Episoder
-
Norjalainen Alexander Medin on opettanut joogaa lähes kolme
vuosikymmentä, ja sitä ennen muun muassa nyrkkeillyt Norjan mestaruuden ja tanssinut balettia ammatikseen. Hän on myös perustanut Back in the Ring -organisaation, joka tarjoaa joogaopetusta, aktiviteetteja ja työharjoittelua erityisesti ihmisille, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan ulkopuolelle ja haluavat tehdä paluun. Hän aloitti Back in the Ringin vuonna 2013 selvittääkseen, voisiko jooga auttaa pääsemään eroon huumeriippuvuudesta ja muista tuhoisista elämäntavoista.
Nyt joogaryhmiä on parissakymmenessä kaupungissa ja kuudessatoista vankilassa Norjassa.
Tiril Eckhoff puolestaan on norjalainen ampumahiidon olympiavoittaja ja maailmanmestari. Hän tutustui joogaan vuonna 2017 Alexanderin tunneilla.
Nyt heillä on yhteinen projekti, joka vie heidät vankilakiertueelle.
---
Norwegian Alexander Medin has been teaching yoga for nearly three decades, and before that, he won the Norwegian boxing championship and danced ballet professionally. He also founded the Back in the Ring organization, which offers yoga instruction, activities, and internships, especially for people who have fallen outside of society and want to make a comeback. He started Back in the Ring in 2013 to explore whether yoga could help overcome drug addiction and other destructive lifestyles.
Now, there are yoga groups in about twenty cities and sixteen prisons in Norway.
Tiril Eckhoff, on the other hand, is a Norwegian biathlon Olympic champion and world champion. She was introduced to yoga in 2017 through Alexander's classes.
Now they have a joint project that takes them on a prison tour. -
"Elämme kukin omanlaisissamme kuplissa, jotka ovat värittyneet kulttuurillisesti, kielellisesti, perheen ja yhteisön mukana. Hahmotamme maailman oman kuplamme kautta, mikä näkyy nyt järkyttävällä tavalla esimerkiksi Ukrainassa.
Tämä on jo tuhansia vuosia sitten tiedostettu ilmiö. Jooga on yksi keino murtautua sieltä kuoren sisältä pois tietoisesti. Jos tämän kuplan rikkoo, löytyykö sieltä uusia mahdollisuuksia?" -
Mangler du episoder?
-
Annelilla on kokemusta siitä, miten joogaharjoitus muuttuu iän myötä. Pian 70-vuotias iyengarjoogaopettaja kuljettaa joogaa ja hengitysharjoituksia mukana arjessaan, mutta myös asanaharjoitus pysyy. Säännöllisyys vaikuttaa mieleen ja kehoon, jolloin yhteys säilyy.
"Keho on viisaampi kuin päänuppi, kun sitä kuuntelee, se kyllä kertoo mitä kannattaa tehdä ja mitä ei."
Kuva: Timo Junttila -
Kun on ymmärtänyt asioita syvällisellä tasolla, on vaikea nähdä miksi enää haluaisi sulkea silmänsä ja käydä uudelleen nukkumaan. Näen joogaharjoitukset työkaluna tilaan, jossa mieli on täydellisesti hallinnassa ja jossa ihminen tietää kuka on.
-
Joogeilla voi olla monia päämääriä; joku haluaa olla tasapainoisempi, terveempi, toinen oppia päällä seisonnan tai koskettaa varpaita eteenpäin taivutuksessa. On myös syvempiä päämääriä, kuten kaivalya, jossa vapaudutaan karman taakasta. Joogassa mennään välillä syviin rentoutumisen ja keskittymisen tiloihin, joissa aistit herkistyy. Voi tulla tunne, kuin olisi yhteydessä maailmankaikkeuteen ja toinen toisiimme. Kun niitä ajatuksia herää, se väkisinkin nostaa halun tietää enemmän. Ihminen aistii jonkun läsnäolon ja haluaa tietää miksi yhteys syntyy.
-
M.S. Viswanath, oppilaidensa kesken Masterji, on opettanut joogaa yli 50 vuotta. Hän aloitti oman joogapolkunsa vain 11 vuotiaana, enonsa K. Pattabhi Joisin opissa.
Bangaloressa asuva Masterji on käynyt useita kertoja opettamassa myös Suomessa, ja tällä kertaa hän piti työpajan myös Jyväskylän astangajoogayhdistyksen joogasalilla. Saimme tilaisuuden jutella Masterjin kanssa pienen hetken joogan tarkoituksesta, asanaharjoituksen merkityksestä ja opettajan roolista. -
Janne Kontala on opettanut joogaa 20 vuotta, joista 15 vuotta myös kouluttanut jooganopettajia. Hän on yksi Ananda-lehden perustajista ja Joogan Sydän -kirjan kirjoittaja. Jannen erikoisalaa ovat joogan filosofia ja mantrameditaatio.
Jututimme Jannea, kun hän kävi Jyväskylässä opettamassa Kriya-joogaa. Mutta mitä on Kriya-jooga? Siihen saat vastauksia, kun kuuntelet tämän jakson. Keskustelimme myös siitä, mikä Jannen aikoinaan johdatti joogan pariin.
Keskustelu käytiin Jyväskylän Astangajoogayhdistyksen shalalla tanssisali Lutakossa, joten osan aikaa keskustelua rytmittää alakerran bänditreeneistä kuuluva musiikki. Emme antaneet sen häiritä, ja toivomme tietysti, ettei se häiritse myöskään teitä.
Ystävyydellä, Anne ja Maria -
”Bring Your Ass to Your Mat”
Taylor Hunt on astangajoogaopettaja, jonka tie päihderiippuvuudesta joogan maailmaan ja tuosta matkasta kertova kirja A Way From Darkness inspiroi ja tuo toivoa sekä addiktioiden kanssa kamppaileville kuin kenelle tahansa elämän karikoissa navigoiville. Tapasimme Taylorin helmikuussa Oxfordissa ja juttelimme hänen ohjaamansa workshopin lounastauolla hetken joogasta ja elämästä. -
Satu Rommi on maailmaa yli kaksi vuosikymmentä kiertänyt astangajoogaopettaja ja kirjailija.
Keskustelumme nauhoitettiin jo pari vuotta sitten, mutta se on edelleen ajankohtainen - eikä vähiten siksi, että Satun uusin kirja Loskalauluja julkaistiin lokakuussa.
Juttelimme Satun kanssa matkustamisesta, Intiasta ja tietysti joogan harjoittamisesta sekä joogan opettamisesta.
Toivotamme kaikille tämän lämminhenkisen, samalla kiinnostavan ja sopivan syvällisenkin keskustelun myötä hyvää ja iloista joulua!
Anne ja Maria -
Jutta Niala on Sertifioitu Suomen Vijnana joogan pääopettaja ja joogastudio Olo-Tilan omistaja. Hänellä on laaja kokemuspohja joogan opettamisesta vuodesta 1999.
Jutalle jooga merkitsee transformaatiota ja matkaa itseen; se on henkinen tie ja elämäntapa.
Jutta ohjaa Pohjoismaiden ensimmäistä kolmivuotista Vijnana joogaopettajakoulutusta ja toimii mentorina myös muiden traditioiden opettajille. Hän tekee pioneerityötä joogan parissa Naisten Linjan kanssa; he ovat yhteistyössä kehittäneet Olo-Turva © konseptin, joka on kehollinen toipumiskeino väkivaltaa kokeneille naisille. -
Antar Shantam - Osho-meditation teacher and Sivananda yogi by
-
"Astangajoogassa on tietty loogisuus: kun kaikki asanat tehdään järjestyksessä, vaikeatkin asanat joutuu kohtaamaan – ei voi valita, mistä tykkää. Joudutaan olemaan kaikenlaisten tuntemusten kanssa. Se on ikään kuin minimaailma, jossa opetellaan olemaan läsnä.”
Frank Kappas on tamperelainen astangajoogan opettaja, jonka omaan harjoitukseen kuuluu luonnollisena osana vipassana-meditaatio. Frank on opettanut perinteistä astangajoogaa yli kaksi vuosikymmentä, ja nykyisin hän pitää myös kursseja ja retriittejä yhdessä laulunopettaja ja mantrajoogaohjaaja Meri Tiitolan kanssa. -
Tamperelainen Pauli Nevalainen on astangajoogi, jonka selkä on jäykistetty titaanilla. Hän on myös joogaopettaja, joka haluaa saada ihmiset ymmärtämään, että joogan tulisi palvella elämää – ei toisin päin. Paulin joogassa lähtökohtana on terapia. Akrobatiaa ei tarvita, vaan joskus pelkkä hengittäminenkin riittää. Mutta tarvittiin paljon kipua, ennen kuin guruja kumartamaton joogi pääsi itse tähän pisteeseen. “Kipu on paras opettaja”.
Pauli kävi pari vuotta sitten kesällä pitämässä Jyväskylän Astangajoogasalilla miniretriitin. Haastattelimme Paulia retriitin alkaessa.
Sisältö:
– 04.26 Kuulumiset ja kurssin teemoista.
04.40 – 11-40 Paulin polku joogan pariin.
11.56 – 14.46 Joogan yhdistäminen muihin lajeihin ja muuhun elämään.
15.00 – 16.35 Stressin ja väsymisen merkit kehossa ja mielessä.
16.50 – 19.42 Mikä on sopiva ja riittävä harjoitus?
19.45 – 26.07 Paulin tie joogaopettajaksi.
26.23 – 29.00 Paulin omista opettajista ja inspiroijista joogan tiellä.
29.17 – 33.50 Intian matkojen anti ja opettajasertifikaateista.
34.00 – 37.21 Joogan ohjaamisesta ja opettamisesta.
37.36 – 41.46 Miten astangaa ei tulisi harjoittaa, eli yleisimmät ”virheet”?
41.56 – 48.33 Harjoituksen keventämisestä – vähemmän on enemmän.
48.50 – 56.50 Onnettomuus ja siitä toipuminen (joogan avulla).
57.23 – 01.01.08 Harjoituksessa ”taakse päin meneminen”. Miksi se on niin vaikeaa?
01.01.24 – Yksin vs. porukassa harjoittelu.
01.02.45 – 01.06.20 Meditaatiosta ja joogasta. ”Tehdään mitä tahansa astangassa, hengitys on ykkönen. Ja se ei ole ikinä valmis.”