Episoder

  • På samemuseet Ájtte i Jokkmokk finns en helig sten: en så kallad sejte. Den stals från sin plats av två svenska grevar år 1900. Nu är den tillbaka i sameland - och utövar fortfarande sin mystiska kraft.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I det här avsnittet av serien berättar Mattias Berg om den heliga stenen och dess vindlande historia. Vilka de här två grevarna var och varför de stal stenen från platsen i landskapet, varför det ligger en uppslagen dagbok i samma monter som sejten på museet. Och fullt med mynt runt omkring.

    Museernas hemligheter undersöker märkliga föremål på svenska museer

    Vi får möta Ann-Maj Kuoljokk Albinsson, som är vice ordförande i samemuseet Ájtte styrelse och från vars släkts marker sejten stals av de två ungdomliga grevarna.

    Dessutom kommunikatören Elina Kuhmunen och religionshistorikern Anna Westman Kuhmunen på museet.
    I Jokkmokk får vi också möta Fredrik Prost, konsthantverkare, som medverkade på den stora samiska litteraturfestivalen - och har skrivit en bok om relationen mellan andlighet och konst i den samiska kulturen.

    Mattias Berg träffar även Erik Franzén i Göteborg, som har skrivit en masters-uppsats i arkeologi om den heliga stenen på Ájtte.

  • Hur kunde två ovärderliga revolvrar, som en gång skänktes av USA:s president Lincoln och stals från Livrustkammaren på 60-talet, bli en av de mest fascinerande kriminalhärvorna i Interpols historia?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mattias Berg berättar här den osannolika historien om revolverstölden, dess efterspel och det omfattande internationella polisarbetet.

    Den 14 april 1967 stals de Colt-revolvrar som skänktes av Abraham Lincoln till Kung Karl den femtonde från Livrustkammaren, som då låg i Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

    Tjuven tog fyra revolvrar ur en monter. De två andra – av Smith & Wessonfabrikat – hittades senare av amerikansk polis och återbördades till museets samlingar.

    Museernas hemligheter undersöker märkliga föremål på svenska museer

    De betydligt värdefullare guldbeslagna revolvrarna hade Karl XV fått i gåva av Abraham Lincoln 1863 mitt under amerikanska inbördeskriget. De ovärderliga revolvrarna har fortfarande inte hittats och åren efter stölden följde en vindlande historia om jakten på de stulna vapnen.
    Spåren leder till Sollefteå, Wiesbaden och kanske Texas.

    I det här avsnittet av serien "Museernas hemligheter" tar Mattias Berg hjälp av Nils Drejholt och Andreas Olsson - tidigare respektive nuvarande intendent på Livrustkammaren i Stockholm - samt vapenspecialisten Max Sjöberg, känd från "Antikrundan" i SVT.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • De mystiska tecknen på insidan av guldringen från 1500-talet i Helsingborg ser ut som latin, låter som latin - men det är inte latin. Tecknen ser ut som skrivna av alverna i, just, Sagan om ringen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    År 1933 grävdes en guldring upp i skånska Tågarp. På insidan hade den en trollformel, som man har hittat flera likalydande varianter av i Norden. Enligt experter kan ramsan även ha ett namn dolt inuti sig. Men vad var den här formeln egentligen bra för - eller mot?

    Museernas hemligheter undersöker mystiska föremål på svenska museer

    I det här avsnittet tar Kulturredaktionens Mattias Berg hjälp av Birgitta Witting och Åsa Hässlekvist på Helsingborgs museer, samt folklivsforskaren Bengt af Klintberg, för att förstå mer om hur den folkliga magin användes förr i tiden.

    Ett förtydligande: Sverige gick från ett katolskt land på 1400-talet till ett protestantiskt land under Reformationen på 1500-talet.

  • Smycket gäckar experterna som försöker ta reda på vad bokstäverna betyder. Öppnar man hjärtat väcks ännu fler frågor. Hör jakten på svar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    År 1916 grävs ett kvinnligt skelett upp under golvet i en medeltida kyrka i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Mot den vanliga kristna traditionen hade kvinnan fått med sig en gravgåva i form av ett silverhjärta på bröstet. Fyndet, och mysteriet runt det, har tillägnats ett helt rum på Göteborgs stadsmuseum.

    Museernas hemligheter undersöker mystiska föremål på svenska museer

    I det här avsnittet tar Kulturredaktionens Mattias Berg hjälp av museipedagogen Håkan Strömberg på Göteborgs stadsmuseum samt arkeologikonservatorn Inger Nyström Godfrey och Claes Gejrot på Riksarkivet, som är specialist på medeltida latin.