Episoder
-
Since the Russian full-scale invasion of Ukraine in February 2022, civil society and human rights organizations in the country are working intensively to document war crimes in the country and human rights violations in the occupied territories. What methods does the does civil society use in their fight for justice and what are the possibilities of bringing war criminals to justice?
With Onysiia Syniuk, Legal Analyst at Human Rights Center ZMINA, and Karina Shyrokykh, Associate Professor in International Relations at Stockholm University.
This episode is a recording from a seminar arranged by Östgruppen in December 2022. Listen here or via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify or RSS.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Barys Pjatrovitj var under många år ordförande i Belarus oberoende författarförbund, som nu är likviderat. I ”Belarus: Fresker” skildras diktaturens Belarus under 2020-21 genom diktens dokumentära berättande. Östpodden träffade Barys under årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Samtalet tolkas av Dmitri Plax, som även översatt ” Belarus: Fresker”.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Mangler du episoder?
-
Belarus främsta människorättsorganisationen Vjasna fortsätter sitt viktiga människorättsarbete i Belarus trots de repressioner som de själva utsättas för. Östpodden träffade Vjasnas Natalija Satsunkevitj i Vilnius och ställde 5 frågor om dagens situation i Belarus och om hur man kan stötta det belarusiska civilasamhället. Avsnittet är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
En av Rysslands äldsta och viktigaste människorättsorganisationer hotas nu av tvångslikvidering. Östpodden har återigen träffat Aleksandra Polivanova och frågat vad det är som händer.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Som veteran inom den ukrainska människorättsrörelsen och tidigare bosatt på det nu ockuperade Krim har Aljona Lunjova gjort det till sin uppgift att hjälpa de som drabbats av den väpnade konflikten i Ukraina och att verka för en hållbar framtida fred.Hon gästade årets Östdagar och är även denna månads människorättsförsvarare. Hör mer om hennes arbete i det här nya avsnittet av Östpodden. Avsnittet är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
I spåren av höstens politiska turbulens pågår nu försök att med regimens godkännande bilda nya politiska partier. Blir de ett verktyg för att passivisera befolkningen eller kan de spela en positiv roll? Östpodden har talat med Andrej Lankin som är ordförande i organisationskommittén för "Demokratiska unionen". Medverkar i diskussionen gör även en tidigare gäst i Östpodden, analytikern Piotr Rudkouski. Avsnittet är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Under sina sju år i Minsk gjorde Stefan Eriksson ett unikt avtryck som ambassadör. Hans tjänstgöring avslutades 2012 då regimen valde att inte förlänga hans ackreditering. Östpodden har talat med honom om tiden i Minsk och hur han ser på dagens situation.
Foto © Jurģis Rikveilis | Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Professor Mark Galeotti är en världsledande auktoritet på den ryska statens mer ljusskygga sidor, på senare år aktuell med böcker som The Vory och We need to talk about Putin. Östpodden har talat med honom om gangsters, spioner och den militära underrättelsetjänsten GRU:s ökända Enhet 29155. Detta poddavsnitt är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Karin Karlsbros engagemang för Östeuropa väcktes under dess frigörelse för trettio år sedan. I dag fortsätter hon arbetet i EU-parlamentet, där hon förutom att vara gruppledare i handelsutskottet även är vice ordförande i delegationen för Belarus. Östpodden har talat med henne om sanktioner, solidaritet och rättvisa.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Sven Hirdman var Sveriges ambassadör i Ryssland 1994-2004. Han har därefter blivit en kontroversiell röst i den svenska debatten om Ryssland och om svensk säkerhetspolitik, av många kritiserad som alltför undfallande gentemot Putinregimen. Östpodden har talat med honom om vad det egentligen är han tycker och varför.
Foto © Frankie Fouganthin | Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Belarusian Institute for Strategic Studies, BISS, grundades 2007 för att bidra till långsiktig förändring i Belarus. Under höstens valprotester insåg man att förändringen kunde komma snabbare än någon anat. Östpodden har talat med BISS föreståndare Pjotr Rudkouski om vad som egentligen hände och hur utsikterna till en demokratisering ser ut i dag. Detta poddavsnitt är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Den fängslade ryske oppositionsledaren rapporteras vara illa däran och ändå vägras vård. Vad är det som händer med Navalnyj, varför försökte den ryska säkerhetstjänsten giftmörda honom förra året och har han någon framtid? Östpodden har talat med journalisten Kalle Kniivilä som just nu arbetar med en ny bok om Navalnyj.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Jakob Hedenskog från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) medverkar återigen i Östpodden, denna gång i ett samtal om den stigande konfliktnivån mellan Ryssland och omvärlden. EU sätter nu på allvar demokrati och mänskliga rättigheter i centrum för sin Rysslandspolitik. USA:s nye president Joe Biden går också ut hårt mot Putin. Samtidigt flyttar Ryssland fram sina positioner runtom i världen – från Arktis till Afrika.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Hanna Kanapatskaja var tidigare med i oppositionella Förenade medborgarpartiet, och är en av få regimkritiker som har suttit i det belarusiska parlamentet. 2017 deltog hon också i Östgruppens Belarusdagar. Nyligen närvarade hon dock på diktatorn Lukasjenkas ”All-belarusiska kongress”. Östpodden har talat med henne om förutsättningarna för opposition inom systemet. Detta poddavsnitt är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Vladimir Gelman är en av Rysslands mer kända statsvetare, verksam i Helsingfors och Sankt Petersburg. Östpodden har talat med honom om hur den ryska makteliten mjölkar det övriga samhället på pengar, om Putins roll i detta, och om möjligheterna till förändring. Detta poddavsnitt är på engelska. (Foto: Veikko Somerpuro)
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Ales Lahvinets var bara 22 år när Lukasjenka kom till makten och har ägnat en stor del av sitt liv åt att försöka demokratisera sitt land. Han var skeptisk inför chanserna till ett genombrott under presidentvalet i augusti, men menar att regimens övervåld nu äntligen gjort situationen klar för en överväldigande majoritet av belarusierna. Detta poddavsnitt är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Ukraina är det land som mer än något annat sysselsatt den säkerhetspolitiske experten Jakob Hedenskog, sedan många år verksam vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Vid det ryska anfallet 2014 råkade han dessutom vara stationerad i Kiev. Östpodden har talat med honom om Ukrainas nutid och framtid.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Kommittén mot tortyr arbetar sedan tjugo år mot fysiska övergrepp i det ryska rättsväsendet. Numera gör man det utan formell status, efter att ha stämplats som "utländsk agent". Östpodden har talat med Dmitrij Piskunov som är baserad i Norra Kaukasien och som ofta reser in i Tjetjenien – där organisationen för några år sedan fick sitt kontor nedbränt av makthavarna. Detta poddavsnitt är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Rysslands äldsta människorättsorganisation betraktas numera som utländsk agent, och nyligen dömdes en av dess mer stridbara företrädare till ett långt fängelsestraff för pedofili. Bakom dramatiken ligger ett långsiktigt arbete för historiskt medvetandegörande. I det här avsnittet talar vi med Memorials Aleksandra Polivanova.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Ryssland, Belarus och Ukraina lever fortfarande i skuggan av Sovjets sönderfall. Kanske gungar nu även marken under fötterna på deras ledare, vare sig de är autokrater eller demokrater. I detta avsnitt av Östpodden talar vi med journalisten och östkännaren Kalle Kniivilä.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
- Se mer