Episoder
-
We denken dat we als mensen bewuste keuzes maken maar er is een onzichtbare kracht aanwezig die zo belangrijk is als de zwaartekracht. We zien deze niet en we zijn er ons ook meestal niet bewust van, maar ze heeft ontzettend veel invloed. Het maakt dat we culturen ontwikkelden, gemeenschappelijke talen spreken, maar het is ook de basis van heel wat conflicten. Het beïnvloedt ook ons beslissingsproces bij het inrichten van onze woning.
Blijkbaar geeft deze kracht ons een ongemakkelijk gevoel dus praten we er liever niet over. Een extra reden om het dus om het over deze olifant in de kamer te hebben! -
In functie van je persoonlijkheid ga je anders met je omgeving om. Logisch toch, maar hoe je krijg je zicht op je persoonlijkheid? En wat betekent jouw persoonlijkheid voor samenwonen en je woning?
Voor de één ben je extravert maar iemand anders vind dat je gerust wat meer sociaal mag zijn. Hoe zien we elkaar en hoe zien we onszelf? Veel vragen waar ik in deze aflevering graag een antwoord op geef.
Benieuwd naar de waardevol wonen en werken bibliotheek? Meer info vind je hier: https://www.studiokompas.be/waardevolwonen
-
Mangler du episoder?
-
In het tweede seizoen gaan we verder op weg naar waardevol wonen en werken in de 21ste eeuw. Ik neem jullie mee in inzichten en verrassingen die je kijk op wonen en werken veranderen.
Ga je (ver)bouwen of wil je je interieur eens grondig aanpakken? Word één jaar lid van de Waardevol Wonen en Werken BiB en geniet van alle know how van interieurontwerper Katrien. Meer info: https://www.studiokompas.be/waardevolwonen
-
De bel gaat onverwachts en je voelt een lichte paniek, "Nu, bezoek? Help mijn hele huis staat overhoop!". Heb jij die schaamte al eens gevoeld?
Vanwaar komt die schaamte en hoe kunnen we ons perspectief over schoonmaken veranderen. Wat als we schoonmaken losmaken van onze ingebakken cultuur en met een frisse blik bekijken? Ontdek in deze nieuwe aflevering wat schoonmaken met cultureel erfgoed, feminisme en verbinding te maken heeft.
-
Welke top drie zaken moet je meenemen bij grote (ver)bouwplannen (en die veel te weinig aan bod komen)? Een interieurontwerper wordt er vaak pas bijgehaald als de constructie al bepaald is. In deze aflevering geef ik je graag mijn drie persoonlijke topics mee waarvan ik graag had gezien dat ze al bij de plannen mee genomen waren omdat dit achteraf oplossen niet vanzelfsprekend is.
Want wonen is ook:
in je pyjama na een slapeloze nacht hoestsiroop gaan halen in de keuken voor je peuter; een oneindige stroom van was plooien; met verschillende karakters dag in dag uit de lieve vrede proberen te bewaren.Ontdek hoe je jouw leven en dat van je medebewoners makkelijker kan maken door anders te kijken naar je (ver)bouwplannen.
-
Op elk potje past een dekseltje. Wel, dat geldt niet alleen voor relaties maar ook voor wonen. Omgevingspsychologie is een vrij recente wetenschap maar geeft heel wat interessante geheimen prijs. We hebben niet allemaal dezelfde behoefte wat betreft de indeling, organisatie en sfeer van onze woning. Zo reageren verschillende persoonlijkheden emotioneel en cognitief verschillend op hun fysieke omgeving. Door rekening te houden met hoe jij (en andere bewoners) interageert met je omgeving en dit toe te passen in je woning, krijg je een woning die werkt voor jou. Zolang je dat punt niet bereikt, ervaren we onrust en frustatie, wat meestal resulteert in een zoektocht naar beter. Maar als je niet weet in welke richting, zoek je blind en duurt de zoektocht lang. Hoe deze zoektocht versnellen, ontdek je in deze aflevering.
-
Kleur is een topic dat altijd aan bod komt als we het hebben over interieur. Maar welk effect heeft kleur op ons welbevinden? Hoe beperkt (of juist vrij) kunnen we omgaan met kleur in onze woning? In deze aflevering gaat het niet over welke kleuren 'mooi' zijn. Ik vertel je over wat kleur met ons doet en wat dit betekent voor wonen in ons dagelijks leven.
-
Heb jij al gehoord van een organisatieplan? Waarschijnlijk niet, we zien dit meestal over het hoofd. Nochtans maakt een goed organisatieplan HET verschil tussen 'opruimmodus' of 'gebruikmodus'.
🤩 Wil jij het opruimen tot het minimum beperken?
😎 Wil jij geen tijd verliezen tijdens de ochtendrush en droom jij van een kalmere ochtendroutine voor jou en je gezin?
😁 Wil jij met een brede glimlach een onverwachte bezoeker welkom heten in je huis (en je niet moeten excuseren voor de rommel)?
Luister dan zeker deze aflevering om praktisch je huis te organiseren en eens en voor altijd niet meer achter de feiten aan te moeten hollen.
-
Deze keer gaan we heel praktisch te werk, hoe kies je passende meubels voor je woning. Ik heb het hier (nog) niet over passend in kleur en sfeer, maar over passend in afmeting. Want de juiste afmetingen van je meubels maken een hemelsbreed verschil. De meeste weten dat wel en toch laten we ons vaker (mis)leiden dan we zouden willen. Hoe voorkom je teleurstelling na aankoop van je meubel? Oude trucs en nieuwe technologiën helpen ons hier een heel eind mee op weg.
-
"Mijn huisgenoten zijn mijn beste teamgenoten." Hoe zalig zou het zijn als je dat kan zeggen! In onze westerse cultuur is heel onze opvoeding gebaseerd op het individu en op wie waar controle over heeft. Wat kunnen we leren van samenwonen als we eens bij andere culturen gaan kijken? In deze aflevering geef ik je praktische tips hoe je de dynamiek in je huis kan veranderen. Samenwonen wordt samen zorgen voor: voor elkaar, voor jezelf en voor je woning.
-
Interieurbeelden zijn nog altijd super populair. Er zijn tal van magazines en ook op Pinterest en social media spelen zijn ze een belangrijk aandeel. En toch ... we weten allemaal dat er iets niet aan klopt. Net zoals we bij een modefoto wel weten dat dat item ons heus niet slank en populair maakt, weten we ook dat interieurbeelden ver kunnen afwijken van de realiteit. Wat laten deze beelden ons niet zien en wat kunnen we daar juist uit leren als het over onze woning gaat? Dat vertel ik jullie in deze aflevering.
-
Een belangrijk deel van anders wonen is bewuster omgaan met onze spullen. Ontspullen en consuminderen is trendy maar welke voordelen levert het je effectief op? In het tweede deel van deze aflevering leg ik je uit hoe je kan ontspullen en hoe je consuminderen definitief implementeert in je levenstijl.
-
Een belangrijk deel van anders wonen is bewuster omgaan met onze spullen. Ontspullen en consuminderen is trendy maar welke voordelen levert het je effectief op?
Ontspullen is rechtstreeks gerelateerd aan een betere gezondheid. Ontspullen betekent hier niet dat je zo weinig mogelijk spullen in huis houdt. Het betekent dat je enkel de spullen in huis hebt die waarde hebben (functioneel of emotioneel). Dankzij ontspullen voelen we ons minder gestresseerd en meer in balans. Toch is het niet altijd evident om te ontspullen en vallen we ook makkelijk terug in ontspullen.
In het eerste deel van deze aflevering geef ik je vier redenen waarom ontspullen interessant is en waarom dit meer is dan een trend.
-
In deze tweede aflevering geef ik je de eerste tips over wonen. Wat als je niet vanuit gewoontes en cultuur met je woning omgaat, maar vanuit het natuurlijk gedrag van de bewoners? We vertrekken maar al te graag vanuit wat we denken dat het zou moeten zijn. Wat als we eens gaan kijken naar wat bewoners effectief nodig hebben? Via een ander perspectief en kleine aanpassingen kunnen we ons dagelijks huishouden al een heel stuk aangenamer laten verlopen.
-
"Wonen kan anders." Dat is de boodschap van de eerste aflevering van de podcast 'Mijn huis, mijn thuis'. Is opruimen voor jou een never ending story? Durf je soms niemand binnenlaten omdat je huis ontploft is? Of heb je al lang aanvaard dat het huishouden doen veel tijd en energie vraagt? Dan ga je in deze aflevering veel herkenning ervaren. Want dat ervaarde ik ook tot enkele jaren geleden. We nemen het eigenlijk als een gegeven, de chaos van wonen in een gezin. En toch kan het anders. Het kan lichter, gemakkelijker en vrolijker. Ontdek hoe in deze reeks.