Episoder
-
Like two sunbirds, they flew into our podcast studio and filled it with spices, flavors, stories, colors and a magical book and box. Alaa and Victoria have created a children book in Palestine that received the 2024 award in IBBY's honour list, as best author.
We also get to learn more about the fantastic Tamer Institute and what it does for children and young people. It was founded to give children access to books and alternative learning as children’s and young people’s schooling, leisure time and lives suffered from the troubles in the area. They were the laureates of the 2009 ALMA Prize.
Alaa and Victoria manage Alaa's father's, Adel's, theatrical heritage and create the wonder box as a magical movable theater that children can help create and perform themselves. This episode is something very special.
Likt två solfåglar flög de in i vår poddstudio och fyllde den med kryddor, smaker, berättelser, färger och en magisk bok och box. Alaa och Victoria har skapat en barnbok i Palestina som fick 2024 års pris i IBBY:s hederslista, som bästa författare.
Vi får också lära oss mer om det fantastiska Tamerinstitutet och vad det gör för barn och unga. Det grundades för att ge barn tillgång till böcker och alternativt lärande då barns och ungdomars skolgång, fritid och liv blev lidande av oroligheterna i området. De var mottagare av ALMA-priset 2009.
Alaa och Victoria förvaltar Alaas pappas, Adels, teaterarv och skapar Wonder Box som en magisk flyttbar teater som barnen kan hjälpa till att skapa och framföra själva. Det här avsnittet är något alldeles speciellt. -
She is like a spirit from another dimension. I'm talking about the South Korean picture book artist Baek Heena. A more humble language superhero than her is something you have to look for. In 2020, she was awarded with the ALMA Prize and I can see her handmade miniature figures cheering. We meet for half an hour at the Book Fair in Gothenburg and are captured by how serious and playful our conversation is, at the same time. A sense of how important it is for her to convey feelings, good stories and the visualization of these. How lucky you are to get to listen to this episode.
-
Mangler du episoder?
-
Boel Westin är professorn i litteratur, främst barn- och ungdomslitteratur, som lett arbetet som huvudredaktör för "Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia 1-2". Den sträcker sig över mer än 700 år!! Här behandlas allt från berättande skönlitteratur, sagor, lyrik, visor, dramatik, bilderböcker, tecknade serier och barntidningar till läseböcker, ABC-böcker, religiösa skrifter och faktaböcker.
Säg det som inte Boel vet i ämnet.
Vår språksuperhjälte Boel skrev den första biografin om Tove Jansson. En fängslande och levande biografi om Toves värld som har översatts på 6 språk.
Boel håller sig dessutom ständigt uppdaterad i barn- och ungdomslitteraturgenren som ordförande för ALMA-juryn som delar ut ALMA-priset. Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barns rätt till bra berättelser. Som ni förstår kära lyssnare så var 26 min med henne alldeles för lite men otroligt givande. Varsågoda! -
Kära poddlyssnare, vi skriver till er och vill förmedla en känsla, en känsla av en person som bara gör rummet, dagen och livet mer hoppfullt. Vi pratar såklart om vår språksuperhjälte Jujja Wieslander. Hon förmedlar autenticitet, lekfullhet, nyfikenhet och musikalitet. Det sker något dansant i rummet när vi samtalar och vi hoppas att ni hänger med i svängarna. Podden spelas in på året Bokmässa, 2024.
-
Minna Paananen skriver för små om stora ämnen. Hon hälsade på oss i Halmstad en solig och varm dag och läste bland annat ur sin bok Stjärnfamiljer som en förlängning av prideveckan. Vi fick möjligheten att samtala med henne i podden och ta del av hennes viktiga och konstnärliga arbete. Hon bor i Kalix och jobbar som författare och folkhögskolelärare. Många klokskaper och sköna tankar florerar i podden med Minna.
-
Våren -23 hade vi besök av representanter från framgångssagan ”Läsa äger!” (lyssna på avsnitt 48). I somras testade vi äntligen metoden och här får ni höra Olle Johansson och Moa de Vries Lindestam, två ungdomar som varit med och hållit i verksamheten.
Lyssna på deras upplevelse av ett sommarjobb som blev väldigt annorlunda, (men bättre?), än förväntat. Och om hur synen på ett bostadsområde ändrades efter att faktiskt ha vistats där under ett par veckor. Hanna Sandblom som varit en av de ansvariga från biblioteket dubblerar som gäst och programledare. -
Mysterieklubbarna, som finns på flera folkbibliotek i Halmstad, umgicks med Sara Mauritzons bok Silvermannen under våren. De fick fördjupa sig i äventyr, spänning och magi som bara hennes böcker kan erbjuda. Sara är författaren och skolbibliotekarien som hellre väljer skogen som skrivarlya än någon annan plats. Hon är lika lyhörd för bra berättelser med meningsfullt innehåll som hon är lyhörd för vilka böcker hon ska sätta i händerna på skolbarnen.
Den tredje och sista delen av serien Yggdrasil kom ut nu i augusti och heter Guldbarnet. Lyllo er som har kvar möjligheten kvar att få läsa böckerna för första gången och njuta av Saras flödande ton i skrivandet. I podden hör ni också vår sköna Berfin Sekerci som varit med och lett en av Mysterieklubbarna. -
Ingrid Pramling Samuelsson är något så fint som professor i förskolepedagogik. Frågor hon brinner för är hur vi i förskolan kan fokusera på lärande för hållbar utveckling i ett internationellt perspektiv. Estetiken och leken är ofta i centrum i hennes böcker och språkleken i form av poesi har fått en hel bok tillägnad sig. Ni förstår vilken språksuperhjälte vi har att göra med. Språkutvecklaren och forskaren Karolina Larsson är inbjuden som experten och det är bland annat hon som ställer de kloka och spännande frågorna i avsnittet.
-
När en Litteraturpedagog som Emma Paradis får uppdraget "Unga vuxna" så händer det bra grejer. En av de bra grejerna är de unga läsambassadörerna Solin Tahaz och Lina Saadaldeen. Deras medverkan och uppdrag bidrar med lyckosamma förändringar i biblioteken i Halmstads verksamhet och främjar att vi når ut till våra unga vuxna på ett mer adekvat sätt. Lyssna till en oslagbar trio: Emma, Lina och Solin.
-
Melody Farshin är varmhjärtad och skarp. Oavsett om det gäller standup eller författarskap så berikar hon oss med en stark berättarröst som bara ett barn som vuxit upp i ett miljonprogram kan göra. I hennes böcker, kan ungdomar med liknande bakgrund känna igen sig och uppleva att det är möjligt att bli författare och komma från orten.. Humorn och tragiken går hand i hand i hennes böcker och ofta sätter vi skrattet i halsen. Seså, lyssna till podden nu, det är inte bara en inbjudan utan också en uppmaning.
-
Tänk dig en av de varmaste och tryggaste famnarna, så känns det att gå in i litteraturhuset LesArt i Berlin. Här finns berättandets trygga famn, utvalda böcker som berör och ledare som brinner för de estetiska processerna. Annette Wostrak och Kathrin Buchmann från LesArt besökte Halland i december och vi fick äran att möte dem både i workshops och i podden.
Imagine the warmest and safest embrace, that's how you feel walking into the literature house LesArt in Berlin. Here you’ll find the affectionate greeting of storytelling, hand-picked books that aims to affect and leaders who are passionate about the aesthetic processes. Annette Wostrak and Kathrin Buchmann from LesArt visited Halland back in December and we had the privilege of meeting them both in the workshops and to talk to them on the podcast. -
I somras kunde alla föräldrar till skolbarn i Halmstad kommun läsa ett sommarbrev som fick oss på biblioteken i Halmstad att få tårar i ögonen. Författaren till brevet är förvaltningschefen till barn och ungdomsförvaltningen Dennis Hjelmström. Han lyfter läsningen till skyarna samtidigt som att han är tryggt förankrad i verkligheten. Den här podden bör alla som jobbar med barn lyssna till, väldigt gärna rektorer. Han ser barnen och han ser pedagogerna och han ser till det konkreta arbetet som behöver göras för att ALLA barn ska ÄGA sitt språk.
-
Elin Ek är som sin egna huvudkaraktär Athena, klok som en bok och orädd för att "kriga" för barn och ungas bästa. Hennes böcker sträckläses ofta av målgruppen och inger mod till att få vara sig själv och ta sin rättmätiga plats. Den här språksuperhjälten har skrivit böcker med värme, humor och engagemang där en tjej får vara allt och lite till. En sån bok som saknades i bibliotekshyllorna. Låt dig inspireras av viktigheter och uppfriskande knas.
-
Han målar fram sin karaktärer och berättelser. Öppnar upp för möten som förvånar, lockar och leker med vår föreställningsvärld. Bart Moeyaert är språksuperhjälten som fick det ärofyllda ALMA-priset 2019. Bart skriver i många genrer, tv-manus, pjäser, poesi, bilderböcker, romaner....Han är uppvuxen i Belgien så i podden talar vi engelska. Njut av nerven i hans berättarnärvaro.
He paints his characters and stories. Opening up to encounters that surprise, entice and play with our imaginary world. Bart Moeyaert is the language superhero who received the prestigious ALMA award in 2019. Bart writes in many genres, TV scripts, plays, poetry, picture books, novels....He grew up in Belgium so in the podcast we speak English. Enjoy the nerve of his narrative presence. -
Så viktiga dessa språksuperhjältar som brinner för barn- och ungdomsböcker och som kan tänka sig sprida den glöden till ett förslag så att det blir fullt med guldkorn till böcker i världen. Just en sån fann vi på Bokmässan i Erik Titusson. Sedan 2011 är Erik Titusson förlagschef och förläggare för Lilla Piratförlaget. I podden lyfter vi flera "doldisar" bakom böcker, redaktörer, översättare osv. Ett fint samtal som vittnar om stor kunskap, inspiration och en speciell näsa för "bra" böcker.
-
Hon har gett oss så många berättelser, världar, miljöer och figurer.
Det finns alltid ett skarpt sinne och ett stort hjärta bakom Piija Lindenbaums bilderböcker. Dessutom dröjer det sig även kvar en ton av eftertänksamhet, humor och funderingar, flera bottnar. Vi får bland annat höra från den här fenomenala språksuperhjälten hur hennes nya bok "Frekes fot" föddes och hur det är att skriva för målgruppen barn. Sätt dig till rätta och njut av att lyssna till det här avsnittet. -
Hon tecknar. skräms, roar och underhåller i en och samma bilderbok. "Den underbara familjen kanin" fyller 10 böcker och den här bilderboksserien hör till en av de mest populära bland förskolebarnen. I hennes karismatiska bilder går att hitta så mycket finurlighet, känslouttryck och framförallt humor. Hur tänker Jonna när hon berättar, tecknar och skräms..? Den här språksuperhjälten verkar ha en trollerihatt full av berättarglitter och sköna figurer.
-
Sara Lundberg målar med orden och skriver med bilderna. Hon är författaren och konstnären som hittat sitt språk som bilderboksillustratör. Hon försöker hitta balansen mellan sin rationella röst och den mer intuitiva impulsen i sitt bilderboksskapande. Med ett Augustpris i bagaget är denna ödmjuka språksuperhjälte en självklar röst i vår barnbokskanon. Den här podden kommer att flyga rakt in i era hjärtan.
-
Bodil Alvarsdotter är först ut av våra språksuperhjältar på Bokmässan i år. Säg vad hon inte har gjort inom biblioteksvärlden? Som bibliotekskonsult, barnbibliotekskonsult, skolbibliotekarie, skribent, föreläsare och ej att förglömma; quizmaster, äger hon en bred bild av bibliotekens uppdrag. Bodil har projekterat mycket och längtar efter långsiktiga och mer djupgående förändringar när det gäller läsfrämjande och språkutveckling i samhället. Lyssna och begrunda till en oerhört varm och kloka människa.
-
Han fängslar, roar och utmanar oss kring konsten att berätta. Språksuperhjälten Ola Henricsson talar det universella berättarspråket, det som drabbar och inspirerar oss alla, oavsett ålder, kön eller ursprung. Och just det där med berättande i flerspråkiga klassrum kan han, grundskoleläraren och fil. doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet. Hur stor roll spelar egentligen lärares berättande?
- Se mer