Episoder
-
Deze Halloween het verhaal van een jonge man die bij volle maan gebeten wordt door een weerwolf... Of is er iets anders aan de hand? Lisanne Overduin, promovenda bij het LUMC, legt het uit. Luister maar als je durft!
-
Infecties van orthopedische prothesen en andere lichaamsvreemde materialen zijn een groot probleem. Vaak is er een langdurige antibiotische behandeling nodig of moet de prothese weer verwijderd worden. Op de afgelopen wetenschappelijke voorjaarsvergadering van de NVMM spraken we met prof. dr. Chris Arts, hoogleraar translational biomaterials aan de TU Eindhoven en het Maastricht UMC+. Chris is bezig met het ontwikkelen van innovatieve methoden om prothese infecties tegen te gaan. Hou je van state of the art en high tech? Mis deze aflevering dan niet!
-
Mangler du episoder?
-
De zomervakantie is weer voorbij, dus het is weer tijd voor MedMic onderweg naar het werk! We beginnen het nieuwe seizoen met weer maatschappelijk belangrijk thema, namelijk klimmatverandering. Naar aanleiding van een prachtige presentatie op de NVMM voorjaarsvergadering, spreken we met George Sips, arts-microbioloog bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hij vertelt over de gevolgen van klimaatverandering voor infectieziekten. We zien bijvoorbeeld al toename van dengue in Europa, ook watergerelateerde infecties zijn toenemend een risico. Kunnen we het nog tegen houden?
-
Vanwege de recente toename van parvovirusinfecties, deze actuele extra aflevering van MedMic. Wat doet parvovirus en wat heeft dit met zwangeren te maken? Moeten we ons zorgen maken? Anne Russcher, arts-microbioloog in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, legt het kraakhelder uit!
-
This time, MedMic goes English! At the Scientific Spring Meeting of the KNVM en NVMM we interviewed several great presenters. In this first episode of a three episode series, we speak with prof. dr. Adrian Egli, director of the Institute of Medical Microbiology at the University of Zurich. He tells us about de oppertunities and challenges of implementing AI in our discipline. Will AI replace doctors and technicians?
-
In deze nieuwe aflevering van MedMic hebben we het over een actueel onderwerp dat ons erg aan het hart gaat: de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. Naast dat we in onze ziekenhuizen explosief veel gevallen van kinkhoest zien, beginnen ook de bof en de mazelen op te komen. Ziektes die te voorkomen zijn door een hoge vaccinatiegraad. Hoe komt het dat kinderen minder gevaccineerd worden en wat valt eraan te doen? Wij hebben de antwoorden ook niet, maar hebben wel zo onze ideeën. Verkeerde informatievoorziening, helaas ook door (ex-)collega artsen, zijn hier waarschijnlijk een belangrijke oorzaak. En dat terwijl de vaccins goed en veilig zijn.
Heb je na het beluisteren van deze aflevering behoefte aan meer (betrouwbare) informatie? Kijk dan op bijvoorbeeld:
De site van het Rijksvaccinatieprogramma, vooral ook op de pagina over twijfels.
Het initiatief Beneden Peil.
Je lokale Centrum voor Jeugd en Gezin, bijvoorbeeld Rijnmond.Of neem contact op met je lokale GGD.
Vergeet niet de MedMic aflevering van afgelopen november terug te luisteren, waarin dr. Murk vertelt over de gevolgen van mazelen.
-
Het griepseizoen is inmiddels voorbij, maar de dreiging van aviaire influenza, oftewel vogelgriep, bestaat nog steeds. Wat maakt deze griep anders dan de normale griep? Wordt de volgende pandemie veroorzaakt door vogelgriep? Dr. Jeroen van Kampen, arts-microbioloog/viroloog in het Erasmus MC, beantwoordt al onze vragen!
-
Alaaf! Het is bijna carnaval en volgens velen betekent dat dat het aantal SOA weer zal toenemen. Maar is dat wel zo? Dr. Anne Dirks, arts-microbioloog in het Zuyderland Ziekenhuis, heeft het uitgezocht. Maar SOA zijn natuurlijk een breder probleem, zowel in Nederland als wereldwijd. Prof. dr. Remco Peters, tot voor kort klinisch onderzoeker SOA aan de universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika, legt samen met haar uit waar de pijnpunten liggen en wat de problemen nu precies zijn.
-
Scabiës, oftewel schurft, is nu al jaren een probleem, vooral ook onder studenten. In deze MedMic aflevering van het jaar praten we met Frederieke Ormel, arts in opleiding tot arts infectieziektenbestrijding, over welk beestje dit jeukende ziektebeeld veroorzaakt en wat ertegen gedaan kan worden. Daarnaast vertelt studente Lotte ons hoe het is om schurft te hebben.
-
Het zal niemand ontgaan zijn, luchtweginfecties nemen fors toe. Naast dat corona en RSV al een tijdje rondgaan is ook de griep aan het toenemen. In deze aflevering van MedMic nemen we kort het nieuws door, waarna we met dr. Marjolein Knoester doornemen wat het griepseizoen voor ons betekent.
-
In deze MedMic bespreken we twee actuele zaken. Als eerste antibioticaresistentie, op dit moment zitten we in de World AMR Awareness Week, oftewel de WAAW. Wereldwijd een toenemend probleem, wat kunnen we eraan doen?
Daarna besproken we een ander actueel probleem, namelijk de dalende vaccinatiegraad bij kinderen. Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis legt uit waarom deze dalende vaccinatiegraad een probleem is. Om een tipje van de sluier op de lichten: een mazeleninfectie richt meer schade aan dan je denkt!
-
Vind je zombies, spoken of heksen eng? Ze zijn niets vergeleken met de verschrikkingen van de micro-organismen! In deze speciale Halloweenaflevering van MedMic laten we je samen met een speciale gast gruwelen als nooit tevoren. Luister maar als je durft!
NB. De link waarover wordt gesproken vind je hier.
-
De arts-microbioloog is een medisch specialist die lange tijd vrij onbekend was. Door de COVID-19 pandemie is daar verandering in gekomen en waren ze ineens overal te zien. Maar wat is een arts-microbioloog eigenlijk? En wat doet deze medisch specialist nu de hele dag? In deze aflevering van MedMic vertellen Vishal Hira en Andreas Voss over hun prachtige beroep.
-
In elke zorginstelling zijn er regels om te voorkomen dat bacterien en virussen de kans krijgen om zich te verspreiden en zo infecties te veroorzaken. Deze regels zijn gebaseerd op richtlijnen van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI). Wat voor mensen zitten er in het SRI en hoe komen deze richtlijnen tot stand? Je hoort het in deze aflevering van MedMic!
-
In deze eerste aflevering van MedMic hebben we het meteen over een heel belangrijk onderwerp, namelijk duurzaamheid. Prof. dr. Greet Vos, mede verantwoordelijk voor het Gezondheidsraadadvies "Verduurzaming van hulpmiddelen in de zorg", vertelt over de totstandkoming van dit advies. Dr. Erlangga Yusuf, voorzitter van de NVMM werkgroep Duurzaamheid vertelt over de plannen van de werkgroep en Geesje Roo-Brand, arts-assistent medische microbiologie geeft wat praktische voorbeelden van wat zij in het UMCG hebben gedaan.
-
Binnenkort start MedMic, de podcast van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. In deze teaser vertellen de makers je meer over de achtergrond van de podcast.