Episoder
-
A while ago, Krakel was visited by comrades from Ukraine who talked about their current and historical struggle against colonial imperialist policies, their previous work in support of Russian and Belarusian refugees, their current work and the way the collectives are functioning during the full-scale invasion.
Solidarity Collectives is a group of Ukrainian anarchists who support their comrades fighting at the front and help those affected by the Russian invasion. Based on anti-authoritarian ideas, the Solidarity Collective actively resist imperialist aggression. With the values of proactive feminism in mind, many women activists from Solidarity Collectives are at the forefront of resisting the aggressor, actively contributing to military initiatives. The Collectives support global anti-authoritarian and anti-colonial movements and advocate for animal rights, supplying vegan food to fighters and pushing for renewable energy to reduce fuel dependency.
To support Solidarity Collectives, write to them at [email protected] or via their instagram @solidaritycollectives or Telegram https://t.me/SolidarityCollectives where you can also find other ways to support.
Image artist: Davyd Chychkan
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Liv, Mirjam och Sara Simon från Krakels socialistiska föräldragrupp delar med sig av några av de diskussioner och insikter som gruppen har haft. Senkapitalismens föräldraskap präglas av bebismanualism, momfluencers och ett ganska ensamt livspussel, men att bli förälder öppnar också för att se samhället på nya sätt och att önska sig något annat av det. Hur kan vi bryta föräldraskapets isolering och individualism och finna nya kollektiva omsorgsformer? Vad innebär ett politiskt föräldraskap och att uppfostra en aktivist? Och hur gör vi plats för barn i vänstersammanhang?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mangler du episoder?
-
Vi har rört oss från det hoppfulla 90-talet då internet var en fri, anarkistisk och anonym plats, till dagens plattformsmonopol och övervakningskapitalism. Hur hamnade vi här? Och ännu viktigare, finns det en väg framåt eller är vi fast i ett evigt scrollande och digitala depressioner? Det här är en inspelning från Krakelkväll #6 då Krakels Fredrika och Simon samtalade med Peter Sunde och Fredrik Edin. Peter Sunde är en internetaktivist, en av grundarna till Pirate Bay och en ledande kraft för en öppen och fri internetkultur. Fredrik Edin är journalist, författare och universitetslektor inom medie- och kommunikationsvetenskap, samt medgrundare av Piratbyrån. Fredrik är en respekterad röst inom den svenska mediesfären vars arbete sträcker sig över en mängd olika ämnen, inklusive digitala trender, pressfrihet och integritet på nätet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Föreläsning om polisens kontrollexpansion i Sverige och dess politiska och sociala konsekvenser med kriminologen Janne Flyghed.
I denna föreläsning får vi en kort exposé över svensk polis framväxt och förändringar sedan mitten av 1800-talet och framåt, en redogörelse för kontrollexpansionen sedan andra världskriget och de bakomliggande faktorerna till detta. Vi tittar även på privatiserad polisverksamhet och konflikten mellan brottskontroll och personlig integritet och hur den samtida utvecklingen ser ut inom det området.
Föreläsningen är en del av föreläsningsserien Att låsa och låsas in som arrangeras av ett nätverk i Malmö som arbetar kring frågor om abolitionism och möjligheter för ett samhälle bortom straff och övervakning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Kapitalism" omtalas i nästan alla Krakelpoddens avsnitt, men hur ska vi egentligen förstå den vitt omfattande sociala och ekonomiska struktur som kallas så? I boken Capitalism: a conversation in critical theory tar de samtida kritiska teoretikerna Rahel Jaeggi och Nancy Fraser ett nytt grepp på kapitalismens väsen, vilket utmynnar i en förnyad kritik från ett perspektiv som omfattar mer än klass utan också tar med kön, rasism och natur i den marxistiska analysen. Med hjälp av denna kritik kan också dagens kriser förstås i ett nytt ljus. A-K, Annika och Mirjam redogör för boken i en slags grundläggande lektion i samtida marxism.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Män och kvinnor står allt längre ifrån varandra politiskt. Det märks inte minst bland de män som verkar ha funnit riktning genom att svälja “det röda pillret”. Incel-vokabuläret sprider sig och syns på dejtingappar. Det är en nykonservativ värld som domineras av idéer om feminina och maskulina energier, marknadisering av sex, steroider, tantra och så kallade alfa/sigma-personligheter. Är det en gammal särartsfeminism som växer fram?
Well. Maria och Michaela har dejtat dessa män.
Läslista:
Större politiska könsskillnader än någonsin: https://www.gu.se/nyheter/kvinnor-och-man-rostade-mer-olika-i-valet-2022-an-nagonsin-tidigareSverige kan vara inceltätast i världen: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zG1E5q/sverige-kan-vara-incel-tatast-i-varlden Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism: https://jamstalldhetsmyndigheten.se/media/zmnpftsg/22-8978_maskulinitet_221202_webb_tillg.pdf The latest manosphere subculture is the gymcel: https://medium.com/mel-magazine/the-latest-manosphere-subculture-is-the-gymcel-c2f5ce7309e2A new global gender divide is emerging: https://www.ft.com/content/29fd9b5c-2f35-41bf-9d4c-994db4e12998 Kvinnor i redpill-rörelsen vinner mark: https://sverigesradio.se/artikel/kvinnor-i-redpill-rorelsen-vinner-markBridges, Tristan & Pascoe, C. J. (2014). ”Hybrid Masculinities: New Directions in the Sociology of Men and Masculinities”.Silvia Federici "Patriarchy and the wage – notes on Marx, Gender, and Feminism" (2021).Rydström, Helle & Horton Paul (2011). “Heterosexual Masculinity in Contemporary Vietnam: Privileges, Pleasures, and Protests”. Men and Masculinities 14(5) 542-564"Varför kan inte män ägna sig åt personlig utveckling utan att det blir esoterisk nynazism – av @Smulsju": https://www.instagram.com/p/CmO1byfNUoP/?img_index=1Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har du någon gång undrat vad det egentligen är för skillnad på olika delar av vänstern och vad det är de bråkar om? Eller är du en gammal vänsterräv som grubblat mycket över vänsterns konflikter och splittringar? I detta poddavsnitt har Krakelmedlemmarna Annika och Mirjam sällskap av Gaspar från @kominternpodd. Tillsammans försöker de sig på det blygsamma projektet att skapa en samtida orientering i några av vänsterns mest omtvistade interna skiljelinjer.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kan Israelkritik vara antisemitisk? Efter att Mirjam hållit en folkbildande introduktion till vad antisemitism är tar hon och Annika sig an hur man kan betrakta denna brinnande fråga ur ett vänsterperspektiv. Bonus! Brev från judiska vänsterröster.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ordningsvakter, rasism och våld: Erfarenheter och motståndsstrategier. Ett samtal med Leandro Schclarek Mulinari.
Mordet på George Floyd i USA var startskottet på en global våg av protester mot polisvåld och rasism. Människor i Sverige organiserade sig i solidaritet. Men också för att synliggöra problem här. En mobiliserande faktor var uppmärksamheten kring två våldsamma ingripanden av ordningsvakter, där dessa riktat in sig på afro-svenskar i Stockholm. I januari 2019 misshandlades en 12-årig pojke svårt i ett köpcentrum. Några veckor senare släpades en gravid kvinna och hennes unga dotter brutalt ut från en tunnelbanevagn. Sedan dess har en ojämn ström av nyhetsrapporter fortsatt att placera frågan om ordningsvakters våld på dagordningen.
Det går att konstatera att ordningsvakter i allt högre grad kompletterar och ibland till och med ersätter polisen. Men vilka är konsekvenserna av att statens våldsmonopol alltmer outsourcats till privata aktörer? Leandro Schclarek Mulinari är kriminolog, verksam vid Stockholms universitetet. I samtalet presenterar han sin forskning om erfarenheter våld från ordningsvakter och öppnar upp för diskussion om utvecklingen.
------
Detta är en liveinspelning på del 1 i föreläsningsserien Att låsa och låsas in. Föreläsningsserien äger rum i Malmö under hösten 2023 och våren 2024, och arrangeras av ett nätverk som försöker att angripa abolitionism ur olika vinklar.
För information om övriga delar i föreläsningsserien, se https://fb.me/e/fRBCxrxK5.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hösten 2015 reser en ung man från Malmö till norra Syrien för att slåss för det han tror på. I det som kurderna kallar för Rojava rasar våldsamma strider mot terrorsekten Islamiska Staten. Anton Nilssons plan är att ansluta sig till de kurdiska självförsvarsstyrkorna i YPG, men allt går inte som han tänkt sig. Ljuset i Rojava är en berättelse om sammanhållning och fångenskap, om oviss väntan och plötslig livsfara, om motstånd och stupade kamrater. Det är en uppriktig skildring av krigets osminkade verklighet och samtidigt en bild av ett radikalt demokratibygge som pågår i skuggan av diktaturerna.
Detta samtal är inspelat under boksläppet i Malmö, då författaren Henrik Bromander samtalade med Martin Hansson från podden Eld & rörelse, om vad som faktiskt hände där nere, om vad progressiv manlighet kan innebära och om vikten att vänstern skriver sin historia utan ursäkter.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad betyder fascism idag? Vilka likheter och skillnader finns med den historiska fascismen? I boken ”The New Faces of Fascism: Populism and the Far Right” (Verso, 2019) försöker historikern och marxisten Enzo Traverso reda ut detta genom att kombinera en historisk förståelse med en samtida analys. Han föreslår begreppet ”postfascism” – ett hybridfenomen som varken är en enkel reproduktion av gammal fascism eller något helt annat – för att definiera en uppsättning heterogena rörelser som rör sig mellan ett mörkt förflutet och en okänd framtid. Finns det en poäng med detta nya uttryck och vilken är den i så fall?
Krakel har läst boken i en studiecirkel tidigare i år och Annika och Mirjam från cirkeln åkte till Radikala bokmässan i Göteborg för att göra en liveinspelning.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mirjam satt ned med forskaren Hanna Sjögren, författare till boken ”Barndomar i antroprocen - idéer om goda barndomar under människans epok”, samt Nik, Krakelmedlem och (kritisk) miljöpedagog, för att tala om vad det är som skaver i hur det talas om och till barn i relation till klimatkris och miljöförstöring. Vilka föreställningar cirkulerar om barnen och klimatet? Vad är det för slags ”barnwashing” som pågår i många hållbarhetssammanhang? Vad kan grön pedagogik göra för skada och nytta? Och hur kan vi motarbeta kapitalistisk realism genom att träna våra kollektiva kampmuskler?
Hanna Sjögrens bok finns tillgänglig gratis som PDF från Stockholm University Press.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är det alltid ett aktivt val för män att välja bort känslor? Kan bra sex existera inom patriarkatet? Var kan man se sunda kärleksideal? Hur pratar vi med barn om gränser? Det diskuteras även hur våld ersätter intimitet, internaliserad skam, sexlust samt populärkulturfenomen så som Fight Club och Bridgerton.
Detta är det tredje och avslutande avsnittet med Fredrik, Jon och Emma om studiecirkeln ”Maskulinitet, kärlek och förändring” där vi läste bell hooks bok ”The will to change: Men, masculinity and love”.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Samverkansprojekt som BID (business improvement district) och Communities that Care bjuder in till lokala möten i ditt område - det låter ju toppen! Äntligen nätverk som stärker stadsdelsorganisreing och engagerar folk på en lokal nivå! Men vad händer egenligen när alla samverkar och polis, civilsamhälle och privata fastighetsägare möts?
Det här avsnittet är inspelat under föreläsningsserien "Bortom straff och övervakning" och är ett samtal med en kulturgeograf som tar avstamp i nuvarande Malmölandskap men rör sig på flera geografiska skalor för att försöka begripa vilka effekter privat-offentlig samverkan och utökad myndighetssamverkan har på stadens invånare.
Bortom straff och övervakning är en föreläsningsserie som arrangeras av ett nätverk i Malmö som vill vända och vrida på frågor som rör sig kring kriminalisering, inlåsning, straff, konflikt, övervakning och abolitionism. Abolitionism är ett begrepp som vissa kanske kommit i kontakt med genom framförallt USA-amerikanska tänkare som Angela Davis eller genom Black Lives Matter-rörelsen och kraven om Defund Police, alltså att sluta finansiera polismakten och lägga samhällets gemensamma resurser på socialt skyddsnät istället. Detta är den tredje delen av serien. Workshopen spelades in på Svarta Koppen i Malmö.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar Emma, Jon och Fredrik vidare om studiecirkeln "Maskulinitet, kärlek och förändring" baserad på bell hooks bok "The will to change: Men, masculinity and love". Hur förlåter vi vår pappa? Vad hände egentligen i Gift vid första ögonkastet? Säger män till sina kompisar att de älskar dem? De diskuterar även kring destruktiv maskulinitet på arbetsplatser, massmedia och självutveckling.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Koldioxidutsläppen måste minska för att undvika katastrofala klimatförändringar. Tillväxt leder till ökade koldioxidutsläpp. Kapitalismen är otänkbar utan ekonomisk tillväxt. Kapitalismen kommer sannolikt inte falla inom den tidsram som vi har på oss att åtgärda klimatproblemen. Om alla fyra teser är sanna så kommer vi inte kunna lösa klimatfrågan. Vi har läst Rikard Hjorth Warlenius bok "Klimatet, tillväxten och kapitalismen" och försöker med dess hjälp hitta den svagaste tesen.
Detta är första avsnittet av två där vi pratar om vilka diskurser som finns kring kapitalismens och tillväxtens natur i relation till klimatfrågan. Miniserien är ett samarbete mellan AG Hedvig och Krakel, baserad på en studiecirkel hösten 2023. Andra avsnittet kan ni hitta på AG Hedvigs podd Klimatet eller kampen om tiden (https://klimatetellerkampenomtiden.home.blog/) - finns där poddar finns.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här samtalet var den andra delen av vår senaste Krakelkväll där vi djupdök i en mestadels bortglömd del av vänsterns historia, nämligen den judiska. I 1900-talets Europa var judiska militanter talrika, drivande och tonsättande i alla delar av den socialistiska arbetarrörelsen - ett faktum som närmast har suddats ut av den liberala historieskrivningen. Således raderas minnet av dessa människor, av deras övertygelser, kamper och liv - varigenom vi även förlorar förståelsen för såväl socialismens som fascismens kontexter och drivkrafter i 1900-talets Europa. I den dominerande historieskrivningen visas de europeiska judarna upp som stumma offer, deras kroppar och öden blir en projektionsyta för västmakternas hjältesaga om sig själva. Det här samtalet handlar om partisanerna, bundisterna och kommunisterna, de judiska revolutionärer som kämpade med livet som insats för en värld fri från förtryck i en tid då horisonten öppnade sig mot oändligheten för att sedan slutas i andra världskrigets nattsvarta mörker. De har så mycket att lära oss om vad ett liv för kampen betyder, och om våra kamper idag: vilka metoder och organisationsformer bör vi ha? Hur ska man hantera spänningen mellan socialismens universalistiska ideal och specifika gruppers partikulära intressen och behov? Vilken roll spelar utopin för vår vilja och förmåga att kämpa?
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Berättelsen om judar under Förintelsen präglas ofta av ett förenklat offerskap och kollektiviserande av en grupp som i själva verket var brokig (och internt bråkig). I Kenneth Hermeles nya bok utmanar han denna bild och visar på alla de former av motstånd som judar i själva verket bedrev mot nazisterna. Podden är inspelad under Krakelkväll #5 Revolutionary Yiddishland - om judiskt socialistisk motstånd. I samtalet pratar Kenneth och Mirjam om boken, om vad motstånd kunde innebära då, vad motstånd kan innebära idag och om hur könade hjältehistorier om motstånd med vapen i hand döljer det viktiga arbetet med att upprätthålla liv, kultur och mänsklig värdighet som polemik mot förtryck.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur kan en tänka/känna kring rättvisa som tar oss bortom strafftänkandet? Vad finns det för koppling mellan våra känslor och hur vi gör rättvisa? Vad är skillnaden mellan upprättelse, rättvisa, ansvarstagande och straff samt vad kan få oss att läka? Gruppen Försoning och konflikt håller en workshop som tar avstamp i skillnaden mellan traditionell rättvisa och restorativ/transformativ rättvisa.
Bortom straff och övervakning är en föreläsningsserie som arrangeras av ett nystartat nätverk i Malmö som vill vända och vrida på dessa frågor. Abolitionism är ett begrepp som vissa kanske kommit i kontakt med genom framförallt USA-amerikanska tänkare som Angela Davis eller genom Black Lives Matter-rörelsen och kraven om Defund Police, alltså att sluta finansiera polismakten och lägga samhällets gemensamma resurser på socialt skyddsnät istället. Detta är andra delen av serien. Workshopen spelades in på Svarta Koppen i Malmö.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur skulle vi kunna organisera ett samhälle utan fängelser? Om det inte går att lita på polisen, vem kan man ringa? Hur övervakas vi av staten och ordningsmakten och hur är skolan, socialen och även vi själva delaktiga?
Bortom straff och övervakning är en föreläsningsserie som arrangeras av ett nystartat nätverk i Malmö som vill vända och vrida på dessa frågor. Abolitionism är ett begrepp som vissa kanske kommit i kontakt med genom framförallt USA-amerikanska tänkare som Angela Davis eller genom Black Lives Matter-rörelsen och kraven om Defund Police, alltså att sluta finansiera polismakten och lägga samhällets gemensamma resurser på socialt skyddsnät istället. Vad är abolitionism och vad kan det betyda i en svensk kontext? Den första föreläsningen leddes av Lina Mohageb (@avkoloniseramera) som gav en introduktion till begreppet abolitionism och vad det kan betyda i en svensk kontext. Föreläsningen spelades in på Svarta Koppen i Malmö
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Se mer