Episoder

  • 30.000 danske soldater har sat livet på spil i krige gennem 30 år, på Balkan, i Irak, i Afghanistan.
    Flere vender hjem fra fronten med fortællinger om mangel på udstyr, mangel på ledelse, mangel på kulturforståelse.
    Nogen kom hjem med fysiske og psykiske skader. Andre kom hjem i kister.
    I P1Debat vender vi: Var krigene en fiasko? Var det spild af liv?
    Hvad efterlod vi til de lokale, når soldaterne fløj hjem? Fred eller kaos?
    Har dansk forsvar lært noget? Er vi klar til en ny krig?
    Medvirkende:
    Ole Kværnø, tidligere brigadegeneral
    Charlotte Wetche, tidligere brigadegeneral
    Andreas Boas, Irak-veteran
    Martin Tamm Andersen, Kosovo-Irak-Afghanistan-veteran
    Marcus Knuth, folketingskandidat (K), Kaptajn, tidl. udsendt til Afghanistan
    Villy Søvndal, MEP (SF) tidl. udenrigsminister
    Michael Aastrup, udenrigsordfører (V)
    Vært: Gitte Hansen

  • Tidligere FN Generalsekretær Mogens Lykketoft har skrevet en erklæring til Danmarks regering og udenrigsministerium. Sammen med en række medunderskrivere frygter han konsekvenser for Danmark og Vesten "hvis de (Danmark og Vesten, red.) vedbliver med at forsvare eller undskylde Israels tilsidesættelse af basale regler for krigsførelse og territorial ekspansion". Danmark skal i højere grad leve op til de internationale konventioner og medlemskabet af FN, lyder det blandt andet. Men lever Danmarks faktisk op til sit ansvar, når det kommer til Mellemøsten, FN og konventionerne? Og kan Danmark reelt gøre en forskel i konflikten mellem Israel, Hamas og Hizbollah? Det er dagens P1 Debat.
    Medvirkende:
    Mogens Lykketoft, tidl. udenrigsminister og FN Generalsekretær.
    Jan E. Jørgensen, politisk ordfører, Venstre.
    Lars Koch, generalsekretær Oxfam Danmark.
    Anna Libak, udlandsredaktør, Weekendavisen.
    Chadi El-Cheikh Hassan, dansk-libaneser og kommunikationsmedarbejder.
    Charlotte Munch, udenrigsordfører, Danmarks Demokraterne.
    Vært: Oliver Breum.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Har Danmarks store medicinalvirksomhed Novo Nordisk et habilitetsproblem? DR afdækker, hvordan Novo Nordisk betaler for kurser til læger og sygeplejersker, som kan være med middag og overnatning. Derudover mener eksperter, at Novo Nordisk i flere lande laver kampagner om, at fedme er en sygdom. Hvor går grænsen mellem virksomhedens interesser og samfundets sundhed? Har Novo Nordisk for meget magt til at påvirke diskursen om fedme? Eller er virksomheden snarere en garant for danskernes sundhed?
    P1 Debat tager debatten om magt, medicin og markedsføring. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Karsten Juhl Jørgensen, professor og overlæge, SDU, Jens-Christian Holm, ledende overlæge og forsker i børn og unge med overvægt v. Holbæk Hospital, Pernille Vermund, erhvervsordfører, LA, Magnus Barsøe, socialdemokrat og radiovært, Regina Fjendbo, tykaktivist, Thomas Rohden, Næstformand i Region Hovedstaden, RV og Karsten Bo Larsen, forskningschef, Cepos.
    Vært: Oliver Breum.

  • Kommer danske patienter til at få et bedre sundhedsvæsen med regeringens bud på en ny sundhedsreform? Det er spørgsmålet efter regeringen i går præsenterede et udspil til en reform af Danmarks sundhedsvæsen.
    Ambitionen er, at en ny organisering skal skabe mere sammenhæng og sikre et stærkere nært sundhedsvæsen. I dagens P1 Debat dykker vi ned i udspillet, og diskuterer blandt andet om en sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland, og oprettelsen af 17 nye sundhedsråd kan redde det danske sundhedsvæsen?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Gæster: Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører (S), Ida Rindorf, sygeplejerske, Camilla Hove Lund, regionsrådsmedlem, Sjælland, (V), Diana Margit Jensen, privatpraktiserende læge, lægehuset ved Isefjorden, Morten Freil, direktør for Danske Patienter, Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør i Dansk Industri Life Science og
    Susanne Wammen, Formand for Overlægeforeningen.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Palæstinas Plads kan meget vel blive til virkelighed i Københavns Kommune, hvis det står til flere partier i borgerrepræsentationen. Men den mulige nye plads bliver af kritikere kaldt et knæfald for terrorister og udenrigspolitik ført af Københavns Kommune. Men er det på sin plads, at landets hovedstad navngiver en plads til det palæstinensiske folk? Eller er det et indirekte og tonedøvt rygklap til Hamas? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Line Barfod, teknik- og miljøborgmester, København, EL, Jens Kristian Lütken, beskæftigelses og integrationsborgmester, København, V, Nikolaj Bøgh, Rådmand Frederiksberg, K, Kashif Ahmad, medlem, København Borgerrepræsentation, RV, Rosa Lund, retsordfører Folketinget og Nørrebro-borger, EL, og Alexander Nepper, borger i København.
    Vært: Oliver Breum.

  • "Det vil betyde, at NATO-landene, USA og de europæiske lande er i krig mod Rusland". Sådan lyder svaret fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, hvis USA og Storbritannien giver Ukraine tilladelse til at bruge langtrækkende vestlige missiler inde i Rusland. Skal vi tage Putins ord alvorligt? Er NATO på vej i krig mod Rusland? Og hvornår er det tid til at tale om fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Michael Aastrup, udenrigsordfører for Venstre og formand for udenrigspolitisk nævn, Marcus Knuth, , folketingskandidat for Konservative, Steen Folke, NEJ til oprustning - Ja til bæredygtig sikkerhedspolitik, Eva Flyvholm, Fhv. medlem af Folketinget for Enhedslisten og Andrey Kazankov, journalist og Ukraine-og Ruslands-korrespondent for Weekendavisen.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Selvom beskæftigelsen er rekordhøj, og Danmarks økonomi står stærkt, befinder vi os i en produktivitetskrise, hvis man spørger Dansk Erhverv. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at regeringen skal sætte et konkret velstandsmål. Men er vi ikke produktive nok på det danske arbejdsmarked? Er det et problem, når der tilsyneladende er masser af penge i statskassen og beskæftigelsen er rekordhøj? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Tore Stramer, cheføkonom, Dansk Erhverv, Kirsten Gunvor Løth, formand LFS, landsforbundet for socialpædagoger, Pelle Dragsted, politisk leder for Enhedslisten, Benny Engelbrecht, finansordfører, Socialdemokratiet, Jane Mylenberg, selvstændig rådgiver og Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Kan du arbejde hjemmefra flere dage om ugen? Kan du møde ind og gå igen, som det passer dig bedst?
    Hvordan ville samfundet fungere, hvis vi alle arbejder mere hjemmefra, og har flydende arbejdstider?
    Det vender vi i dagens P1Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Benjamin Frank With, ejer af konsulentvirksomheden Beecon, Dennis Nørmark antropolog/ forfatter til ny bog om høvdingeledelse, Louise Stenbjerre, adm. direktør og partner i To The Moon, Honey, Mads Kastrup, Opinionsredaktør EB, Rikke Elmstrøm, sektionsleder, Esbjerg jobcenter, Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen, sygeplejerske
    Monika Rubin, politisk ordfører/læge (M), Jon Andersen, stilladsarbejder og Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester København.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Natten bød på den første store præsidentdebat mellem Kamala Harris og Donald Trump. Men hvem kom egentlig bedst ud af det? Fik amerikanerne og resten af verden lært Kamala Harris bedre at kende samt hendes visioner for USA? Agerede Donald Trump præsidentielt og kom han med reel politik? Det og meget mere debatteres i dagens udgave af P1 Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Katrine Villarreal Villumsen, SoMe-analytiker, Kongressen.dk, David Trads, forfatter og journalist, Eva Svavars, partner Lead Agency, Kristian Tørning, kommunalvalgs spidskandidat, Gladsaxe, DF, Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier SDU og Christian Holst Vigilius, Landsformand for Konservativ Ungdom.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Klimakamp for Palæstina? Mellemfolkeligt Samvirke for Palæstina? Giver det mening, når aktivister og organisationer vælger at koble deres arbejde og aktivisme med kampen for Palæstina?
    Er det i orden, at organisationer politiserer? Og skal de i så fald have statsstøtte? Det vender vi i dagens P1Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Laura Krarup Frandsen, deltager i kampagnen "Nødbremsen", Amalie Grøhn Damgaard, Kulturskaber, Tim Whyte, generalsekretær Mellemfolkeligt Samvirke, Steffen Larsen (LA), Trine Pertou Mach (Ø), Susie Jessen, politisk ordfører (DD) og Joachim B Olsen, BT, politisk kommentator.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Kan dyrene fortælle, om de er bange, stressede eller tilfredse? TV-dokumentaren "Hvis grise kunne tale" - sætter fokus på svineavl og dyrevelfærd.
    I P1Debat spørger vi: Skal grise ud af stalden, ud på marken for at blive glade og mindre stressede? Og hvad med andre dyr? Hvad ville hesten på ridebanen sige, hvis den fik ordet?
    Og hvad med hunden, der bor i en lejlighed på 4. sal, og er alene hjemme 8 timer om dagen, hvad ville den vælge? Eller dyrene i Zoologisk have, bliver de glade af at bo i et bur, hvor mennesker kommer og kigger på dem hver dag?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Miki Mistrati, journalist bag TV-dokumentaren "Hvis grise kunne tale", Louise Køster, Rabarbergården/ tidl formand økologisk landbrug, Mickey Gjerris, bio-etiker og forfatter, Mads Frost Bertelsen, direktør Københavns Zoologiske Have, Michael Nielsen, landmand, svineavler Hillerød, Jacob Jensen (V) minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Sofie Graarup Jensen, biologilærer Thy-Mors HF & VUC.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Danskernes pension er igen til debat, og selv regeringen er uenige internt. Hvor meget må pensionsalderen stige? Hvem må gå tidligere på pension? Og hvem skal betale for det?
    Socialdemokratiet vil genåbne den velfærdsaftale, som går ud på, at Folketinget hvert femte år stemmer for at lade folkepensionsalderen stige med ét år. Liberal Alliance vil give danskerne bedre mulighed for selv at spare op, hvis man vil gå tidligere på pension. I dag spørger vi : Hvordan skal danskernes pension se ud i fremtiden?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Sólbjørg, politisk ordfører, LA, Jens Joel, beskæftigelsesordfører, S, Jakob Brandt, Direktør SMV-Danmark, Troels Blicher Danielsen, Administrerende direktør for TEKNIQ Arbejdsgiverne og Jette Jørgensen, tømrer og medlem af 3F.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Har du tillid til Moderaterne som politisk parti og Lars Løkke Rasmussen som chef? Flere medarbejdere fortæller om sexisme og mobning på partikontoret og har kontaktet arbejdstilsynet.
    Hvad foregår der i Moderaterne? Er en undskyldning og en erhvervspsykolog løsningen? Hvad betyder Moderaternes møgsager for regeringen og vælgerne?
    Er der gang i en intern magtkamp mellem Jeppe Søe, som var med til at stifte partiet, og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen? Er et politisk rivegilde ved at splitte Løkkes parti? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    De medvirkende er: Jarl Cordua politisk kommentator Berlingske, Anna Thygesen, kommunikationsrådgiver, Mads Kastrup, EB, politisk kommentator, Henrik Qvortrup, politisk kommentator, Sofie Mosgaard, VU-medlem, vinder af DM i debat 2024 og Klaus Riskær Pedersen, tidl politiker, partistifter og erhvervsmand.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Er det godt for Danmark, at en dreng og hans mor nu skal tilbage til Danmark fra al-Roj-lejeren i Syrien? Godt eller ej, så har højesteret slået fast, at begge skal hentes hjem. De har siddet i fangelejre i Syrien siden 2019. Sundhedsstyrelsen besøgte sidste år drengen i Syrien og lod regeringen vide, at det var presserende at få drengen evakueret, fordi hans sundhedstilstand var stærkt forværret. Er det bedst for Danmarks sikkerhed at få dem hjem? Hvordan skal Danmark håndtere mor og barn? Og ønsker danskerne sig den stramme asylpolitik, som blandt andet Socialdemokratiet er bannerfører for?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Maria Milland, Fødselslæge, forfatter til bogen 'Født i helvedes forgård' og har været udstationeret 9 mdr. i al-Hol-lejren i Syrien, Rosa Lund udlændingeordfører, Ø Knud Foldschack, advokat og bag foreningen "Repatriate the children - Denmark", Frederik Vad, udlændingeordfører, S, Mikkel Bjørn, udlændingeordfører, DF og Magnus Barsøe, Suppleant til Europa-Parlamentet (S).
    Vært: Oliver Breum.

  • Fisk, Bolig, By, Beskæftigelse. Velfærd, Klima, Udenrigs, Integration, Transport. Kirke, Fødevarer, Digitalisering, Miljø. 14 forskellige ministerier og 15 forskellige ministre på 25 år.
    Ligestillings-området flytter, igen, igen, denne gang til Miljøministeriet. Skal ligestilling have et selvstændigt ministerium? Eller ligger det fint hos havets minister Magnus Heunicke? Det vender vi i dagens P1 Debat.
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Solbjørg Jakobsen, politisk ordfører (LA), Samira Nawa, ligestillingsordfører (RV), Henriette Kjær tidl Social- og ligestillingsminister (K), Trine Bramsen, tidl transport- og ligestillingsminister (S), Eva Kjer Hansen, tidl. Social- og ligestillingsminister og minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde (V), Mikkel Bjørn, ligestillingsordfører (DF) og Jakob Faurby, næstforperson Dansk Skuespillerforbund.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Navnene er sat - tre nye ministre skal forbi Kongen i dag. Rokeringen er på plads og ministerierne fordelt. En minister har forladt Christiansborg og går efter at blive overborgmester i København. Venstre får en minister for Samfundssikkerhed og beredskab, Moderaterne gør en særlig rådgiver til Digitaliseringsminister og Socialdemokratiet har lavet en udskiftning i Socialministeriet og Skatteministeriet. Hvem er de nye? Er det de rigtige til posten? Har vi brug for flere ministerier? Og får vi mere konkret politik gennemført nu? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Jens-Kristian Lütken, formand for Europabevægelsen & borgmester for integration og beskæftigelse i KBH kommune, Henrik Qvortrup, podcastvært på BT, Franciska Rosenkilde, Politisk leder, Å, Lars Midtiby, direktør Danmarks Naturfredningsforening, Peter Kofod, MF, DF, Rasmus Dalberg, lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier og tilknyttet Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved forsvarsakademiet, Torben Ørting, formand, Folk & Sikkerhed, fhv. kontreadmiral og Bent Winter, politisk kommentator, Berlingske.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • P1 Debat sender live fra pressemødet, hvor det forventes, at tre nye ministerier og EU-kommissær præsenteres. Vi laver optakt og samler op efter pressemødet.
    Til pressemødet er statsminister Mette Frederiksen, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen hvor de vil tale "om den kommende politiske sæson".
    Hvorfor skal Danmark have tre nye ministerier? Ændrer det ved regeringens politik? Det og meget mere debatteres i P1 Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Gæster: Knud Brix, chefredaktør Ekstra-Bladet, Lotte Folke, Redaktionschef for Opinion på Politiken, Niels Jespersen, chefredaktør v. Pio, og Jarl Cordua, politisk kommentator og skribent for Berlingske, Pernille Vermund, erhvervsordfører for Liberal Alliance og Bertel Haarder, tidl. MF og minister, Venstre.
    Vært: Oliver Breum.

  • Regeringen har præsenteret en ny Afrika-strategi, der skal øge Danmarks engagement på kontinentet. Strategien har fået navnet "Afrikas århundrede" og indebærer blandt andet åbning af tre nye ambassader, bedre mulighed for eksport og kulturudveksling med afrikanske lande. Men er den nye strategi mest til fordel for Danmark frem for Afrika? Det diskuterer vi i dagens P1 Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Pernille Skipper, bestyrelsesformand Coop amba, Charlotte Munch, udenrigsordfører (DD),
    Mohammad Rona, MF (M), Morten Nielsen, Kampagne og politik i Global Aktion, Lisbeth Stausholm Zacho, Nordic Impact Funds og Jesper Petersen, udenrigsordfører (S).
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Regeringen har fremlagt et udspil for landdistrikterne:
    De vil lade 17-årige køre bil alene og give et kørselsfradrag til studerende i 25 kommuner. Men eksperter advarer: Der kommer flere trafikdrab, hvis de 17-årige skal køre alene, lyder kritikken.
    Og så skal der afsættes 200 millioner til de kommuner, der bidrager mest til udbygningen af vedvarende energi. Pengene skal tages fra kommunernes bloktilskud. Det betyder, at de penge, som nogle kommuner skal have i bonus, skal tages fra andre kommuner, som må skære på velfærden.
    Men er de to forslag en god idé, eller får de fatale konsekvenser? Og kommer det mon til at rykke noget i landdistrikterne? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Morten Dahlin, minister for byer og landdistrikter, Karina Petersen, Vicedirektør Rådet for Sikker Trafik, Torben Lund Kudsk, afdelingschef FDM, Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn, (S), Henrik Frandsen, politisk ordfører (M) og tidl. Borgmester, Tønder, Jan Riber Jakobsen, borgmester Aabenraa, (K) og
    Susie Jessen, politisk ordfører (DD).
    Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.

  • Mallorca, Kreta, Venedig! Danskerne flyver som aldrig før, i juli måned satte Københavns Lufthavn rekord.
    Over 3 millioner passagerer hoppede på et fly, mange for at komme væk fra den regnfulde danske sommer og på ferie i det brandvarme Sydeuropa.
    Skal politikerne stoppe danskernes store rejselyst? Er der brug for højere flyafgift? Bedre togforbindelser? Skal du skamme dig, når du slår røven i flysædet? Eller har alle ret til ligeså mange flyrejser, de lyster?
    Det vender vi i dagens P1 Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Caroline Bessermann, den grønne ungdomsbevægelse, Solveig Roepstorff, klima psykolog, Oskar Kluge, deltager i Nødbremsen, Sofie Lippert (SF), transportordfører, Karsten Lauritzen, branchedirektør Dansk Industri og Ulrich Bang, Dansk Erhverv, underdirektør, klima, energi og miljø.
    Vært: Gitte Hansen.