Episoder
-
Åsa Sturestig, sakkunnig på Barndiabetesfonden, berättar om många aktuella forskningsområden för att kunna förebygga, bota och lindra typ 1-diabetes. Går det att förebygga sjukdomen? Hur långt har forskningen kommit gällande att bota? Vilka resultat kan vi hoppas på inom kort? Åsa svarar och förmedlar hopp, hon menar att vi tillsammans kan lösa knuten. I avsnittet gästas vi också av Olof Wretling, skådespelare och pappa till en son med typ 1-diabetes. Olof delar sina starkaste upplevelser från besöket på EASD, en av de största vetenskapliga kongresserna som presenterar de senaste resultaten från diabetesforskning. Olof uppmanar oss föräldrar att göra vår röst hörd, föräldraperspektivet är viktigt menar han.
-
Högt & Lågt-diabetespodden träffar Elisabeth Jelleryd, dietist med inriktning på barn med typ 1-diabetes. Vi får massvis av konkreta råd runt måltidssituationen, kost och insulin baserat på forskning, kunskap och Elisabeths gedigna erfarenhet. Maten är så mycket mer än bara kolhydraträkning menar Elisabeth och uppmuntrar oss att sträva efter trevliga måltider, där vi har räknat innan, och att höra av oss till dietisten när vi behöver hjälp. Vi får handfasta tips för tonåringens måltider i skolan, vad vi kan tänka på inför utflykter och strategier för mat och insulin i samband med träning och aktiviteter.
-
Mangler du episoder?
-
I avsnittet om känslor som rädslor och skam ger Ullakarin Nyberg, psykiatiker, råd om hur man som förälder kan möta både sitt barns och sin egen rädsla, skam eller oro.
-
I avsnittet om teknik, intervjuas Magnus Hiis, diabetessjuksköterska som själv lever med typ 1-diabetes. Vi tar upp att det är viktigt att anmäla kontaktallergi till Läkemedelsverket, vi pratar om alkohol, hur man kan bemöta sitt barn i utmanande situationer. Vi pratar om att resa med diabetes, att släppa taget som förälder, om nya tekniska hjälpmedel, Hybrid Closed Loop (HCL), olika insulinsorter och hur viktigt det är att våga fråga och ta hjälp.
-
I höstens första avsnitt går vi djupare in i ämnet stress. Giorgio Grossi från stressmottagningen delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
-
Som 17-åring startar Elin Cederbrant Together Against Diabetes 1, TAD1. Åtta år senare har "den lilla organisationen med stora drömmar” utvecklat T1D-säker skola, nationellt utbildningsprogram för förskola, skola och föreningslivet. Skapat T1D-appen, nedladdad av över 100 000 personer. Och givit 3000 nydebuterade barn T1D-ryggsäcken. ”Jag har många fler drömmar och idéer för TAD1”, berättar superentreprenören Elin. ”Mitt mål har alltid varit att göra skillnad för barn och vuxna med diabetes genom att stötta och underlätta”.
-
Till avsnitt 9 bjuder vi in det mångfacetterade proffset på sex och relationer, Kalle Norwald, känd från “Gift vid första ögonkastet”. Tillsammans tänker vi kring vad som krävs för det nödvändiga relationsarbetet. Kalle uppmuntrar oss att, i vår relation, fortsätta dejta och inte sluta ligga! Konflikter är nödvändiga och Kalle ger förslag på hur man kan “bråka snyggt”.
-
Sara Mobäck har själv typ 1-diabetes och berättar om sin egen kamp mot ätstörning. Sara Hammer är mamma till ett barn med diabetes och möter dagligen individer med ätstörningar i sin profession som psykolog. Ett oerhört viktigt avsnitt om hur vi som föräldrar och närstående kan tänka kring förebyggande beteenden, vad vi bör hålla extra koll på om vi misstänker en ätstörningsproblematik och var kan jag vända mig för att få vägledning och hjälp!
-
Sveriges bästa skolsköterska är på besök i podden. Det är Sandra Birkbeck som har fått utmärkelsen Sveriges bästa skolsköterska och hon ger sina bästa tips på hur man kan skapa allians och få varje elev att känna sig trygg och sedd. Vi samtalar om hur elevhälsoteamet på en skola kan vara ett stöd och resurs för många barn och ungdomar med typ 1 diabetes!
-
Micke Jansson är diabetespappan och långdistanslöparen som 5 år efter att yngsta sonen insjuknat i diabetes själv får diagnosen.
Vilka viktiga insikter har han fått i sitt föräldraskap genom sin egen erfarenhet av diabetes?Vi inspireras av Mickes förhållningssätt till sjukdomen och livet i allmänhet! Han ser diabetesen som sin tvilling och menar att så länge som man har god planering så finns inga hinder- inte ens när det gäller att springa ett ultramaraton bara några månader efter diabetesdebut!
Sonen ska snart ut på sin andra långresa- Micke berättar hur han tänker kring acceptans och att släppa kontrollen.
-
I avsnitt 5 har vi sällskap av Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin. Två föräldrar, psykologer och författare med bred och djup kompetens om föräldraskap. Vi samtalar kring hur det är att vara tonårsförälder och många av de utmaningar vi kan stöta på. Ofta vet vi vad vi borde göra, men frågan är; varför är det så svårt?
Vi lär oss om den psykologiska tallriksmodellen, påminns om vikten av att bygga relationer med våra tonåringar och att orka stå kvar trots att vi ibland blir “dissade”.
-
Vi får besök av en DJ i studion! I vårt samtal med Jonathan Haile fokuserar vi dock inte på musik utan hur det är att jobba som diabetesresurs i skolan. Hur förberedde han sig på bästa sätt för att ansvara för ett barn med typ 1 diabetes? Vi pratar om varför det är så viktigt med god kommunikation och att bygga relation! Reflekterar runt för- och nackdelarna med att vara ensam resursperson jämfört med att jobba i ett resursteam? Och i de fall där resursbiten inte funkar som man önskar- vad kan man då göra och var kan man vända sig för att få hjälp och stöd?
-
Vi träffar Johanna Baraka som driver @vardefull.se på Instagram med 26 tusen följare. Där coachar och stöttar hon föräldrar gällande kommunikation, vardagsutmaningar, konflikter i familjen mm. Johanna svarar på varför det är viktigt att prata känslor med våra barn. Hur kan vi “få syn” på oss själva genom egen reflektion? Hur hinner vi med eventuella syskon och tips för dig som lever i en bonusfamilj?
-
Poddens första gäster är Mimmie Willebrand och Isabel Petrini, författarna till boken “När livet svänger”. De berättar om varför de valde att skriva boken och vad de önskar förmedla. Vi pratar om det utmanande föräldraskapet, medveten närvaro, acceptans, kontroll och återhämtning. Ett samtal om hur vi kan få till en ökad självmedkänsla och ett hållbart föräldraskap när livet bjuder på ständiga utmaningar.
Podden ges ut av Diabetes Stockholm.
Klippare: Ludwig Birgander
-
I detta första avsnitt möter du rösterna bakom “Högt och Lågt”, Liselott Adsjö och Petra Andersson. Vi får höra om hur deras vägar först möttes och hur det kommer sig att just dom programleder podden och vad de kommer förmedla till dig som lyssnare. Välkommen till premiäravsnittet!Podden ges ut av Diabetes Stockholm.
Klippare:Ludwig Birgander