Episoder
-
Oslo nämns allt oftare som föregångare när det gäller hållbar stadsutveckling. Att norrmännen äger flest elbilar i världen känner många till. Men i Oslo drivs också ett ambitiöst program för att göra staden grönare och mer levande - ett arbete som bidragit till att man i år blev utsedd till årets miljöhuvudstad i Europa. Ellen de Vibe har som mångårig stadsbyggnadsdirektör drivit Oslos spännande utveckling och berättar om både utmaningar och möjligheter.
-
Från ingenstans dök dom plötsligt upp. Små, elektriska och delade farkoster som busar med hela systemet. Vad är dom, vad kommer dom ifrån och vad vill de med oss? I det här avsnittet av podden Nästa hållplats möter Lars Backström två svenska startups som gett sig in i den glödheta mikromobilitetsbranschen. Vi säger hej till Sven Wolf från Bzzt och Erik Bergqvist på VOI!
-
Mangler du episoder?
-
Klimathotet kräver en omställning av samhället som vi aldrig sett tidigare. Det vet vi redan. Vad är det då som gör att vi som individer har så svårt göra hållbara val i vår vardag, varför byter vi inte bara vanor? Antropologen Katarina Graffman och stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle hjälper oss förstå vårt beteende och hur samhället kan knuffa oss rätt.
-
Björn Siesjö tror på Göteborg. Som stadsarkitekt styr han den stadsutveckling som alltmer sätter sin prägel på staden. I hans vision är framtidens Göteborg en vänlig och intensiv stad med mer plats för människor och stadsliv. Det blir ett samtal om vägen dit, identitet och självförtroende, och varför Göteborg faktiskt behöver en riktig skyskrapa.
-
Canadian Brent Toderian put Vancouver in the top 10 of the worlds most livable cities by conducting a radical and successful urban development scheme some ten years ago. Today he’s an acknowledged authority on sustainable city planning with projects in many countries around the world. With his clear and often challenging messages on how cities and regions must act to become smarter and more livable for its citizens, he has changed the mindset of leaders around the globe.
(avsnitt på engelska)
-
Bo Larsson, Projektchef för Västlänken gästar podden och det blir det ett samtal om förtroende, tillit och demokrati. Få byggprojekt i Västsverige har väckt så mycket känslor och fått så mycket mediabevakning. Den allmänna opinionen har kantats av missnöje med den demokratiska processen och den visionära tanken med projektet har kommit i skymundan. När Bo Larsson får frågan om vad han tycker det pratats för lite om är han supertydlig:
- Västlänken handlar om framtiden och vi bygger på 120 års sikt. Det är ett perspektiv vi måste ha med oss.
-
Som vd för RISE, Research Institutes of Sweden, befinner sig Pia Sandvik i centrum för en allt snabbare samhällsutveckling. Hennes uppdrag är att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft och arbeta för att det sker på ett hållbart sätt. Men går det verkligen att förena hög innovationstakt och långsiktig hållbarhet? Hur bidrar RISE till att öka det hållbara resandet? Från sin unika position ger Pia Sandvik sin syn på frågorna som avgör vår gemensamma framtid.
-
Wilhelm Landerholm är mannen bakom den uppmärksammade tjänsten The Train Brain som med hjälp av smarta algoritmer och blixtsnabb databearbetning kan förutse tågförseningar i hela landet. En uppfinnare i den digitala tiden med både självkörande företag och digitala advokater på sitt CV. Nu vill han revolutionera kollektivtrafiken med hjälp av big data och matematiska modeller. Det blir också ett samtal om etik och moral i en framtid där artificiell intelligens är en del av vår vardag.
-
Podcasten Nästa hållplats är tillbaka. Vi fortsätter att utforska frågorna som formar framtidens hållbara resande. I säsongens första avsnitt möter vi en av Västtrafiks skarpaste och mest kreativa kritiker, Anders Westgerd från Göteborgskollektivet för Independent Living (GIL). Med provokation och humor som vapen vill han förändra samhällets syn på tillgänglighet.
-
Det gäller att spetsa öronen och hänga med när Darja Isaksson, som är digital strateg och rådgivare åt bla regeringen, gästar podden. Det blir ett samtal om förutsättningar som lägger grunden för nya smarta tjänster; ett starkt ledarskap, öppen data och vikten av nationell skalbarhet.
Darja är supertydlig med sina medskick till Västtrafiks vd Lars: - Var inte för tålmodig, stjäl smart och tillåt ingen att uppfinna hjulet igen, i onödan. Och slutligen: - Var lite Elon Muskiga i otåligheten! -
Trots att Göteborg går som tåget ska staden växla upp. Det skall byggas för smått ofattbara 1000 miljarder fram till 2035. Lars Backström beger sig till Rådhuset i Göteborg och träffar Ann-Sofie Hermansson som är ordförande för kommunstyrelsen. Det blir ett samtal om kollektivtrafiken ur ett demokratiskt perspektiv, Göteborg som bilbyggarstad och utmaningarna som följer när staden står inför ett sällan skådat utvecklingssprång.
-
När Micco Grönholm, Head of Future i Helsingborg stad, gästar podden jämför han kollektivtrafiken med tablåstyrd TV, resonerar kring bilens framtida status och ställer frågan: Måste framtidens kollektivtrafik bygga på linjer och tidtabeller? Micco säger att man inte får serotoninkickar av en busstur men Lars Backström, vd på Västtrafik, hävdar motsatsen.
-
Västtrafiks betalsystem har väckt starka känslor genom åren. Lars Backström har bjudit in Jerker Lindsten för ett samtal om framtidens betallösningar: Hur ska de utformas för att se till att tillgängligheten är hög för alla grupper?
- Enkelhet är vår tids viktigaste drivkraft för digitala tjänster, säger Jerker som är vd på konsultföretaget HiQ i Göteborg och ordförande i GREAT en intresseförening som arbetar för att utveckla IT-infrastrukturen och digitaliseringen i Västsverige.
Poddavsnittet ger en hint om vart Västtrafik är på väg och vilka möjligheter det finns att skapa betalsätt som är enkla, smarta och pålitliga.
-
Vad händer när drevet går? Har Facebook påverkat det amerikanska valet? Kan botar ersätta människor? Skall Västtrafik finnas på Snapchat och vad skall de göra där? Lars Backström har många frågor och funderingar kring kundmötet på nätet. Vilken tur att Sarah Larsson Bernhardt, expert på digitalisering och sociala medier, finns på plats och ger sin syn på saken!
-
Under de kommande 20 åren skall det byggas för hisnande 1 000 miljarder kronor i Göteborgsregionen. Därför känns det mer aktuellt än någonsin att ställa sig frågorna: Hur bygger man en stad där både människa och miljö är vinnare? Är förtätning avgörande för att bygga en hållbar stad? Vilken roll spelar kollektivtrafiken? Och vad är egentligen en blandstad? I det här avsnittet har Lars Backström bjudit in Annette Vejen Tellevi, arkitekt och en av samordnarna för Yimby Gbg och Jan Jörnmark, debattör, författare och docent i ekonomisk historia, för att samtala kring kollektivtrafik och hållbar stadsutveckling.
-
Delningsekonomin bygger på att skapa värde ur outnyttjade resurser. Men vem skall sitta i förarsätet när tjänsterna utvecklas så att det blir schysst för alla involverade? Vilka olika drivkrafter finns? Om det här och mycket mer samtalar Lars Backström med Åsa Minoz, innovation- och delningsekonomiexpert på ModigMinoz, Peter Algurén vd på Sunfleet och Charlie Hedström vd på AirDine.
-
I världens mest attraktiva städer får bilarna maka på sig och ge plats åt människor. Det gillar Johan Trouvé som är VD för Västsvenska Handelskammaren. I det här avsnittet av Nästa hållplats pratar Lars Backström och Johan Trouvé om hur städer kan bli platser för möten, lek och trygghet- som till exempel i kanadensiska Vancouver.