Episoder
-
Op 7 Augustus overleed William Friedkin op 99-jarige leeftijd. Friedkin stond bekend als de regisseur van met name 'The Exorcist' en 'The French Connection', maar de man maakte zoveel meer geweldige films. Dennis Alink en Johan de Joode van de MovieMeter Podcast, die allebei groot fan zijn van Friedkin, herdenken in deze speciale aflevering een van de grootste regisseurs van onze tijd.
-
Er staat een nieuwe Indiana Jones-film op ons te wachten. Na The Kingdom of the Crystal Skull, uit 2008, wordt wederom Harrison Ford van stal gehaald om de archeoloog te spelen die weer een avontuur in duikt om schatten uit handen te houden van schurken en veilig te stellen voor de mensheid. Nu is Harrison Ford ondertussen 80 jaar oud, en natuurlijk kan je zeggen: 'age is just a number', maar als je naar Ford zelf kijkt, zal iedereen concluderen: die man is wel echt oud hoor. En toch zien we hem in de trailer voor Indiana Jones and the Dial of Destiny dingen doen als paardrijden en rennen. Maar is dat allemaal wel Harrison Ford? Nee. In sommige gevallen is het CGI of is Ford door middel van computeranimatie jonger gemaakt. Dennis en Johan hebben zo hun bedenkingen en kijken naar de toekomst: Hoe, en vooral met wie, moeten de Indiana Jones films verder gaan? Dit bespreken ze in de nieuwste aflevering van de MovieMeter Podcast!
-
Mangler du episoder?
-
De MovieMeter Podcast gaat terug in de tijd en wel 50 jaar! Wat draaide een halve eeuw geleden in de bioscopen van 1973? Nou, behoorlijk veel prachtige films! Als een ode aan het jaar 1973 kijken wij terug naar een paar van de meest interessante en meest geweldige films van dat jaar.
Dennis en Johan waren wel een beetje verbaasd over de hoeveelheid stemmen die binnenkwamen om de Disney-film Robin Hood te bespreken. Tot nu toe hebben ze nog geen enkele tekenfilm besproken en dat is best wel spannend. In 1973 was Disney nog niet zo groot als nu, maar was het wel een studio waarbij menig filmliefhebber uitkeek naar waar ze nu weer mee zouden komen. Hoewel veel mensen het verhaal van Robin Hood in grote lijnen kennen, besloot Disney het verhaal grotendeels trouw te blijven, maar vertaalde het wel naar een verhaal met dieren in de hoofdrol. Bij het uitbrengen waren de critici verdeeld, maar het publiek negeerde dat en de film werd ook een behoorlijk succes in de bioscopen en later op VHS een bestseller. Maar, we zijn nu 50 jaar verder. Heeft de film nog steeds alles in zich om het publiek aan te spreken? Dat gaan wij bespreken in de nieuwste aflevering van de MovieMeter Podcast! -
De MovieMeter Podcast gaat weer terug in de tijd en wel 50 jaar! Wat draaide er een halve eeuw geleden in de bioscopen van 1973? Nou, behoorlijk veel prachtige films! Als een ode aan het jaar 1973 kijken Dennis en Johan terug naar een paar van de meest interessante en meest geweldige films van dat jaar, en ditmaal kijken ze naar de film Enter the Dragon. Hoewel maar weinig mensen ooit een film met de man hebben gezien, kent iedereen zijn naam: Bruce Lee. Hoewel zijn naam blijft voortleven als die van een legende, verdient zijn filmoeuvre zeker ook die aandacht. Begin jaren 70 was er een explosie aan Kungfufilms waarbij de films van Lee aan de basis stonden. Films als Fists of Fury en The Way of the Dragon werden megasuccessen die niet alleen achterlijk veel geld opbrachten, maar ook bij miljoenen mensen interesse kregen in Aziatische films en oosterse vechtsporten.
In 1973 sloeg echter het noodlot toe. Bruce Lee overleed op 33-jarige leeftijd door een zwelling aan de hersenen. Enter the Dragon was zijn laatste afgeronde film en werd niet lang na zijn dood wereldwijd uitgebracht in de bioscopen. De film werd een succes, maar de film kreeg een extra bijzondere status door de dood van Lee en bleef in veel landen nog jarenlang opduiken in bioscopen. Een rapport uit 2022 maakte duidelijk dat de film tot nu toe 400 keer zijn eigen budget heeft weten te overtreffen en een duizelingwekkend bedrag van 2 MILJARD Dollar in het laatje heeft gebracht. Johan en Dennis zijn beide geen groot liefhebber van Kungfu- of Martial Arts-films, maar oh wat hebben zij genoten!
-
De MovieMeter Podcast gaat deze keer terug in de tijd en wel 50 jaar! Wat draaide er een halve eeuw geleden in de bioscopen van 1973? Nou, behoorlijk veel prachtige films! Als een ode aan het jaar 1973 kijken Dennis en Johan terug naar een paar van de meest interessante en meest geweldige films van dat jaar. Ditmaal kijken ze naar de film Turks Fruit! Er ging natuurlijk een gigantische storm door de Nederlandse bioscopen van 1973. Turks Fruit, geregisseerd door niemand minder dan Paul Verhoeven en met Rutger Hauer en Monique van de Ven in de hoofdrollen, trok miljoenen kijkers. Maar liefst 3,3 miljoen Nederlanders, waaronder leden van het koninklijk huis, bezochten de film en Turks Fruit is tot op heden nog steeds de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm. Voor velen is de boekverfilming van Jan Wolkers de grootste Nederlandse film van de twintigste eeuw, maar heeft het nog steeds dezelfde aantrekkingskracht als toen? De heren van de MovieMeter Podcast geven daar eerlijk antwoord op.
-
In de vroege jaren 60 werd Boston opgeschrikt door een serie moorden waarbij vrouwen op gruwelijke wijze om het leven werden gebracht. In 2 jaar tijd werden er maar liefst 13 vrouwen vermoord tot er uiteindelijk een verdachte werd opgepakt. Over en uit zou je zeggen. Maar nee, zo eenvoudig is deze zaak helemaal niet. Tenminste, volgens de makers van de film Boston Strangler, met Keira Knightley in de hoofdrol, die nu te zien is op Disney+. Boston Strangler is een film die vragen durft te stellen. Niet alleen omtrent de gruweldaden, maar ook hoe de pers en politie omgingen met deze moorden en hoe mannen omgingen met vrouwen in het algmeen. Zowel toen als nu. De heren van de MovieMeter Podcast komen daarover ook met elkaar in conflict en dat levert een interessante discussie op.
-
Super Mario! Wie is er niet groot mee geworden? Na 30 jaar is er eindelijk weer een nieuwe film over onze favoriete loodgieter! Een animatiefilm, dit keer van de studio die eerder ook de hilarische Despicable Me-films naar de bioscoop bracht. Johan en Dennis zagen The Super Mario Bros. Movie in een overvolle perszaal en waren na afloop het zeer met elkaar eens: Hier moeten wij het over hebben in de volgende podcast! Is het een goede film geworden? Weet het de nostalgische gevoelens te raken bij de mensen die met de games zijn opgegroeid? Zou het ook een nieuw publiek weten te bereiken? Dat alles wordt beantwoord in de nieuwste aflevering van de MovieMeter Podcast.
-
De veelbesproken film Cocaine Bear zou zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Yeah, make that the cat wise! Cocaine Bear heeft namelijk een gouden formule. Neem een titel waarbij je gelijk denkt: 'Waar gaat dat nou in hemelsnaam over?!' Combineer dat met een vleugje humor en een beetje horror en lanceer de film tijdens een periode die relatief rustig is in de bioscoop. Wat je dan krijgt? Een ongelooflijke hit! Mensen bleven maar positieve berichten schrijven over de film, en dat was voor Johan en Dennis een reden om toch maar wat tijd te reserveren om de film te gaan kijken. Het bespreken wat ze na het zien van Cocaine Bear nou precies vinden van de film, dat vonden zij wel een hele aflevering van de podcast waard!
-
Scream 6 domineert op dit moment de bioscopen en dat leek de heren van de MovieMeter Podcast even een goed moment om stil te staan bij de gehele franchise. Hoe was die eerste keer kijken naar Scream voor Johan en Dennis? Hoe voelde de vervolgfilms aan? Heeft Scream echt een verandering gebracht in het horror-landschap? We komen het allemaal te weten in deze Scream Special!
-
Een jaar na het succes van Scream 5 gaat het verhaal van Tara en Sam Carpenter verder. Ditmaal in New York waar de twee studeren, maar ook hier zijn zij niet veilig voor Ghostface! Johan en Dennis hebben Scream 6 tijdens de persvoorstelling mogen bekijken en hebben daar nogal een nare bijsmaak aan overgehouden. Check nu hun gehele recensie van die film in de nieuwste speciale aflevering van de MovieMeter Filmpodcast!
-
We zijn met deze aflevering van de MovieMeter Filmpodcast alweer bij de vierde Oscar Special van 2023 aangekomen. Ditmaal bespreken Dennis en Johan de kanshebbers in de categorie Beste Regie. Dat belooft natuurlijk ook een spannende race te worden want jeetje wat zijn er veel goede regisseurs die een kans maken! Dat zijn namelijk: Todd Field voor Tár, Dan Kwan en Daniel Scheinert voor Everything Everywhere All at Once, Martin McDonagh voor The Banshees of Inisherin, Ruben Ostlund voor Triangle of Sadness en Steven Spielberg voor The Fabelmans. Luister de nieuwste aflevering van de MovieMeter Podcast nu!
-
We zijn alweer bij de derde Oscar Special van de MovieMeter Podcast aangekomen! Dit keer kijken Johan en Dennis naar de kanshebbers voor de Oscar in de script-categorieën. Want je kunt nog wel zo'n goede regisseur en een topcast hebben, zonder een goed script/scenario ben je nergens. De Oscars hebben dit jaar wel een hele fijne keuze als het gaat om scripts. Zowel bij de originele als de voor film aangepaste.
De genomineerden zijn: Script (aangepast)
- All Quiet on the Western Front
- Glass Onion: A Knives Out Mystery
- Living
- Top Gun: Maverick
- Women Talking
En voor origineel script:
- The Banshees of Inisherin
- Everything Everywhere All at Once
- The Fabelmans
- Tár
- Triangle of Sadness
Luister en kijk de nieuwste aflevering van de MovieMeter Filmpodcast nu op Youtube of check hem op Spotify. Met zoveel goede script zijn wij erg benieuwd wie de Oscar zal gaan winnen. Wie denk jij dat er gaat winnen? -
We zijn alweer bij de tweede Oscar Special van de MovieMeter Podcast! Dit keer kijken Johan en Dennis naar de kanshebbers voor de Oscar in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol. De genomineerden zijn: Austin Butler in Elvis Colin Farrell in The Banshees of Inisherin Paul Mescal in Aftersun, Brendan Fraser in The Whale en Bill Nighy in Living. Dit belooft een heel spannende race te worden dit jaar. Wie oh wie gaat er met het felbegeerde beeldje vandoor?
-
De Oscars komen er aan en houdt de heren van de MovieMeter Filmpodcast nogal bezig! Dennis en Johan bespreken in deze eerste aflevering in een reeks speciale afleveringen van de podcast rondom de Oscars, gaan ze dan ook in gesprek over een belangrijke vraag: Wie oh wie gaat er met het felbegeerde beeldje voor 'De Beste Vrouwelijke Hoofdrol' vandoor? Wordt het Ana de Armas in Blonde? Andrea Riseborough in To Leslie, Michelle Williams in The Fabelmans, Michelle Yeoh in Everything Everywhere All at Once of Cate Blanchett in Tár?
-
Met The Fabelmans is Steven Spielberg helemaal terug, maar niet met een verhaal vol zinderende spanning, special effects en bombastische muziek waar de man zo om bekend staat. The Fabelmans is een klein coming of age verhaal geworden waarin wij Sammy volgen vanaf een jonge leeftijd, die na het zien van zijn eerste film duidelijk verliefd wordt op dit medium. In zekere zin verteld The Fabelmans Spielberg's eigen verhaal, wat de film extra interessant maakt. En bij het bespreken van een Spielberg-film hebben Dennis en Johan natuurlijk ook nog even hun eigen top 5 films van deze iconische regisseur voor jullie op een rijtje gezet.
-
Wat krijg je als je de acteurs Colin Farrell en Brendan Gleeson met regisseur Martin McDonagh samenbrengt? Een geweldige film! Dat wisten we natuurlijk al in 2008 toen het hilarische In Bruges verscheen, maar nu is het trio terug met The Banshees of Inisherin! Een film die maar liefst 9 Oscarnominaties heeft weten binnen te slepen. De heren van De MovieMeter Podcast zagen The Banshees of Inisherin en leggen in deze aflevering uit dat zij heel goed begrijpen waar die nominaties vandaan komen. Dat Colin Farrell genomineerd is in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol komt ook niet helemaal uit de lucht vallen, en Dennis en Johan geven daarom ieder hun top vijf rollen van de geliefde Ierse acteur. Benieuwd? Luister deze nieuwste aflevering nu!
-
Damien Chazelle, regisseur van fantastische films als La La Land en Whiplash is terug met een nog grotere cast en budget dan ooit! We hebben het natuurlijk over Babylon, een ode aan de ooit zo bruisende Hollywood-periode waarin de stille film de bioscopen domineerde. Met Chazelle aan het roer en niemand minder dan Margot Robbie en Brad Pitt in de hoofdrollen, moet dat een geweldige film opleveren toch? Nou, wij kunnen gerust zeggen dat Johan en Dennis nogal van mening verschillen over de film, en dat is nog zacht uitgedrukt! Ook bespreken zij ieder hun top 5 favoriete stille Hollywoodfilms, iets waar hun meningen gelukkig een stuk minder over verdeeld zijn. Luister de 23ste aflevering van de MovieMeter Podcast nu!
-
De Zweedse regisseur Ruben Östlund staat bekend om zijn satirische zwarte komedies zoals The Square uit 2017 en Force Majeure uit 2014. Daar heeft hij groot succes mee want The Square bezorgde hem de Gouden Palm in de categorie Beste Film. Dat succes beleefde hij recentelijk ook weer met Triangle of Sadness. De film kreeg vorige jaar in dezelfde categorie de Gouden Palm, en is sinds kort ook in de Nederlandse bioscopen te bewonderen. Östlund is een regisseur die nogal een mening heeft, en dat ook door laat schemeren in zijn films. Zo ook in Triangle of Sadness. Johan en Dennis bekeken de film, en hebben daar ook wel zo hun bedenkingen bij. Om in de sfeer van de film te blijven hebben zij ook nog een bijzondere Top 5; namelijk de top 5 beste scenes op een cruiseschip.
-
2023 is begonnen en daarmee beginnen we ook weer aan een nieuw filmjaar. Johan en Dennis zijn dit filmjaar begonnen met M3gan, een film die flink werd gehyped op social media. Ook lijkt het er nu al op dat dit misschien wel een nieuw horror-icoon moet gaan worden zoals bijvoorbeeld Chucky dat ook is. Maar is M3gan een gewone standaard pop in een horrorfilm? Of is er meer te zeggen over deze creatie van James Wan? Om in de poppenfilms te blijven hebben Johan en Dennis ook ieder hun eigen top 5 van poppenfilms gemaakt. De regels zijn wel zo dat het moet gaan om een pop die in iemands leven is of komt, en dat er dus ook wat meer gebeurd. Dat betekent dus dat films waar de personages gespeeld worden door poppen niet in aanmerking komen. Anders zou deze aflevering van de MovieMeter Filmpodcast waarschijnlijk een hele Jim Henson-aflevering zijn geworden. Ook leuk, maar die bewaren we voor een andere keer!
-
2022 is dan toch echt bijna voorbij, en natuurlijk kijken wij in de MovieMeter Filmpodcast uit naar het filmjaar 2023. Maar het is goed om ook even terug te kijken naar al het moois dat op ons afkwam in 2022, het was tenslotte het jaar dat er nieuw leven werd geblazen in de podcast met een geheel nieuwe crew, en we merken steeds meer dat hier behoefte naar was gezien de enthousiaste reacties. In de laatste MovieMeter Filmpodcast van 2022 kijken Dennis en Johan terug op hun favoriete films van het jaar en vormen ze ieder een top 10 met de beste films van 2022.
- Se mer