Episoder

  • I generationer har tavlan med fiskargubben hängt i våra hem. Många tror sig veta vem som är avbildad men alla har haft fel! Samlaren Fredrik Björkman gav sig ut på en resa för att söka sanningen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    De flesta svenskar känner direkt igen porträttet av den fårade fiskaren med pipa, sydväst och melankolisk blick. Tavlan har spridit trygghet och saltstänkt manlighet i våra hem under flera årtionden.

    Tavlan massproducerades och blev med tiden en av våra vanligaste väggprydnader – älskad av folket, brännmärkt som kitsch av konstkännarna. Och eftersom ingen har vetat något om tavlans historia, har olika myter om fiskargubben uppstått i saknaden av information. Många har hört att den gamle mannen på tavlan är just deras farfar eller gammelmorfar.

    Fredrik Björkman i Söderhamn samlar på fiskargubbe-tavlor sedan många år tillbaka. Han har länge fascinerats av alla teorier som kretsar kring om mannen på porträttet.

    – Han är ju en del av den svenska tapeten. Han är ju lika svensk som en klotgrill eller en tall eller en Volvo 245 som sliter över Tjörnbron.

    Men hur svensk är Fiskargubben egentligen? Och hur mycket substans finns det i alla dessa påståenden om att tavlan föreställer en lots från Halland, en fiskare från Käringön eller en legendarisk holländsk sjöräddare?

    Hösten 2023 bestämde sig Fredrik för att gå till botten med den gåtfulla Fiskargubben.

    Med hjälp av den frivillige arkivgrävaren Stefan Gemzell började han att söka efter spår efter tavlan och dess målare. Följ med på Fredriks och Stefans jakt efter sanningen om Fiskargubben – en resa som tar dig från hårda granitklippor i Bohuslän till ett nedlagt Fiskeläge utanför Hamburg. Hötorgskonstens största mysterium står inför sin lösning.

    Medverkande:

    Fredrik Björkman, kulturjournalist som driver Sveriges Fiskargubbemuseum i Söderhamn

    Stefan Gemzell, ljusdesigner och researcher

    Harry Haerendel den yngre, son till konstnären Harry Haerendel

    Gerhard Haerendel, son till konstnären Harry Haerendel          

    Sylvia van der Moost, intendent på nederländska sjöräddningsmuseet

    Rob Scholte, konstnär

    Jarl Ankarhem, aktiv i hembygdsföreningen på Käringön

    Stefan Persson, ättling till lotsförman Adolf Ekman

    Dokumentären är gjord 2024.

    Reporter: Tommie Jönsson, Iris Media AB
    Producent: Peter Gropman, Iris Media AB
    Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp

  • Det passar mig egentligen inte alls att jobba som artist säger countrydrottningen Kikki Danielsson. Trots det har hon stått i strålkastarljuset i nära ett halvt sekel.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Från blygt och olyckligt adoptivbarn till rikskänd popsensation och countrydrottning. Men livet på scenen har ibland kostat mer än vad det har smakat, berättar Kikki Danielsson.

    – Att sjunga är livsviktigt för mig, men att ha det som jobb?

    I miniserien ”Sista giget” möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

    Låtar som hörs i progammet:
    Kikki Danielsson - Bra vibrationer
    Wizex - Miss Decibel
    Kikki Danielsson - Stand by your man
    Sweet 'n' Chips - God morgon
    Kikki Danielsson - Det har jag lärt mig
    Kikki Danielsson - Ängel med sorgkant

    Programmet är gjort 2024.

    Reporter Stina Ivansson 
    Producent Sofia Kottorp
    Slutmix Jakob Knabäck

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Det är nåt jävla gift att stå på scenen, säger frontfiguren i Lasse Stefanz, Olle Jönsson. Trots att han med ålderns rätt skulle kunna gå i pension lever han sitt liv i strålkastarljuset.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Han är en långsint dansbandskung i ormskinnskavaj och har sjungit sedan han var tolv år gammal. I år, 2024, fyller Olle Jönsson 69 år.

    – Jag har ett fruktansvärt stort bekräftelsebehov, säger Olle Jönsson om sin allra största drivkraft.

    I miniserien ”Sista giget” möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

    Låtar som hörs i programmet
    Lasse Stefanz - En sång om sommaren
    Lasse Stefanz - Peppelinos bar
    Lasse Stefanz - Det regnar och regnar
    Lasse Stefanz, Sofie Svensson och Dom Där - Kom och rulla i mitt rullande hus
    Lasse Stefanz - Huaröd
    Lasse Stefanz - En säng av rosor

    Programmet är gjort 2024.

    Reporter Stina Ivansson 
    Producent Sofia Kottorp
    Slutmix Jakob Knabäck

  • En kväll i april 1997 hittas en man hängd i en taklägenhet i Chicago. I ett skåp hittar man en resväska som innehåller hans länge bevarade hemlighet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det här är en berättelse om hur en polsk avhoppares jakt på ett friare liv i USA sannolikt resulterar i en högst inrutad tillvaro där han - av rädsla för att hittas av den polska militära säkerhetstjänsten - ständigt känner sig tvungen att se sig om över axeln.

    Följ med på stridspilotens sista resa!

    Stridspilotens sista resa är en direkt uppföljare till P4 Dokumentären från 2018: Den försvunne stridspiloten.

    Programmet gjordes 2021.

    Reporter: Henrik Martinell 
    Producent: Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Slutmix: Thobias Ericsson

    [email protected]

  • Hösten 1957 kraschlandar ett polskt stridsflygplan på en åker i Halland. Piloten - en ung polsk avhoppare - klarar sig mirakulöst nog oskadd. Men vem var han och var finns han nu?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kraschlandningen var slutet på ett av de mest sensationella flyktförsöken från andra sida järnridån. 

    Direkt efter landningen begär piloten politisk asyl och genast utbryter diplomatiska diskussioner på hög nivå. 

    Men där slutar spåren efter honom. Vad hände med piloten sedan?

    Följ med i jakten på den försvunna stridspiloten!

    P4-Dokumentären är gjord av Henrik Martinell, P4 Halland. [email protected]

  • Detektiven Charlie Chan gör succé i Hollywood på 30-talet. Den populäre kinesen spelas av svensken Warner Oland. Men på höjden av sin karriär så försvinner stjärnan plötsligt från en filminspelning.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Warner Oland - bortglömd storstjärna i Hollywood

    Warner Oland är en av Sveriges första stora, med idag bortglömda, filmstjärnor i Hollywood. Han föds som Werner Ölund i Bjurholm i Ångermanland 1879 men emigrerar som 12-åring med sin familj till USA där de byter namn till Oland.

    Tidigt intresserar han sig för litteratur och hamnar i vuxen ålder på teaterscenerna på Broadway i New York. För att finansiera sin teaterkarriär och sitt projekt att presentera Strindberg för en amerikansk publik börjar han ta roller i den nya filmindustrin. Där han ofta får spela kines, trots att han helt saknar asiatisk bakgrund.

    Filmdebuten kommer 1912 och han medverkar även i den första ljudfilmen Jazzsångaren 1927. Efter ett 70-tal filmer, där han ofta får spela elak filmkines, blir han 1931 castad till den snälla kinesiska detektiven Charlie Chan. En roll som gör honom världsberömd.

    Filmstjärnan försvinner

    Men när han ska spela in den 18:e filmen som Charlie Chan är Warner Oland sliten och djupt nere i ett alkoholmissbruk. Succén som Charlie Chan har gjort honom till en av världens mest kända filmskådespelare men också stängt in honom i ett fack långt borta från Strindberg och scenen.
    När inspelningen ska rulla igång är han försvunnen. Det sägs att han skulle gå ut och ta ett glas vatten. Men han kommer aldrig tillbaka.

    Medverkar gör bland annat Kim Khavar Fahlstedt, filmhistoriker och författare, aktuell med en ny bok om Werner Oland, och Anki Backlund, Bjurholmsbo och verksam i Warner Oland Academy.

    Inläsningarna är gjorda av Magnus Johansson, Iris media AB

    Dokumentären är gjord av Peter Gropman, Iris media AB.

    Exekutiva producenter på Sveriges Radio var Sofia Kottorp och Ola Hemström.

    Dokumentären är gjord 2024.  

    Kontakt: [email protected]

  • Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London - som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv – svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ”Long Liz” i Londons slum.

    Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

    Dokumentären hade premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  1888 kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

    Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson – mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

    [email protected]

    Programmet är gjort 2018.

    Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

  • Popklubben Cue club förändrade musiklivet i Göteborg under 60- och 70-talet. Men historien slutade i en katastrof, både för klubbkungen Styrbjörn Colliander och alla de som älskade klubben.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Starten på Cue Club i gamla Nordstan

    När en vägg rivs mellan två lokaler i en sliten källarlokal i gamla Nordstan i Göteborg möts Fabian Carlsson och Styrbjörn Colliander för första gången, Tillsammans kommer de att skapa musikhistoria. För den 4 mars 1966 slår dörrarna upp för Cue Club för första gången. Klubben kommer under de kommande åren att förändra Göteborgs musikliv för de unga och ge plats för både lokala band och världsstjärnor som Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Yes och Deep Purple.

    Skjutningen på Gustavus Adolphus

    Historien om Cue Club får ett abrupt slut när klubbkungen Styrbjörn Colliander skjuts till döds i en massskjutning på klubben 1976, som nu bytt namn till Gustavus Adolphus.

    Reporter: Stina Tyrell Sämgård / Munck Studios
    Producenter SR: Sofia Kottorp och Ola Hemström
    Ljudmix: Emil Aspegren / Munck Studios

    Dokumentären är gjord 2024

  • Anna Lassi är 11 år när hon börjar få knottror och sår på näsan. De blir större och värre och till slut är näsan som ett öppet hål.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Anna Lassi är ett av nio syskon i ett fattigt hem i Korpilombolo, undernärd med krumma ben. Under lång tid går hon med en vit duk om näsan. Men 1928 är Anna med om ett experiment som ändrar hennes liv.

    Tuberkulosen skördar många liv

    I början av 1900-talet drabbas många av tuberkulosdöden. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Man hoppas att näringsrik mat och vila ska stärka kroppen att klara infektionen. På Färöarna börjar en pojke, Niels Finsen, göra olika tester i solen. Han funderar på om ljuset kan vara läkande för de som fått hudtuberkulos? Långt senare kommer Anna Lassi få vård på det omtalade Finseninstitutet i Stockholm.

    Ett varmt tack till Lars Asklund som satte oss på spåren, och till Stockholms stadsarkiv och Regionarkiven i Stockholm, Norrbotten och Göteborg.

    Medverkande:

    Lars Asklund, har arbetat som förste arkivarie på Stockholms stadsarkiv.
    Helen Wallstedt, sjuksköterska som forskat om tuberkulos och verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset Uppsala.
    Louise Lindström, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
    Gerth Mattebo, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
    Gudrun Brännlund, Umeå.
    Ulla Byström, Stockholm.

    Läkarrösten: Lars Broström
    Journalisten: Thomas Heldmark

    Dokumentären är gjord 2024.

    Reporter: Cecilia Ohlén
    Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
    Ljudmix: Elvira Björnfot
     

  • Tommy och Monica är unga, kära och kriminella. Efter mer än 30 år som brottsling ställs Tommy inför ett val: pengarna eller familjen?

    Sveriges Bonnie and Clyde träffas när hon är 16 år och han nästan dubbelt så gammal. Tio år senare gifter de sig på Kumlaanstalten. Då är Tommy bland annat dömd för koppleri av Monica.

    Tommy betraktas som en av Sveriges värsta rånare. Monica är hans medbrottsling. Pengarna från brotten spenderar de på nattklubbar, resor och dyra bilar. Men när deras son Niklas föds förändras livet, åtminstone för Monica.

    När Tommy ser hur hans brott skadar Niklas ställs han inför ett val: pengarna eller familjen?

    Dokumentären gjordes 2019.

    Reporter: Martin Jönsson
    Producent: Håkan Engström
    Slutmix: Nima Shams

  • Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han sedan brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Folke Schimanski, systern Vera och mamman kom med de Vita bussarna


    I slutet av andra världskriget räddades Folke Schimanski från Berlin tillsammans med sin mamma och storasyster med Röda Korsets vita bussar. De var flyktingar, men inte judar utan utlandssvenskar, och som sådana högprioriterade i Folke Bernadottes räddningsaktion.

    ”När det gäller förhållandet till nazismens offer, så är ju jag inte en del av dem. Och jag är heller inte en del av vad min far representerade, att efter kriget inte kunna erkänna sin skuld. Jag står i ett ingenmansland”, säger Folke Schimanski.

    Systern Vera Oredsson blev känd nazistledare

    Folke Schimanskis far var medlem i Hitlers nazistparti. På 1970-talet kom också hans syster Vera Oredsson att bli känd ledare för det svenska nazistiska Nordiska Rikspartiet.

    Idag jobbar Folke med skulden.
    ”Det är ju inte någon plikt, att jag ska behöva plikta för att jag har vuxit upp i den här familjen. Men man kan ändå se det som en uppgift i livet, att man vill ta konsekvenserna av det på något sätt...kompensera”, säger Folke Schimanski.

    Dokumentären är gjord 2015 av Lotta Malmstedt.

  • Stina tror att mormor är död. Men hon är inspärrad på det beryktade sinnessjukhuset i Säter. Med hjälp av dottern Anna bestämmer sig Stina för att ta reda på vad som hände. Och bryta tystnaden.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ingen vill tala om Stinas mormor, Anna Dahlin. Hon som skiljdes från sin familj och spärrades in på det som då kallades sinnessjukhus. Men varför? Stinas dotter, journalisten Anna Lithander, har bestämt sig för att tillsammans med sin mor ta reda på sanningen om varför Anna fråntogs sina barn och spärrades in på livstid på mentalsjukhus.

    En P4 Dokumentär av Anna Lithander.

    Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

    Dokumentären är gjord 2024.

    [email protected]

  • Lejonet Caesar har rivit en person och är lös i villaträdgården. Den unga polisen Christer Helgesson måste skjuta honom.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det som många har fruktat har till slut inträffat. ”Steninge-Tarzan” och djurpsykologen Gösta Backer har gjort allvar av sina hot och öppnat lejonburen.

    Vilt lejon i sommar-idyllen

    Allt utspelar sig sommaren 1970 i semesterorten Steninge norr om Halmstad. Där når nu en mångårig kamp mellan myndigheterna och Gösta Backer sin kulmen. Backer måste stänga sin privata djurpark och göra sig av med lejonet Caesar. Men Gösta Backer har andra planer.

    Lejonet Caesar ska skjutas av oerfaren polis

    Det blir den oerfarne polisen Christer Helgesson som får uppdraget att skjuta lejonet som nu strövar fritt i villaträdgården. Hela dramat följs av den då 18-åriga Michael Coyet.

    Dokumentären är gjord december 2023.

    Reporter: Niklas Storm
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: David Hellgren

    Du når Niklas Storm här: [email protected]

  • Ingen förstår omfattningen av flodvågskatastrofen när sjuksköterskan Agneta Karlfeldt sätter sig på räddningsflyget till Thailand julen 2004. Hon kommer vara med om en räddningsaktion utan motstycke.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Agneta firar jul med familjen i Umeå när hon hör nyheten om tsunamikatastrofen. Hon förstår direkt att hon måste göra sig redo för en räddningsaktion med SNAM – Swedish National Air Medevac – det svenska nationella ambulansflyget, som hon tillhör.

    19-årige Niklas mitt i flodvågskatastrofen

    Niklas Jern är 19 år och har åkt till Thailand med sin mamma och sina två systrar för att fira jul och nyår. När den stora flodvågen drar in över Phuket förlorar han kontakten med sin familj i kaoset och tar sig upp i djungeln. Det enda han önskar är att få veta hur det har gått med systrarna och mamman och sedan att snabbt få komma hem till Sverige.

    Agneta hämtar skadade svenskar

    När Agneta Karlfeldt kommer ner till Thailand är det värre än hon och hennes kollegor har befarat. Phuket är som ett enda plockepinn och tusentals julfirande svenskar är skadade eller i chock. Nu väntar några intensiva dygn då Agneta åker runt på olika sjukhus i jakt på skadade svenskar att flyga hem.

    Dokumentären är gjord 2023.


    Reporter: Peter Sincic från bolaget Pannrummet
    Producent: Sofia Kottorp och Niklas Storm
    Slutmix: Olle Sjöström

  • En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.

    Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.

    Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.

    Programmet är gjort av Tomas Magnusson.

    [email protected] 

  • Sunes jul satte avtryck hos en hel generation, men vägen dit var allt annat än rak. Skådespelare plockades bort, manus skrevs på rekordtid och lucköppningen väckte reaktioner på andra sidan atlanten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sunes jul premiärvisas december 1991 och än idag snurrar klipp med pappa Rudolf och lillebror Håkan på sociala medier och SVT play. Vad var det egentligen som fångade publiken?

    Sunes jul är en nödlösning

    Det är i början på 90-talet och Barna Hedenhös ska visas som julkalender. Men något skaver i produktionen, det blir för dyrt och komplicerat och med mindre än ett år kvar till premiär står SVT utan julkalender. På ett kontor i TV-huset står det en pärm märkt ”Goddagenspärmen”. Avsändaren är författarkusinerna Anders Jacobsson och Sören Olsson i Örebro. Kanske finns räddningen i pärmen?

    Ingmar Bergmans påverkan

    Hör historien om nödkalendern Sunes jul, en historia präglad av stress, tillfälligheter, upprörda präster och reaktioner på andra sidan atlanten. Och om Ingmar Bergmans oväntade påverkan i produktionen.

     

    Medverkande:
    Sören Olsson, författare som tillsammans Anders Jacobsson skrev manus till Sunes jul
    Stephan Apelgren, regissör
    Hannes Holm, då biträdande dramachef på SVT
    Peter Haber, skådespelare
    Carina Lidbom, skådespelare
    Gabriel Odenhammar, skådespelare
    Caroline Cabot, författare

    Dokumentären gjordes 2023.


    Reporter: Peter Gropman, Iris media AB

    Producent: Sofia Kottorp

    [email protected]

    Se hela julkalendern Sunes Jul här: https://www.svtplay.se/sunes-jul

  • I många år går regissören Christina Lagerson runt med en väska full av sagoböcker om tomtar och troll. Hon använder den för att sälja in en idé om en ny sorts julkalender- baserad på våra sagoväsen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Till slut, 1979, får hon napp på TV2. Men vem ska skriva berättelsen?

    Det här är berättelserna om hur några av våra mest älskade julkalendrar kom till. Och om dom som slet och drömde för att skapa den där magin -  i  semestertomma TV-hus och i en kamp mot klockan.

    I det här avsnittet om Trolltider från 1979. Tomtarna, trollen och vättarnas återkomst till julkalendern. Och ett fortsatt nära samarbete mellan regissören och Christina Lagerson och skådespelerskan Birgitta Andersson.

    Programmet är gjort 2023 av Ola Hemström.

    Producent: Sofia Kottorp.

    [email protected]

    Se hela julkalendern Trolltider från 1979 här:
    https://www.svtplay.se/trolltider-julkalendern-1979

  • I ett semestertomt TV-hus tar sig den unga TV-medarbetaren Christina Lagerson 1967 an en uppgift ingen vill ha. Att göra en adventskalender för barn. När julen är över har den blivit en klassiker.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det här är berättelserna om hur några av våra mest älskade julkalendrar kom till. Och om dom som slet och drömde för att skapa den där magin -  i  semestertomma TV-hus och i en kamp mot klockan.

    I det här avsnittet om Gumman som blev liten som en tesked. Genombrottet för den moderna julkalendern och starten på en livslång vänskap mellan regissören och producenten Christina Lagerson och skådespelerskan Birgitta Andersson.

    Programmet är gjort 2023 av Ola Hemström.

    Producent: Sofia Kottorp.

    [email protected]

    Se hela julkalendern här:
    https://www.svtplay.se/gumman-som-blev-liten-som-en-tesked



  • Prins Carl Johan lever ett skyddat liv då han möter Kerstin Wijkmark, en frånskild chefredaktör i händelsernas centrum. Hovet motarbetar dem och priset för deras kärlek blir högt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Carl Johan Bernadotte friar till Kerstin Wijkmark tror hon först att han skämtar. Det förstår han väl att det är omöjligt, menar hon.

    Den kungliga titeln och apanaget

    Ett äktenskap skulle ju innebära att prinsen måste avsäga sin titel och det kungliga apanaget. Och vad skulle hovet säga om att förlora en i raden av möjliga tronarvingar?

    Carl Johan och Kerstin bestämmer sig ändå, mot alla odds, att kämpa för sin kärlek. Till slut flyttar de till USA för att få vara ifred och väntar på att tiden ska komma i kapp deras djärva livsval.

    Medverkande i dokumentären:
    Monica Bonde, Carl Johan och Kerstins dotter.
    Sten Hedman, journalist.
    Klas Åmark, professor emeritus i historia.

    Dokumentären gjordes 2021.

    Reporter: Cecilia Ohlén
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Slutmix: Olle Sjöström

  • En dag stänger loppisen i gamla järnhandeln i Örkelljunga. Heffner Lidman har bestämt sig för att pröva något nytt. En swingersklubb mitt i det som kallats Skånes Jerusalem. Beslutet delar samhället.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Swingers strömmar till Örkelljunga

    Bilarna börjar strömma in i det annars stilla centrumet i Örkelljunga. I samhället finns både kyrkan och flera frikyrkoförsamlingar med många medlemmar. En lokal mitt i samhället där par har sex med andra par väcker starka känslor och delar samhället i de som är för de ökade besökssiffrorna och de som anser att det strider mot deras tro. Och snart har någon sprayat ett bibelcitat på Heffners fastighet.

    En P4 Dokumentär av Gustaf Wallinder från 2023.

    Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

    Vi vill varna känsliga lyssnare för att det förekommer explicita sexuella beskrivningar i dokumentären.

    [email protected]