Episoder
-
Afsnittet er sponsoreret af Rejselandet Tyskland. Kan man rejse med småbørn? Gæst Camilla Stemann har altid elsket at rejse, og det har ikke ændret sig, efter hun er blevet mor. Sidens hendes førstefødte var få måneder gammel har de pakket bilen og kørt ud i verden som familie, og når hamsterhjulet bliver for altopslugende, så rejser hun også alene.
-
Tv-vært Signe Lindkvist står midt i en limbo af følelser. Hendes barn er ved at blive voksen, og løsrivelsen er på samme tid inspirerende og skræmmende. De to har altid været helt tæt forbundet, og Signe frygtede, hvad der ville ske den dag, datteren begyndte at stå på egne ben. ‘Hvad nu, hvis hun bliver ligeglad med mig?’ Men Signe ved nu, at kærligheden og båndet aldrig forsvinder. Det bliver bare mere ligeværdigt.
-
Mangler du episoder?
-
Hun er næstformand i Radikale Venstre, finans-, klima- og ligestillingsordfører, efterkommer af afghanske flygtninge og mor til to. Rækkefølgen på, hvordan Samira Nawa introducerer sig selv, er ikke tilfældig. Det er ikke en merit for Samira at være mor, og hun mener, titlen kommer med en spændetrøje. En lang, stram liste af forventninger til, hvordan man skal prioritere sit liv, og det er hun altid gået imod. Hun elsker sine børn, men ikke moderskabet.
-
Kender du de mødre, der kan alt? Udefra ligner Thea Rytter sådan en mor. Hun har tre børn, udgivet 14 bøger og en chefstilling, men ifølge Thea kommer der ikke mindre tid i hverdagen, bare fordi der kommer flere børn. Hun fik sit første, da hun var kun 21 år, og det var ikke planen. Men selvom det ikke var nemt at være den første til alting, det første barnebarn, den første nevø, den første mor, så ville hun ikke bytte det for noget. Børnene har derfor været med til at forme hende. Der findes ingen mor-Thea, bare Thea.
-
Hvordan er det at være mor til et barn med downs syndrom? Susse Vallø Bisgaard er mor til Tilde, som er kendt fra TV 2-programmet ‘Ups, vi er voksne’. Når andres børn bliver studenter eller backpacker på den anden side af jorden, kan Susse godt mærke et stik i hjertet. Hun skal passe på sin datter resten af livet. For selvom Tilde er 31 år, så er der mange ting, hun ikke kan selv på grund af sit handicap. I stedet samler Susse på alt det, Tilde godt kan.
-
Kan det gå lykkeligt op med store jobs og børn? Erhvervskvinde og europaparlamentskandidat Stine Bosse valgte at få børn tidligt, så hun kunne udleve sine karrieredrømme. Dengang fik hun mange skæve blikke, og det har ikke ændret sig. For der er ting, man må give afkald på, og for Stine hed det i mange år: børn, arbejde og intet andet. Når den dårlige samvittighed så nagede, huskede hun på, at tid til nærvær kommer igen.
-
Journalist Ida Rud er netop vendt tilbage på arbejdsmarkedet efter sin barsel, men meget har ændret sig. Både inde i Ida selv og ude i verden. Det var ikke nemt at blive gravid. Barslen var ikke en hyggeboble. Og hun mistede et af de vigtigste mennesker i sit liv. Så Ida har måtte give slip på forestillingerne om, hvordan livet skulle se ud – og starte forfra. Men hun kan altid finde tryghed og uudtømmelig kærlighed i sin datter.
-
Da Louise Castella var 13 år gammel, blev hun lam fra navlen og ned og har siden siddet i kørestol. Det kan være udfordrende at være så begrænset fysisk, når man har et barn på fire med krudt i røven. Og det kan også være udfordrende at skille sig så meget ud. Men Louise gør tingene på sin egen måde. Med en motor på kørestolen og en glasset halvt fyldt-attitude skriver hun sin egen historie og kæmper for, at sønnen aldrig skal blive begrænset af hendes handicap.
-
Moderskabet er en ekstremsport i løbende forventningsafstemning med sig selv. Det er det især for Anna Grynnerup, som er læge og mor til fire. Hun har altid været ambitiøs og typen, der ville det hele. Og Anna vil stadig det hele – men hun har måttet indse, at det bliver anderledes, end fortids Anna måske havde forestillet sig. For der er meget at se til, når børnene og arbejdet hyler.
-
Silja Balthazar Eriksen (Siljabobs) fødte for få måneder siden barn nummer to. Med en lille ny er hun i granatchok, en blanding af glæde, stress og ængstelighed. For selvom Silja er blevet mor for anden gang, så er det stadig hårdt. Og det er på mode at tale om, hvor hårdt det er – men taler vi rigtigt om det? Tør vi egentlig være ærlige og sige, at vi har brug for hjælp? Kh mor giver dig i denne uge historien om moderskab fra en kvinde, der står midt i det.
-
Hvorfor gør jeg det her? Det spurgte Simi Jan sig selv om, da hun på sin søns syvårs fødselsdag kørte gennem et kogende Kabul gemt bag en burka og omringet af talibankrigere. Hvorfor rejse til verdens brændpunkter, når man har to børn derhjemme? For Simi vægter kærligheden til hendes børn højest. Men når verden kollapser, er der ting, der må vægtes højere.
-
Hvordan fortæller man sin veninde, der lige har mistet, at man er blevet gravid? Hvordan støtter man hinanden gennem den dybeste sorg og den største lykke? Line Kirsten og hendes veninde Stinne Valentin Ry var i fertilitetsbehandling samtidig. Det gav dem en følgesvend, men samtidig også en, som pludselig kunne stikke af med drømmen. Ugens afsnit af Kh mor handler om babyjalousi, egoisme og uudtømmelig kærlighed.
-
Det her afsnit af Kh mor handler om at være mor til et dødt barn. Sandie Westh mistede sin datter kort efter fødslen, og hele verden skælvede. At miste et barn er anderledes end at miste et andet menneske i sit liv, men Sandie lærte, at hun ikke var alene. Gennem et fællesskab af kvinder i alle aldre fandt Sandie en identitet i at være mor til et barn, der ikke er her mere. Og ved at blive ved med at tale højt om det, får datteren Vilma også sin plads i verden.
-
Vejen til moderskabet kan være lang og snørklet, og det var den især for tv-producer Mette Beck Lisberg. Hun var over 10 år i fertilitetsbehandling uden held. Men alligevel vidste Mette, at det nok skulle lykkes – på den ene eller den anden måde. Med en rugemor i Ukraine fik hun endelig sit barn, og selvom rejsen dertil var svær, var beslutningen ligetil. For Mette handlede det nemlig aldrig om, hvordan hun fik et barn – det handlede bare om at få det.
-
Forfatter og journalist Lone Theils har ikke fået børn. Var det hendes eget valg? Både ja og nej. Engang ville Lone gerne have børn, men det var ikke så ligetil. Flere mislykkede forsøg tog pusten fra Lone, og hun så det som en slags test: Ville hun moderskabet nok? Svaret var nej. Lone har aldrig fortrudt, og det øjeblik, hun gav slip på drømmen, føltes det rigtigt. Lykke findes nemlig også i mange andre former – for eksempel i bøger, niecer og katte.
-
Du har måske selv været der. Et par øl og en genial idé. “Hvis ingen af os har børn, når vi bliver 35, så får vi dem sammen”. Sådan sad Louise Mahnkopf med sine venner Silas og Johannes, og kort efter kunne de kalde sig far, far og mor. At være tre om et barn er ikke altid nemt. Der er tre holdninger til alt, og tre som vil have det på deres måde. Men der er også tre til at give kærlighed og støtte.
-
Har du nogensinde kigget på en anden mor og tænkt: “Hvordan gør de det?” Petra Nagel har tre små børn, og der er meget praktik, der skal gå op. Men med barn nummer tre er der også kommet en slags ro. Ikke i hverdagen, men i moderskabet. En coolness, som flerbørnsmødre tit har. For der er ikke længere tid eller plads til at bruge energi på navlepilleri og ligegyldigheder.
Psst! Fra nu af udkommer vi hver mandag morgen, så du altid kan starte din uge ud med et nyt afsnit af Kh mor. -
Line Knutzon var alene med fire børn og havde ikke altid nemt ved at betale huslejen. Det var en kaostid med bleer over det hele og kanelsnegle til aftensmad, men familien overlevede på fis og ballade. Set i bakspejlet var der til gengæld ikke meget plads til andre følelser. Line udvikler sig stadig som menneske, som mor og som bedstemor, og hun kigger tilbage på 90’ernes idyl med både glæde og skyld.
-
Når man kigger på Emilie Melgaard Jacobsens Instagram, er det en vitaminindsprøjtning af farver og positivitet. Men Instagram er som altid kun et glimt af hverdagen. For der er også ting, som er rigtig svære. Emilies ene søn har infantil autisme, og det kommer nogle gange med kaos og udfordringer. Netop derfor samler Emilie på de gode øjeblikke – de støtter hende, når sorgen fylder.
-
“Bare vent at se”. Sådan plejer folk at sige til Andrea Lykke, når hun fortæller, at moderskabet for hende har været nemmere end forventet. Nogle gange føler hun endda, det er helt skamfuldt at sige højt. Men Andrea prøver at fokusere på at leve sin egen sandhed. For hende har moderskabet nemlig låst op for en frihed. Og kærligheden til hendes datter har fået verden til at åbne sig på ny.
- Se mer