Episoder
-
Det här blir säsongens sista avsnitt! Vi behöver båda samla kraft nu, men hur gör man nu det oavsett var i livet man befinner sig? Som vanligt är svaret shalom.
Och du- Kraft och hopp som Maria pratar om är kostnadsfritt i juli!
-
Hur rimlig är egentligen idén att vi ska äga naturen? Och hur kan vi bruka och vårda tillsammans?
Vi som pratar i podden heter Maria Engelbrektsson @klimatcoachen och Annelie Anderberg @jordelivvett. Vill du dela med dig av dina tankar efter att ha lyssnat kan du göra det på @jord.ar.du på Instagram.
-
Mangler du episoder?
-
Den här veckan pratar vi om tid! Innebär omställningen att vi behöver backa tillbaka i tiden? Vad är egentligen tid? Och vad ska vi göra av den?
-
I det här avsnittet pratar vi jord och vår relation till livet i den. Är daggmasken jordens ingenjör eller är ingenjören samhällets daggmask? Samtalet tar sitt avstamp i två citat ur Maja Alskog Bredbergs bok Till växten - En kärlekshistoria. Bara läs boken, och läs den tillsammans med andra!
-
Sossarna ska gå till val med att införa en arbetstidsförkortning (även om 35 h bara ger en timme mindre per dag och inte två, vilket Maria fortsätter tro rakt igenom hela podden...).
Är det en realistisk tanke att korta arbetstiden om det leder till minskad BNP? Är det realistiskt att inte göra det? Och hur får vi folk att inte bara fastna i scrollandet en timme extra varje dag? Det är sånt vi grubblar på i veckans avsnitt!
-
Språket formar hur vi betraktar och förhåller oss till både oss själva och andra. Hur blir skillnaden i att prata om skapelsen som ett "den" eller om vi talar om skapelsen utifrån ett "oss"-perspektiv?
Annelie ska hålla i en del av en ledarutbildning som innehåller ett avsnitt om hur språk förstärker eller bryter synsätt och normer. Verktygen för inkludering är inte bara till hjälp för att inkludera människor i en grupp, utan också hela medskapelsen i vår gemenskap. De fem verktygen som nämns i avsnittet är
De av oss - I stället för att säga "de som behöver det här", säg istället "de av oss som behöver det här". Stötta den som säger ifrån - noterar du att någon protesterar mot ett gränslöst beteende, oavsett om protesten sker med eller utan ord, backa den som gör det genom att visa stöd och markera mot beteendet, du också. Alla i rummet - föreställ dig att "alla" finns i rummet när du pratar, alla typer av människor, alla arter och naturen. Genom att göra det undviker du att prata om en grupp på ett sätt som inte skulle kännas okej om någon från gruppen fanns i rummet. Reflektera över hinder - finns det hinder för att olika arter i skapelsen ska kunna leva goda liv? Vad kan vi göra för att röja bort dessa hinder? Jämna ut talutrymmet - Finns det deltagare i gruppen som tar mycket plats? Finns det någon som ofta avbryts? Se till att den deltagaren får tala till punkt. Finns det någon som sällan får chans att bryta in? Rikta fokus och ställ en fråga till hen för att ge den deltagaren chansen att uttrycka sina behov, tankar och åsikter. -
I det här avsnittet vill Maria dela en jättecrazygrej som hon var med om under helgen. Är det privatjet och bubbel du också längtar efter? Eller vad skulle du sätta för mål i livet om du inte behövde fundera över om det är möjligt att uppnå?
-
Naturens egenvärde, hur står det till med det? I det här avsnittet pratar vi om det, och om huruvida det är naivt att tänka sig att vi inte skulle se naturen som något vi kan göra pengar av, utan just värna den för att den har ett värde i sig själv, bortom vad vi kan göra av den.
Hur skulle det vara om vi utgick från frågan om hur vi kan tillgodose våra behov, samtidigt som vi stärker ekosystemen, snarare än hur vi kan maxa den ekonomiska tillväxten? Låt oss utforska hur det skulle påverka våra platser och våra sammanhang om vi tar sikte på den första av de två frågeställningarna. För det är ju vi som styr, vi gräsrötter. Det får vi aldrig glömma bort!
Avsnittet innehåller reklam för Studieförbundet Bilda, Bättre tillsammans och Marias coachingprogram Kraft och hopp.
-
Det här avsnittet får man nog säga innehåller reklam för Marias verksamhet och coachingprogrammet Kraft och hopp!
Den här veckan samtalar vi om att formulera sitt personliga uppdrag i omställningen. När vi kombinerar det som är mest effektivt för att ge förändring, med våra egna gåvor och respekt för våra begränsningar. Det är då vi kan göra skillnad på riktigt, både på kort och lång sikt! Om du vill fundera mer kring vad som skulle kunna vara ditt eget uppdrag är du hjärtligt välkommen på Marias webinar i april. Det är helt gratis och mer information hittar du här: www.klimatcoachen.se/webinar
-
Hopp. Ett så knepigt ord att slänga sig med, eftersom vi tenderar att lägga så olika mening i ordet. Att hoppas på någon annan och själv frånsäga sig ansvar, eller rädslan att tala om hopp med risk för att missbruka det som ett slags hoppium (kombo av hopp och opium)? Vi kommer förstås in på det aktivta hoppet, ett begrepp som fått luft under vingarna med Joanna Macy. Var vi själva finner grund för detta att göra hopp, eller att fatta hopp? I Bibeln - samma bok där andra finner grund för en passiv hållning. Men läs Jakobs brev i Nya testamentet och försök förbli passiv, va! Vi vill också tipsa om läsning av David Jonstads bok Jordad. Där ryms både kollaps och hopp på samma gång.
Avsnittet innehåller reklam för Studieförbundet Bilda.
-
Tanken var att vi skulle prata om den regenerativa odlingen, men så var det en sån där morgon där alla tankar bara måste ut allihopa på samma gång. Så det blev i stället allt mellan himmel och jord, det regenerativa livet helt enkelt! Och en massa reklam för Bilda blev det såklart, precis som vanligt.
-
Poddavsnittet innehåller reklam för Studieförbundet Bilda.
"Hela jorden behöver barmhärtighet, söker ditt skapande ord
Ifrån tomhetens välde: Befrielse!"
Vad är det där tomhetens välde som hela skapelsen längtar efter befrielse från? Kanske vi får börja med att ställa oss frågan om målet i vår civilisation. Alla har vi säkert olika svar för livet närmast oss själva, men övergripande ser vi ett ekonomiskt system som vi alla tjänar mer eller mindre villigt, trots att det innebär att vi gör våld på allt liv. För att stå ut kanske det krävs att vi sover, söver oss med vaggvisor i form av distraktioner som får oss att fortsätta med vår våldskultur. Men som Yoko Ono och John Lennon sjunger med barnkören: War is over, if we want it. Som 98% av alla dagar pratar Annelie om tillitsbygget enligt Brené Browns BRAVING-modell som en viktig grund vägen som leder oss bort från tomhetens välde till något annat, mer relationellt, ansvarstagande och varsamt.
Och du, vad längtar du efter?
Länk till Sökarna-avsnittet vi pratar om har du här.
Länk till Hela jorden-youtubeklippet har du här.
Länk till Ickevåld-studiecirkeln som finns hos Studieförbundet Bilda finns här.
-
Ny vecka, nytt avsnitt och nya grubblerier. Hur skiljer man på vad som är arbete och vad som är vila? Är det egentligen vår eller vinter? Och framför allt, vilken vision är det som har vår lojalitet?
Avsnittet innehåller även reklam för medlemstjänsten Bättre tillsammans!
-
Första avsnittet i påskfastan 2024 och vi pratar om att avstå från saker vi annars ser som självklarheter i våra liv. En tid att rannsaka sin egen livsriktning, sina vanor och göra sig medveten om överflödet. Annelie och Maria har olika erfarenheter och relation till fastan, men gemensamt för året är att det är ett välkommet och efterlängtat inslag.
Vad har du för relation till fasta?
-
Vi har fått inte bara en utan två nya lyssnarfrågor och det uppskattar vi ju storartat! Vi valde att slå ihop dem eftersom de var så lika och idag avhandlar vi alltså frågan om hur det är att vara omställare när man lever i relation med såna som kanske inte vill riktigt lika mycket. Som barn, partner, vänner eller samhället i stort.
Annelie inleder sturskt med att hävda att "rösten är igång", men det kan vi alla snabbt höra att den inte alls är. Den robotlika tonen beror dock knappast på nyvakenhet utan snarare på trassel i relation till mikrofonen. Så vi ber om ursäkt för detta, men tror att det ska gå mer än väl att höra vad som sägs i alla fall!
-
It's complicated. Ja, så känner vi inför det här poddsläppet, så till den milda grad att vi tvekade för att överhuvudtaget publicera det. Det blev skavigt och vi kände båda två att vi hade önskat få utveckla resonemangen lite till. I stället för att köra på säkra kort övar vi oss i tillit, tror att ni kloka lyssnare ska höra på vad vi säger på ett icke-dömande vis, kanske att någon får lite input när vi pratar om detta svåra att vara den som kommer med den dåliga stämningen, alternativt håller på att smulas sönder inombords av att hamna i ett till samtal där den härliga guldkanten eller överdådiga vardagen i gänget samtidigt råkar bidra till att knuffa hela livsväven över randen till katastrof. Hur gör vi då?
Annelie och Maria har olika strategier och olika sammanhang där dessa strategier tillämpas. Sånt är det, för sådana är vi människor: olika som i bästa fall drar åt samma håll, med olika sätt att ta oss dit. Hur gör du?
-
Med Folk och försvar kom fler frågor än svar. Varför handlar allt om militarisering när vi inte har en rimlig matförsörjning i Sverige? Varför uppmanas landets invånare att ha viss beredskap när politikerna fortsätter skära ner på samhällsviktiga funktioner? Var finns folket i Folk och försvar?
Vi är på inget vis emot detta att vi ska ha beredskap, men det tål att tänkas på vem som är avsändare och vad som är syftet. Med Folk och fred kom frågan hur vi kan bana väg för fred. Hur kan vi göra det? Och hur skulle det vara om unga idag kunde svara lika självklart som Gudrun Schymans son på frågan om han som liten pojke var rädd för krig - "Nej, för det skulle min mamma aldrig tolerera.". Tänk den tilliten hos barn och unga oavsett om vi talar om krig och konflikter, kollaps i ekosystemen, klimatkrisen, världens orättvisor, you name it. Kan vi se till att bygga fred och tillit?
-
Här kommer årets sista avsnitt och såklart ägnar vi det åt att titta tillbaka på det år som passerat. Vad har vi egentligen lärt oss under 2023?
-
Återigen pratar vi fred och konflikt - inte undra på med tanke på tiden vi lever i och läget i världen. Vi funderar på vägen till fred och om den kan gå genom marknadens och företagsvärldens val att värna biologisk mångfald för att rädda affärerna och ekonomin.
Vad är ens en riktig, sann omställare?
-
Vi fick en fin fråga den här veckan, om hur vi uppvärderar sådant arbete som ligger utanför systemet. Det som ofta inte ses som fint för att det inte genererar pengar, men som i det här läget är det allra mest meningsfulla och kraftfulla vi kan ägna oss åt. Eftersom det skapar motstånd mot det system som dödar!
- Se mer