Episoder
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the many words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/my-romanian-is-69376579
Write to me here if you are looking for a language partner:
https://www.instagram.com/learnromanianwithamanda/?hl=en
or here:
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the many words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/cum-creezi-un-68205199
Bună și bine v-am găsit la un nou episod unde o să vorbim despre care sunt pașii pentru a crea un podcast. De ce acest subiect poate vă întrebați ? Ei bine, acum câțiva ani eMarketer, preconiza că în 2022, adică anul aceasta, vor exista aproximativ 125 de milioane de ascultători lunari de podcasturi în Statele Unite și peste 420 de milioane de ascultători lunari de podcasturi în întreaga lume. Este cert că industria podcastului a crescut și continua să crească așa că ce moment mai bun decât acum pentru a vorbi despre această temă? Să începem!
De multe ori când oamenii mă întreabă ce mai fac în timpul liber pe lângă multe alte activități, le spun că am un Podcast, iar majoritatea mă întreabă:
Cum este să ai propriul podcast? Este greu? Cum îl creezi? Cum ai început?
Ceea ce mulți oameni nu știu este că de multe ori cel mai greu lucru este...să încerci, să începi.
Așa că dacă ești motivat să începi, să vedem de ce ai nevoie pentru a-ți face podcastul tău.
Primul lucru este tema sau ideea principală a podcastului.
Mie mi-au plăcut și continua să îmi placă podcasturile pentru că totul începe de la o idee pe care o are cineva o la el în in cap, si se transforma într-un episod pe care oamenii de pretutindeni îl pot asculta în orice moment al zilei. Chestia asta mi se pare super interesantă.
-
Mangler du episoder?
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the many words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/toti-oamenii-67635450
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod în care o să vorbim despre creativitate. Mulți oamenii se împart în două categorii: Oameni care spun că sunt creativi, și oamenii care spun că nu sunt creativi. Ori ești or nu ești. Așa că astăzi o să vorbim puțin despre ce este creativitatea și dacă este un mușchi pe care îl putem lucra sau este ceva cu care ne naștem. Să începem!
Cand spunem creativitate de multe ori ne gândim la artele creative. Artele creative pot fi muzica, dansul, teatrul, literatura și așa mai departe.
Eu cred că sunt o persoană puțin creativă care admiră, foarte mult, persoanele creative cu adevărat. Pentru mine acele persoanele creative cu adevărat sunt cei care pictează, care scriu și așa mai departe. Persoanele care vin cu idei, cu concepte noi.
Recent ascultam un podcast care spunea că toți oamenii sunt creativi, doar că se opresc din inovat, se opresc din creat.
Am ascultat această frază și mi-am spus…nu cred. După, m-am gândit puțin mai bine…
Și aici a fost un moment de…stai puțin ? Adică eu pot să fiu mai creativă decât sunt acum?
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the many words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/cetatenia-romana-65847155
First part:
Bună și v-am găsit la un nou episod în care o să vorbim despre o experiență recentă de a mea.
Recent, am avut onoarea să cunosc pe cineva care urma să dea examenul pentru cetățenia română. Așa că azi o să vorbim despre procesul prin care a trebuit să treacă, examenul cu întrebările și cerințele lui, care m-au mirat atât de tare încât am spus că neapărat trebuie să fac un episod pe tema asta, așa că, să începem.
Doar ca să ne înțelegem, voiam doar să vă spun că nu o să vorbesc prea mult în acest episod despre ce acte aveți nevoie pentru a aplica pentru cetățenie și foarte mult despre procesul în sine pentru că aceste informații le puteți găsii foarte ușor pe pagina ministerului care este în română și în engleză, așa ca un disclaimer.
Motivele pentru care oamenii învață româna, sau motivele pentru care ascultă acest podcast și așa mai departe sunt de obicei motive ca: vreau să învăț româna pentru că partenerul sau partenera este românca sau român, pentru că mi se pare o limbă interesantă, pentru că îmi place cum sună, pentru că sunt poliglot și vreau să mai adaug o limbă. Multe motive. Toate aceste motive le-am auzit de multe ori, dar până acum nu am întâlnit pe nimeni care să vrea să învețe româna pentru a obține cetățenia.
Acum a fost prima prima oară.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the many words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/romanian-learner-63422400
Bună și bine v-am găsit la un nou episod în care o să vorbim cu o persoană careîmi este foarte dragă. Invitata de azi ne va spune cum a învățat ea română, într-un timp destul de scurt și care sunt sfaturile în ceea ce privește învățarea limbii române.
Să începem!
AM:Azi suntem aici cu Alba pe care am invitat-o în episodul de astăzi. Alba este una dintre persoanele care s-au abonat primele la pagina mea de Patreon și care a crezut în acest proiect încă de la început.
Alba dacă poți să ne spui câte ceva despre tine.
AB:okay
AM: De unde ești?
AB: Numele meu este Alba. Sunt din Spania,locuiesc în Malaga, în sudul Spaniei. Sunt profesoară de engleză, dar la facultate am studiat traducere și interpretare.
AM: Da și interpretare, foarte bine.
AB: Deci am învățat multe limbi străine. Engleză, germană, italiană și greacă.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the many words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/canta-la-un-year-60037388
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod unde o să discutăm despre muzică, instrumente, genuri muzicale și așa mai departe exact cum spune și în titlu. Să începem!
Când eram mică părinții mei voiau ca eu să am cât mai multe activități extrașcolare așa că m-au dus la fel de fel de activități sportive precum: baletul, înotul, handbalul și așa mai departe, dar după puțin timp au vrut să vadă dacă aș fi bună și la muzică. Ce voiau ei să facă? Să îmi găsească talentul cât mai devreme. De aceea m-au dus la vioară când aveam vreo șase ani cred, șase-șapte. De ce vioara? Am ales eu acest instrument? Nu. Dar la vremea aceea, în momentul acela, majoritatea fetelor sau fetițelor cântau la vioară, iar băieții sau băiețeii la pian sau la chitară. Așa că am fost la lecții de vioară în jur de trei ani, până m-am plictisit, dar nu îmi amintesc să îmi fi plăcut foarte mult.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/why-romanians-58336378
First part:
Bună și bine v-am găsit la un episod în care o să vorbim despre de ce românii ar putea părea ciudați în ochii străinilor, în ochii persoanele care nu au trăit, sau care nu sunt din România.
Să începem!
În primul rând, vă rog, nu băgați în seamă vocea mea. Am răcit evident. În Olanda deja este destul de frig, sunt cam 7-8 grade afară, bate vântul, plouă și eu cum merg cu bicicleta în fiecare zi jumătate de oră dus, jumătate de oră întors până la lucru, vă dați seama că m-a prins și răceala, am și răcit. Așa, acum că am clarificat de ce am vocea asta, să vedem care este primul motiv pentru care românii sunt ciudați.
Primul motiv are legătură cu un desert. Desertul preferat al românilor se servește, sau se mănâncă, la înmormântări. Da, ați auzit bine. Ce sunt înmormântările? Sunt acele evenimente triste din viața noastră când cineva moare. Așa. Desertul care se servește la aceste evenimente triste, la aceste înmormântări este coliva. Din ce este făcută coliva, și ce o face așa specială încât toată lumea așteaptă să o mănânce? Ei bine, coliva este făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr. Acestea sunt ingredientele principale, ingredientele de bază, iar oamenii pot adăuga și alte ingrediente ca stafidele, lămâie și alte lucruri.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/voluntar-si-56070330
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod unde o să discutăm despre experiența de a fi voluntar și de ce sunt voluntariatele, mai exact, o experiență mișto, pe care merită să o facem măcar o dată în viață, sau, de ce nu, din când în când. Să începem!
Înainte să începem vreau să vă spun că aniversez un an de când am început acest proiect, care mi-a oferit ocazia să întâlnesc mulți oamenii minunați de..de peste tot. Ca să fiu sinceră, nu știu cât de mult timp o să continui cu acest proiect, pentru că există multe alte priorități în viața mea, dar voiam să vă mulțumesc tuturor celor care ascultați acest podcast și care îmi trimiteți mesaje simpatice spunându-mi cât de mult vă ajută. Ceea ce pe mine mă face super super super fericită.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: patreon.com/posts/languages-which-54903401
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou podcast în care o să vorbim despre dilema mea actuală care este...ce limba străină sau ce limbi străine vreau să învăț de acum încolo?
Să începem!
Pentru că anul acesta am fost foarte ocupată cu masterul și pentru că nu doar învățam ci și lucram part-time nu am avut foarte mult timp să învăț nici o limbă, doar să exersez spaniola, dar să învăț lucruri noi, să învăț cuvinte noi, într-o altă limbă nu am avut timp aproape deloc, iar acum că am puțin mai mult timp liber, mă gândesc ce limbă să învăț.
Cum știți, sau dacă nu știți veți afla acum, mie mi-au plăcut dintotdeauna limbile străine și am și studiat limbi străine la facultate. Care au fost acele limbi? Spaniola și rusa. Spaniola am practicat-o și continui să o practic așa că, cu ea nu am nici o problema, dar când vine vorba de rusă, ei bine, nu am avut niciodată ocazia să o vorbesc prea mult. La facultate am studiat doar gramatica și nu am vorbit aproape deloc. Așa că acum, mă gândesc dacă vreau să continui să o învăț până la un nivel fluent, sau măcar să mă descurc în conversații. Nu mă interesează atât de mult să scriu.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/frica-de-53564179
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod unde, ca de obicei, puteți să vă dați seama din titlu care este subiectul principal al acestui episod și anume-frica de schimbare. Ce este această frică, de unde vine și cum o putem învinge vom vedea în acest episod. Să începem!
Pentru că nu putem pleca la drum fără să înțelegem ce este frica sau teama de schimbare, să vedem prima dată care este definiția.
Frica de schimbare este o teamă psihologică care nu înseamnă neapărat doar teama de schimbare dar poate fi și: teama de aventură, teama de risc, teama de a pierde diverse lucruri și chiar teama de succes.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/filozofia-stoica-52712181
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod. Așa cum spune și titlul de astăzi vom vorbii despre curentul filosofic stoicismul, și despre argumentele pro și contra în ceea ce privește stoicismul ca stil de viață. Să începem.
Știți acel moment când vedeți o reclamă la un produs peste tot? Să spunem că o dată ați căutat niște pantofi și din acel moment vă apare peste tot până poate și cumpărați acel lucru, sau dacă sunteți destul de puternicisă-i rezistați, măcar vă rămâne gândul la acel lucru. Dar mi s-a întâmplat ceva de genul cu subiectul acestui episod. Doar că puțin diferit. Cineva pe care urmăresc pe Instagram, și cu care vorbesc din când în când postează foarte mult despre stoicism. Cărți, citate, foarte și așa mai departe. Așa că după ce am citit cuvântul stoicism de-atâtea ori, a avut același efect ca un AD, așa că zis că nu se mai poate și că trebuie să văd ce și cum, trebuie să văd care e treaba cu acest cuvânt, cu acest curent filozofic.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/cele-5-limbaje-51603534
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod. Astăzi vom vorbi despre cartea Cele cinci limbaje ale iubirii: Cum să-i arăți partenerului că ești implicat trup și suflet în relație. Cu ajutorul acestei cărți vom vedeam care sunt felurile diferite, în care oamenii arată că iubesc, arată că țin la cineva. Să începem!
Oamenii vorbesc în dragoste diferite limbi. Aceasta este concluzia autorului acestei cărți. Și el ne spune că există în dragostea emoțională 5 limbi, adică 5 modalități sau 5 feluri, prin care oamenii vorbesc și înțeleg dragostea emoțională. Când spun iubire mulți oameni se gândesc la relațiile de cuplu, iar această carte este în special pentru cei care vor să se înțeleagă mai bine cu partenerii dar, relația de cuplu nu e singura unde de arătăm iubirea. Nu? Mi s-a întâmplat de multe ori cu prieteni, cu rude, să cred că aceștia nu mă iubesc sau nu le pasă de mine, pentru că nu știam că există diferite feluri în care putem arăta că ne pasă, sau putem arăta că iubim pe cineva.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/lucruri-pe-care-51028146
First part:
Pentru ce mai există conceptul de internship, dacă cerințele sunt la fel ca la un loc de muncă plătit? Cu normă întreagă. Dacă aș avea 3 ani de experiență, nu aș mai căuta un internship care nu este plătit aproape deloc
Bună și bine v-am găsit la un nou episod. Cum probabil v-ați dat seama din titlu, o să vorbim despre un lucru foarte important în viața fiecărei persoane și anume, momentul în care trebuie să aplicăm la diferite posturi ca joburi, internshipuri și așa mai departe. Și practic de ce tot acest proces este unul pe care mulți oameni îl detestă sau nu îl plac foarte mult. Să începem!
Dacă ar fi să aleg un lucru pe care urăsc cel mai mult să-l fac pe lumea asta este să scriu o scrisoare de motivație care trebuie atașată la un CV. Pe locul doi, din lista lucrurilor pe care le urăsc, este să aplic la diferite locuri de muncă, la diferite internshipuri sau chiar voluntariate, orice. Urăsc să aplic. Acum că sunt în căutare de un internship, sau de o practică, ca să folosesc cuvântul în română și nu cel din engleză. Pentru a putea fi acceptată la o practică, la un internship evident trebuie să aplic la multe posturi și să scriu scrisori de motivație atunci când aplic împreună cu CV-ul. Sunt multe persoane care trimit aceeași scrisoare de motivație. Eu, ca să fiu mai specială și să arăt că mă interesează acel post, scriu o scrisoare diferită pentru fiecare companie. Desigur că, scrisorile între ele nu sunt atât de diferite pentru că sunt aceeași persoană , nu?
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/corpul-si-de-50430749
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod. Astăzi o să vorbim despre standarde de frumusețe iar cu ocazia asta o să puteți asculta multe cuvinte care au legătură cu părțile corpului și descrierile lui. Așa că, să începem!
Mama mea când era tânără, pe la 20 de ani, era o femeie destul de slabă. Ca orice om, avea insecurități iar faptul că era slabă era una dintre insecuritățile ei. Unul dintre motivele pentru această insecuritate era faptul că în aceea perioadă erau la modăfemeile mai durdulii. Ce înseamnă durduliu? Adică un corp cu forme mai pline, mai rotunde. Practic, când cineva nu este nici gras nici slab, este undeva la mijloc.
Așa, cum spuneam, pe atunci standardul de frumusețe era o femeie cu forme. Până mama mea m-a născut pe mine, standardul de frumusețe s-a schimbat. La începutul anilor 2000, mama mea probabil nu ar mai fi suferit și s-ar fi simțit chiar bine cu corpul ei pentru că în această perioada un corp mic și slab era ceva dorit.
-
Send your answer to the question to the email: [email protected]
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/ce-este-50209197
First part:
Bună și bine v-am găsit la un nou episod. Înainte să începem, știu că mulți dintre voi nu aveți multe oportunități, multe ocazii, să practicați limba română așa că, dacă vreți, puteți să trimiteți un video ,de cel mult un minut, în care spuneți în română, evident, ce este fericirea pentru voi, ca un mic exercițiu. Dacă adunăm destule videouri, o să fac un colaj pe care o să îl postez pe YouTube în câteva luni. Și acum să începem cu episodul nostru unde o să aveți ocazia să ascultați diferite răspunsuri la întrebarea: Ce este fericirea? Să începem!
Ah, fericirea, acel lucru după care alergăm cu toții dar nimeni nu știe cu adevărat ce înseamnă. Mulți filozofi, scriitori, și așa mai departe, au încercat să răspundă la întrebarea: Ce este fericirea? Dar nimeni nu a ajuns la o definiție comună. Nu vă speriați, în episodul de azi nu o să încercăm să definim fericirea, dar o să vedem ce înseamnă ea pentru diferiți oameni, atât adulți cât și copii. Am găsit recent un articol în care scria cum obișnuiesc copii să răspundă la această întrebarea.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/m-am-imbolnavit-49910295
First part: Salut și bine v-am găsit la un nou episod. Astăzi așa cum probabil v-ați dat seama din titlu o să vorbim despre boală, o să aveți ocazia să auziți multe cuvinte care au legătură cu acest subiect. Să începem!
Săptămâna trecută m-am simțit foarte rău! Am stat în pat tot weekendul, tot sfârșitul de săptămână și nu am putut să fac nimic! Totul a început vineri dimineața. M-am trezit cu o durere de stomac. Inițial, am crezut că doar îmi e foame așa că mi-am făcut un smoothie ca de obicei. După ce am mâncat nu mi-a trecut durerea. Am încercat să stau liniștită, în pat, dar nu m-a ajutat foarte mult. La prânz am încercat să mănânc mâncare gătită, dar a început să îmi fie rău. Ce înseamnă când îi este rău cuiva? De obicei, acelei persoane îi vine să vomite și îi este greață. Greața fiind acel moment neplăcut când avem un gust amarîn gură. De obicei, ne poate fi greață dacă am băut prea mult alcool sau ne mai poate fi greață atunci când mergem cu mașina și așa mai departe.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/a2-short-series-49305404
First part:
Bună și bine ai venit la un nou episod. Eu sunt Amanda, iar astăzi o să vorbim despre diferiți prieteni, de unde sunt, ce limbă vorbesc și cum sunt ei ca persoane. Ascultați până la sfârșit pentru a răspunde și la întrebări. Să începem!
Eu am destul de mulți prieteni buni. Cei mai apropiați prieteni sunt Diana, Teodor și Mo. Să începem cu Diana. Pe Diana am cunoscut-o în prima mea zi de facultate. Diana este din Germania și vorbește germană. Părinții ei sunt din Rusia, ceea ce înseamnă că ea este jumătate nemțoaică-jumătate rusoaică. Fiți atenți, persoanelor din Germania le spunem nemți. Un bărbat neamț, o femeie nemțoaică. Și acum, cum este Diana? Diana este o persoană amuzantă care mă face mereu și pe care o sun tot timpul când mă simt tristă.
-
Find the FULL written version of the episode together with the translation of the words in bold on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/de-ce-avem-de-49020244
First part:
Când a fost ultima oară când ați dormit mai mult de șase sau șapte ore? Sau când a fost ultima oară când v-ați trezit fără alarmă și fără să aveți nevoie să beți o cafea?
Bună și bine te-am găsit la un nou episod. În acest episod o să vorbim despre cartea lui Mathew Walker-Why we sleep. Care în română a fost tradusă ca: ‘Despre somn. De ce este vital să dormim’. Să vedem ce ne spune el în legătură cu importanța somnului. Să începem!
Mathew spune că atunci când dormim mai puțin de opt ore, sistemul nostru imunitar nu mai este atât de puternic iar acest lucru ne poate face să ne îmbolnăvim. Când ne îmbolnăvim devenim bolnavi de diferi boli. El ne mai spune că lipsa de somn contribuieși la alte condiții ca depresia și anxietatea.
-
Find the written version of the episode on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/pro-con-tinder-48709431
First part:
Salut și bine ai venit la un nou episod în care o să vorbim despre aplicația de dating Tinder și despre avantajele și dezavantajele ei. Să începem!
Deoarece aniversăm un an de când a început toată treaba cu corona, cu virusul, am citit un articol care spunea că aplicația de dating Tinder a fost folosită mult mai mult de când a început pandemia. Ceea ce nu mă surprinde. Chiar deloc. Pentru că sunt multe păreri diferite când vine vorba de această aplicație, m-am gândit să vorbim puțin azi despre câteva argumente pro sau contra Tinderului.
Eu personal, am urât Tinderul de când l-am descărcat pentru prima dată acum 3 ani cred. De atunci l-am descărcat și șters de multe ori, de cel puțin 10 ori, nu vă mint. De fiecare dată când am șters aplicația am zis că nu o mai folosesc vreodată. Dar vremea trecea, mergeam în altă țară și curiozitatea mă făcea să descarc aplicația din nou. Vă puteți întreba de ce o tot descărcam și probabil dacă am descărcat-o recent. Iar răspunsul este da.
-
In this episode, I will talk about what different learning techniques I used to use in high school vs University and what has been working for me. Find the full transcript on the Patreon page 'Learn Romanian with Amanda' or on the link here: https://www.patreon.com/posts/tehnici-si-medii-48445793
And vote here: https://www.patreon.com/posts/subtitles-for-48386230
First part:
Mă apuc prea târziu de un lucru, încep să mă panichez și îmi promit mie. Sau chiar jur. Jur că data viitoare mă apuc mai devreme, jur că mă apuc din timp. Iar data viitoare vine și....
Bună și bine ai venit la un nou episod! Astăzi vom vorbi despre ce tehnici de învățare există și ce tehnici au mers sau nu pentru mine în liceu și facultate. Să începem!
Înainte să începem episodul, am nevoie de părerea voastră! M-am gândit să mă apuc și de video-uri cu subtitrări în română și engleză, dar vreau să știu în ce alte limbi ați mai fi interesați de subtitrării.
Puteți vota pe pagina de Patreon, postarea este publică iar link-ul îl găsiți în descriere.
Și acum să revenim la tehnicile noastre.
Când eram în liceu învățam diferit de cum învăț la facultate. În liceu aveam nevoie de cât mai multă liniștite, un birou sau cel puțin o masă cu un scaun. Practic aveam nevoie de mediul perfect pentru studiu. Dar la facultate a trebuit să mă adaptez. Acum pot studia în mai multe locuri. Pot să învăț într-o cafenea sau într-o bibliotecă zgomotoasă. - Se mer