Episoder
-
Alla behövs på arbetsmarknaden. Men det finns unga vuxna som inte vågar, orkar, klarar att ta steget ut i livet. En del av dem är ”hemmasittare” redan från skoltiden. Matilda Hagström var en av dem. Hon hoppade av skolan, vågade inte ens ringa ett vanligt telefonsamtal och hade totalt tappat hoppet om framtiden. Men tack vare projektet Din coach både pluggar och jobbar hon nu. Vad hände?
I det här avsnittet av I verkligheten medverkar även en av coacherna i Din coach, Margaretha ”Maggie” Hilltorn Bogren.
I avsnittet pratar de om Ungkomp. Det är ett projekt inom Arbetsförmedlingen som vänder sig till unga personer som är långtidsarbetslösa.
Läs mer om projektet Din coach här: https://www.gotland.se/dincoach
-
Att jobba med barn som far illa är svårt men viktigt.
I det här poddavsnittet får du möta två av regionens socionomer som har barnärenden på sitt bord.
Åsa Larsson har många år i yrket medan Rebecka Fyhr är relativt nyutexaminerad. De berättar om utmaningarna men framför allt om guldstunderna.
- Jag kunde hjälpa henne att stärka sig själv, minns Rebecka om ett av alla barn hon träffat.
Undrar du hur socialtjänsten jobbar? Kanske funderar du på att plugga till socionom? Då ska du definitivt lyssna på det här avsnittet av I verkligheten.
-
Mangler du episoder?
-
Hamid Mohammadi och många av hans vänner kom till Gotland 2015. Hur har det gått för de ensamkommande unga? Många av dem står nu på tröskeln till att klara sig själva och ensamma ta ansvar för sina liv. Men har de samma förutsättningar som andra i samma ålder?
"Jag har vill tacka alla svenskar som stöttat mig. Jag vet att de betalar jättemycket skatt för att jag och andra killar ska klara oss. Nu vill jag bli sjuksköterska och kunna betala skatt som en svensk", säger Hamid.
I programmet medverkar även Emelie Waktel, etableringskoordinator och praktiksamordnare.
Den här podden spelades in i slutet av 2018. Hamid har nu flyttat in i sitt egna boende och tycker att det går bra. Han kämpar på med skolan och har samma drömmar som tidigare.
-
Att leva med en funktionsvariation – Pers liv förändrades på en sekundI det här avsnittet möter du Per Gäfvert som fick en hjärnskada efter ett självmordsförsök för många år sedan. Vägen tillbaka till ett drägligt liv och för att må bra har varit lång. Men han har hittat sin plats och uppgift inom daglig verksamhet.
Cirka 320 personer på Gotland finns inom daglig verksamhet. Att ha en meningsfull sysselsättning och ett socialt sammanhang är viktigt för alla.I programmet medverkar även Anna Myhr, enhetschef inom daglig verksamhet.
-
Var femte vuxen person på Gotland vårdar en närstående. Det kan handla om att man tar hand om ett barn, en förälder eller ett syskon. Många anhöriga blir själva sjuka eller tvingas gå ner i arbetstid för att klara situationen. I det här avsnittet möter du Lina Jakobsson som berättar om hur livet förändrades när hennes pappa drabbades av demens. I programmet medverkar också Tove Öberg, anhörigkonsulent vid socialförvaltningens hälsofrämjande enhet. Poddavsnittet spelades in i början av 2018 och kort därefter dog Lina Jakobssons pappa. Hon ville ändå att det här avsnittet skulle sändas.
-
På Gotland bor det 350 personer med funktionsnedsättningar som gör att de behöver hjälp för att klara sin vardag. I det här avsnittet tar vi reda på hur det är att bli förälder till ett barn med ett livslångt handikapp. I programmet möter du Caroline Pettersson som berättar om sina tankar kring att bli mamma till en son med Downs syndrom.
-
Leva på socialbidrag Varje månad får omkring 500 gotländska hushåll sin försörjning via socialbidrag. Men hur är det att vara i en situation där pengarna inte räcker till de mest basala behoven, när man måste be om hjälp för att kunna betala hyran och ge sitt barn mat på bordet. I programmet möter du 24-åriga Louise som kämpar för att få ekonomin att gå ihop som ensamstående småbarnsmamma. I avsnittet medverkar också Mari Bergström från socialförvaltningens försörjningsstödsenhet.
-
Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Nästan 60 procent av de som har äldreomsorg upplever besvär med ensamhet. En känsla som om den inte tas på allvar kan leda till depressioner och psykisk ohälsa.
I programmet möter du 77-åriga Gunnel som berättar om sina tankar kring ensamhet. Medverkar gör också Annette Öhrn från socialförvaltningens hälsofrämjande enhet som ger konkreta tips på vad man kan göra för att bryta ensamheten.
-
I programmet möter du Erik som började röka cannabis redan som trettonåring. Hör hans berättelse om missbruket som slutade med ett väpnat rån och ett liv i kaos. Medverkar gör också Eva Lindvall från MiniMaria som berättar om det stöd som finns att få för ungdomar och deras anhöriga.
-
Under 2015 kom det 35 000 ensamkommande barn till Sverige. Barn och ungdomar som flytt från krig och förtryck. I programmet möter du 18-åriga Mustafa som lämnade sin familj och flydde från krigets Afghanistan. Hur är det att komma ensam till ett land och bli placerade på en ö man aldrig hört talas om? I podcasten medverkar också medarbetare från socialförvaltningens hem för ensamkommande barn och ungdomar.
-
Missbruk, stölder och självskador. Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar. I programmet möter du 25-åriga Julia som berättar om sin uppväxt. I podcasten medverkar också medarbetare från familjefokus ungdomsgrupp.
-
Behovet av familjehem är stort på Gotland och i många andra kommuner runt om i landet. Men hur är det då att som familj ta emot ett barn som kanske inte haft det så lätt. Hur påverkar det den egna familjen? Vilka krav ställs från myndigheterna och vilket stöd får man? I programmet möter du Rickard som tillsammans med sin fru tagit steget att bli familjehem. I podcasten medverkar också medarbetare från familjehemsenheten.
-
Alkoholism har blivit en av vår tids stora folksjukdomar. Hur är det då att vara alkoholmissbrukare, hur påverkar det jobbet och relationerna och vilken hjälp finns att få? I programmet möter du Magnus som efter 16 år som alkoholist berättar om sin resa mot ett nyktert liv. I podcasten medverkar också medarbetare från alkohol och drogrådgivningen.