Episoder
-
Jongeren Dijn, Jayden en Olivier interviewen een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog, in deze aflevering: Tante Gerda. Productie: Jacqueline Maris.
-
Nieuw bij Tour de Waal is de podcast âKinderen van nu en toenâ, een voortvloeisel uit ons project Ooggetuigen van WO2. Jongeren Dijn, Jayden en Olivier interviewen een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog, in deze aflevering: Tante Gerda.
-
Mangler du episoder?
-
SPECIAAL voor leeftijdgenoten van Jayden, Olivier en Dijn: zij kozen de spannendste verhalen voor jullie uit! Luister hier!
Nieuw bij Tour de Waal is de podcast âKinderen van nu en toenâ. Jongeren Dijn, Jayden en Olivier interviewen een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog, in deze aflevering Gijsje Bregt uit Varik. Gijsje weet prachtige verhalen uit haar jeugd in Varik te vertellen. Zoals over haar eerste kinderverdriet, toen ze haar hondje bij de evacuatie moest achterlaten.
Samenstelling: Jacqueline Maris.
-
SPECIAAL voor leeftijdgenoten van Jayden, Olivier en Dijn: zij kozen de spannendste verhalen voor jullie uit! Luister hier!
Nieuw bij Tour de Waal is de podcast âKinderen van nu en toenâ. Jongeren Dijn, Jayden en Olivier interviewen een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog, in deze aflevering Henk Aldus uit Heesselt. Henk weet prachtige verhalen uit zijn jeugd in Heesselt te vertellen, in sappig Betuws dialect. Zo was de 12-jarige Henk er getuige van hoe een Waalcrosser verdronk.
Samenstelling: Jacqueline Maris.
-
Nieuw bij Tour de Waal is de podcast âKinderen van nu en toenâ, een voortvloeisel uit ons project Ooggetuigen van WO2. Jongeren Dijn, Jayden en Olivier interviewen een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog, in deze aflevering Henk Aldus uit Heesselt. Henk weet prachtige verhalen uit zijn jeugd in Heesselt te vertellen, in sappig Betuws dialect. Zo was de 12-jarige Henk er getuige van hoe een Waalcrosser verdronk.
Samenstelling van de podcast is van de hand van Jacqueline Maris, die vele jaren lang voor de VPRO-radio werkte als documentaire maker. -
Nieuw bij Tour de Waal is de podcast âKinderen van nu en toenâ, een voortvloeisel uit ons project Ooggetuigen van WO2. Jongeren Dijn, Jayden en Olivier interviewen een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog, in deze aflevering Gijsje Bregt uit Varik. Gijsje weet prachtige verhalen uit haar jeugd in Varik te vertellen. Onder andere over haar eerste kinderverdriet, toen ze haar hondje bij de evacuatie moest achterlaten.
Samenstelling van de podcast is van de hand van Jacqueline Maris, die vele jaren lang voor de VPRO-radio werkte als documentaire maker. -
Interview: 3 maart 2020
Jan van Honk werd geboren op de Nieuwaalse watermolen, buiten het dorp. Daar in de polder hadden ze iets minder last van de Duitse bezetter. Toch weet Jan nog veel over de oorlog te vertellen, zoals over de ânep-parachutistenâ die door de geallieerden boven de Bommelerwaard werden uitgestrooid.
Interview: Piet Stoel
Camera & montage: Jan van den Berg -
Interview: 25 februari 2020 te Zuilichem
Wouter van der Meijden (geboren in 1928 in Nieuwaal) vertelt zijn kleinzoon Jasper Baijense over de Tweede Wereldoorlog in de Bommelerwaard en over zijn dienstjaren in Nederlands-Indië.
Interview: Jasper Baijense
Camera en montage: Jan van den Berg
Assistentie: Piet Stoel -
Interview: 10 maart 2020
Deze keer is Leen Schriever uit Zuilichem aan het woord. Vanuit zijn woning aan de Waaldijk dist Leen de ene na de andere anekdote op uit de Tweede Wereldoorlog.
Interview: Piet Stoel
Camera en montage: Jan van den Berg -
Interview: 22 februari 2020
Jaap Verweij, de huidige molenaar van Korenmolen De Hoop in Zuilichem, interviewt Koos Benckhuijsen (20 augustus 1939). Koos is geboren op de molen, waar zijn opa Wouter Benckhuijsen toen de molenaar was. Opa Wouter verrichtte een heldendaad door in de laatste oorlogsjaren de springlading op zijn molen onklaar te maken, zodat de molen nooit is vernietigd. Koos vertelt nog andere anekdotes, bijvoorbeeld over de inslag van een V1 in Zuilichem, over een uit de hand gelopen grap van de Duitse soldaten die de buurvrouw het leven kostte en over de spullen die in de kelder van de molen verstopt waren.Interview: Jaap Verweij
Camera: Jan van den Berg & Wout Struik
Montage: Jan van den Berg
Assistentie: Piet Stoel -
Interview: 27 november 2019
Cor Schreuders werd geboren in 1929 op de steenfabriek Batoâs Erf. Hij maakte de oorlog als kind mee in Heerewaarden, in het laatste oorlogsjaar was dat dorp een niemandsland tussen Duitse en geallieerde troepen. De Duitsers hadden zich teruggetrokken achter Fort Sint Andries en de geallieerden kwamen niet verder dan Dreumel. Omdat Batoâs Erf officieel bij de gemeente Dreumel behoorde vond vader Schreuders het te gevaarlijk om op die grens te blijven wonen; het gezin bracht daarom de laatste maanden van de oorlog door in Alphen. De school ging gewoon door, eerst in Zaltbommel en later in Tiel, een opleiding voor de PTT. In Tiel zag Cor dat de puin uit de verwoeste binnenstad werd weggereden. Na de oorlog verhuisde Cor naar Geldermalsen, waar hij nog steeds woont. Als verwoed wandelaar liep hij meerdere keren de Vierdaagse van Nijmegen, 3 jaar geleden voor het laatst. Wandelen doet hij nog steeds en hij werd onlangs geĂ«erd vanwege 50 jaar lidmaatschap van Chr. Wandelsportvereniging Prinses Marijke.
Interview, camera & montage: Jan van den Berg -
Interview: 21 november 2019. Hemmie van Eck is zeker geen onbekende in Zaltbommel. Geboren in 1930 in Zaltbommel speelde hij o.a. een rol in Harmonie de Karel (ruim 70 jaar lid), voetbal en de plaatselijke politiek. Op zijn 6e jaar liep hij al met een trom op zijn buik en wilde bij de muziek. Maar de Tweede Wereldoorlog kwam ertussen. Hemmie maakte die zeer bewust mee en weet er anno 2019 nog veel anekdotes over te vertellen. Ze zijn te horen in dit interview.
Enkele maanden na het interview, op 6 augustus 2020, is Hemmie van Eck helaas overleden.
Interview, camera & montage: Jan van den Berg