Episoder

 • KI A FELELŐS?, KARMA-JÓGA, TÚL NAGY EGO, BIRTOKLÁS vs. HÁLA

  „Majdnem úgy tűnik, Kira, hogy megalomániád van. Dehát nem csodálom, hogy úgy érzed, hogy mindenért felelős vagy, amikor majdnem semmiért. Van szerencse, van szerencsétlenség, ez van, az van, Isten tudja mi van: de az anyád úgy csinált, mintha te lennél a felelős a betegségeidért. Most persze te is, anyádat követve, felelősnek érzed magad az ő haláláért. Hát hagyd abba. Lehet, hogy ijesztőbb rájönni arra, hogy milyen kevés ilyesmiért vagyunk felelősek, hogy nincs hatalmunk az ilyen helyzetekben, és lehet, hogy ijesztőbb és veszélyesebb a valóság, hogy akármennyire is szeretek valakit, amikor meghal, nem azért hal meg, mert én rosszat tettem, vagy én tehettem volna bármit, ami megállította volna a halálát. Gregory Bateson egyszer tisztázta ezt egy fiatalabb terapeuta számára. Azt mondta, hogy vagy mindenkinek van szabad akarata, vagy senkinek. És ez nagyon fontos. Hogy ha én mondhattam volna, vagy csinálhattam volna valami mást, tehát van szabad akaratom, akkor akármit csináltam, vagy akármit mondtam, a másiknak is van szabad akarata, amivel száz módon, ezer módon reagálhatna arra, amit én csináltam, vagy nem csináltam. [...] Különben, az anyád egy őrült volt, ezt gondolom tudod. Vagy őrült, vagy gonosz volt, mert az biztos, hogy nem szeretett. Az, hogy voltak vágyai, hogy te ilyen legyél, meg olyan, meg ezt csináld, meg azt csináld – hát a vágy az nem szeretet. Ő kínozott téged. Talán felderít az, amit egyszer vagy a Sartre, vagy a Camus mondott, hogy szerencsések az árvák! Minél hamarabb meghalnak az ember szülei, annál jobb. Mondták ők. Na, hát jó szerencsét.”

  • Halálba kergettem az anyám

  • Felelősség és szabad akarat

  • Karma-jóga, katatónia és a munkánk eredményessége

  • Túl nagy az egóm, de már sokat lefaragtam belőle

  • A változás útja a relaxáció

  • Vajon viszontszeretnek?

  • Önmagam legjobb változata kell legyek

  Nézd meg az 90. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 8-9 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • HANGOK A FEJBEN, BOSSZÚ, A PÁNIKROHAM EREDETE

  „Szerintem te dühös vagy, szerintem te bosszút akarsz állni. És persze, hogy minden okod megvan rá, de mit tehetnél mást? Mert ez neked se jó, és azoknak se jó, akivel együtt vagy. Szerintem még nem gyászoltad meg a Nagy Ő halálát, élve tartod magadban, de a Nagy Ő már nincs kéznél, és akik meg mernek közelíteni téged, azok vannak kéznél, és olyan dühös vagy, hogy azokat bántod, akik kéznél vannak. Akik emlékeztetnek rá, de összehasonlítod őket, és valahogy úgy csinálsz, hogy a Nagy Ő az jobb, mint bárki más. Nem vagyok benne biztos, hogy a 'diákkal' nem fog ugyanaz megtörténni, mint a 'kedveseddel', azaz hogy elképzeled, hogy egy hullával szeretkezel, inkább, mint az élő emberrel. Ha én lennék a szeretőd, nagyon dühös lennék rád, hogy itt vagyok élőben, és te egy szellemmel, vagy hullával, vagy valakivel szeretkezel, aki nincs. Ezért mondom, hogy bár nem mondod ki, de közel húzod magadhoz a férfiakat és utána kidobod őket a szemétbe, mert meghalt az, akit te akartál. Úgy gondolom, hogy akaratos vagy, talán az Istennel, a világmindenséggel veszekszel – jelen pillanatban én egy piros jelet hordanék magamon, ha én lennék te, ami azt mondja, hogy vigyázz, kerülj el engem, mert ha közel kerülsz hozzám, bántani foglak. Ez a bosszú. A bosszú az, hogy engem bántottak, most én bántok. Elképzelhetjük, és ezt gyakran érdemes elképzelni, hogy csak egy nő van a világmindenségben, számtalan mellel és számtalan pinával, és csak egy férfi van, végtelen számú fasszal. És ez a férfi és nő isten, mint a Siva és a Sakti, állandóan basznak. Minden pillanatban. Most is. Az egész világmindenség egy nagy baszás. Akkor valahogy te, a nő istennek egy része vagy, és a férfi isten téged bántott. Mert beleszerettél, és otthagyott. És utána, most a nő isten, rajtad keresztül olyan dühös a férfi istenre, hogy akármilyen fasz is jön a férfi istentől a nő istenbe, az nem kell. Az a fasz kell, ami már nincs. És akkor így veszekszik a nő isten a férfi istennel. Hát szerintem ebbe te is bele fogsz fáradni, és mindenki más. És nagyon fog fájni, neked is, nekik is. Úgyhogy szerintem egyetlen kiút van, és ez az, hogy...”

  • Paranoid skizofrénia – káosz és a félelem virágai

  • Stockholm-szindróma

  • A Nagy Ő jobb, mint bárki más

  • Összehasonlítás és bosszú

  • Pánikba esem, ha összefutok az exemmel

  • A düh, mint ejakuláció

  Nézd meg az 89. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • Mangler du episoder?

  Klikk her for å oppdatere manuelt.

 • AZ ELVESZTETT MÁSIK FELÜNK, A SZERETET BIZONYÍTÉKA, MUNKA vs. KÉNYSZERMUNKA

  „Nem azért nem látsz tisztán, mert rosszak a szemeid, hanem azért, mert félsz. Hogyha tisztán látnál, akkor cselekedned kellene. Már régen rájöttem arra, hogy a szeretet bizonyítéka az a "szeretett"-ben van, a szeretett emberben, nem a szerető emberben. Én mondhatom neked, hogy szeretlek, szeretlek, szeretlek, de ha te úgy érzed, ha a te tapasztalatod az, hogy mióta megismertél, egyre nehezebb az életed, egyre jobban szenvedsz, hát akkor te nem érzed magad szeretve, akármit mondok is. A te élményednek neked mindig fontosabbnak kell lennie, mint bármi, amit a másik mond. Amikor a másik mond valamit, ami neked nem a valóság, akkor a szavak, amiket a másik mond – még akkor is, ha az az anyád, vagy a férjed –, az hipnózis. Ők azt mondják neked, hogy menj a picsába, menj a picsába, menj a picsába. Hogy ne panaszkodj. Hogyha nem érzed magad szeretve, hát akkor hülye vagy, menj egy terapeutához. Az értelme annak, hogy menj egy terapeutához, az az, hogy menj a picsába. És ne zaklass engem. Hát hol itt a szeretet? Hát nyílvánvaló, hogy sem az anyád, sem a férjed nem szeret. És az mindegy, hogy ők mit mondanak. Általában az, aki bánt valakit, és az a valaki azt mondja, hogy jaj, ne bánts, akkor az első védekezése a bántalmazónak az, hogy "túl érzékeny vagy. Hát én nem bántlak. Most mit jajgatsz, én csak simogatlak". Hát ebbe bele lehet őrülni, ezt nem szabad csinálnod. Adhatsz nekik, mondjuk egy hónapot, amiben rájöhetnek, hogy hogy szeressenek téged, úgy, hogy te szeretve érezd magad, és ha nem, akkor hagyd ott őket. Azért, mert van egy nő, aki az anyád, és van egy férfi, aki a férjed, te nem tartozol nekik semmivel. Miért hagynád, hogy kínozzanak tovább? És megőrjítsenek. Mert nem elég, hogy kínoznak, hanem be se vallják, amit csinálnak. És akkor te vagy az őrült. Tulajdonképpen azt kérdezed, hogy őrült vagyok? Hát nem vagy őrült. Vannak élményeid, és ha Te nem veszed komolyan az élményedet, senki se fogja komolyan venni.”

  • Minden Egész eltörött

  • Szeretkezés a méhlepénnyel

  • Az elhanyagolt gyerek tankönyvi példája vagyok

  • Azt mondja, hogy szeret

  • Elidegenedés a munka világától

  • A terapeutám ultimátumot adott

  Nézd meg az 88. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • LANGYOS ÉS FORRÓ FÉLTÉKENYSÉG, AZ ÖNMAGUNKTÓL MEGTAGADOTT SZERETET, ALKOHOL ÉS MENTÁLIS PROBLÉMÁK

  „Valami történt veled, amiről nem beszélsz, amiről nem gondolkodol. Tévhiteid vannak, valamit elhitettek veled, valamit félreértettél, valami nagyon fájt és mégegyszer nem akarod, hogy fájjon. Valami komplex dolog történik itt. Mert aki nem engedi meg másoknak, hogy szeressék őt, az tulajdonképpen bántalmazza önmagát. Ha tényleg valódi szeretetről van szó. Ez olyan, mint ha azt mondanám, hogy a Nap önzetlenül szeret mindenkit, és én nem megyek ki a napra, én egy nagy árnyékos sötétségben élek, mert én nem érdemlem meg a napsugarat. Hát a Napnak tök mindegy, hogy ki vagyok! Nem lehet megérdemelni a Nap melegét. El kell fogadni. Örülni kell neki. Egy csoda. Hogy van a Nap és hogy pontosan úgy ég és égeti fel önmagát, amíg el nem fog múlni, hogy lehessen élet a Földön. Hát ezért csak hálás lehet az ember, ezt nem kell megérdemelni. Ez nem lehet megérdemelni! Én nem érdemlem meg, hogy engem szeressenek. És ha valaki azért szeret, mert én megérdemlem, az nem szeretet. De az, hogy bűntudatod van, ha jól érzed magad esetleg valakivel – valaki fogolyként tartott, lehet, hogy amikor pici voltál, hogy nem szabadott neked megengedni senkinek, hogy téged szeressenek. Ilyesmi történt köztem és az anyám között is [a történetet hallgasd meg az adásban]. Ha valami ilyesmi volt az életedben, akkor megértem, hogy rettegsz attól, hogy hálás legyél azért, hogy bárki is szeressen téged. És ezt is, én is most szeretetből mondom, úgyhogy vigyázz, nehogy bűntudatod legyen, mert időt töltöttem veled.”

  • Beteges (?) féltékenység

  • Szarok a komplexusra!

  • Szeretetlenség és bűntudat

  • A terápia élménye

  • Mennyire tekintsem betegnek, aki sokat iszik?

  • Hogy bánjak azzal, aki beteg, vagy aki nem beteg, és hogy bánhat velem az, aki beteg, vagy aki nem beteg?

  Nézd meg az 87. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • BABAPROJEKT, HOGYAN KERESSEK JÓ TERAPEUTÁT?, KÍNOZZ!

  „Dolgoztam egy olyan házaspárral, ahol ketten jöttek, be és arról panaszkodott a férj, hogy ő szeret magas helyekre felmenni, felhőkarcolók tetején forgó éttermekben enni és a felesége nem akar, vagy nem tud vele felmenni, mert szédül, és vertigo-ja van, nem lehet vele magas helyeken enni. Elkezdtem dolgozni a feleségével, aki hamarosan megoldotta a fóbiáját és örömmel tudott magas helyekre menni, ahol enni is lehetett. Két hét múlva újra ott voltak az irodámban, mert rájöttek arra, hogy a férfinek olyan fóbiája volt, hogy nem tudott egy liftbe bemenni, vagy bentmaradni. Zárt terekben rettegett. De eddig nem kellett bemenni, mert a nőnek az úgynevezett patológiája megvédte a pasast, attól, hogy neki rá kelljen jönnie arra, hogy mitől fél. És ezt mind tudat alatt intézték el.”

  • Gyermekvállalás, ha csak az egyik fél lelkes

  • A megfogamzás pszichológiája

  • Hogyan kell jó terapeutát találni?

  • Akar engem a másik, meg nem is

  • Csak összebújunk, de nincs szex

  • Fóbia-átvitel

  Nézd meg az 86. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • BIZALOM, ALVÁSZAVAR, IZOLÁCIÓ

  „- Az utolsó kérdésben írja M, hogy hogy hozhatjuk helyre a dolgokat – szerintem mindketten úgy gondolkodunk, hogy dolgokat nem lehet helyrehozni. Amit már megcsináltunk, azt megcsináltuk, és vagy tudunk egy új kezdetet csinálni együtt, vagy már nem tudunk.

  - Így van. Marion Woodman, aki egy nagyon jó kanadai terapeuta volt, van egy kis film róla és a férjéről, amikor már öregek, és úgy beszélnek a történelmükről, hogy tulajdonképpen négy házasságuk volt az egy házasságban. Mert az első házasság tulajdonképpen véget ért, csak újra egymással kezdték a második házasságot. Annak is véget kellett érnie, és más szabályok szerint és más ígéretek szerint élték a harmadik házasságukat. És amikor éppen az interjút készítették, akkor már a negyedik házasságukban voltak. Ők egymásra mosolyognak és mondják, hogy hát szerencsére minden házasság végén ők kezdtek ez új házasságot, nem az egyikük valaki mással.”

  • Ördögi kör: se elhagyni egymást nem tudjuk, se együtt élni

  • Nehezen alszom el, a gyógyszerek, a fű sem segít

  • A legrosszabb bántás meglepetés

  • Te és a környezet: miért zárod el magad a világtól?

  Nézd meg az 85. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • RESZKETÉS, NEM FIGYELNEK RÁM, HISZTÉRIA ÉS NEGATÍV SPIRÁL

  „Nem engedted meg magadnak, mert nem volt megengedve, hogy dühös legyél. A pánik, mint én többször mondom, amikor van pánik, ott lehet düh. Valószínűleg az anyád nem engedte meg neked, hogy dühös legyél, vagy [azt akarta, hogy] úgy fejezd ki a dühöd, hogy tulajdonképpen szelidítsd meg. Például, amikor a testvéred párja azt mondja, hogy vigyázz arra, hogy mit mondasz a testvérednek, hát a reakció, ami bennem lett volna, ha nekem mondta volna, az düh lett volna. Olyan dühös lettem volna, hogy valószínűleg minimum ordítottam volna. Nem engeded meg magadnak, hogy ordíts. Lehet, hogy a sok reszketés az onnan van, hogy akarsz is, nem is akarsz. Akarsz is ordítani, nem is akarsz. Akarsz valakit megütni, nem is akarod megütni. Én a helyedben sokat akarnék bokszolni, karmolni, harapni, ordítani. Lehet, hogy minél jobban megadod magadnak azt a szabadságot, hogy aki a te szabadságodat akarja elvenni, bármilyen módon, az megérdemli a dühödet, és ezáltal rövidebbre vágod a kapcsolatot mint eddig... eddig is hősiesen harcoltál magadért, de szerintem túl sok lehetőséget adtál azoknak, akik nem tisztelnek, és neked ez túl sok energiába kerül – szerintem hamarabb és dühösebben kell reagálnod, és én remélem, hogy akkor a reszketés elmúlik.”

  • Anyám engem nem lányának, hanem barátnőjének akart

  • Pánik és düh

  • Hiába beszélek, nem figyelnek rám oda a többiek

  • Az akarat helyes használata

  • A problémát nem bennünk, hanem közöttünk kell megoldani

  Nézd meg az 84. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • KARMA, KAMUZÁS, ÖNZŐSÉG vs. ÖNZETLENSÉG

  „Hát nem tudom, hogy megőrültél? Vagy rosszalkodsz? Vagy viccelsz? Kicsit meg vagyok rökönyödve, hogy nem látod a nyilvánvalót. Ha én bármit is eljátszom, ha színész vagyok, hogyha egy karakter akarok lenni, de nem magam, nem önmagam, hát akkor egyedül maradok és akkor persze, hogy nincs értelme az életnek, mert nincs, nem lehet valódi kapcsolatom. Hogyha úgy teszek, mintha, akkor még akkor is, ha valaki megszeret engem, az nekem haszontalan, mert én tudom, hogy hazudok, én tudom, hogy egy szerepet játszom, és ha valaki megszeret, akkor bajban vagyok, mert akkor ezt a szerepet fenn kell tartanom. És, gondolom, hogyha az illető tudná az igazat, akkor menekülne tőlem. Mert bennem nem lehet megbízni. Úgyhogy ez a játék, ha valóban ezt játszod, ez tényleg egy szimbolikus öngyilkosság. Te egy tévhitben szenvedsz, elvesztetted a kapcsolatot a valósággal, ami azt jelenti, hogy megőrültél. Ez nem egy betegség, te eltévedtél. Úgyhogy hagyd abba. Nincs más út vissza a valóságba, csak hogy add önmagadat, akármi az. Minthogyha azt hinnéd, hogy egy darab szar vagy, és azt a darab szart be kell aranyozni. És akkor egy ilyen bearanyozott darab szar vagy. És gondolod, hogy kívülről majd az arany vonz aranyos embereket, de hát akkor se tudod közel engedni magadhoz őket, mert hozzád nyúlnak és az ujjuk átmegy az arany lemezen, kihúzzák és szart szagolnak. Hát így teljesen izolálod magad, elszigeteled magad; arról kellene gondolkodnod, talán egy jó terapeuta segítségével, hogy miért gondolod azt, hogy szar vagy. Én szerintem aranynak születtél, aztán valaki beszarozott. Valaki nagyon rosszul bánt veled. Valaki úgy bánt veled, mintha értéktelen és rossz és elfogadhatatlan lennél, és ezt te elhitted. Valaki rosszul tükrözött téged, nem szeretett, és most azt hiszed, hogy nem vagy szeretetre méltó, csak úgy csinálsz, mintha. És akkor ezzel gyötröd magad és mindenki mást. Hát, hagyd abba.”

  • Létezik a karma? Ha igen, mit jelent?

  • Lájkvadászat

  • Levakarni magadról a szart a terápiában

  • Létezik egyáltalán önzetlenség, vagy mélyen mindent magunkért teszünk?

  Nézd meg az 83. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • TÚLREAGÁLOM?, MÉHEN BELÜLI EMLÉK, VISZONZATLAN SZERELEM, BIZTONSÁGÉRZET

  „- Azért, mert a másik rossz, az nem jelenti azt, hogy nem lehet szeretni őt. A Laingnek egy rettenetes anyja volt. De hát persze, fiatal korában vele nőtt föl, ő volt az anyja, a Laing szerette, annak ellenére, hogy az anyja bántotta. És akkor, hogyha valaki kívülről azt mondja, hogy tudod, hogy az anyád rossz, vagy őrült, vagy beteg, hát akkor először meg akarod védeni az anyádat. Mert szereted.

  - És akkor ebből mondjuk úgy lehet kijönni, hogy megtapasztalom, hogy milyen az, amikor valaki szeret és nem bánt?

  - Igen, ez mondjuk a terapeutának az első feladata: hogy szeresse a pácienst és ne bántsa. Ami egy és ugyanaz, nem kell kétszer mondani. Mert a szeretet minimális definíciója az, hogy tudnálak bántani, de nem foglak.

  - Tehát akkor a terapeuta dolga ezt az élményt átadnia a páciensnek.

  - Így van. A terapeutának semmi olyan dolga nincs, hogy információt adjon. Élményt kell, hogy adjon.”

  • Megbántott a másik, vagy én reagálom túl?

  • Miért szeretem éppen a másikat, miért ő a legjobb nő/férfi nekem?

  • Az összehasonlításról

  • Beágyazódás a méh bélésébe

  • Mire jó a beteljesülhetetlen szerelem?

  • Elvesztettem a biztonságérzetem

  Nézd meg az 82. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 7-8 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • MÁSODIK NŐ, RÖVIDZÁRLAT, NOMÁD ÉS TARZAN, ANAKRONISZTIKUS DÜH

  „A nagy kérdés szerintem az, hogy ha valaki megpróbál megerőszakolni, akkor miért szólsz hozzá még egyszer? Hát mi ez? Nekem erről az jut eszembe, hogyha amikor pici voltál és az anyád megijesztett, akkor nagy baj történt. Mert a program, a neurológiai és az evolúció által kidolgozott program az, hogy ha megijedsz, akkor rohanj az anyádhoz, és kapaszkodj belé. És akkor az anyád teste levezeti a félelmedet, visszaad neked szeretetet, és akkor mehetsz megint ki a világba, addig, amíg újra meg nem ijedsz, s akkor rohansz vissza az anyádhoz, belekapaszkodsz a testébe, és ő a te emocionális veséd, amibe beleöntheted az összes félelmed, és amiből jön a feltétel nélküli szeretet. Na, de most mi történik, amikor van ez a program és pici vagy és az anyád megijeszt? Akkor a program az, hogy rohanj az anyádhoz, és kapaszkodj belé. És akkor minél jobban megijedsz az anyádtól, annál jobban kapaszkodsz belé. Hát, úgy tűnik, hogy téged megerőszakolt a barátod, te visszamész hozzá; hát ez olyan, mint hogy ha valami rövidzárlat lenne benned, amit esetleg az teremtett, hogy megijesztett az anyád pici korodban. Hát erre vigyázz! A normális ember, mondjuk, amikor véletlenül kézbe vesz egy izzó vasdarabot és érzi, hogy az égeti a kezét, akkor azonnal eldobja. De ha van ez a rövidzárlat, akkor minél jobban éget a vas, annál jobban szorítom. És akkor valahogy szagolom a saját bőrömnek az égését. Ez egy rettenetes kettős kötés. Meg kell tanulnod, hogy, akár megijesztett az anyád, akár nem, ha valami bánt, akkor dobd el.”

  • A szerelmi háromszög etikája és pszichológiája

  • Ez történt, meg az történt vs. ezt tettem, meg azt tettem

  • Hogy lehet valakit kihasználni?

  • Szerencse vs. felelősség

  • Megerőszakolt, de visszamentem hozzá

  • Más lehet az életem külföldön? Vagy magammal viszem a problémáimat?

  • A nomád filozófiája

  • Pár éve elhagyott a férjem és még mindig dühös vagyok

  • Tarzan és a nők, mint indák

  Nézd meg az 81. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 6-7 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • TÚLLÉPNI A HARAGON, KRITIKA vs INFORMÁCIÓ, NYELNI ÉS TŰRNI

  „Van egy olyan mítosz, hogy ha valaki megvilágosodott, ha valaki fölébredt, ha valaki már bölcs, akkor nem lesz dühös. És van ez az eltorzított gondolat, hogy én vagyok felelős az érzéseimért, és akármit is csinál a másik, vagy csinálnak mások, ha én megtartom a lelki középpontomat, akkor én soha nem leszek dühös, vagy nem izgatom föl magam. Hát ez egy óriási marhaság, ez csak arra jó, hogy sokan elszégyelljék magukat, minden ok nélkül. Az, aki dühös, az változást akar. A változás felé való vágy az a tűz, ami ég a dühben. Hát ez nem rossz, hát hogy lehet ezen túllépni? Még akkor is, hogyha egy buddhista szerzetes vagy, vagy a Srí Lanka-i hegyek tetején ülsz törökülésben hónapokig és egy vagy a világgal, akkor is, ha valami történik, amit nem akarsz, amit nem akarsz többet, és akarod kommunikálni, hogy ez nem jó, hát akkor persze, hogy dühbe gurulsz. Az egyetlen változás az, ahogy az ember fejlődik, hogy nem marad a dühben.”

  • Konfliktus a munkahelyen – mindenkivel jóban legyünk?

  • Düh-menedzsment

  • Laing és Káli papja

  • Miért veszélyes, ha valaki szeret?

  • A volt barátnőm az új pasijával előttem táncol

  • Honnan tudja a másik, hogy nekem mi a jó?

  • Kritika vs. információ a párkapcsolati visszajelzéseknél

  Nézd meg az 80. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 6-7 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat itt is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • BÚCSÚZÁS A HALOTTAINKTÓL, A FÉRFI FÉLTÉKENYSÉG CSÚCSA, ANYAGYILKOS

  „Egy őszinte írónő, aki feminista és leszbikus, írta, hogy ő lefeküdt két férfi professzorával – nem egyszerre, hanem külön külön – amikor a doktorátusáért dolgozott. És hogy ez mennyire segítette őt abban, hogy megkapja a doktorátusát. Mert amikor szeretkezett a professzoraival, akkor egyenlőnek érezte magát. Meztelenül az ágyban, ahogy szeretkeztek, akkor nem volt a professzor felettes és ő alattas. Ő nem volt egy tudatlan, buta diák és a professzor nem volt egy elérhetetlenül magas, intellektuális csoda. Hanem meztelenül basztak. Na. Hát akkor megkapta a doktorátusát. De nem azért, mert lefekeküdt a professzoraival, hanem azért, mert erőt kapott abból, hogy tulajdonképpen az ágyban mindenki egyenlő. Emancipáció.”

  • Nem tudtam elbúcsúzni édesapámtól

  • Túl sok pasival feküdt le a barátnőm

  • Nagyon várom, de nem jön össze az első szex

  • Megtagadni valakitől, aki embert ölt, az utolsó menedéket

  Nézd meg az 79. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 6-7 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • SZERELEM ÉS GYÁSZ, TESTEN KÍVÜLI ÉLMÉNY, VISSZAFOGADJAM?

  „Nagyon érdekes kutatómunkát végzel. Hidd el magadnak, amit találsz. Szerintem nem kell tudni, hogy hívják, amit csinálsz; nevezd el te és akkor lehet, hogy híres leszel. Hogy gondolod, hogy mások jobban tudják, mint te? A Buddha maga azt mondta: nincs senkinek se szüksége rám, minden, amiről én beszéltem, azt én magamban találtam. Mielőtt meghalt azt mondta: legyetek lámpások önmagatoknak, amikor bementek a sötétbe és hozzátok ki, amit találtok. Hát ez a fenomenológia. Nem kell megmagyarázni semmit, nem kell tudni semmit, csak akkurátusan le kell írni, ami van. És te elég akkurátusan leírod, hogy mit találsz. Hogy tudsz-e magadnak ártani azzal, hogy gyakorlod, hogy otthagyod a tested és a tudatoddal játszol és rájössz arra, hogy a tested nem szükséges ahhoz, hogy legyen tudatod? Hát, lehet, például, ha valakinek elmondod ezt, akinek van hatalma és ő megijed, hogy ez mi, akkor a hatalmát arra fogja használni, hogy bezárjon a zárt osztályra és orvosságoljon. Esetleg. Én az episztemológiai anarchia híve vagyok. Engem nem érdekel, hogy honnan tudod, amit tudsz. Engem csak az érdekel, hogy amit tudsz, arról mi tudunk-e beszélgetni. Hogy amit tudsz, az olyan tettekre késztet-e téged, ami ártalmatlan.”

  • Lehetek még szerelmes?

  • Szakítás után újrakezdés, közben gyász is

  • Ki tudok lépni a tudatommal a testemből

  • Auralátás és episztemologikus anarchia

  • Market your pathology!

  • A kapcsolatunk előtt még 'kiélném magam'

  • Visszafogadjak valakit, aki bántott?

  Nézd meg az 78. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 6-7 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • SZOPTATÁS, JOKER, PROPAGANDA, HASZNOSSÁG vs. ÖRÖM

  „Minden szempontból hangsúlyoznám a caveat emptor-t [a vevő óvakodjék! elvét], hiszen végső fokon mindenki felelős azért, hogy mire mond igent és mire mond nemet. Viszont teljesen igazad van, hogy a hazugság és a hipnózis az nem játék. Ott van egy akarat, és azt az akaratot olyan módon közvetítik, hogy az, aki nem eléggé figyel, aki nem eléggé éber, az olyan irányba lesz befolyásolva, hogy nem is tudja, észre se veszi. A hazugsággal az a probléma, hogy úgyanúgy, minthogy szükségünk van vitaminra, szükségünk van az igazságra. Azért, hogy tudjuk, hogy mi van, hogy tudjunk dönteni. Ha hamis információt kapunk, akkor az, aki hamis információt ad, az megfoszt engem a szabadságomtól. Ez már nem játék; nekem tudnom kell, hogy mi van a politikában, mi van a világban, ahhoz, hogy tudjak választani.”

  • Anya vs. tápszer

  • Meddig kapjon a gyerek anyatejet?

  • Erőszakos filmek és könyvek – betiltandók?

  • Játék vs. valóság

  • Katatónia és impulzusok

  • A caveat emptor és a hazugság

  • Hasznosság vs. önmagáért való öröm

  • Dylan Thomas: Kell a francnak a kalapács!

  • A depresszió és az Isten tisztelete

  Nézd meg az 77. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 6-7 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat itt is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • AZ ÖRÖK UTAZÓ, SZERELMI BÁNAT, ROBOT A SZÍNPADON

  Dani: Egyszer meséltél, vagy írtál András valahol egy ilyen sztorit, hogy nagyon szerelmes volt egy pasi egy nőbe, és szakítás után nagyon nehezen heverte ki, és talán neked jött az az ötleted, hogy kérje meg a pasi az exét, hogy szarjon bele egy kis tégelybe, tegyen rá egy kupakot, adja neki oda a tégelyt, és akkor ő néha, ha nagyon hiányzik neki a nő, kinyitja, megszagolja, és máris kicsit könnyebb kivernie a fejéből a nőt.

  András: Nahát, Dani, ez mától fogva a te történeted, én ezt a történetet soha nem hallottam, köszönöm szépen!

  • Bensőmben érzett betöltetlen űr

  • Félek, hogy szétesik a személyiségem

  • Kapaszkodási reflex

  • Spotted Eagle

  • Miután szakított velem, érzem csak, hogy milyen fontos nekem

  • Egyszerű lámpaláz, vagy valami más?

  • A kollektív Másik

  A korábbi Agymosókat itt is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Hallgasd az Agymosót podcast formában:

  spotify:

  https://spoti.fi/2TDqtVF

  google podcasts:

  https://bit.ly/31Jwy5x

  apple podcasts:

  https://apple.co/31LPLno

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • KONTROLLÁLNI A MÁSIKAT, NYOLC ÓRA MUNKA, FEJJEL A FALNAK

  „Azt mondod, hogy szeretsz úszni, de utálod a vizet. Hát mit csináljunk? Baj. Erre sincs zöld lámpa, arra sincs zöld lámpa. Akármelyik ajtót kinyitod, bumm. Nem jó. Hogy csinálod ezt? És úgy csinálsz, mintha nem lenne más lehetőség. Hát rengeteg ajtó van, amit te még meg se próbáltál kinyitni. Azt mondod, hogy nincs menő szakmád, hogy nincs hobbid; hát miért nincs? Még nem haltál meg, még van rá lehetőséged. Plusz, azt mondod, hogy úgy érzed, képtelen vagy napi nyolc órát dolgozni. Hát próbáld ki! Én majdnem nyolcvan éves vagyok és napi 12 órát is tudok dolgozni, ha jól megszervezem és vigyázok arra, hogy érdekes legyen. Úgy hangzik, hogy sok pénzt akarsz szerezni, a legkisebb erőfeszítéssel, amivel csak lehetséges. Hát nem vagy hülye. Ki nem akarja ezt? Viszont ha az erotikus beszélgetések neked jók, mert sok pénzt keresel, de csak azért csinálod, hogy sok pénzt keress, akkor nagyon fogsz unatkozni. De ha téged is izgat, hát akkor miért ne? Hol van a kereszténységben az, hogy nem szabad ilyet csinálni?”

  • Azt akarom, hogy ne igyon a párom

  • Alkohol és szado-mazo

  • Képtelen vagyok napi nyolc órát dolgozni

  • Erotikus munka vs. vallásos bűntudat

  • Skizofrén a testvérem

  • Terápia, gyógyszer, LSD

  Nézd meg az 75. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 6-7 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat youtube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • ÜLNI AZ OTTHONOS ROSSZBAN, A HÁZASSÁG HALÁL(A), ÁLDOZATOT HOZNI A GYEREKÉRT

  „Hát idefigyelj. Mi ez az áldozathozás? Émelyeg a gyomrom. Hányni akarok. Ha én lennék a lányod, nagyon dühös lennék rád. Hogyha most úgy beszélnék hozzád, mint a lányod, hogyha én lennék a lányod, és ezt ki tudnám mondani, akkor azt mondanám: << anya, hülye vagy? Hát gondolkozzál már! Óriási súlyt, terhet teszel a vállamra, azzal, hogy azt mondod, föláldozod magad értem. Kell a francnak! Én tanuljam meg, hogy ezt kell csinálni az életben? Én szeretlek, én magamba foglak téged építeni, már magamba építettelek téged. És akkor azt tanítod nekem, hogy menjek ki a világba és áldozzam föl magam valamiért? Hát akkor meg akarok halni, most. Ölj meg, most. >> Na, hát azt gondolom, ez a lányodnak az igazi véleménye arról, amit te csinálsz, úgy gondolod, hogy ő érte. Hát neki nem kell. Neki az kell, hogy te bátorítsd őt, nem szavakkal, hanem példával, hogy hogy legyen boldog. Hogy lehet boldognak lenni. Hogy nem kell eltűrni semmit. Hogy menniyre áldozza fel az ember magát? Nulla! Nulla!”

  • Tudnám szeretni, de nem szeretem, tudna szeretni, de nem szeret

  • Túlszárnyalni a szüleinket

  • Kövér páciens a kövér terapeutánál

  • Sose késő!

  • Nőként férfi a kapcsolatban

  • Házasság = halál

  • A gyerekem miatt áldozatot hozok

  • Két lelkes IGEN, vagy semmi

  • A gyerekeim jegyet vettek az én buszomra

  Nézd meg az 74. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 5-6 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • ETIKA ÉS PSZICHOLÓGIA, NE GYŰLÖLD A VALÓSÁGOT!, (RE)INKARNÁCIÓ

  „A te dolgod az, attól függetlenül, hol születtél, milyen családba születtél, hogy előbb utóbb teremts magadnak olyan körülményeket, olyan környezetet, egy olyan családot, amiben te szeretsz lenni, ahol te szereted az új család tagjait. Akikkel inkább lennél, mint bárki mással a világon. Arra, hogy az apád miért rosszalkodik, arra nincs magyarázat. Ez az ő elhatározása. Valahogy mindig összekeveredik az etika a pszichológiával. Vannak emberek, akik sokat szenvedtek a múltjukban, mégis etikusan viselkednek, amikor felnőnek. És vannak olyanok, akiknek remek gyerekkoruk volt és mégis elhatározzák, hogy gonoszkodni fognak. Az etikának semmi köze nincs a pszichológiához. Úgyhogy nem kell sajnálni az apádat. A világ óriási, a világban vannak remek emberek, vannak gonosz emberek, hát válogassál.”

  • Haragszom az apámra, de nem akarom otthagyni

  • Örökség, etika és pszichológia

  • Anyám gonoszkodik velem, de nem akarom otthagyni

  • Baba Ram Dass és a remény

  • Mi vagyok én?

  • Reinkarnáció, túlvilág, előző életek

  Nézd meg az 73. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 5-6 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  Agymosó Live a MEMO-ban. Gyere el és beszélgess Andrással, Danival.

  https://www.ticketportal.hu/event/Most-vagy-soha-ONLINE-beszelgetesek-Feldmarral

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • PRIVÁT SZFÉRA, SZEREPJÁTÉK, ÉDES KÍN, DOLGOZNI A KAPCSOLATON

  „Egyedül lenni a másik társaságában nem ugyanaz, mint egyedül lenni egyedül. Ha valakivel sok időt akarok tölteni, akkor szeretnék úgy tölteni vele időt, sokat, hogy ő nem figyel rám, és én se rá. Hogy ne érezzem állandóan, hogyha együtt vagyunk, hogy nekem oda kell figyelni, vagy hogy engem figyelnek. Minden gyereknek megvan a kapacitása arra, hogy egyedül legyen a szülei társaságában. Csak egy nagyon szorongó szülő tör rá, amikor neki erre semmi szüksége nincs. Tehát én nem azt mondanám a másiknak, hogy egyedül akarok lenni, mert azt félre lehet érteni, hanem inkább azt, hogy hagyjál békén. Vagy csináld a magad dolgát, de jó együtt lenni, mikor mindenki valami másra figyel.”

  • Nem tudok pisilni, ha néznek, azaz a szégyenlős hólyag szindróma

  • A jó magam és a rossz magam, azaz nem tudom, mit csináljak magammal

  • Hogyan lettem én bántalmazó?

  • Titkos élvezet a szenvedős párkapcsolatban

  Nézd meg az 72. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 5-6 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  Agymosó Live a MEMO-ban. Gyere el és beszélgess Andrással, Danival.

  https://www.ticketportal.hu/event/Most-vagy-soha-ONLINE-beszelgetesek-Feldmarral

  A korábbi Agymosókat itt is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence

 • BELSŐ FELDMÁR, AKARSZ-E ÉLNI, SZERELEM vs. SZERETET, KISBABA PARA

  „Mit jelent az, hogy szerelem, és mi köze van a szeretethez? A szerelem lehet, hogy az az érzéssorozat, ami akkor történik, amikor két idegen egymásra talál és lebontják a falakat, amiket magukkal hordoztak addig a pillanatig, amíg nem találkoztak. És az az érzés, amikor a te falad és az én falam eltűnik, és egymáshoz olyan közel kerülünk, ahogy még nem voltunk, amennyire csak emberileg lehetséges, hát az egy óriási, remek érzés. Dehát egy emberrel ezt csak egyszer lehet megtenni. Amikor a falak már lebontódtak, összeomlottak, és mi már falak nélkül szeretkezünk, akkor, hogyha ez olyan jó érzés, hogy tovább akarjuk, hogy legyen, akkor másokat kell keresnünk és újra fel kell építeni a falunkat, találni valakit, akinek van, és akkor újra lebontjuk. Tehát ezt nem lehet másképp, csak egyik szerelem után a másikba lépni. A szeretet a szerelem után jön. Amikor már nincsenek falak, akkor van a szabadságunk arra, hogy csodálatos módon szeressük egymást. Ami pedig az a munka, ami abból áll, hogy könnyebbé, gazdagabbá tegyem a másik életét, mint az lenne én nélkülem.”

  • Feldmár a fejemben!

  • Befolyásolás, emésztés, paranoia

  • Akarok-e tényleg élni?

  • Sors, végzet, szabad akarat

  • Így múlik el a szerelem?

  • Szeretni és ígérni

  • Friss anya az őrület határán

  • Hasfájós baba

  Nézd meg az 71. Heti Agymosót, ha kíváncsi vagy a fenti témákra! Rövid (max. 5-6 mondatos) kérdésed a hetiagymoso@gmail.com címre várjuk.

  Agymosó LIVE október 21-én.

  Küldjétek kérdéseiteket és gyertek az eseményre ahol élőben kérdezhettek Andrástól és Danitól. Még van pár jegy.

  https://www.facebook.com/events/2271400382878342/?event_time_id=2496933946991650

  A korábbi Agymosókat YouTube csatornánkon is visszanézheted:

  https://goo.gl/Z2F9JF

  Iratkozz fel!

  Szereplők: Feldmár András, Ács Dániel

  Utómunka: Huszerl Bence