Episoder

  • Hon var Beatrice Dahlén i TV-serien Rederiet och en av landets stora film- och operettstjärnor. Men Gaby Stenberg hade en passion ingen verkade ta på allvar. Att skapa musik av surrande insekter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Under ett besök i en musikstudio stöter reportern Tommie Jönsson på ett märkligt gammalt instrument. Det är en insektsorgel. Tangenterna spelar upp surrande ljud från humlor, bin och getingar. Instrumentet har tillhört Gaby Stenberg, en stor operett- och filmstjärna på 40- och 50-talet. Det blir början på en resa in i en filmstjärnas säregna och okända musikvärld.

    – Det började en sommardag med tonen E. Det var en stor humla som flög omkring. Visst var det väl ett E? Gaby Stenberg ställer sig frågan i ett tv-program på 80-talet. Men så fort hon tar upp sin brinnande passion verkar programledaren flacka med blicken och gå vidare till nästa fråga. Vad är det hon pratar om?

    Uppenbarelsen

    Gaby Stenberg blev för många synonym med rollen som Beatrice Dahlén i tv-serien Rederiet. Men under 30-, 40, 50-talet medverkade hon i ett 40-tal filmer och hade otaliga operettroller på scen. Och hon hade hade absolut gehör.

    Under paus från karriären som filmstjärna och artist, fick hon en dag en uppenbarelse. Hon kunde höra vilka toner som insekterna surrade fram. Det flög omkring musik i luften, och Gaby bestämde sig för att fånga den. Under flera år spelade hon in insektsljud och skapade musik med hjälp av brum och surr från humlor, bin, getingar, bromsar och flugor. Men något gensvar var det svårt att få.

    Den märkliga insektsorgeln

    Reportern Tommie Jönsson har grävt djupt i arkiven och gått igenom Gaby Stenbergs gamla rullband för att nysta upp historien om Rederiet-stjärnans okända insektsmusik. Under arbetet dyker också Gabys gamla insektsorgel upp, ett ombyggt instrument som än idag används i musikvärlden.

    I dokumentären hör du Gabys styvson Peter Koch, musikern Mattias Olsson, manusförfattaren Camilla Ahlgren, barnboksillustratören Lotta Mark, regissören och skådespelaren Bengt Bauler. Men merparten av dokumentären består av arkivfynd från Sveriges Radio, NRK, SVT samt privat material från Peter Koch, Lotta Mark och Entomologiska föreningen i Stockholm. 

    Dokumentären gjordes 2025.

    Reporter: Tommie Jönsson
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

  • Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar det här? Länk till hela dokumentären nedan.

    I det här avsnittet av P3 Musikdokumentär handlar det om en av Sveriges mest kontroversiella artister, som bannlystes i Public Service, men vann landsbygdens hjärta.
    Här kan du lyssna på hela dokumentären om Eddie Meduza.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • För 20 år sen, den 8 januari 2005, slår stormen Gudrun till, den största naturkatastrofen i Sverige i modern tid. I den strömlösa byn Lyngsåsa väntar en familj på sin dotter. Hon är fast i stormskogen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Tsunamikatastrofen har just inträffat och bilderna av katastrofen fyller TV-sändningar och tidningarna. Då drar stormen Gudrun in över Sverige.

    Under eftermiddagen och kvällen den 8 januari, och under natten som följer, faller 200 miljoner träd i mörkret. 75 miljoner kubikmeter skog. På morgonen efter vaknar människor på landsbygden upp i en nytt och sargat landskap. Utan kontakt med omvärlden. Som mest är 730 000 människor strömlösa och en kvarts miljon utan telefoner.

    I den lilla byn Lyngsåsa i Småland är familjen Lind ensamma i mörkret. Mobiler och elnät har slutat fungera och vägarna är blockerade av fallna träd. Och deras dotter Sofi är försvunnen.

    Dokumentären är en bearbetning av program gjorda för Tendens i P1, veckan efter stormen 2005. Vi möter familjen direkt efter stormen och ett år senare.

    Reporter och producent: Ola Hemström
    [email protected]

    Rättelse: I en tidigare version uppgavs att stormen drog in i Sverige natten mot den 8 januari 2005. Korrekt är att den drog in under dagen den 8:e. Rättelsen gjordes den 7 januari 2025.

    Musik i FM-versionen

    Vintersaga - Monica Törnell 
    Live tomorrow  - Laleh 
    Enkelhet - Anna Ternheim  
    Ge mig en sidenklänning   - Karin Wistrand  
    If i could  - Sophie Zelmani  
    Rosa Himmel – Molly Sandén 
    The wind – Cat Stevens 

    Musik i podden

    Windogad – Lena Willemark
    Near Light - Olafur Arnalds  
    Du som gick före oss – Anders Widmark

     

  • Alice Opebiyi sitter i bilen på väg till en dejt. Snön vräker ner i Skåne och trafiken på E22 står still. Snart ska Alice, och hundratals andra på vägarna, hamna i ett mardrömskaos de sent ska glömma

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Snödrivorna växer och räddningen dröjer. Många som sitter fast i sina bilar upplever ett av livets mest udda, dramatiska och omtumlande dygn: Alice, på väg till en romantisk spa-dejt, gör ett ödesdigert misstag. Hemvärnssoldaten Kaveh får en olycksbådande magkänsla vid ett av fordonen på motorvägen. Och för lastbilschauffören Peter ska livet helt förändras efter natten i kylan.

    Det här är en berättelse om snökaos, maktlöshet och en gyllene baddräkt som får ett helt annat syfte. Men det är också en berättelse om medmänsklighet. För när snön vänder upp och ner på tillvaron blir främlingar plötsligt livsviktiga för varandra.

    Medverkande: 
    Alice Opebiyi, bilist. 
    Kaveh, hemvärnssoldat.
    Peter Lindström, lastbilsförare. 
    Jennifer Luhanko, lastbilsförare. 
    Alexander Thomsen, boende utanför Tollarp.

    Dokumentären är gjord 2024.

    Reporter: Carolina Svalbacke. 
    Producent: Peter Gropman på produktionsbolaget Iris Media. 
    Exekutiva producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström.

     

  • Hon blev en av Europas mest lästa författare och det mest kända ansiktet efter kungen. Men 1836 har Emilie Flygare, 29 år, förlorat två män och tre barn. Utblottad vänder hon sig till skrivandet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Emilie Flygare har som ung änkedoktorinna mött den stora kärleken, juristen Jakob Reinhold Dalin. Det slår gnistor om paret innan han hastigt försvinner ur hennes liv. Emilie hamnar i omständigheter. Hon är på god väg att reda ut situationen, när allt brister.

    Efter en rad personliga katastrofer får Emilie sitt stora genombrott med Rosen på Tistelön 1842. Romanen bygger på ett verkligt rättsfall som hennes bror råkat på i ett arkiv. Ett fruktansvärt brott där två smugglare har ihjäl en jaktlöjtnant och hans besättning ute till havs. Berättelsen rymmer också en kärlekssaga och allt i en miljö som inte skildrats i litteraturen tidigare - västkusten. För första gången skriver en svensk författare skräckromantik. Romanen tar plats intill bibeln och katekesen i folks bokhyllor.

    Medverkar gör:

    Monica Lauritzen - journalist, författare och docent i engelsk litteratur. Har skrivit biografin En kvinnas röst - Emilie Flygare Carléns liv och dikt.

    Yvonne Leffler - professor i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Har forskat om Emilie Flygare Carlén och gett ut Ett köpmanshus i Skärgården i nyutgåva.

    Ninna Boberg - pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

    Reporter Cecilia Ohlén
    Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Ljud: David Hellgren

  • Hon var en av Europas mest lästa författare och det mest kända ansiktet efter kungen. Men Emilie Flygare-Carléns egen väg, från armod till succé på 1800-talet, kantades av död och kärlekssvek.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Emilie Flygare-Carlén växte upp på västkusten

    I två delar berättar Cecilia Ohlén om författarinnan Emilie Flygare-Carléns öde i 1800-talets Sverige. Emilie Flygare-Carlén gjorde succè långt utanför Sveriges gränser med sina romaner. Precis som för Camilla Läckberg var västkusten och hemorten Strömstad hennes landskap och den värld hon hämtade inspiration ifrån i sina mest framgångsrika romaner.

    Hon föddes i Strömstad 1807, i ett gammalt köpmanshus fullt av magiska föremål och omgiven av sjömännens berättelser om förlisningar och smugglargångar.

    Emilies far var sjökapten och köpman, hon följde med på hans resor och som tonåring fick hon ta ansvar för en egen båt. En ovanlig uppväxt för en kvinna i början av 1800-talet. Det är den här världen som senare i livet blir utgångspunkten för hennes största bokframgångar.

    I första delen följer vi Emilies uppväxt fram till den punkt då hon förlorat nästan allt. Passion, död och svek präglar den unga Emilies liv.

    Dokumentären i två delar är gjord 2024.

    Medverkar gör:

    Monica Lauritzen - journalist, författare och docent i engelsk litteratur. Har skrivit biografin En kvinnas röst - Emilie Flygare Carléns liv och dikt.

    Yvonne Leffler - professor i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Har forskat om Emilie Flygare Carlén och gett ut Ett köpmanshus i Skärgården i nyutgåva.

    Ninna Boberg - pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

    Reporter Cecilia Ohlén
    Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Ljud: David Hellgren


  • Det är nyårsafton och hunden Prins är stressad av fyrverkerierna. När matten Charlotta böjer sig över honom biter han henne plötsligt i ansiktet. Han biter så hårt att hennes näsa lossnar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det blir en dramatisk nyårsmorgon 2023. Charlotta Oskarsson Rantavaara - tillsammans med den avbitna näsan i en ishink - flygs från Gällivare med helikopter till Sunderbyns sjukhus i Luleå och sedan vidare med flyg till Stockholm. På Karolinska sjukhuset väntar en kirurg som är villig att göra ett försök att sy fast hennes näsa.

    Samtidigt är hennes sambo Tomas kvar i chock hemma i villan i Koskullskulle utanför Gällivare, med allt blod efter olyckan och de två hundarna; hans jakthund Prins och Charlottas schäfer Terra som ligger på parkettgolvet vid soffan.


    Reportern Lena Callne följer Charlottas och Tomas resa från den traumatiska olycksnatten till försöken att skapa en ny näsa till Charlottas. 
    Och fram till beslutet om vad som ska hända med hunden Prins.

    Dokumentären är gjord 2024.

    Reporter Lena Callne
    Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Ljud: Maths Källqvist och Ola Hemström

  • Det har kommit en ny konstnär till Göteborg. Han heter Pierre Brassau och på Galleri Kristina flockas recensenterna kring den spontanistiska konsten. Men det finns bara ett problem. Allt är en bluff.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Året är 1964 och inne på galleriet hänger fem tavlor, signerade av den franske konstnären Pierre Brassau. En har en svart bakgrund och har orangea och brandgula tjocka sträck som liksom spretar ut åt olika håll. En annan tavla har en vit bakgrund och här är färgen röd och brandgul, detta är den senaste exklusiva spontana konsten.

    Göteborgs-postens recensent skriver att Brassau är något av en dukens balettmästare. Men i vassen lurar en missnöjd gallerist och en busig och tyken tidningsredaktör.

     Detta är historien om en av de största konstkupperna i Göteborgs historia, och om en svart luten apa på Borås Djurpark.

     Medverkande:

    Eva Berggren, fd djurskötare på Borås Djurpark

    Lars G Fällman, konsthistoriker och konsthistoriker

    Lasse Råde, fd journalist på GT

    Kristian Wedel, journalist och kåsör på GP

    Alexandra Arcari Gimdal, vän till konstnären Yngve Funkegård

     

    Reporter Peter Gropman, Iris media AB

    Inläsningar av Magnus Johansson och Svante Ivarsson Kihlberg

     

    Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp

     

  • Tre svenska ungdomar smugglar med sig en liten tvättbjörn efter en roadtrip i USA. De kallar den Pokie. Men att ha en halvbjörn som husdjur visar sig snart vara krångligare än ungdomarna räknat med.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hösten 1971 publicerar Dagens Nyheter en artikel med rubriken ”Ful räv funnen.” Det visar sig vara en tvättbjörn som fastnat i en rävfälla på den skånska slätten. Men hur i all världen hamnade hon där?

    Tvättbjörnen smugglas in i Sverige

    Det hela börjar sommaren 1970, när kompisarna Kina, Nils och Pelle åker på roadtrip till USA. Där träffar de på en liten tvättbjörnsunge som snabbt blir deras. När det är dags att resa hem är det en självklarhet för 19-åringarna att deras nya vän ska följa med. Att det är olagligt att föra in tvättbjörnar i Sverige utan tillstånd är inget som oroar dem. De har en handbagageväska som passar perfekt för en liten tvättbjörn att ligga i.

    Så blir den amerikanska tvättbjörnen plötsligt inte lika amerikansk längre. Hon flyttar in i ett kollektiv i Stockholm. Men lika främmande som Sverige är för tvättbjörnen, är tvättbjörnen främmande för Sverige. Och det är ett heltidsjobb att ta hand om en vild tvättbjörn, visar det sig. Så snart tvingas ungdomarna hitta ett nytt hem åt Pokie. Ett hem som ska visa sig bli hennes sista.

    Medverkande:
    Kina Robberts
    Nils Pettersson
    Pelle Seeman
    Märtha Lilja
    Anders Häggström
    Lennart Palmén
    Maj-Lis Palmén
    Anna Hjärre

    En dokumentär av: Molly Bengtsson

    Producenter: Lotta Malmstedt & Sofia Kottorp
    Ljudläggning: Edwin Dickson

    Dokumentären är gjord 2024.

  • På 70-talet gör han succé som den sjungande kosacken. I en stor vargpäls framträder Viktor Klimenko som en vild och romantisk kosack. Men pälsen känns snart för trång och kosackrekvisitan begränsande.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Viktor Klimenko slår igenom som schlagerartist i Finland på 60-talet. Men det är en helt annan repertoar som ska bana väg för honom i Sverige, Europa och världen. Med hjälp av kamraterna från reklambyråtiden, målningar av den ryske konstnären Ilja Repin, många paket cigaretter och några flaskor rödvin växer en vild och romantisk kosack fram. Skapelsen fullbordas när en kostymör som jobbat på Stockholms stadsteater köper ryska bordsdukar för att sy skjortor, flera meter nappaskinn, snickrar ihop patronbälten och som krona på verket – beställer en stor skinande vargpäls.

    På 70-talet uppträder Viktor Klimenko bland annat på Lorensbergsteatern och Trädgår'n i Göteborg, Kronprinsen i Malmö, Berns salonger och Hamburger Börs i Stockholm.

    1981 ska bli Viktor Klimenkos stora genombrottsår på världsscenen. Krogshow på berömda kabarén Lido i Paris. Turné i Japan, Han ska få allt det han drömt om i hela sitt liv. Men istället kommer katastrofen. Året därpå skriver Pia Gadd i Expressen:
    “Exotisk, vild, rysk, fast finsk, vacker i mössa och vådligt stor päls. Damer belägrade hans visten i Sverige, ty det var dem han tilltalade mest. Själv var han alldeles oerhört trött på sin vackra mössa och päls. Insåg att de var bojor mer än hjälpmedel. De gånger han försökte lägga dem åt sidan kom succén av sig.”

    Medverkande:
    Viktor Klimenko
    Anne Serner-Manninen, modedesigner och kostymör
    En dokumentär av:  Emil Östlund
    Producenter: Ola Hemström & Sofia Kottorp

    Dokumentären är gjord 2024.

  • 1980 släpps det första numret av Okej, fylld av bilder och artiklar om de hetaste artisterna. Hans Hatwig får 3 nummer på sig att bevisa att den går att sälja. Men snart rasar debatten bland de vuxna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hans Hatwig skapar tidningen Okej

    Hans Hatwig tapetserade tonårsrummen i slutet av 70-talet med sin tidning Poster. I TV kan man titta på Nygammalt men det finns få platser där unga kan höra och läsa om sina artister.

    Så föds idén till hans nya projekt. Tidningen Okej, med både bilder och artiklar och fylld av braskande rubriker och läsarbrev. Men förlaget tvekar och ger Hans Hatwig tre nummer på sig.

    De unga älskar den nya tidningen men i tidningarna rasar debatten bland de vuxna. Föreningen Hem och Skola vill bojkotta tidningen på grund av rubriker om sex och våld. Nu börjar förlaget tveka och Hans Hatwigs hjärteprojekt står och väger.

    Medverkar gör:

    Hans Hatwig, grundare av tidningen Okej

    Jörgen Holmstedt, reporter på tidningen Okej och författare

    Lili och Susi, flitigt förekommande artister i tidningen Okej

    Ika Johannesson, kulturjournalist, programledare och redaktör


    Dokumentären är gjord 2024.

    Reporter: Malin Marcko
    Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström
    Slutmix: Ola Hemström

  • Eva Plogeus sätter sig i den orangea volvon på väg till ett möte i en villa längre bort. Hennes uppdrag är att få hemmafruarna att börja arbeta utanför hemmet. Uppdraget blir allt annat än enkelt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På 60-talet skickar myndigheterna ut aktiveringsinspektörer över hela landet. De ska få en miljon hemmafruar att lämna hemmet och komma ut i arbetslivet. För samhället behöver arbetskraft.

    På 60-talet är de flesta kvinnor hemmafruar. När männen går till jobbet blir de kvar med förkläde, tvätt och disk.
    Men 1965 startar den kanske största kampanjen någonsin i Sverige. Målet är att kvinnor ska ut i arbetslivet och få ett eget, betalt jobb. I Jönköping börjar Eva Plogeus köra runt i sin orangea Volvo. Hon bjuder in till kvällsmöten, och hemmafruarna strömmar till. Men utmaningarna är stora.

    Medverkande
    Ingrid Eriksson, hemmafru på 50- och 60-talet.
    Anita, hemmafru på 60-talet.
    Marianne Rocklind, hemmafru på 70-talet.
    Eva Plogeus, arbetade som aktiveringsinspektör på 70- och 80-talet.
    Åsa Lundquist, sociolog på Lunds universitet.

    Reporter Cecilia Ohlén
    Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström
    Ljudmix Elvira Björnfot

  • Följ med på en vådlig seglats med Lasse Brandeby alias Kurtan vid rodret. Men vem var han egentligen, bakom den stora rutiga kavajen som gjorde honom känd? Hör vännernas berättelse om Lasse.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lasse Brandeby och hans figur Kurt Olsson tog Sverige med storm årtiondena runt sekelskiftet. I radio, på TV, på film och på underhållningsscenerna; överallt Lasse och Kurtan.

    1973 gjorde Lasse Brandeby och en kamrat till honom en legendarisk skutfärd mellan Tjörn och Göteborg med den tvåmastade galeasen Yrsa. Resan skulle bara ta några timmar men olyckor och haveritillbud gjorde att det tog flera dygn! Det Lasse och hans kumpan var med skulle räcka till för ett helt liv på sjön!

    – Man skulle kunna se den här skutfärden som ett tvärsnitt av Lasse Brandebys liv, berättar Tommy Johansson som gjort dokumentären och som under 80-talet arbetade tillsammans med Lasse Brandeby på Radio Göteborg.

    I dokumentären berättar familj och vänner om Lasse.

    – Jag tänker på Lasse flera gånger varje vecka. Det är ju egentligen inte klokt men så är det, säger vännen och före detta kollegan, samhällsjournalisten Janne Josefsson i dokumentären.

    Dokumentären är gjord 2024.

    Reporter: Tommy Johansson
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Jan Olof Leandersson

  • Ny bryter det andra världskriget ut. Sven Hallströms engagemang för det Tyska riket eskalerar. Men hemma i Umeå drabbas hans familj, med judiska band, av det ena dödsfallet efter det andra.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Umeå-Berlin. Under andra världskriget reser advokat Sven Hallström återkommande till Tyskland för att bygga upp sitt nazistiska kontaktnät. I Sverige planerar överklassnazister för vad som ska hända när Adolf Hitler vinner kriget. De förbereder en ny nazistisk regering där Sven Hallström ska få plats. Sven har samtidigt fem barn med en kvinna från en judisk familj.

    Radiojournalisten Erica Dahlgren har grävt i olika arkiv och läst hundratals brev som visar vem den motsägelsefulla Sven Hallström var. Mannen som försvarade småbönder och samer samtidigt som han var beredd att sätta sig som minister i en svensk nazistisk regering.

     

    Medverkande:
    Tell Åke Dahllöf, barnbarn
    Cosmo Hallström, barnbarn 
    Jon Kahn, barnbarn
    Gunilla McManus, barnbarn
    Lena Berggren, historiker, Umeå universitet
    Göran Larsson, arkivarie, Umeå universitetsbibliotek

    Ur arkiven:
    Advokat Sven Hallströms arkiv, Umeå Universitetsbibliotek
    Arkeologen Gustaf Hallströms arkiv
    Astrid Hallströms arkiv
    Folkrörelsearkivet i Västerbotten
    Hallströms Advokatbyrås arkiv
    Sven och Erik Hallströms akt från Kriminalavdelningens 6.e rotel (Säkerhetspolisen), Riksarkivet
    Umeå stadsarkiv

    Efter inspelningen har Svens Hallströms barnbarn Gunilla McManus avlidit.

    Tack Magnus Lindman för inläsningar av Sven Hallströms brev och Alexander Eklund för inläsning av Paul Hallströms brev till pappa Sven.

    Dokumentären är gjord 2024

    Reporter: Erica Dahlgren
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

  • Sven Hallström är en respekterad advokat i Umeå i mitten av 1900-talet. Han försvarar samer och småbönder. Och han är nazist. Vinner Tyskland kriget är han redo att ingå i en ny svensk regering.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Umeå-Berlin. Under andra världskriget reser advokat Sven Hallström återkommande till Tyskland för att bygga upp sitt nazistiska kontaktnät. I Sverige planerar överklassnazister för vad som ska hända när Adolf Hitler vinner kriget. De förbereder en ny nazistisk regering där Sven Hallström ska få plats. Sven har samtidigt fem barn med en kvinna från en judisk familj.

    Radiojournalisten Erica Dahlgren har grävt i olika arkiv och läst hundratals brev som visar vem den motsägelsefulla Sven Hallström var. Mannen som försvarade småbönder och samer samtidigt som han var beredd att sätta sig som minister i en svensk nazistisk regering.

     

    Medverkande:
    Tell Åke Dahllöf, barnbarn
    Cosmo Hallström, barnbarn 
    Jon Kahn, barnbarn
    Gunilla McManus, barnbarn
    Lena Berggren, historiker, Umeå universitet
    Göran Larsson, arkivarie, Umeå universitetsbibliotek 

    Ur arkiven:
    Advokat Sven Hallströms arkiv, Umeå Universitetsbibilotek
    Arkeologen Gustaf Hallströms arkiv
    Astrid Hallströms arkiv
    Folkrörelsearkivet i Västerbotten
    Hallströms Advokatbyrås arkiv
    Sven och Erik Hallströms akt från Kriminalavdelningens 6.e rotel (Säkerhetspolisen), Riksarkivet
    Umeå stadsarkiv

    Efter inspelningen har Svens Hallströms barnbarn Gunilla McManus avlidit.

    Tack Magnus Lindman för inläsningar av Sven Hallströms brev och Alexander Eklund för inläsning av Paul Hallströms brev till pappa Sven.

    Dokumentären är gjord 2024

    Reporter: Erica Dahlgren
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

  • 1969 ger sig Willy Pfändtner iväg med folkvagnsbuss mot Indien. Det blir en resa från love and peace till mantra och celibat. Willy tar Hare Krishna till Sverige. Men snart börjar konflikterna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I april 1973 kliver Willy av tåget i Västerås. Han har rakat huvud med en liten tofs och en fru vid sin sida. Hårt resande, hårt jobb och fängelsestraff har fått honom på andra tankar. Efter fyra år på luffen har han nu kommit hem för att missionera om Hare Krishna.

    Från föräldrarnas villa i Bäckby börjar Hare Krishnarörelsen spridas i Sverige. På 80-talet är de som störst. På Korsnäs gård odlar de inte bara grönsaker och mediterar. Här finns ett 16-kanals mixerbord och en populär nattradio där Willy jobbar.

    Konflikter får till slut Willy att lämna rörelsen. I hans vardagsrum står det gudomliga paret kvar, Krishna och hans flickvän, som ibland får nya kläder.

    Medverkande: Willy Pfändtner
    Ronald Pfändtner, Willys bror.

    Reporter: Cecilia Ohlén
    Producent: Sofia Kottorp
    Ljudmix: Elvira Björnfot

    Dokumentären är gjord 2024.



  • Anna Wohlin levde i slutet av 60-talet med en av den tidens största rockikoner, grundaren av bandet Rolling Stones, Brian Jones. Men en dag dog Brian i hennes armar och på en sekund förändrades livet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På en sekund ändrades unga Annas liv och framtid när Brian plötsligt och oväntat dog i hennes armar, vid en poolkant i Sussex, England, en varm sommarkväll i juli 1969. 40 år senare har Brian fortfarande en plats i Annas hjärta och än i dag påverkar händelserna på 60-talet hennes liv.

    Programmet är gjort 2008 av Lotta Malmstedt.

  • Sara är 13 år första gången hon möter Yvon. Han är hennes lärare. 45 år, stilig och har ett fint sätt. Han förblir en hemlig dröm i många år. Ålder och äktenskap står i vägen. Tills en dag. Från 2021.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter gymnasiet blir Sara lärarvikarie på den skola som hon tidigare själv gått på. Samma skola där hon i smyg varit förälskad i sin lärare i flera år. Utseendemässigt påminner han om Sean Connery tycker Sara. Och han verkar ha ett sånt fint sätt, som en man ska vara tänker hon. Men han är gift och har flera barn. Ouppnåelig. 
    Men så börjar de lära känna varandra, som vuxna. Och en spirande kärlek börjar ta form. Och den växer och förändrar hela deras tillvaro.

    Programmet är gjort 2021.

    Reporter: Anna Gjöres
    Executiv producent: Sofia Kottorp

  • Nisse är 88 år och är nästan blind. Pelle är nästan 30 år yngre. De har varit ett par i över trettio år. Men när Nisse var ung, var homosexualitet straffbelagt med två års fängelse. Från 2010.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I en lägenhet i Gamla stan i Stockholm bor Nisse med sin man Pelle. Nisse är 88 år och är nästan blind. Pelle är nästan 30 år yngre. De har varit tillsammans i över trettio år.

    Nisse och Pelle möttes bara något år efter att Nisse kommit ut som homosexuell. Fram till att Nisse var 56 år levde han som heterosexuell, med familj, barn. Nisse växte upp i en tid, på trettiotalet, då man inte pratade om homosexualitet eller sex överhuvudtaget. Då, när Nisse var ung, var homosexualitet straffbelagt med två års fängelse.

    Nisse Olofsson avled i januari 2011.

    Programmet är gjort 2010 av Martin Johansson.

  • Kjell jobbar 40 meter under jord då taket plötsligt rasar. Det blir becksvart och vattnet stiger. Ovan jord följer 19-åriga flickvännen Anki och hela Sverige det svåra räddningsarbetet. Från 2021.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ann-Christin Eklund och Kjell Nilsson har precis flyttat ihop i en liten omodern lägenhet på Söder i Stockholm. De är unga och nykära. Kjell är ingenjör och arbetar, tillsammans med sin kollega elektrikern Sören Jansson, med Televerkets kabeltunnel vid Skanstull. De ska förbereda för fler sprängningar i berget.

    Det stora tunnelraset

    Men under ett kvällspass den 9 november 1965 kollapsar en del av tunneln och stänger in de båda männen 40 meter under jord. Det blir ett enormt medieuppbåd där publiken kan följa händelseutvecklingen i realtid. I fokus står Kjells 19-åriga flickvän Anki. Hon är utom sig av oro och ropar ner till Kjell i ett litet hål som borrats rakt ner i berget. Hur ska de få ut honom och hur ska hon tackla alla journalister som följer det unga parets värsta upplevelse hittills?

    Medverkande: 
    Kjell Tudare
    Ann-Christin Eklund
    Annika Hagström

    Programmet är gjort 2021.

    Reporter: Lena Nordlund
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Nils Lundin