Episoder
-
Upptaget av växthusgaserna försämras. Efter omtalade SVT-serien: Nya försök till upprättelse för läkarna i da Costa-fallet. Svensk ekonomi går sämre än väntat – och tidigare Stasiofficer blir miljöminister i Thüringen. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Socialdemokraternas nya föreslagna partiprogram är ett underkännande av den samhällsvision som partiet självt förverkligat. Det menar Per Ewert, som forskat i partiets idéhistoria och som leder den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.
I stället för individens frigörelse från familj, kyrka och auktoriteter betonar S nu gemenskap och konservativa värderingar som svar på samhällsutmaningarna.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Mangler du episoder?
-
Ukrainska säkerhetstjänstens bombdåd dödade rysk general i Moskva. Tidöpartierna stoppar möjligheten att söka asyl på nytt – om man inte lämnar Sverige. Svensk Handel varnar för kinesiska nätjättar. Och hur påverkas Tyskland om nästa förbundskansler kommer från konservativa CDU?
-
SR-programmet Kalibers avslöjanden om FN:s falska påståenden i klimatkrisens namn borde få alla opinionsbildare och publicister att ta ett djupt andetag och fråga sig: Bidrar också jag till ett systematiskt spridande av halvsanningar och lögner – för den goda sakens skull? Även sådana får nämligen allvarliga följder, skriver Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Så vill regeringen och FHM skapa nya normer kring skärmar. Tyskland på väg mot nyval. Regeringen och S vill se samtyckeslag i EU. Mystiska drönare förbryllar i USA - och al-Assads första uttalande från exilen i Ryssland. Programledare: Magnus Thorén.
-
Samtidigt som den svenska regeringen försöker mjuka upp relationerna till Peking och positionera sig som världens starkaste frihandelsvän saboterar ett kinesiskt fartyg kablar i Östersjön. Kommunistpartiet visar vem som har överhanden, säger en analytiker till journalisten Gunnar Lindstedt. Han skriver om hur Trumps tullvallar kan vända en stormflod av kinesisk överproduktion mot Europa och skapa en förödande Kinachock för industrin.
Inläsare: Staffan Dopping -
Dubai kallas nu lilla Moskva och är att likna vid ett Ryssland på speed. Säkerhetsrådgivaren Vilhelm Konnander ger sin bild av det ryska tillståndet i Förenade Arabemiraten.
Inläsare: Staffan Dopping -
Victor Malm, Fredrik Sixtensson och Ola Wong riktar sina manliga blickar mot ”Aeneiden”, Vergilius 2000 år gamla diktverk som följer hjälten Aeneas flykt från det brinnande Troja. Aeneiden var romarrikets grundarmyt och fundamentet för all bildning värd namnet. Men håller ”hela Europas klassiker” för en tid då universitetsstudenter knappt kan läsa böcker? Och kan vi fortfarande relatera till en antik olycklig kärlekshistoria?
-
Veckopanelen med Daniel Suhonen, Henrik Jönsson och Maria Wetterstrand under ledning av Staffan Dopping. Socialdemokraterna vill slippa spelskatt på sitt lotteri. Sverige hamnade återigen i elprischock, men analyserna spretar. Vart går Syrien efter att Assadregimen störtats? Tv-dokumentären "Det svenska styckmordet" rör upp starka känslor, och Nobelkockens gröt väcker debatt – blev pristagarna påtvingade ängslig wokemat?
-
Trygghetsentreprenören Cissi Nilsson intervjuas av Staffan Dopping. Nästan en av tre kvinnor känner sig otrygga, enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen. Cissi Nilsson nära nog förlamades av sin rädsla efter ett våldtäktsförsök när hon var 19 år. Nu är hon vd för ett företag som säljer en larmapp som kan kopplas till "räddare" över hela landet. Har hon hittat ett betydelsefullt verktyg i kampen mot överfall, misshandel och våldtäkter?
-
Vi ser allt fler tecken på att Rysslands ekonomi är i uselt skick och att detta blir mer påtagligt för ryssarna, skriver Håkan Lennerstad, professor emeritus i matematik.
Inläsare: Magnus Thorén -
Bagare på Öland om rekordpriserna: “Gråter när vi sätter på ugnen.” Växande oro inom FN för hämndaktioner i Syrien. Debatt om laglöshet och civilkurage efter dödligt stryptag i New York. Inget förbud mot partilotterier, meddelar regeringen — och utredningen mot Mbappé läggs ner. Programledare: Magnus Thorén.
-
Luktar det inte rasbiologi om några av SVT:s samesatsningar? Och varför jagar grävande journalister i Norge efter ”falska samer”? Ola Wong ser hur nyandligt snömos och rastänkande gör en oväntad comeback.
Inläsare: Staffan Dopping -
Landet lever inte upp till FIFA:s egna krav på mänskliga rättigheter. Turkiet trappar upp angrepp mot kurderna efter Assads fall Domar mot tonårsmördare fastställs – får långa fängelsestraff. Ian Lundin i rätten – har “svårt att minnas” vad som hände i Sudan. Och bisarr internetkult kring misstänkt VD-mördare. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
När en raket från Hizbollah i Libanon träffade lekplatsen i Majdel Shams och dödade 12 barn den 27 juli väcktes frågan om drusernas status i Israel på nytt. Religionsforskaren Eli Göndör förklarar.
Inläsare: Magnus Thorén -
Stängde in kvinnor och barn i villan i Raqqa. Sverige rankas som trea i “vuxen-PISA”. Syriers uppehållstillstånd kan inte omprövas just nu, enligt Migrationsverket. Och Netanyahu upp i rätten: nekar till korruption och anklagelser om champagne- och cigarrmutor. Programledare: Staffan Dopping.
-
Draghirapporten chockade Europa genom att visa hur framtiden tillhör våra konkurrenter. Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Anell argumenterar i denna essä för att sjukdomen låg tillväxt främst drabbat eurozonen, och att smittspridaren var Tysklands strama budgetpolitik under finanskrisen. Han menar att Draghis föreslagna behandlingsmetod – mer EU och mer ekonomisk styrning från Bryssel – snarare förvärrar problemet.
Inläsare: Staffan Dopping -
Stor glädje bland exil-syrier, inte minst på restaurang Damascus Gate i södra Stockholm. Men är det fred eller kaos som väntar Syrien nu – och vad säger händelserna i helgen om läget för Ryssland och Iran? Flera förskolor i Umeå stoppar reflexvästar efter dödsolycka – och äntligen en julkalender med samiskt tema, men gör “Snödrömmar” rastänkande rumsrent igen? Programledare: Magnus Thorén.
-
Hur ser sambandet mellan betyg och högskoleprovsresultat ut? Nationalekonomen Magnus Henrekson, som är regeringens utredare för ett nytt betygssystem, analyserar Handelshögskolans nya försök att kombinera gymnasiebetyg med högskoleprovsresultat i antagningen. Han gläntar samtidigt på dörren till det förslag till nytt betygssystem som kommer att presenteras i februari.
Inläsare: Staffan Dopping -
Det finns en utbredd uppfattning, inte minst bland invandringskritiska röster, att en stor majoritet av de intagna i svenska fängelser numera har utländsk bakgrund.
Så hur stor är då denna majoritet i så fall? Det får vi inte ta reda på i Sverige – trots att behovet av kunskap är skriande. Inte minst då antalet intagna snabbt ska växa från 9 000 till 27 000 till följd av den eskalerande brottsligheten, skriver Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt - Se mer