Episoder
-
Syskonparet Engelbert Humperdinck och Adelheid Wette har gjort en mildare variant av bröderna Grimms välkända saga om syskonparet som förvirrar sig i skogen och möter häxan i pepparkakshuset.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Knusperi, knusperi knus, vem knaprar på mitt hus?" En aning skrämmande men mest sockersöt är Engelbert Humperdincks mycket populära opera Hans och Greta, som ofta återkommer till scenerna runt om i världen, speciellt runt jul. Om detta fenomen, om den Wagner-doftande musiken och om olika tolkningar av operan pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette med operasångaren och P2-artisten Johanna Wallroth, side-kick i podden. Johanna Wallroth berättar också om hur barn brukar reagera när går och ser Hans och Greta och hur det är att sjunga i operan.
-
Ethel Smyths stora opera The Wreckers innehåller inte bara en gripande historia utan också livliga körer, triangeldrama, lögner, svek, religion och dessutom storslagen musik som fångar havets själ.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
The Wreckers handlar om ett litet fiskarsamhälle som medvetet sätter skepp på grund för att kunna plundra och mörda för egen vinning. Men allt vänds på ända när en person i byn plötsligt väljer att gå emot majoriteten och hjälpa skeppen. Central i operan är också en kärlekshistoria som utvecklas till ett triangeldrama.
Brittiska Ethel Smyth tog många strider i sitt liv. Bland annat gick hon tvärs emot sin pappas vilja och krävde att få utbilda sig till tonsättare i ung ålder. Om detta och mycket annat pratar dirigenten Cathrine Winnes och producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette i poddavsnittet som också handlar om den onda kören, likheterna mellan Bizets Carmen och The Wreckers och varför inte operan har satts upp så mycket tidigare.
-
Mangler du episoder?
-
Muntra jägare, ett kärlekspar med bekymmer, farlig lek med djävulen och dramatisk musik med hit-potential Carl Maria von Webers opera Friskytten har allt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den tyska, romantiska operan föddes 1821 när Carl Maria von Webers opera Friskytten fick sin premiär och operan blev en omedelbar succé. Tillsammans med side-kicken tillika välkända P2-medarbetaren Evabritt Selén pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette om hur Friskytten blev den mest spelade tyska operan under första halvan av 1800-talet, om operans olika musikaliska nummer och så kliver de ner i den beryktade Vargklyftan.
-
Småtjyvar, storgangsters, streetsmarta kvinnor, prostituerade och samhällets lägst stående individer, alla kämpar de för överlevnad i musikteaterdramat Tolvskillingsoperan av Brecht och Weill.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
1920-talets slagdängor, cabaretmusik, jazz, opera och skillingtryck – allt samsas sida vid sida i den omåttligt populära Tolvskillingsoperan som började sitt segertåg i Berlin 1928. Producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette och regissören Mellika Melouani Melani samtalar om den kaotiska premiären, om Bertold Brechts och Kurt Weills önskan om att bryta mot operakonventionerna och om alla melodier som har etsats sig fast i många sinnen, inklusive Ingmar Bergmans.
-
Rått våld och råttgift, övertydliga sexscener och en stor dos fantasifull musik sådan är Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mtsensk-distriktet. Men den kostade honom nästan hans karriär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trots att hon har ett högst tvivelaktigt omdöme och är kallt beräknande väcker huvudpersonen Katerina Izmajlova både operapublikens och tonsättaren Dmitrij Sjostakovitjs varma sympatier. Stalin var dock inte lika imponerad och straffade Sjostakovitj med den ökända Pravda-artikeln "Kaos istället för musik". Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och P2-mångsysslaren Johan Korssell pratar om operans intressanta bakgrund, om föreställningarna som har rört upp känslor och om musik som skildrar en orgasm.
-
Charles Gounods opera Faust handlar om att göra allt för att få tillbaka sin ungdom och de glada dagarna. Och att göra allt betyder i Fausts fall att göra ett avtal med djävulen själv, Mefistofeles.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Faust är gammal och mest känd i Johann Wolfgang Goethes version. Gounods opera utgår från den historien och i Operaguiden diskuterar Britta Svanholm Maniette, programledare och producent, och P2-medarbetaren Sam Jakobsson vilka delar av Goethes text som har hittat sig in i operan, hur Gounod skrev en riktigt hit som snabbt tog sig ut i världen och hur uttrycken ”pudelns kärna” och ordet faustiansk hänger ihop med Faust.
-
Sju dörrar leder den unga Judith djupare in i den mystiske Riddar Blåskäggs borg och till slut har hon öppnat en dörr för mycket. I Béla Bartóks symboltyngda opera gläntar vi på dörren in till vårt psyke.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur djupt vill man se in i den man älskar? Och hur ska man hantera det man hittar där? Det är såna frågor som Britta Svanholm Maniette, programledare och producent och Ella Petersson, kanalansvarig på SR P2 ställer sig i podden om ungraren Béla Bartóks enaktare, den dryga timmen långa Riddar Blåskäggs borg. Det handlar om det mänskliga psyket och vad man kan hitta i det, varför kvinnor dras till farliga män, Freud vs KBT och så talmagi i form av siffran 7.
-
Långdistansförhållande, triangeldrama och en skimrande orkesterdräkt allt detta bjuder finska tonsättaren Kaija Saariaho på i den nyskrivna operan L'amour de loin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När L'amour de loin hade premiär i Salzburg år 2000 tog den operavärlden med storm – succén var ett faktum och det är ovanligt för moderna operor. Allt detta och mer pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och P2-kända rösten Sara Norling om i podden, vars namn också skvallrar om innehållet: Kärlek på avstånd. Dessutom avhandlas trubadurtraditionen, olika tolkningar och relationer som når över stora hav.
-
Shakespeares Macbeth, som teaterfolk vidskepligt kallar den skotska pjäsen, blev en succé när Verdi klädde den i operadräkt. Häxors spådomar, maktbegär, vålnader och tvivel - allt finns i detta drama.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Makthungern och striderna mellan männen är ramberättelsen i Macbeth med det är kvinnorna, häxorna och Lady Macbeth, som är de verkligt intressant karaktärerna och som också Giuseppe Verdi la ner mest tid på. Om detta pratar programledare Britta Svanholm Maniette och side-kicken Emelie Sigelius, välkänd P2-röst och operaregissör. Från första sekund hörs dramat i den ödesmättade musiken som ackompanjerar tragedin men trots succén så lät kritiken inte vänta på sig.
-
Rymdoperan Aniara av Karl-Birger Blomdahl från 1959 är kusligt aktuell: miljöförstöring, kärnvapenhot och en söndersprängd jord står sida vid sida med auktoritärt styre och sekterism.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Operan Aniara, efter Harry Martinssons versepos, var banbrytande inom operakonsten – både i ämnesvalet och användandet av elektronisk musik. Tillsammans med operanestorn Stefan Johansson diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette bland annat artificiell intelligens, "enhetlig brokighet" i musiken och hur det egentligen var den där majdagen 1959 när Aniara hade premiär och Stefan var på plats.
-
Duetten ur Pärlfiskarna, Fångarnas kör, Lascia ch'io pianga alla är de operahits som är större än själva operan de figurerar i. Med andra ord: operavärldens One-hit wonders!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför blir vissa operalåtar mer kända än operan? Och kan det till och med bli för mycket av det goda när man spelar hitsen efter varandra? Det försöker producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette reda ut med side-kicken Sam Jakobsson, P2-medarbetare med operaansvar i kanalen. Med på plats med live-genomgångar av operahandlingarna är också Per Feltzin.
Följande operahits diskuteras i podden:
Duetten ur Pärlfiskarna av Georges Bizet
Fångarnas kör ur Nebukadnessar/Nabucco av Giuseppe Verdi
Blomsterduetten ur Lakmé av Leo Delibes
Lascia ch'io pianga ur Rinaldo av Georg Friedrich Händel
Ombra mai fu ur Xerxes av Georg Friedrich Händel
-
Det slår gnistor mellan historiens värsta superförförare Kleopatra och historiens största härförare Julius Caesar i Händels opera som utan vidare är en av barockens pärlor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Operaguiden har finbesök i form av internationellt kända mezzosopranen Ann Hallenberg som tillsammans med producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette pratar om hur känd Händel egentligen var där i London på 1700-talet, hur det låter i musiken när man är glad respektive ledsen och hur många olika sidor av Kleopatra som vi möter i operan Giulio Cesare in Egitto.
-
Musikteater om den tragiska figuren Wozzeck och allt han utsätts och låter sig utsättas för. Alban Bergs opera är ett mästerligt skildrat mörker utan en enda överflödig ton.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tillsammans med Johan Korssell, välkänd P2-programledare diskuterar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette österrikiske Bergs tunga och mörka opera med modern musik som lika gärna skulle kunna vara skriven idag. Expressionism blandas med svart komik, skön musik med dissonanta toner och talsång med arior.
-
Den undersköne Billy Budd får känslorna att svalla på HMS Indomitable i Benjamin Brittens opera från 1951. Godheten möter ondskan i operan som utspelar sig på havet och enbart sjungs av män.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Britta Svanholm Maniette, programledare och producent och Emelie Sigelius, P2-medarbetere, operaregissör och -sångare, pratar om kampen mellan det goda och det onda, att stå upp för sina ideal eller följa regler, eftertänksamhetens kranka blekhet, homoeroticism och dessutom: om hur tv-serien The Sopranos hänger ihop med operan.
-
I George Gershwins opera Porgy and Bess kastas huvudpersonerna mellan hopp och förtvivlan. Men i en osäker och svår tillvaro består ändå gemenskapen på Catfish row. Summertime and the livin' is easy...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Operaguidens programledare och producent Britta Svanholm Maniette och P2-medarbetaren och operaregissören Anélia Kadieva Jonsson pratar om varför den funktionshindrade tiggaren Porgy älskar missbrukaren Bess oavsett vad hon gör.
Hur operans småmelodier för historien framåt, vem som äger rätten att berätta en historia, vilka regler som omgärdar Porgy and Bess och hur operan påverkade medborgarrättsrörelsen i USA.
Dessutom blir det en genomgång av några av operans många showstoppers – bland annat megahiten Summertime.
-
Den oetiska, slappa och drömmande människans tragedi kallade Ingmar Bergman Stravinskys huvudperson Tom Rakewell i Rucklarens väg. Man kan inte ta hur många genvägar som helst lär oss operan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lite av en 1700-talspastisch rent musikalisk och baserad på en serie kopparstick – producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette och välkända P2-rösten Bodil Asketorp diskuterar Igor Stravinskys Rucklarens väg från 1951. Det är en sedelärande historia om hur långt man kan gå för att få rikedom och inflytande och om vad man behöver offra på vägen. Dessutom har operan ett oväntat och ganska uppsluppet slut!
-
Fullkomlig kärlek, svek, ränksmideri, galenskap och djup sorg Gaetano Donizettis opera Lucia di Lammermoor innehåller alla ingredienser för att hålla publiken i ett fast grepp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sam Jakobsson, välkänd P2-medarbetare och Britta Svanholm Maniette, producent och programledare för Operaguiden, pratar om ödesdigra missförstånd, vad brist på kommunikation kan få för konsekvenser, galenskap kontra stor sorg och fäller en tår över den stackars Lucia. Dessutom hörs operans absoluta musikaliska höjdpunkter: sextetten och vansinnesscenen.
-
Vattenanden Rusalka längtar efter mänsklig värme men för att nå sina drömmars mål och få prinsen och hela kungariket så måste hon ge bort sin röst. Känns historien igen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sagooperan Rusalka baseras bland annat på H C Andersens "Den lilla sjöjungfrun" och tillsammans med side-kicken Martin Gribbe pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette om symbolik och själens natur, varför unga män inte ska bada i östeuropeiska länder i början av juni och dessutom så hör vi vilken tonsättare som Antonin Dvorak nästan har snott musik ifrån.
-
Jacques Offenbachs gode berättare Hoffmann söker efter kärleken vart han än kommer men det som återstår när operan är slut är endast orden. Och hans mycket nöjda musa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledaren Britta Svanholm Maniette och side-kicken Sara Norling försöker ta reda på hur man ska se på Offenbachs metaberättelse där man får fyra berättelser i en, lyssnar efter urskurken i operan och njuter av den underskönt gungande Barkarollen, operans musikaliska höjdpunkt. Men vad har egentligen Bob Dylan att göra med Hoffmanns äventyr?
-
En inte helt lättsmält historia om dödsdömda nunnor baserad på verkliga händelser blir till ljuvaste musik i Francis Poulencs händer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tillsammans med operatenoren och kulturmångsysslaren Rickard Söderberg diskuterar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette den sanna berättelsen om när sexton nunnor steg upp på schavotten och mötte sin skapare under franska revolutionen.
Men vad är det för musik som Poulenc väljer att sätta till denna makabra historia? Är det någon skillnad på vad de kände för 200 år sedan och vad vi känner idag när vi hör operan? Och vad luktar egentligen karmelitsystrarnas egen parfym?
- Se mer