er was veel ophef in Denemarken over de kinderserie John Dillermans. Die gaat over een tekenfilmfiguur met een onbeheersbare, enorme pielemans. En toch zijn volgens correspondent Rolien Créton de Denen helemaal niet zo preuts. -
Nederland had het voorbeeld van Groot-Brittannië moeten volgen waar een deel van de ouderen in verpleeghuizen wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Dat zegt Wilco Achterberg, hoogleraar ouderen-geneeskunde bij het LUMC, in deze podcast.
Het is nog niet zeker of de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar doorgaan, zegt Japan-kenner Mai Verbij. In Japan neemt het aantal besmettingen momenteel sterk toe. Ook de Britse variant is in Japan gesignaleerd. Volgens Verbij is daarom de steun onder de bevolking voor het organiseren van de Spelen sterk afgenomen.
En Met Het Oog Op Morgen bestaat 45 jaar. Hans Hoogendoorn is vanaf dag één bij het programma betrokken als 'de stem'. Hij blikt terug. - Se mer